Facebook Pixel Σούπερ ανάλυση: Η ...κοροϊδία Πασκουάλ, το πλάνο των βοηθών του Πεδουλάκη και τα ...λάδια Καλάθη!
| 2016-10-27 14:15:00

Σούπερ ανάλυση: Η ...κοροϊδία Πασκουάλ, το πλάνο των βοηθών του Πεδουλάκη και τα ...λάδια Καλάθη!

του Γιώργου Κτενά
Σούπερ ανάλυση: Η ...κοροϊδία Πασκουάλ, το πλάνο των βοηθών του Πεδουλάκη και τα ...λάδια Καλάθη!

Ο Γ. Συρίγος εξηγεί στο SportDog τι έκανε ο νέος προπονητής του ΠΑΟ και κατάφερε να γυρίσει το ματς στην Μπάμπερκ. Ποιον παίκτη χρειάζονται ...χθες οι Πράσινοι και γιατί;

Το ντεμπούτο του Τσάβι Πάσκουαλ στην άκρη τού πάγκου τού Παναθηναϊκού αλλά και τη σπουδαία νίκη που πέτυχαν οι "πράσινοι" επί της Μπάμπεργκ, σχολίασε σε συνέντευξή του στον SportDog ο Γιώργος Συρίγος.

Ο γνωστός μπασκετικός δημοσιογράφος μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον Καταλανό προπονητή και το πώς κατάφερε να κοροϊδέψει τον αντίπαλο, αποθέωσε την παρουσία του Νικ Καλάθη και ανέλυσε το παιχνίδι του, ενώ χαρακτήρισε τον Μπουρούση ως το καλύτερο 5άρι στην Ευρώπη.

Ακόμα, μίλησε για τη θετική εμφάνιση του Φελντέιν και σχολίασε ότι αν ο Παναθηναϊκός δεν προχωρήσει σε απόκτηση γκαρντ... χθες, ο Καλάθης θα αρχίσει να χάνει λάδια μέσα στο γήπεδο.

Κύριε Συρίγο, πώς είδατε το χθεσινό παιχνίδι του Παναθηναϊκού;

"Είναι από τα κλασικά παιχνίδια στο μπάσκετ που πρέπει να τα δεις δύο φορές, για να καταλάβεις τι έγινε στο τέλος. Όπως το Ελλάδα-Σλοβενιά το 2007, ματς τέτοιου καλουπιού με μεγάλες ανατροπές. Είναι από τα τρελά του μπάσκετ με τα χιλιοστά. Θεωρητικά λες δεν γίνεται, αλλά πρακτικά συμβαίνει. Υπάρχουν δύο πράγματα: Η παρουσία του Πασκουάλ, υπό την έννοια ότι δεν είχε χρόνο να δουλέψει ουσιαστικά και να αλλάξει πράγματα, ήταν φανερό ειδικά στο τέλος ότι ο τρόπος που διαχειρίστηκε την κατάσταση οφέλησε τον Παναθηναϊκό. Αλλά εδώ έχουμε την αιώνια ελληνική αντίληψη, που θέλουμε τον προπονητή να φωνάζει για να δείχνει αντίδραση. Κουραφέξαλα! Αν έχανε θα έλεγαν όλοι οι ειδήμονες αυτή της λογικής, ότι δεν κουνούσε βλέφαρο στον πάγκο και διάφορες άλλες τέτοιες ανοησίες. Ο Πασκουάλ, με το Παναθηναϊκό στο -10 μόλις τρία λεπτά πριν από το τέλος, γνωρίζοντας ότι δεν ξέρει απόλυτα την ομάδα, αυτό που πέρασε ήταν η ηρεμία, ότι μπορούνε να τα καταφέρουν. Είχε ύφος που απέβαλλε το άγχος από τους παίκτες, δεν τους πίεσε. Ήταν φανερό και πριν από τα τελευταία λεπτά, ότι έκανε μίνιμουμ αλλαγές. Ήξερε ότι δεν μπορούσε να αλλάξει πράγματα, κι εμπιστεύτηκε τους ζεστούς παίκτες. Επέστρεψε στα πολύ βασικά του μπάσκετ".

Μπορούμε να αναλύσουμε λίγο περισσότερο το ντεμπούτο του Καταλανού προπονητή και ειδικά τι έκανε στα τελευταία δευτερόλεπτα;

"Ήταν ο παλιός καλός Πασκουάλ. Η επίθεση 5 εναντίον 5 στο τέλος ήταν υψηλής ακρίβειας. Ο Μανουσέλης εύστοχα λέει και στην εκπομπή ότι κανένας άλλος προπονητής Ευρωλίγκας δεν έχει σε κίνηση τόσο αρμονικά και με σχέδιο, παίκτες που δεν είναι πάνω στην μπάλα. Κινεί ταυτόχρονα 5 παίκτες όχι απλώς για να λέει ότι τους κινεί. Σε αυτή τη λογική είδαμε σύνθετο play, με δύο και τρία σκριν, από τα οποία άλλα είχαν ουσία και άλλα κορόιδεψαν την αντίπαλη άμυνα. Γιατί το layup στο τέλος δεν έφερε τη νίκη, αλλά το play εκτελέστηκε με ακρίβεια. Με το σχέδιο που έφτιαξε, έδωσε στον πιο καυτό επιθετικά παίκτη, τον Ρίβερς, καθαρό σουτ ένα μέτρο κάτω από το καλάθι. Τι καλύτερο να περιμένεις δηλαδή; Ο Παναθηναϊκός στην επαναφορά έκανε τέλεια τη δουλειά του. Εκεί μπαίνει η Θεά τύχη, γιατί το χάνει ο Ρίβερς, χάνει ο Καλάθης το triple double με το άστοχο σουτ, αλλά παίρνει το ριμπαουντ και γίνεται ήρωας. Υπάρχει μάλιστα μία λεπτομέρεια που ίσως κάνει τη διαφορά: Αν έμπαινε το layup του Ρίβερς και δεν εξελισσόταν η φάση όπως εξελίχθηκε, η Μπάμπεργκ θα είχε διπλάσιο χρόνο για να επιτεθεί".

Χθες είδαμε τον Πασκουάλ να πηγαίνει στα σίγουρα, με τους Αμερικανούς και παίκτες που γνωρίζει.

"Αυτό με τους Αμερικανούς προκύπτει αυτόματα, από την ενέργεια που βγάζει η Μπάμπεργκ στην έδρα της. Ο Πασκουάλ αρχικά εμπιστεύτηκε τους βοηθούς του Πεδουλάκη, γιατί έχουν γνώση της ομάδας και προφανώς ο ίδιος θέλει στον λίγο χρόνο που έχει, να υπάρχει υποστήριξη. Κρατάει και εμπιστεύεται τους βοηθούς του Πεδουλάκη και παίρνει το πλάνο της Μόσχας ως βασικό μοτίβο. Αυτό το πλάνο εμπεριέχει αυτό που λέμε αθλητική ικανότητα, ενέργεια, άρα παρουσία Αμερικανών. Πάει σε αυτή τη λογική, παίζει άμυνα με αλλαγές, αλλά δεν μπορεί να βάλει σε ρυθμό τον Μπουρούση στο πρώτο ημίχρονο, λόγω των δύο γρήγορων φάουλ. Παρόλα αυτά τον κερδίζει στη 3η και 4η περίοδο, παρότι χρεώθηκε και τρίτο φάουλ. Άφησε τους παίκτες να παίξουν, τους εμπιστεύτηκε. Ήξερε την ποιότητα του Μπουρούση και δικαιώθηκε. Και όπως είπαμε και νωρίτερα, στο τέλος πήγε στους ζεστούς".

Μεγάλο ματς από τον Φελντέιν;

"Αρχικά να πω ότι δε νομίζω πως είναι ευθύνη κάποιου που τόσο καιρό βρισκόταν σε κρίση αυτοπεποίθησης. Δεν θέλω να ακουστεί ως σπόντα για τον Πεδουλάκη αυτό που λέω, γιατί θα θυμίσω ότι ο πληρέστερος Φελντέιν ήταν στο τέλος της περσινης περιόδου με τον Πεδουλάκη, που είχε 5 ασίστ μέσο όρο. Πήγε και πήρε ο Παναθηναϊκός τον Τζέιμς που ναι μεν δεν είναι ίδιος παίκτης, αλλά με τον Φελντέιν έχουν πολλά κοινά. Η μπασκετική βάση τους είναι παραπλήσια, αλλά το πρόβημα είναι ότι Τζέιμς είναι καλύτερος έως και πολύ καλύτερος του Φελντέιν, στα στοιχεία που έχουν κοινά. Αυτό δημιούργησε στον Φελντέιν μία ψυχολογία που αποτυπώθηκε σε κάποια air ball και κάποιες άλλες ενέργειες, καθώς ο Τζέιμς τον είχε σκεπάσει. Γιατί ο Τζέιμς είναι η μεγάλη μεταγραφή του 1 εκ. ευρώ και μοιραία δημιουργήθηκαν κλυδωνισμοί στον Φελντέιν. Αυτός ο παίκτης που είδαμε χθες είναι προφανώς βάσει συστήματος και εντολής, με τον Καλάθη να προσπαθεί να βάλει τον Φελντέιν στο παιχνίδι. Του έφτιαξε κατευθείαν δύο φάσεις, κομμένες και ραμμένες στα μέτρα του".

Το σχόλιό σας για τον Μπουρούση;

"Δεν υπάρχει κάτι να αναλύσουμε για τον Μπουρούση. Είναι ο καλύτερος σέντερ της Ευρώπης. Με τη λογική του Πασκουάλ που γνωρίζουμε, βλέπε τι έκανε με τον Τόμιτς στην Μπαρτσελόνα, περιμένω ότι θα είναι το πιο σημαντικό μέλος της 5άδας. Ο Γιάννης έχει αφήσει πίσω τα θέματα του παρελθόντος και τα τελευταία χρόνια σε Ρεάλ και Λαμποράλ Κούτσα έχει δείξει τι μπορεί να κάνει. Μόλις βρει κώδικα επικοινωνίας με τον Πασκουάλ, θεωρώ ότι θα αποτελέσει τη βάση του Παναθηναϊκού μαζί με τον Καλάθη".

Μεγάλος Καλάθης με μεγάλο καλάθι στο τέλος, αλλά γενικά η εμφάνισή του ήταν εξαιρετική.

"Ο Καλάθης έκανε την καλύτερη εμφάνιση στον Παναθηναϊκό χθες και βάζω μέσα τα παιχνίδια και της πρώτης θητείας. Δεν είναι ο παίκτης που θα τα κάνει όλα μόνος του, είναι παίκτης που θα κάνει όσα δεν μπορούν οι άλλοι (βλ. 11 ριμπάουντ, 0 λάθη, 9 ασίστ) και την ίδια στιγμή θα βάλει και τους άλλους στην πρώτη γραμμή. Βλέπεις τα χθεσινά στατιστικά του και λες ότι πήρε μόνος του το ματς. Όχι. Έβαλε σε ρυθμό τον Φελντέιν, έδωσε σίγουρες πάσες στον Ρίβερς, έφτιαξε τον Σίγκλεντον. Ο Καλάθης είναι αυτός που κάνει ζεστούς τους συμπαίκτες του και έχουν αυτοπεποίθηση. Άλλο να σε κερδίσει ένας και άλλο ο ένας να δημιουργεί τις συνθήκες για να σε κερδίσουν πέντε".

Πιστεύετε ότι χρειάζεται ενίσχυση ο Παναθηναϊκός;

"Ο Παναθηναϊκός είναι αναγκαίο να πάρει γκαρντ, αν δεν πάρει γκαρντ θα αρχίσει ο Καλάθης να χάνει λάδια μέσα στο γήπεδο. Πρέπει να πάρει γκαρντ... χθες! Όλα τα άλλα τα συζητάμε, είναι σχετικά. Αλλά η απόκτηση γκαρντ δεν συζητιέται. Δεν γίνεται σε αυτό το επίπεδο και με αυτό το πρόγραμμα, ο Καλαθης να παίζει 35 λεπτά μέρα παρά μέρα".

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags