Facebook Pixel Συγκλονιστικός Βόκολος για Κυράστα - Φοβερές ατάκες που θα «λυγίσουν» τους Παναθηναϊκούς
| 2017-04-01 09:30:00

Συγκλονιστικός Βόκολος για Κυράστα - Φοβερές ατάκες που θα «λυγίσουν» τους Παναθηναϊκούς

του Γιώργου Κτενά
Συγκλονιστικός Βόκολος για Κυράστα - Φοβερές ατάκες που θα «λυγίσουν» τους Παναθηναϊκούς

Ο παλαίμαχος άσος θυμάται πώς έζησε με τον "καλύτερο Έλληνα προπονητή" και αποκαλύπτει πόσο δεμένος ήταν μαζί του. "Ήταν κρίμα που δεν μπορέσαμε να...".

Σα σήμερα συμπληρώνονται 13 χρόνια από τον θάνατο του Γιάννη Κυράστα και ο SportDog επικοινώνησε με έναν άνθρωπο που είχε ζήσει πολύ καλά τον παλιό τεχνικό του Παναθηναϊκού, τον Λεωνίδα Βόκολο, ο οποίος μίλησε για μία πολύ μεγάλη προσωπικότητα και ίσως τον καλύτερο Έλληνα προπονητή. 

Μάλιστα, τόνισε πως ήταν κρίμα που δεν κατάφεραν οι Πράσινοι τη σεζόν 1999-2000 να κατακτήσουν το πρωτάθλημα, παρόλο που είχαν μία εκπληκτική ομάδα.

"Ο Γιάννης Κυράστας ήταν πολύ μεγάλη προσωπικότητα της εποχής του. Τον πρόλαβα ελάχιστα ως ποδοσφαιριστή. Αλλά ήταν ίσως ο καλύτερος Έλληνας προπονητής. Κάτι που πήγαζε από τη θέληση που είχε για τη δουλειά του προπονητή, από τον καιρό που έπαιζε ακόμα ποδόσφαιρο. Γιατί είχε μπλοκάκι και έγραφε τα πάντα από τότε, άρα σημαίνει ότι είχε στο μυαλό του τι θα ακολουθούσε", σχολίασε αρχικά μέσω του SportDog ο Λεωνίδας Βόκολος και συμπλήρωσε:

"Ήταν μία ισχυρή προσωπικότητα, που κατάφερνε με το καλημέρα να επιβληθεί. Προσωπικά, ως προπονητής, θεωρώ ότι αυτό είναι το πιο σημαντικό κομμάτι στα αποδυτήρια μίας ομάδας. Ειδικά όταν αναφερόμαστε σε μεγάλες ομάδες. Και ο Κυράστας το κατάφερνε αυτό εύκολα".

Ήσασταν μαζί σε Πανιώνιο και Παναθηναϊκό - Υπάρχει κάποιο περιστατικό που θυμάστε και μας βοηθάει να ψηλαφίσουμε την προσωπικότητά του;

"Υπήρχαν πολλά. Είχε τον τρόπο του να μπορεί να επιβάλλεται χωρίς να δημιουργεί εντάσεις. Δεν δημιουργούσε εντάσεις για να επιβληθεί. Αν και εκεί που χρειαζόταν το έκανε. Ήμουν συναισθηματικά δεμένος μαζί του, καθώς τον είχα και στον Πανιώνιο προπονητή για δύο χρόνια και στον Παναθηναϊκό".

Όταν είχε την πρώτη φορά την ευκαιρία να εργαστεί στον Παναθηναϊκό, υπήρχε δυσπιστία προς το πρόσωπό του από τον Τύπο της εποχής αλλά και από μερίδα οπαδών.

"Υπήρχε πάντα αυτό με τους Έλληνες προπονητές, να τους βάζουμε σε δεύτερη μοίρα, το οποίο κατά την άποψή μου είναι λάθος. Στην καριέρα μου έζησα πολλούς προπονητές και αναμφίβολα οι καλύτεροι ήταν Έλληνες. Χωρίς να υποβαθμίζω τους ξένους, καθώς πέρασαν από την Ελλάδα καλοί ξένοι προπονητές. Αλλά θα πρέπει να δούμε πρώτα έναν προπονητή και τη δουλειά του και έπειτα να τον αξιολογήσουμε. Κι αυτό ισχύει με απόλυτο τρόπο στην περίπτωση του Κυράστα".

Ειδικά την πρώτη σεζόν που βρέθηκε στον Παναθηναϊκό ο Γιάννης Κυράστας, τη σεζόν 1999/00, η ομάδα του άξιζε να πάρει τον τίτλο. Όλοι αναγνώριζαν την ανωτερότητα που είχε το Τριφύλλι.

"Ήταν εκπληκτική σεζόν, μία από τις καλύτερες του Παναθηναϊκού. Ήταν κρίμα που δεν πήραμε το πρωτάθλημα και να θυμίσω ότι την επόμενη σεζόν που έγιναν οι βραβεύσεις ο Παναθηναϊκός αναδείχτηκε καλύτερη ομάδα, είχε στη σύνθεσή του τον καλύτερο παίκτη, τον πρώτο σκόρερ και φυσικά τον καλύτερο προπονητή. Αλλά δεν είχαμε καταφέρει να κερδίσουμε τον τίτλο".

Πώς θέλετε να κλείσουμε τη συνέντευξη στη μνήμη τού Γιάννη Κυράστα, που σα σήμερα έφυγε από τη ζωή το 2004;

"Θα τον θυμόμαστε πάντα, γιατί πέρασε από το ελληνικό ποδόσφαιρο και άφησε το στίγμα του τόσο ως προσωπικότητα όσο και ως προπονητής. Και θα τον θυμάμαι πάντα για όλα όσα μου πρόσφερε". 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags