Facebook Pixel Ρεπορτάζ-βόμβα: Tινάζουν στον αέρα και το μπάσκετ!
| 2016-08-19 12:15:00

Ρεπορτάζ-βόμβα: Tινάζουν στον αέρα και το μπάσκετ!

Ρεπορτάζ-βόμβα: Tινάζουν στον αέρα και το μπάσκετ!

Μετά το ποδόσφαιρο, κινδυνεύει σοβαρά να μην ξεκινήσει ούτε η Α1! Ποιο είναι το τεράστιο πρόβλημα που μπορεί να ακυρώσει το τζάμπολ; Πώς εμπλέκεται κι εδώ ο Σταύρος Κοντονής;

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΟΓΚΑΛΙΔΗ

Μπαίνουμε στο τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου και στο υψηλότερο επίπεδο του ελληνικού μπάσκετ επικρατεί ανησυχητική ραστώνη. Στην Ελλάδα ζούμε και κανείς δεν περιμένει να είναι όλα έτοιμα μήνες πριν, όμως αυτή τη στιγμή που μιλάμε το πρωτάθλημα της Α1 είναι στον αέρα, καθώς υπάρχουν πολλά ανοιχτά μέτωπα.

Με την επιτροπή να αποφασίσει για την ομάδα που θα πάρει τη θέση της Κηφισιάς, αλλά και τα Τρίκαλα να μην έχουν δώσει σαφείς απαντήσεις για το αν θα συνεχίσουν, ελλοχεύει ο κίνδυνος να γίνει το πρωτάθλημα με 13 ομάδες. Επειδή, όμως, εμείς είμαστε αισιόδοξοι θα ξεκινήσουμε με υπόθεση εργασίας πως θα είναι 14 αξιόμαχοι στο… τζάμπολ.

Πάμε παρακάτω: Πέρυσι οι ομάδες ξεκινούσαν με εγγυημένα έσοδα τα χρήματα της NOVA (φέτος είναι κάτι σαν 100.000 ευρώ για κάθε ΚΑΕ) και τα χρήματα του ΟΠΑΠ, που ήταν κεντρικός χορηγός. Η συμφωνία με τον Οργανισμό ήταν διετής και οι ομάδες πήραν περίπου 165.000 ευρώ τον πρώτο χρόνο και 125.000 ευρώ πέρυσι (μέσος όρος κάπου στις 145.000, αν λάβουμε υπόψη και τα χρήματα που πήρε για τη λειτουργία του ο ΕΣΑΚΕ).

Για την ώρα όχι μόνο δεν υπάρχει συμφωνία με τον ΟΠΑΠ, αλλά κυκλοφορούν και σενάρια, που μπορεί να μην είναι αληθινά και κάνουν λόγο για 80-90.000 (στην καλύτερη των περιπτώσεων) στις ομάδες. Από αυτά, όμως (που για την ώρα δεν υπάρχουν), πρέπει να αφαιρεθούν και περίπου 20.000 ευρώ, που θα είναι το έξτρα έξοδο των ΚΑΕ.

Μπορεί να το έχετε λησμονήσει, αλλά όταν ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, υποδέχθηκε στο γραφείο το τον τότε πρόεδρο του ΕΣΑΚΕ, Γιώργο Χαλβατζάκη, για να τον συγχαρεί για το πρωτάθλημα, κατέστησε σαφές πως "η κάρτα φιλάθλου συνιστά απαραίτητη προϋπόθεση για την έναρξη του ερχόμενου πρωταθλήματος".

Τι σημαίνει αυτό; Πως για να λειτουργήσει το ηλεκτρονικό εισιτήριο, οι ομάδες πρέπει να μεριμνήσουν, ώστε να τοποθετηθούν τα τουρνικέ κι ό,τι άλλο χρειάζεται. Αυτά κοστίζουν περίπου 20.000 ευρώ.

Αν, λοιπόν, βάλουμε κάτω τα νούμερα (για την ώρα είναι αυθαίρετα, καθώς δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση, ούτε και συμφωνία), στην καλύτερη των περιπτώσεων τα χρήματα που θα μπουν στα ταμεία των ΚΑΕ δεν ξεπερνούν τις 160.000 ευρώ. Αν όλα πάνε καλά! Αυτό σε απλά ελληνικά σημαίνει πως δύσκολα θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα, καθώς με τα δεδομένα έξοδα που υπάρχουν (εγγυητική 100.000 ευρώ, μετοχικό κεφάλαιο γύρω στα 240.000 ευρώ, εφορία, ΙΚΑ, λοιπές υποχρεώσεις προς το κράτος), οι φτωχοί θα γίνουν φτωχότεροι.

Θυμίζουμε ότι ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ, Μιχάλης Μελής, βγήκε με "σημαία" την τεχνογνωσία και την ικανότητα άγρας χορηγών. Εδώ είναι που λες "ιδού η Ρόδος…".

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags