Facebook Pixel «Έτσι θα το πάρει η ΑΕΚ από τον Ολυμπιακό»!
| 2016-07-17 21:45:00

«Έτσι θα το πάρει η ΑΕΚ από τον Ολυμπιακό»!

του Χρήστου Κωνσταντινίδη
«Έτσι θα το πάρει η ΑΕΚ από τον Ολυμπιακό»!

Κατάθεση ψυχής του Δημ. Σιαλμά για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον των Κιτρινόμαυρων. Τι λέει στον Sportdog για προσφυγή, Κετσπάγια, Σεντ Ετιέν κ.ά.

Το ημερολόγιο έγραφε 14 Δεκεμβρίου 2011, όταν η ΑΕΚ εμφανίστηκε για τελευταία φορά στο Europa League. Ήταν το τελευταίο παιχνίδι της φάσης των ομίλων στην έδρα της Στουρμ Γκρατς, της οποίας η Ένωση επιβλήθηκε με 3-1.

Ένας από τους ποδοσφαιριστές που έπαιξαν σε εκείνη τη χαρακτηριστική αναμέτρηση ήταν και ο Δημήτρης Σιαλμάς. Με αφορμή την επιστροφή της Ένωσης στις ευρωπαϊκές περιπέτειες, ο Sportdog επικοινώνησε με τον Έλληνα επιθετικό, ο οποίος πλέον αγωνίζεται μεν εκτός συνόρων, αλλά σε ...ελληνική ομάδα.

Ο 30χρονος φορ θυμήθηκε το παιχνίδι της ΑΕΚ στην Αυστρία, ενώ δε θα μπορούσε να μη μιλήσει για τον αγώνα που έρχεται κόντρα στη Σεντ Ετιέν.

Παράλληλα, μας περιέγραψε πώς περνά στη Σουηδία, όπου παίζει στη γ΄ κατηγορία και έβαλε κάποια πράγματα στη θέση τους, για όσα είχαν γραφτεί μία περίοδο γύρω από το πρόσωπό του. 

Επίσης, έδωσε τη δική του συμβουλή για να μπορέσει η Ένωση να διεκδικήσει το φετινό πρωτάθλημα από τον Ολυμπιακό. 

Δημήτρη, τι θυμάσαι από το τελευταίο παιχνίδι της ΑΕΚ στην Ευρώπη, στο οποίο είχες συμμετάσχει;

"Στο Γκρατς έγινε ένα καταπληκτικό ματς. Θυμάμαι ότι ήμασταν ανώτεροι καθόλη τη διάρκεια της αναμέτρησης. Νικήσαμε 3-1, με φοβερά γκολ από Μπερνς και Κλωναρίδη. Εγώ είχα ένα δοκάρι. Ήταν από τους αγώνες που δεν μπορείς να ξεχάσεις. Δυστυχώς δεν τα πήγαμε τόσο καλά στα υπόλοιπα παιχνίδια του ομίλου, αν και είχα σκοράρει σε δύο συναντήσεις, με Λοκομοτίβ και Άντερλεχτ".



O Κωστένογλου τι σας είχε πει πριν πατήσετε χορτάρι;

"Μας είπε να μπούμε δυνατά και να είμαστε σοβαροί. Το ματς ήταν βαθμολογικά αδιάφορο, αλλά το γεγονός ότι ήταν αναμέτρηση στο Γιουρόπα Λιγκ, έπρεπε να κάνουμε το καθήκον μας. Πίστευε ότι θα νικήσουμε εξ αρχής ο κόουτς". 

Η απομάκρυνση του Χιμένεθ σάς είχε επηρεάσει;

"Μία αλλαγή προπονητή την επηρεάζει πάντα μία ομάδα. Αλλά ο Κωστένογλου μας βοήθησε στο 100%. Μας πέρασε κάποια κομμάτια αγωνιστικής πειθαρχίας που ήταν απαραίτητα".

