Facebook Pixel Ξέσπασμα Παταβούκα για Παναθηναϊκό και πούλμαν – "Εγώ δεν έφυγα σαν κλέφτης, μου επιτέθηκαν οπαδοί"
| 2017-04-27 12:00:00

Ξέσπασμα Παταβούκα για Παναθηναϊκό και πούλμαν – "Εγώ δεν έφυγα σαν κλέφτης, μου επιτέθηκαν οπαδοί"

του Γιώργου Κτενά
Ξέσπασμα Παταβούκα για Παναθηναϊκό και πούλμαν – "Εγώ δεν έφυγα σαν κλέφτης, μου επιτέθηκαν οπαδοί"

Φοβερές δηλώσεις της παλιάς πράσινης δόξας για τις τελευταίες εξελίξεις στον εξάστερο και την επόμενα μέρα - Τι λέει για τη στάση Φώτση και ποιο επεισοδιακό περιστατικό θυμήθηκε;

Το πώς πρέπει να στήσει την επόμενη μέρα του ο Παναθηναϊκός σχολιάζει στον SportDog ο Κώστα Παταβούκας, χαρακτηρίζοντας κίνηση άνευ σχολιασμού την απόφαση της "πράσινης" διοίκησης να επιστρέψει με πούλμαν από την Κωνσταντινόπουλη η αποστολή.

Μάλιστα, ο παλιός άσος της ομάδας αναφέρθηκε και σε ένα παρόμοιο περιστατικό που είχε βιώσει ο ίδιος, όταν είχε παρακούσει την εντολή της ΚΑΕ, με αποτέλεσμα να δεχθεί την επίθεση των οπαδών.

Ακόμα, αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας ισχυρού ελληνικού κορμού, με στελέχωση από καλούς ξένους, στον ηγέτη της μετα-Διαμαντίδη εποχής, στους Χαραλαμπόπουλο-Μποχωρίδη, αλλά και στον Τσάβι Πασκουάλ.

Κύριε Παταβούκα, πώς σχολιάζετε το καψώνι που έκανε η διοίκηση του Παναθηναϊκού στους παίκτες της ομάδας και θα επιστρέψουν με πούλμαν από την Κωνσταντινούπολη;

"Είναι άνευ σχολιασμού στην εποχή μας να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Παρόλο που δεν κατάφεραν να πάρουν έστω μία νίκη, δεδομένα πήγαν για να κερδίσουν στην Τουρκία. Δεν ήταν αδιάφοροι, δηλαδή, για να δεχτούν τέτοιο καψώνι.

Θεωρώ την απόφαση της διοίκησης υπερβολική. Μπορεί να υπάρχουν θέματα με τους παίκτες, θα μπορούσε η διοίκηση να επιλέξει πιο δόκιμους τρόπους τιμωρίας. Μιλάμε για επαγγελματίες, μεγάλους ανθρώπους και δεν ταιριάζουν καψώνια στο επαγγελματικό κομμάτι. Πλήγωσε το κύρος της ομάδας και πιθανό να δημιούργησε συνέπειες που θα φανούν μακροπρόθεσμα".

Εννοείται επικοινωνιακά, για πιθανές μελλοντικές συνεργασίες για παίκτες και προπονητές;

"Ναι, μπορεί να υπάρξουν συνέπειες μακροπρόθεσμα. Από την προσωπική μου εμπειρία τόσα χρόνια στον αθλητισμό, κανείς παίκτης δεν μπαίνει στο γήπεδο για να χάσει. Όλοι παίζουν 100% για να κερδίσουν. Τώρα αν θα τα καταφέρουν ή όχι, είναι διαφορετικό κομμάτι και αποτέλεσμα πολλών παραγόντων. Κανείς δεν μπαίνει για να χάσει μία σειρά αγώνων. Γι' αυτό έχει προξενήσει μεγάλη εντύπωση το είδος της απόφασης".

Υπάρχουν τέσσερις παίκτες που δεν μπήκαν στο πούλμαν και, πιθανότατα, δεν έχουν μέλλον στην ομάδα ακόμα και για τους τελικούς με Ολυμπιακό. Πώς σχολιάζετε αυτή την εξέλιξη; Ειδικά για τον Φώτση, που είναι παιδί του Παναθηναϊκού.

"Μέτρησε η προσωπική στάση στον Φώτση. Προφανώς κάποιοι θεώρησαν αναξιοπρέπες το όλο γεγονός και δεν μπήκαν στο πούλμαν, κάποιοι άλλοι ίσως επίσης να το θεώρησαν αναξιοπρεπές αλλά προτίμησαν να μπούνε στο πούλμαν. Σημασία έχει ότι όλα αυτά πρέπει να εξηγηθούν με κάποιον τρόπο. Και από την πλευρά της διοίκησης. Τώρα αν φύγουν τέσσερις παίκτες σε αυτή την περίοδο, εννοείται ότι σαφώς και θα υπάρχει πρόβλημα και θα παρουσιαστεί αδύναμος ο Παναθηναϊκός. Αλλά αυτό φαίνεται ότι ήταν δεύτερη σκέψη στην ομάδα".

"Δεν έφυγα σαν κλέφτης, βγήκα με το κεφάλι ψηλά"

Σε μία αντίστοιχη περίπτωση, τι θα έκανε ο Κώστας Παταβούκα ως εν ενεργεία αθλητής;

"Μας είχε τύχει μία ιστορία σε σχετικά κοινό μήκος κύματος, μετά από έναν αποκλεισμό. Μας περίμεναν οπαδοί στο αεροδρόμιο και μας είχαν συμβουλέψει από την ομάδα να βγούμε από κάποια πίσω έξοδο. Είχα πει, τότε, ότι δεν θέλω να βγω ως κλέφτης και είχα βγει από την κανονική έξοδο με το κεφάλι ψηλά. Τα άκουσα βέβαια από τους δικούς μας, πετούσαν αντικείμενα κ.λπ. Τα βρήκαμε μετά, όμως, στα πλέι οφ, ήταν τη χρονιά που πήραμε πρωτάθλημα".

Ενδιαφέρον, τώρα, έχει η επόμενη μέρα στον Παναθηναϊκό, πώς την περιμένετε; Οι περισσότεροι μιλούν για ανάγκη ελληνοποίησης, προκειμένου να ξαναπιάσει ο Παναθηναϊκός την πετυχημένη συνταγή του παρελθόντος.

"Αν υπάρχει ισχυρός ελληνικός κορμός, μπορείς να χτίσεις με Αμερικανούς. Αλλά δεν είναι όσο απλό και εύκολο ακούγεται. Η υπογραφή συμβολαίου με τον Καλάθη, σε αυτό ακριβώς αποσκοπούσε: Να υπάρχει ελληνικός κορμός και στη μετα-Διαμαντίδη εποχή. Γιατί δεν είναι καθόλου εύκολο από τη μία μέρα στην άλλη να βρεις το νέο Διαμαντίδη. Και ο Καλάθης είναι η ενδεδειγμένη λύση αυτή τη στιγμή. Ναι στον ελληνικό κορμό δηλαδή, αλλά το θέμα είναι το πώς γίνεται".

Μπουρούσης, Καλάθης και Παππάς είναι οι παίκτες που μπορεί να χτιστεί αυτός ο κορμός γύρω από αυτούς;

"Το ζήτημα είναι να βρεθεί με ποιον θα γίνει ο σχεδιασμός. Γιατί η φετινή αγωνιστική περίοδος είχε κενά σε θέσεις-κλειδιά, υπήρχε σχεδιασμός με κενά. Για εμένα τα κύρια κενά που στοίχισαν ήταν η απουσία επιλογών στη θέση «1», γιατί μία ολόκληρη σεζόν δεν μπορεί να βγει με 1,5 παίκτη σε αυτή τη θέση (ο Τζέιμς είναι κατά συνθήκη «1»). Επίσης και στη θέση «5», παρόλο που είχε επιλογές, υπήρχε κενό. Γιατί οι παίκτες του είχαν τεχνικά χαρακτηριστικά και όχι χαρακτηριστικά δύναμης. Κι αυτό του έλλειψε του Παναθηναϊκού κάτω από το καλάθι".

Υπάρχει ο Φώτσης στα 36 του χρόνια και οι Χαραλαμπόπουλος - Μποχωρίδης.

"Η ηλικία δεν παίζει σημαντικό ρόλο, από την άποψη ότι είναι πολλά που μπορεί να προσφέρει ο Αντώνης με την εμπειρία του. Οι ομάδες είναι σύνθετοι οργανισμοί. Κι αν ένα μεγάλο κομμάτι τους μπορεί να το δει κάποιος μέσα στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου, οι ομάδες χτίζονται, οργανώνονται, αναπτύσσονται και έχουν υγεία και έξω από τις τέσσερις γραμμές. Για αυτό χρειάζονται προσωπικότητες με βαθιά γνώση σε όλα τα αθλήματα. Ώστε να καθοδηγούν. Πολλά παίζονται σε αυτό το επίπεδο, πριν οι ομάδες φτάσουν στο γήπεδο για να αγωνιστούν.

Όσον αφορά τον Χαραλαμπόπουλο, δεν είναι λάθος μόνο του Παναθηναϊκού που δεν παίζει, αλλά και του ίδιου του παίκτη. Ο Χαραλαμπόπουλος δεν έχει συμμετοχή στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού. Δεν λέω πρωταγωνιστική συμμετοχή, δεν έχει καθόλου συμμετοχή.

Ο Μποχωρίδης είχε και κάποιους τραυματισμούς, δεν πήρε και ευκαιρίες. Εμείς είμαστε απέξω, αλλά αυτά κρίνονται και από όσα συμβαίνουν στην προπόνηση. Καλό είναι οι απέξω, που δεν ξέρουμε πολλά, να μην μιλάμε γενικά. Επειδή ο Παναθηναϊκός έχει αλλάξει πολλούς προπονητές, μόνο ο Πεδουλάκης έβαλε λίγο τους νεαρούς. Βέβαια, ο Παναθηναϊκός έχει το πρόβλημα είναι ότι κάθε χρόνο είναι αναγκασμένος να κάνει πρωταθλητισμό. Και αυτό δεν δίνει δυνατότητα πειραματισμών και χρόνου συμμετοχής σε νεαρούς".

Κάποιοι διαθέσιμοι Έλληνες που θα μπορούσαν να απασχολήσουν όπως διαβάζουμε από χθες, λόγω του ότι έχουν δοκιμαστεί στο τοπ επίπεδο, είναι οι Καϊμακόγλου, Βουγιούκας, Περπέρογλου. Πώς ακούτε αυτά τα ονόματα, για παράδειγμα;

"Πρόκειται όντως για παίκτες που έχουν δοκιμαστεί στο υψηλό επίπεδο, αλλά δε νομίζω ότι είναι για να χτίσεις την επόμενη μέρα μαζί τους. Μπορεί να τους πάρει στην κατηγορία «Φώτσης», δηλαδή ως μία λύση για 1-2 χρόνια, αλλά λόγω ηλικίας δεν είναι εκείνοι που χτίζεις πάνω τους".

"Πληγώνει το σύνολο ο Τζέιμς"

Πώς είδατε τους Αμερικανούς του Παναθηναϊκού;

"Ο Παναθηναϊκός φέτος μέσα σε όλες τις επιλογές που έκανε, θα έλεγα ότι βρήκε κάποιους ξένους πάνω στους οποίους μπορεί να υπολογίζει. Ο Σίγκλεντον, παρόλο που δεν πήγε καλά στη σειρά με τη Φενέρ, είναι παίκτης υψηλού επιπέδου. Ο Ρίβερς πήγε καλά, αν αφαιρέσουμε ξανά τη σειρά με τη Φενέρ. Είναι παίκτης ομάδας. Ο Τζέιμς θεωρώ ότι δεν είναι για τη θέση που τον ήθελε ο Παναθηναϊκός. Να δούνε αν χωράει στον σχεδιασμό που θα κάνουν για τη νέα σεζόν. Παίζει πολύ με την μπάλα, αλλά αυτό για εμένα πληγώνει το σύνολο. Ο Γκιστ είναι πολυεργαλείο. Δεν πήγε καθόλου καλά στη σειρά με τη Φενέρ, αλλά δεν φταίει αυτός. Η Φενέρ ανάγκασε τον Παναθηναϊκό να βγάλει και τους 5 παίκτες έξω. Με αποτέλεσμα να μην υπάρχει χώρος για την ταχύτητα του Γκιστ, αλλά και για τα καλά σουτ του Σίγκλεντον. Παρόλα αυτά ο Γκιστ είναι πολυεργαλείο που μπορείς να υπολογίζεις πάνω του".

Στο κομμάτι προπονητής, με την παρουσία του Τσάβι Πασκουάλ, ποιο είναι το σχόλιό σας;

"Ο Πασκουάλ ανέλαβε με συγκεκριμένα εργαλεία και δεν είναι καθόλου εύκολο να κάνεις αυτό που έχεις στο μυαλό σου με εργαλεία που δεν έχεις επιλέξει εσύ. Από την άλλη πλευρά όμως, δεν κατάφερε να πείσει τα εργαλεια του να κάνουν και κάτι άλλο στο γήπεδο. Από την άλλη είναι δύσκολο να βγεις στην αγορά και να βρεις προπονητή για να χτίσεις την ομάδα σου. Το πρώτο που πρέπει να κάνει ο Παναθηναϊκός είναι να δείξει ψυχραιμία, να σκύψει το κεφάλι, να μάθει από τα λάθη του και να δει πώς θα τελειώσει τη σεζόν".

Θα είναι αποτυχία αν ο Παναθηναϊκός δεν πάρει και φέτος το πρωτάθλημα;

"Είναι πρόωρο να μιλήσουμε για τη σειρά των τελικών. Αυτές οι σειρές έχουν πάντα τα δικά τους χρακτηριστικά, άσχετα από την κατάσταση που βρίσκεται κάθε ομάδα. Ο Παναθηναϊκός μπορεί να χτυπήσει τον Ολυμπιακό, αλλά αυτό που προέχει για τον Παναθηναϊκό είναι να ηρεμήσουν όλοι και να γίνει σωστή ανάλυση στα λάθη. Να δουλέψουν και να προετοιμαστούν κατάλληλα".

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags