Facebook Pixel "Κάρπετ" στο SportDog για Ολυμπιακός-ΑΕΚ και ΠΑΟ!
| 2016-10-03 15:30:00

"Κάρπετ" στο SportDog για Ολυμπιακός-ΑΕΚ και ΠΑΟ!

"Κάρπετ" στο SportDog για Ολυμπιακός-ΑΕΚ και ΠΑΟ!

Ο Α. Καρπετόπουλος κάνει φοβερή ανάλυση τού ντέρμπι κι απαντάει σε καυτά ερωτήματα! Είναι καλός κόουτς ο Μπέντο; Να φύγει ο Κετσπάγια; Θα αντέξει στην κορυφή το Τριφύλλι;

Ο Αντώνης Καρπετόπουλος ανέλυσε στο SportDog και τον Δημήτρη Σκούφο το μεγάλο ντέρμπι ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ, εξηγώντας τη μεταμόρφωση των Ερυθρολεύκων σε σχέση με τα προηγούμενα παιχνίδια και εκφράζοντας την απορία του για την εικόνα των Κιτρονόμαυρων.

Παράλληλα, σχολίασε τις φήμες περί αποχώρησης του Πάουλο Μπέντο πριν από το παιχνίδι στο Φάληρο, αλλά και τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι στην Ένωση σκέφτονται την απόλυση τού Τιμούρ Κετσπάγια.

Ο έμπειρος δημοσιογράφος δεν παρέλειψε να σχολιάσει και τον Παναθηναϊκό τού Αντρέα Στραματσόνι, που μετά από χρόνια βρίσκεται μόνος πρώτος στην κορυφή τής βαθμολογίας, χαρακτηρίζοντας "περίεργο" το γεγονός ότι υπάρχει αμφισβήτηση για τις επιλογές τού Ιταλού προπονητή.

Περιμένατε μία τέτοια αντίδραση από τον Ολυμπιακό μετά τα τελευταία στραπάτσα και μία τόσο κακή την ΑΕΚ; Στα πρώτα λεπτά ειδικά θα μπορούσε να είχε ξεφύγει το σκορ...

"Αν περίμενα την εικόνα αυτή θα σου πω ψέματα. Ακόμα και να υποθέσουμε ότι θα περιμένει κανείς αντίδραση, ότι κάτι πρέπει να κάνει ο Ολυμπιακός μετά από δύο ήττες, αντιδρώ δε σημαίνει ότι παίζω και τόσο καλά. Προφανώς, το χθεσινό ήταν το καλύτερο παιχνίδι του Ολυμπιακού. Είχε να κάνει και με το Καραϊσκάκης, που ήταν πολύ ζεστό, τον έσπρωξε πολύ. Θα μπορούσε να είναι 2-0 στο 10' και να έχει τελειώσει με απίθανο σκορ. Η αλήθεια είναι ότι με τη Βέροια είχαμε δει λεπτά έκρηξης, 5-10 λεπτά μεγάλης πίεσης και τι μπορεί να βγει από τον Ολυμπιακό από ένα τέτοιο χρονικό διάστημα. Προφανώς, αυτό δεν έχει να κάνει με τον αντίπαλο, αλλά με τον Ολυμπιακό. Πόσο γρήγορος και ορεξάτος είναι.

Από την άλλη, δεν περίμενα την ΑΕΚ τόσο κακή. Ήταν αρνητική έκπληξη. Η ΑΕΚ έπαθε κάτι πολύ απλό, όλη αυτή η στρατηγική που έλεγε και ο Λέσκοτ, του τύπου να παγώσουμε το ματς, με αντεπιθέσεις, πήγε περίπατο στο 6ο λεπτό. Και φυσικό είναι αν ανατραπεί κάτι τόσο νωρίς, χρειάζεται χρόνος για να το ανατρέψεις. Είχε βέβαια ένα καλό διάστημα γύρω στο 30', αλλά εμφάνισε πολλές αδυναμίες, κυρίως δημιουργικές. Λαμπρόπουλος - Γιόχανσον - Μάνταλος δεν είναι δημιουργικό τρίγωνο, αμφιβάλλω όμως αν υπάρχουν πολλοί δημιουργοί στην ομάδα. Ο Σιμόες, για παράδειγμα, για τον οποίο γίνεται κουβέντα, δεν κάνει καλό πρωτάθλημα. Δεν είναι τύπος που θα φτιάξει δημιουργία, είναι ζήτημα αυτό στην ΑΕΚ. Είναι ζήτημα προσέγγισης μέσα στην σεζόν. Δεν έχει προετοιμαστεί να παίξει παιχνίδια σε τέτοιο επίπεδο, να πάρει πρωτοβουλίες, πέρασε στο ντούκου τον τρόπο με τον οποίο έμεινε εκτός από τη Σεντ Ετιέν.

Να σου πω ένα γενικό πράγμα στην Ελλάδα. Ο Ολυμπιακός που έχει κερδίσει πολλά πράγματα, ο κόσμος τον σπρώχνει πάντα να φτιάχνει δημιουργικές ομάδες, ενώ οι άλλες που πάνε να χτυπήσουν το πρωτάθλημα, ρίχνουν το βάρος σε όλα τα άλλα εκτός από αυτό και ο κόσμος δεν σπρώχνει προς αυτή την κατεύθυνση".

Οφείλεται αποκλειστικά στον Πάουλο Μπέντο η ολική μεταμόρφωση τού Ολυμπιακού;

"Ο Μπέντο έκανε δύο καλά με Βέροια και ΑΕΚ, όταν παρουσίασε δύο λογικές ενδεκάδες, όχι με δύο σέντερ φορ, ούτε με δύο δεκάρια όπως με τον ΑΠΟΕΛ. Νομίζω όταν βρίσκεις παίκτες να πατήσουν καλά και στα άλλα μέτρα του γηπέδου εκτός από τα τελευταία τριάντα, τότε θα είσαι καλός. Αν δεν γεμίζεις την περιοχή και πίσω δεν μαρκάρεις και δεν κατεβάζεις σωστά την μπάλα, τότε δεν γίνεται δουλειά. Το χθεσινό είναι και πολύ από ατομική απόδοση. Υπήρχαν αρκετοί παίκτες που έκαναν τον καλύτερο παιχνίδι τους φέτος. Η δουλειά του προπονητή γίνεται πιο εύκολη όταν έχει σε τέτοια κατάσταση τους παίκτες του, ενώ στη Λάρισα και στο Καυτανζόγλειο δεν την είχε. Ντα Κόστα, Φορτούνης, Σεμπά, Ιντέγε, τα ακραία μπακ και ο Μάρτινς, όλοι αυτοί έκαναν μεγάλο παιχνίδι".

Κάποιοι λένε ότι ο Μάρτινς, δίπλα στον Μιλιβόγιεβιτς, θύμισε Ιμπαγάσα. Τι πιστεύετε;

"Είναι μια περίεργη ιστορία ο Μάρτινς. Είναι ένας παίκτης που δεν έχει με τέτοια χαρακτηριστικά ο Ολυμπιακός. Δηλαδή να δημιουργεί πίσω από το δεκάρι. Από την άλλη, όμως, είναι μικρός στο δέμας και δεν μπορείς να πεις με σιγουριά ότι είναι ο τύπος που θα καλύψει τη θέση με σταθερότητα. Εμένα μου φαίνεται δεκάρι κι αυτός, νομίζω θα ήθελε έναν παίκτη να τρέχει για πάρτη του. Έχουν μαζευτεί πολλά δεκάρια στον Ολυμπιακό. Κι αυτός, βέβαια, βοήθησε ανασταλτικά χθες, αυτό είναι το ζήτημα στη συγκεκριμένη θέση, να βοηθάει και στο ανασταλτικό κομμάτι. Ήταν μια μεγάλη νίκη, αλλά ακόμα δεν μπορεί να πει κανείς ότι ξεπέρασε την άσχημη περίοδο. Μπορεί να πάει στη Νέα Σμύρνη και να χάσει. Αν αυτό που είδαμε το κάνει οργανωμένα, τότε μπορεί να κάνει ωραία πράγματα".

Μήπως ήταν σκληρή η κριτική στον Μπέντο αμέσως μετά τις πρώτες γκέλες; Θα ήταν λογικό αν έχανε ο Ολυμπιακός να αποχωρούσε, όπως ακουγόταν έντονα πριν το ματς;

"Είναι μια δεδομένη αντίληψη, όχι μόνο στον Ολυμπιακό, αλλά στην Ελλάδα, ότι υπάρχουν φοβερά και τρομερά ρόστερ και προπονητές που δεν μπορούν να τα εκμεταλλευτούν και παίρνουν ένα σωρό λεφτά για να... φταίνε. Ο καθένας κάνει ό,τι μπορεί. Ό,τι καλύτερο. Ο Μπέντο έχει ένα πρόβλημα. Ήρθε πολύ αργά και πρέπει να μάθει την ομάδα και η ομάδα να μάθει αυτόν, μέσα από τα επίσημα παιχνίδια. Ψάχνει κάθε φορά έναν τύπο να του λύσει τα προβλήματα, εξ' ου και οι δύο φορ με την ΑΕΛ, ή ψάχνει να δείξει εμπιστοσύνη στους αμυντικούς για να μην τους χάσει. Κάποιες επιλογές του ήταν περίεργες. Ο κόσμος περιμένει safe επιλογές, θεωρώντας ότι με Ουζουνίδη κάποια πράγματα θα ήταν πιο κατανοητά. Πήρε μια ομάδα, όμως, τέλη Αυγούστου και πρέπει να την μάθει και να τον μάθει. Ενδεχομένως ένας Έλληνας προπονητής να είχε μικρότερα προβλήματα, πιο απλές επιλογές. Αυτό, βέβαια, δεν βάζει ζήτημα επαγγελματικής επάρκειας ενός προπονητή".

Πάμε και στην ΑΕΚ. Όλοι λένε για "εγκλήματα" Κετσπάγια. Ότι κακώς δεν έπαιξε ο Αραβίδης, ο Σιμόες κ.λπ. Τι γνώμη έχετε;

"Τον Κετσπάγια τον καταλαβαίνω. Παίρνει το καλοκαίρι τον Αλμέιδα και φτιάχνει ομάδα να τον αξιοποιήσει και να στηριχτεί σε αυτόν. Είναι συνηθισμένη να παίζει με βαρύ φορ, ο οποίος έμεινε έξω από μυϊκό πρόβλημα και πρέπει ξαφνικά εκεί που όλο το καλοκαίρι στηρίζεται στον Αλμέιδα, να πάει στο ντέρμπι χωρίς αυτόν που βασίζεται. Προσπαθεί να βρει επίθεση να παίξει αλλιώς ο Κετσπάγια, ενώ δεν έχει παίξει καλά και με Ηρακλή που είχε δοκιμάσει το ίδιο. Προσθέτει και Λαμπρόπουλο για καλή λειτουργία αλλά δεν του βγαίνει, αλλά δεν είναι τερατώδες. Έχει χάσει τον Αραβίδη και είναι ζήτημα. Για να είμαστε δίκαιοι ο Κετσπάγια δεν είναι Γκουαρντιόλα, να παίξει με κατοχή και τα ακραία μπακ να πατάνε συνέχεια περιοχή και να κάνουν πολλές ευκαιρίες. Ο Μπάγεβιτς και η διοίκηση τον διάλεξαν γιατί ήξεραν τι μπορεί να κάνει, πώς να παίξει με αντεπιθέσεις κ.λπ.".

Ακούγεται τις τελευταίες ώρες σενάριο απόλυσης τού Γεωργιανού. Συμφωνείτε;

"Δεν μπορώ να συμφωνήσω σε καμία απόλυση προπονητή. Οι συμμετοχές του σε νίκες είναι οι ίδιες και στις ήττες. Αυτές του τύπου οι κινήσεις, δηλαδή να φύγει ο Τιμούρ και όλα καλά, δεν είναι οι ενδεδειγμένες. Ο Κετσπάγια δεν είναι ανακόλουθος με αυτό που πρεσβεύει ως ποδόσφαιρο. Δεν έχω καταλάβει και τι θέλει αγωνιστικά η ΑΕΚ. Να είναι πιο επιθετική, με πολλά γκολ; Αυτό δεν μπορεί να το κάνει με το αυτό το ρόστερ".

Μία εκτίμηση για τον Παναθηναϊκό που είναι πρώτος. Μπορεί να αντέξει στην κορυφή;

"Στο σετάκι των τεσσάρων αγώνων του πρωταθλήματος, αφήνω έξω Άγιαξ και Θέλτα, ο Παναθηναϊκός έχει παίξει την καλύτερη μπάλα και έχει δεχθεί μόλις ένα γκολ από πέναλτι. Έχει τον παίκτη με την μεγαλύτερη επιθετική προσφορά, τον Μπεργκ, παίζει καλύτερα από πέρυσι, χαίρεται το ποδόσφαιρο και είναι πολύ βελτιωμένος. Έχει βέβαια τα θεματάκια του. Υπάρχει μια περίεργη αμφισβήτηση για τον Στραμασόνι, ότι δεν είναι καλός διαχειριστής, ότι έχει ορισμένες εσωτερικές νευρικές κρίσεις που μπορούν ξαφνικά να αλλάξουν τα πράγματα στην ομάδα. Αγωνιστικά, πάντως, είναι σε καλό δρόμο".

Μπορεί ο Αντρέα Στραματσόνι να διαχειριστεί το ομολογουμένως καλό φετινό ρόστερ τού Παναθηναϊκού;

"Μόνο ο Στραματσόνι μπορεί να διαχειριστεί αυτό το ρόστερ, αφού το έχει φτιάξει αυτός, έχουν έρθει παίκτες γι' αυτόν και τους ξέρει πολύ καλά. Προσπαθεί να τους βολέψει κάνοντας πραγματάκια, έχει φτιάξει έναν τρόπο άμυνας με τον Λεντέσμα να μην τρέχει πολύ. Όπως και διάφορα πράγματα με τη θέση που παίζει ο Ζέκα ή ο Λουντ. Όλα αυτά είναι ενδιαφέροντα τακτικά πραγματάκια. Κακώς υπάρχει τόση γκρίνια, αλλά υπάρχει. Κι αυτό γιατί υπάρχουν μερικοί που περιμένουν στη γωνία για κάτι που δεν θα κάνει καλά για να τον κατηγορήσουν. Είναι παράξενο".

Ένα τελευταίο σχόλιο για τον ΠΑΟΚ που, αν και ξεκίνησε καλά, δείχνει να μην μπορεί να συνεχίσει ανάλογα.

"Η μικρή απογοήτευση μέχρι τώρα είναι ο ΠΑΟΚ, αφού η συνέπεια που δείχνει και τα γκολ του είναι λιγότερα με βάση το ποδόσφαιρο που έχει παίξει. Με βάση την μπάλα που έχει παίξει θα έπρεπε να είναι παραπάνω στην βαθμολογία. Κάποια στιγμή θα εξαντληθεί η υπομονή τού Σαββίδη και στον ΠΑΟΚ θα ψάχνουν για προπονητή και όλα τα καλά για τον Ίβιτς θα πάνε στον κάλαθο των αχρήστων. Και φαίνεται ότι ούτε ο Κάμπος, ούτε ο Μπίσεσβαρ, που παίζουν αρκετά μπορούν να πλησιάσουν τους Μακ και Λούκας".

 
 
 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags