Την άποψη ότι η Άστον Βίλα πρέπει να κάνει υπέρβαση, ακόμα και αν λογαριάζεται ως φαβορί κόντρα στον Ολυμπιακό, μετά το 2-4 του Βίλα Παρκ, εξέφρασε ο Κώστας Λιανός. Ο συνάδελφος, ο οποίος εργάζεται στη «SUN» και θα καλύψει το βράδυ της Πέμπτης 9 Μαΐου 2024 το pregrame της αναμέτρησης, στο Καραϊσκάκη, για το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο «TNT Sports» μίλησε στο Sportdog για αυτήν τη μεγάλη βραδιά.

Ο συμπατριώτης μας αποθέωσε το κέντρο της ομάδας του Πειραιά (Ιμπόρα, Όρτα, Τσικίνιο) για την εικόνα του στο ματς της Αγγλίας, αλλά και τους Κααμπί, Φορτούνη και Ποντένσε. Ειδικά για τον Πορτογάλο υπογράμμισε, ότι έχει τη δυνατότητα να επιστρέψει στην Πρέμιερ Λιγκ και ο κόσμος έχει πολύ θετική άποψη για εκείνον στο νησί.

Παράλληλα εκφράστηκε με τα πιο θερμά λόγια για τον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ, τον οποίο θεωρεί πρωτομάστορα της φετινής ευρωπαϊκής πορείας του Ολυμπιακού. Όσον αφορά την υπόθεση πρόκριση ο Έλληνας δημοσιογράφος επεσήμανε, ότι οι «ερυθρόλευκοι» το ελάχιστο που πρέπει να κάνουν είναι να αγωνιστούν όπως στο πρώτο παιχνίδι. Διαβάστε τη συνέντευξη που παραχώρησε:

 Είσαι έτοιμος για το ματς στο Καραϊσκάκη;

«Νομίζω, ότι όλη η χώρα ζει για αυτό το ματς και όχι μόνο, γιατί όπως καταλάβει από τη θητεία μου στο Podcast Gate 7 International, ο Ολυμπιακός είναι παντού. Υπάρχουν οπαδοί σε όλες τις ηπείρους του κόσμου, εκτός από την Ανταρκτική, σε πάνω από 100 χώρες. Πάρα πολύς κόσμος ζει και αναπνέει για αυτό το ματς. Δεν υπάρχει αύριο μετά την Πέμπτη. Θα υπάρχει πάρα πολύ δράμα. Στην Αγγλία επίσης περιμένουν πως και πως να δούνε τι θα γίνει, γιατί η Άστον Βίλα είναι η τελευταία αγγλική ομάδα που έχει μείνει στην Ευρώπη. Επαναλαμβάνω θα υπάρξει πολύ δράμα στο Καραϊσκάκη. Γι’αυτό το ματς, τουλάχιστον στην Ελλάδα, θα μιλάμε για πάρα πολύ καιρό».

 Πώς ένιωσες με την επικράτηση του Ολυμπιακού στο Βίλα Παρκ; Ήταν ένα αναπάντεχο αποτέλεσμα μέσα σε μία δυνατή έδρα και μία πολύ καλή ομάδα, η οποία είχε βέβαια κάποιες απουσίες. Σίγουρα όμως η νίκη με 4-2 των Πειραιωτών προκάλεσε κάποιες εκπλήξεις και θέλουμε να μας τις μεταφέρεις.

«Ένιωσα όπως ένιωσαν όλοι οι Άγγλοι, τεράστια έκπληξη! Η αίσθηση στην Αγγλία πριν το ματς ήταν ‘ας κερδίσουμε τον Ολυμπιακό με ένα σκορ ασφαλείας’. Έλεγαν ότι θα κερδίσει η Άστον Βίλα με ένα σκορ ασφαλείας ώστε να ξεκουράσει παίκτες στο Καραϊσκάκη, για να θέσει μετά ως προτεραιότητα την 4η θέση στην Πρέμιερ Λιγκ, η οποία ακόμα δεν έχει κλείσει. Δεν έρχεται με αυτόν τον αέρα η Άστον Βίλα, που θα ερχόταν αν είχε κερδίσει τη Μπράιτον και η Τότεναμ είχε χάσει από τη Λίβερπουλ. Υπάρχει τεράστια έκπληξη με το αποτέλεσμα στο Νησί, γιατί η Βίλα έχει χάσει τρεις φορές στην έδρας της φέτος στην Πρέμιερ Λιγκ. Είχε ένα φοβερό αήττητο σερί 17 αγώνων που είναι ρεκόρ για τον σύλλογο, το οποίο διήρκησε για 11 μήνες μέχρι που το τερμάτισε τον Ιανουάριο η Νιούκαστλ. Επίσης δεν είχε χάσει στο Europa Conference League, η ήττα από τον Ολυμπιακό ήταν η πρώτη της στη διοργάνωση. Δέχτηκε μάλιστα τον ίδιο αριθμό γκολ όσο είχε δεχτεί συνολικά στην έδρα της στους προηγούμενους αγώνες.

Τους κλόνισε αυτό το αποτέλεσμα και φαίνεται στα μετέπειτα παιχνίδια. Φάνηκε με τη Μπράιτον. Γενικά υπάρχει μία κούραση που φάνηκε και με την Τσέλσι. Έχουν όμως αυτοπεποίθηση, ότι μπορούν να το γυρίσουν. Το είπε ο Τζον ΜακΓκιν, το είπε ο Ουνάι Έμερι, το είπε ο Μούσα Ντιαμπί. Αλλά αυτήν τη στιγμή σίγουρα υπάρχει λιγότερη σιγουριά σε σχέση με πριν, γιατί ξέρουν τι εστί ‘Γεώργιος Καραϊσκάκης’. Εκεί έχασε η Λίβερπουλ,  η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, τρεις φορές η Άρσεναλ, η Γουέστ Χαμ, η Μπέρνλεϊ. Δεν κέρδισε η Τσέλσι, η Γουλβς. Τη γνωρίζουν την έδρα. Αυτήν τη φορά υπάρχει μεγαλύτερη σοβαρότητα από την Άστον Βίλα και τον Ουνάι Έμερι».

Σε ποιους παράγοντες εστίασαν για τα αίτια αυτής της ήττας;

«Υπάρχουν μερικοί που τα ρίχνουν στον διαιτητή. Ο Σταν Κόλιμορ, μεγάλος οπαδός και βετεράνος της Βίλα, έχει αφήσει τέτοιες αιχμές. Ο Ουνάι Έμερι και ο Ντιαμπί παραδέχτηκαν, ότι έχασαν δίκαια. Όσον αφορά τις απουσίες, οι οποίες είναι πολλές, μην κοροϊδευόμαστε, τους λείπει ο Μπουμπακάρ Καμαρά, ο Τάιρον Μινγκς, ο Τζέικομπ Ράμσεϊ, ο Έμι Μπουεντία και τώρα υπάρχουν ερωτηματικά για Έμι Μαρτίνεζ, Γιούρι Τίλεμανς, Άλεξ Τίλεμανς, Νικολο Σανιόλο ακόμα και τον Μόργκαν Ρότζερς. Ακόμα και αν θα παίξουν αυτοί οι παίκτες, το ερώτημα είναι πώς θα παίξουν. Είναι 100 % έτοιμοι να τα δώσουν όλα, σε ένα τόσο δυνατό παιχνίδι, απέναντι σε έναν τόσο δυνατό αντίπαλο;  Επίσης εστιάζουν στην κούραση από τις συνεχείς υποχρεώσεις στην Πρέμιερ Λιγκ, αλλά όλο το σκηνικό προκάλεσε έκπληξη, γιατί αυτές τις απουσίες τις είχαν και σε προηγούμενα μεγάλα παιχνίδια.

Πολύς κόσμος αναφέρει, ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Άστον Βίλα έχει τόσο μεγάλο βάθος.  Εντάξει, σου λείπει ο Μπουμπακάρ Καμαρά αλλά έχεις Ντάγκλας Λουίς. Σου λείπει ο Νικολό Σανιόλο, αλλά έχεις Μούσα Ντιαμπί, ο Λίο Ντέϊλι. Ήταν ένα σοκαριστικό αποτέλεσμα για τη Βίλα και αυτήν τη στιγμή αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη πρόκληση της σεζόν. Δεν πρέπει απλά να κερδίσει, αλλά να νικήσει με δύο γκολ διαφορά απέναντι σε μία ομάδα, η οποία σκοράρει στο Καραϊσκάκη. Ο Ολυμπιακός έχει κερδίσει δύο ματς στην έδρα του, στο Conference, έχασε το ένα με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ, αλλά και τα τρία ματς έχουν ένα κοινό σημείο, ότι η ομάδα του Πειραιά βρίσκει γκολ.

Και μάλιστα στα τελευταία του παιχνίδια, ο Ολυμπιακός σε όλες τις διοργανώσεις σκοράρει με μέσο όρο τρία γκολ ανά παιχνίδι. Οπότε οι πιθανότητες για τη Βίλα, να μη δεχτεί γκολ στο Καραϊσκάκη δεν είναι υπέρ της. Η Άστον Βίλα δέχεται τουλάχιστον ένα γκολ ανά παιχνίδι. Δεν τα πάει καλά στα εκτός έδρας. Κέρδισε μόνο την Άλκμααρ εκτός έδρας και έχασε δύο φορές, από τη Λέγκια Βαρσοβίας και τη Λιλ. Δεν ταξιδεύει καλά. Είναι αστείο που το λέω, αλλά η Άστον Βίλα πρέπει να κάνει υπέρβαση ακόμα και αν είναι ακόμα το φαβορί».

Ας επιστρέψουμε στο πρώτο παιχνίδι των δύο ομάδων. Ποιους ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού ξεχώρισες;

«Όλο αυτό ήταν ομαδική δουλειά. Ξεχώρισα όμως το κέντρο του Ολυμπιακού. Το λέγαμε πριν το ματς. Αν ο Έσε, ο Τσικίνιο, ο Ιμπόρα ή ο Όρτα δεν τα έδιναν όλα, ο Ολυμπιακός θα είχε πρόβλημα. Θα εκθέτονταν τα μπακ, ο Μούσα Ντιαμπί και ο Ντέιλι θα έκαναν πάρτι με Ορτέγκα και Ρόντινεϊ. Επειδή πραγματικά κατέθεσαν ψυχή μέσα στο γήπεδο, ο Ολυμπιακός κατάφερε να πάρει αυτήν τη ιστορική νίκη. Βέβαια δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τον Αγιούμπ Ελ Κααμπί, ο οποίος έκανε το ματς της ζωής του με το χατ τρικ. Ο Ολυμπιακός έχει να δει παίκτη να σκοράρει πάνω από 30 γκολ από το 2001 και τον Αλέκο Αλεξανδρή. Ο Μαροκινός βρίσκεται στα χνάρια του. Αν βάλει άλλο ένα γκολ ισοφαρίζει το ρεκόρ του βετεράνου επιθετικού. Επίσης ο Ντάνιελ Ποντένσε και ο Κώστας Φορτούνης εντυπωσίασαν. Χρειάστηκε να εντυπωσιάσουν για να τροφοδοτήσουν τον Κααμπί, γιατί ο τελευταίος είναι τέτοιος σέντερ φορ. Πρέπει να του δώσεις τη μπάλα, για να σκοράρει. Το ίδιο πρέπει να κάνουν και στο Καραϊσκάκη. Ο Ολυμπιακός στη χειρότερη θα πρέπει να παίξει όπως έπαιξε στο Βίλα Παρκ».

Όπως είδες τον Ποντένσε, θεωρείς, ότι κάποια στιγμή θα μπορούσε να επιστρέψει στην Αγγλία;

«Μπορεί. Δεν ξέρω όμως τι παίζει με Γουλβς. Μου έχουν πει, ότι δεν τα πάει καλά με τον προπονητή, Γκάρι Ο’Νιλ και αυτός ήταν ένας από τους λόγους που έφυγε δανεικός. Στο Νησί ακόμα μιλούν για εκείνον και τους άρεσε πάρα πολύ, οι ντρίπλες του, τα τρεξίματά του, ο τρόπος που έμπαινε στην περιοχή, το πάθος του, ο τσαμπούκας του. Σίγουρα θα μπορούσε να παίξει ξανά στην Αγγλία. Γενικώς αυτό είναι ένα ματς, όπου ο Πορτογάλος θα τα δώσει όλα, γιατί ξέρει, ότι παρακολουθεί κόσμος, όπως πολλοί παίκτες του Ολυμπιακού, των οποίων τα συμβόλαια λήγουν τον Ιούνιο. Είναι ένα πολύ σπουδαίο ματς. Δεν έχουν κανένα λόγο οι σταρ του Ολυμπιακού να μην τα δώσουν όλα. Ο Ποντένσε με τον ατζέντη του, Ζορζ Μέντες, γνωρίζουν, ότι τον παρακολουθούν από Αγγλία. Οπότε, ναι, η πρώτη εμφάνιση του Ποντένσε δίνει λόγο να ελπίζει, ότι μπορεί να επιστρέψει στην Αγγλία. Και αν παίξει στο Καραϊσκάκη τουλάχιστον όπως έπαιξε στο Βίλα Παρκ, τότε πιστεύω, ότι οι ελπίδες του Ολυμπιακού να τον κρατήσουν στο λιμάνι θα λιγοστέψουν ραγδαία».

Πόσο σημαντικός ήταν ο παράγων Μεντιλίμπαρ σε αυτήν την ευρωπαϊκή πορεία του Ολυμπιακού;

«Χωρίς Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ δεν θα υπήρχε αυτή η πορεία του Ολυμπιακού. Ο Ισπανός ήρθε για έναν και μόνο λόγο στον Ολυμπιακό, για την Ευρώπη. Δεν θα είχε έρθει στην Ελλάδα αν είχε αποκλειστεί. Δεν θα ερχόταν στην Ελλάδα για το πρωτάθλημα. Είναι ένας προπονητής με πολλές παρουσίες και χαρακτήρα. Θα σας πω αυτό που λέω στους Άγγλους. Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε τη χρονιά με έναν καθηγητή, τον Ντιέγκο Μαρτίνεθ. Στη συνέχεια ήρθε ένας αναπληρωτής δάσκαλος, ο Κάρλος Καρβαλιάλ. Τώρα έχουν τον διευθυντή, τον λυκειάρχη. Τώρα ακούνε τι λέει. Είναι ένας μεγάλος παράγων στον Ολυμπιακό και θα είναι τεράστιος με την Άστον Βίλα. Διότι ο Μεντιλίμπαρ έχει παίξει 14 φορές εναντίον του Ουνάι Έμερι, ο τελευταίος έχει κερδίσει τις εφτά, ο Μεντιλίμπαρ έχει πέντε νίκες. Μάλιστα σας έχω ένα φοβερό στατιστικό. Μάιο μήνα, έχουν παίξει τέσσερις φορές μεταξύ τους. Ο Έμερι νίκησε μια φορά, ο Μεντιλίμπαρ τρεις. Είναι πολύ κοντά μεταξύ τους. Είναι και οι δύο Βάσκοι και γνωρίζουν ο ένας τον άλλον. Ο Μεντιλίμπαρ είναι μετρ των τουρνουά. Το απέδειξε με τη Σεβίλλη. Κάλυψα το Super Cup στο Καραϊσκάκη με τη Μάντσεστερ Σίτι. Οι Ισπανοί έφταναν πολύ κοντά στο να κάνουν την έκπληξη απέναντι στους… τρεμπλούχους. Εγώ πιστεύω, ότι όσο αυτός ο άνθρωπος κάθεται στον πάγκο, ο Ολυμπιακός έχει κάθε λόγο να ελπίζει».

Πως περιμένεις να παρατάξει την ομάδα του ο Έμερι;

«Αυτό εξαρτάται από το τι θα γίνει με τον Μόργκαν Ρότζερς. Ο Έμερι λατρεύει το 4-2-3-1 και του αρέσει και το 4-4-2. Αν δεν παίξει ο Ρότζερς ενδεχομένως να δούμε ένα 4-4-2. Στο τέρμα θα παίξει ο Μαρτίνες και αν δεν μπορέσει θα παίξει ο Όλσεν όπως στο πρώτο ματς. Δεξιά στην άμυνα θα είναι ο Μάτι Κας, αριστερά ο Λούκα Ντίνιε και στόπερ οι Εσρι Κόνσα και Πάου Τόρρες, γιατί χρειάζεται τους καλύτερους του αμυντικούς. Υπάρχουν βέβαια ο Ντιέγκο Κάρλος και ο Κλεμόν Λονγκλέ. Στο κέντρο εξάρι ο Ντάγκλας Λουίς μαζί εμ τον αρχηγός Τζον ΜακΓκιν. Στη δεξιά πτέρυγα ο Λέον Μπέιλι, στην αριστερή ίσως ο Νικολό Σανιόλο και μπροστά ο Μούσα Ντιαμπί με τον Όλι Γουότκινς. Αλλά με το 4-2-3-1, αν δεν παίξει ο Ρότζερς, τότε ίσως να δούμε τον ΜακΓκιν δεκάρι και τον Τιν ή Ροκμπάναμ να ξεκινά στο κέντρο με τον Ντάγκλας Λουίς. Αν ο Σανιόλο μπορεί να παίξει, τότε πιθανότατα να δούμε ΜακΓκιν μαζί με τον Ντάγκλας Λουίς και μπροστά στο δέκα τον Σανιόλο με τον Ντιαμπί και Μπέιλι στα πλευρά και τον Γουότκινς στην επίθεση».

Έχεις εξισορροπήσει μέσα σου τα συναισθήματά σου; Θα πανηγυρίσεις αν περάσει ο Ολυμπιακός;

«Εγώ θα πανηγύριζα ακόμα και αν περνούσε η ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ, ο Άρης, ο Παναθηναϊκός, ο Πανερυθραϊκός, οποιοσδήποτε. Έτσι είμαι εγώ και ας διαφωνήσουν κάποιοι. Έχει όμως την πλάκα του στην Αγγλία, αν πάει μία ελληνική ομάδα καλά απέναντι σε μια ελληνική. Γιατί εδώ θεωρούν ότι είμαστε… χωριό. Farmer’s League θεωρούν το ελληνικό πρωτάθλημα. Ο Ολυμπιακός έχει ήδη πετύχει πολλά. Έχει σπάσει ένα ρεκόρ στην ιστορία του. Είναι σημαντικό όμως να ακολουθήσει αυτόν τον πήχη. Μην είναι όπως το ’99 που άγγιξε τα ημιτελικά και μπορούσε να παίξει απέναντι στη τρεμπλούχα Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αλλά το έχασε από έναν Αντόνιο Κόντε  και μετά μέχρι το 2007 το απόλυτο τίποτα. Ελπίζω όλες οι ελληνικές ομάδες να βρούνε το ευρωπαϊκό dna τους».


*** ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συμφωνία Μαρινάκη-Μεντιλίμπαρ: Μαξιμιάνο "1", θηρίο μπακ και Σουάρες φορ!