Έχεις παρακολουθήσει καθόλου ΑΕΚ τώρα στο χτίσιμό της;

"Ξέρω ποιες μεταγραφές έκανε και έχω δει τα φιλικά της. Έχει καλή ομάδα. Μπορεί και πρέπει να γίνει ανταγωνιστική στο πρωτάθλημα. Είναι σημαντικό επίσης ότι βασίζεται σε Έλληνες ποδοσφαιριστές. Είναι δεδομένο ότι στις μεγάλες ομάδες υπάρχει γκρίνια, ειδικά σε θέματα μεταγραφών. Αλλά δεν μπορείς να την κρίνεις από τώρα". 

Ο Κετσπάγια πώς σου φαίνεται ως προπονητής;

"Τον εκτιμώ. Έχει κάνει καλή δουλειά σε όλες τις ομάδες που έχει δουλέψει. Ελπίζω και το εύχομαι να επιτύχει στην ΑΕΚ, γιατί ήταν καταπληκτικός ως ποδοσφαιριστής. Τον αγαπήσαμε ως παίκτη. Μακάρι να αποθεωθεί ως προπονητής με μία μεγάλη επιτυχία στον Δικέφαλο".

Πώς είδες την κλήρωση της ΑΕΚ στον τρίτο προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ;

"Η Σεντ Ετιέν είναι πολύ καλή ομάδα. Προέρχεται από ένα πολύ ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, το οποίο είναι από τα καλύτερα της Ευρώπης. Δεν χρειάζεται καν αναφερθεί ότι πρόκειται για δύσκολο αντίπαλο. Νομίζω ότι η ΑΕΚ, αν είναι σοβαρή και λίγο τυχερή, μπορεί να κερδίσει και να περάσει. Απλά αυτά τα παιχνίδια είναι τα πιο δύσκολα, γιατί παίζονται στην αρχή της σεζόν".

Αυτή τη στιγμή πού βρίσκεσαι ποδοσφαιρικά;

"Ήμουν στην Πιάτρα που έπαιζε Α΄ Ρουμανίας. Εκεί όμως αντιμετώπισα οικονομικό πρόβλημα και πήγα στα δικαστήρια την ομάδα. Εξασφάλισα τα χρήματά μου, αλλά η ελευθέρας μου άργησε να έρθει. Έμεινα ελεύθερος τον Φεβρουάριο του 2016, μία περίοδο που είναι δύσκολο να βρει ένας παίκτης ομάδα. Βρέθηκε όμως μία ομάδα από τη Σουηδία που είναι ελληνική, μου έκανε κρούση και έτσι έγινα... Σουηδός (ακούγονται γέλια). Η Ακρόπολις είναι μία ομάδα Γ΄ κατηγορίας. Όταν άκουσα ότι η ομάδα έχει στόχο τη Β΄ Εθνική για πρώτη φορά στην ιστορία της, τρελάθηκα. Μου αρεσε να κάνω κάτι νέο και τρελό στην καριέρα μου και έτσι είπα αμέσως το ναι. Με έψησε τρελά το κόνσεπτ. Δεν είμαι ο μοναδικός Έλληνας στο σύλλογο. Μαζί με Μητρόπουλο, Γκέζο, Γιάκο και Γιάντση έχουμε φτιάξει ελληνική παροικία".

Πώς τα πάτε;

"Αυτή τη στιγμή είμαστε δεύτεροι, ένα βαθμό πίσω από τη Μπρομαποϊκάρνα, της οποίας προπονητής είναι ο πρώην στόπερ του Ολυμπιακού, Όλαφ Μέλμπεργκ. Έχω βάλει 1 γκολ σε 6 παιχνίδια και έχω 2 ασίστ".

Πώς είναι το ποδόσφαιρο στη Σουηδία;

"Ως χώρα η Σουηδία είναι πολύ οργανωμένη. Σε θέματα ποδοσφαίρου, αν και γ΄ κατηγορία, τα αρνητικά είναι πολύ λιγότερα από τα θετικά. Οι εγκαταστάσεις είναι φοβερές και υπάρχει πολύ καλό επίπεδο. Θα συνέκρινα την κατηγορία με Football League-Super League Ελλάδας σε θέματα φυσικής κατάστασης και ταλέντου. Στην τεχνική, βέβαια, υστερούν, κάτι που είναι έτσι κι αλλιώς γνωστό. Δεν είναι εύκολο το πρωτάθλημα. Πρέπει να είσαι συγκεντρωμένος. Δε με επηρέασε καθόλου το γεγονός, ότι η ομάδα δεν ήταν Α΄ Σουηδίας. Μου δόθηκε αυτή η ευκαιρία και την άρπαξα. Είμαι ακόμα μικρός έτσι κι αλλιώς. Μόνο 30 είμαι, έχω μέλλον μπροστά μου".

Ποιοι είναι οι στόχοι σου;

"Πρώτος και κύριος στόχος μου είναι να βοηθήσω την ομάδα να πετύχει τον σκοπό της. Από εκεί και πέρα θα δω".

Είχε ακουστεί κάποια περίοδο το όνομά σου στα μεταγραφικά της ΑΕΚ, όταν η ομάδα έπαιξε στη Γ΄ Εθνική. Τι είχε γίνει τότε;

"Όταν έπεσε Γ΄ Εθνική η ομάδα, πήρα το θάρρος και επικοινώνησα με τον Δέλλα, με τον οποίο είχαμε παίξει μαζί στην ΑΕΚ και του ζήτησα να κάνω προπονήσεις στα Σπάτα μέχρι να βρω σύλλογο. Γραφόντουσαν πολλά τότε περί επιστροφής μου, αλλά εγώ δεν μπήκα στη διαδικασία να συζητήσω με τη διοίκηση. Έτσι θεώρησα σωστό, να σταματήσω τις προπονήσεις για να μη δημιουργήσω πρόβλημα στην ομάδα".

Θα ήθελες, όμως, να επιστρέψεις;

"Δυστυχώς δεν εξελίχθηκαν καλά τα πράγματα για μένα. Όπως θυμάστε υπήρχαν οικονομικά θέματα εκείνη την περίοδο. Επειδή τότε γράφτηκαν πολλά τότε για μένα, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω, ότι ως οπαδός της ΑΕΚ δεν υπήρχε ποτέ περίπτωση να έκανα προσφυγή. Παρά τα προβλήματα που είχαμε και τις δύσκολες καταστάσεις που περάσαμε, η χρονιά θα μπορούσε να θεωρηθεί επιτυχημένη. Καταλάβαμε τη θέση για να βγούμε Ευρώπη, άσχετα αν δεν πήρε μετά η ομάδα την αδειοδότηση".

Έχεις μετανοιώσει για κάτι στην καριέρα σου;

"Μετά την ΑΕΚ πήγα σε μία χώρα (Αζερμπαϊτζάν στη Χαζάρ) που πήρα λεφτά, τα οποία δεν θα έπαιρνα ποτέ στην Ελλάδα. Ίσως έκανα λάθος. Ήταν δύσκολη απόφαση, γιατί κάθε επαγγελματίας κοιτάζει το οικονομικό του συμφέρον. Ίσως θα έπρεπε να κάτσω στην Ένωση, να προσπαθήσω και να βοηθήσω την ομάδα".

Προανέφερες ότι η ΑΕΚ πρέπει να γίνει ανταγωνιστική στο πρωτάθλημα. Θεωρείς ότι φέτος μπορεί να "χτυπήσει" τον Ολυμπιακό;

"Η ΑΕΚ εφόσον είναι εκεί που είναι, πρέπει να πάει για το πρωτάθλημα. Το αν μπορεί, είναι κάτι που αφορά παίκτες και διοίκηση. Πρέπει να δουλέψουν όλοι μαζί σαν μία γροθιά, για να πάρουν το πρωτάθλημα".

Με ποιον συμπαίκτη σου στην ΑΕΚ πιστεύεις ότι ταιριάζεις ποδοσφαιρικά;

"Με τον Λύμπε και φυσικά τον Τζιμπούρ, με τον όποιο όμως δεν συνυπήρξα στην ΑΕΚ, αλλά στον Πανιώνιο. Με τον Ραφίκ κουβαλάμε την ίδια τρέλα. Θα ήταν ό,τι καλύτερο να παίζαμε ξανά μαζί".

Πότε θα σε δούμε ξανά σε εντός έδρας αγώνα της Ένωσης;

"Να δω ή να παίξω σε ματς εννοείς; (ακούγονται γέλια). Όταν επιστρέφω Ελλάδα, πάντα πάω και βλέπω αγώνες, είτε είναι ποδόσφαιρο ή μπάσκετ".


 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags