Facebook Pixel Ξέσπασμα Μπάκα: "Βγήκα προφήτης για τη διαιτησία μετά την παράγκα" - "Αν το έβαζε ο Σαραβάκος..."!
| 2017-04-29 16:32:00

Ξέσπασμα Μπάκα: "Βγήκα προφήτης για τη διαιτησία μετά την παράγκα" - "Αν το έβαζε ο Σαραβάκος..."!

του Χρήστου Κωνσταντινίδη
Ξέσπασμα Μπάκα: "Βγήκα προφήτης για τη διαιτησία μετά την παράγκα" - "Αν το έβαζε ο Σαραβάκος..."!

Απίστευτες ατάκες από τον διαιτητή που σαν σήμερα ξυλοκοπήθηκε για το πέναλτι που έδωσε στον τελικό Παναθηναϊκός-ΑΕΚ. «Το είχα πει, θα έχουμε χειρότερα» - ΒΙΝΤΕΟ

Η διαιτησία δεν βρίσκεται μόνο αυτήν την εποχή στο στόχαστρο! Εδώ και πάρα πολλά χρόνια το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα με τους διαιτητές, σε σημείο να βιώσουμε πολλές φορές ακραίες καταστάσεις. Όπως αυτή που έζησε ο Φίλιππος Μπάκας, μετά τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, Παναθηναϊκός-ΑΕΚ, το 1995, που έμεινε στην ιστορία για το πέναλτι που έδωσε τρία λεπτά πριν τη λήξη της παράτασης υπέρ του Βαζέχα, με το οποίο οι «πράσινοι» κατέκτησαν την κούπα.

Δέκα ημέρες μετά το συγκεκριμένο ντέρμπι, στις 29 Απριλίου 1995, σαν σήμερα, πριν 22 χρόνια, ο Θεσσαλονικιός ρέφερι ξυλοκοπήθηκε άγρια από αγνώστους. Είχε φτάσει αεροπορικώς από τη συμπρωτεύουσα στην Αθήνα και είχε πάρει ταξί από το παλαιό αεροδρόμιο του Ελληνικού με τελικό προορισμό την Καλαμάτα, όπου θα διηύθυνε αναμέτρηση της τοπικής ομάδας με τον ΠΑΣ Γιάννινα.

Στη συμβολή των οδών Λαμίας και Αλίμου στο Άνω Καλαμάκι άγνωστοι μπλόκαραν το ταξί, κατέβασαν με τη βία τον βετεράνο ρέφερι, τον χτύπησαν με λοστούς και αλυσίδες και τον άφησαν αιμόφυρτο στη μέση του δρόμου, με σοβαρές κακώσεις από χτυπήματα στο κεφάλι. Διακομίστηκε στο ΚΑΤ και μετά τις πρώτες βοήθειες που δέχτηκε, αποχώρησε από το νοσοκομείο με δική του ευθύνη και επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη, αφού προηγουμένως υποβάλλει μήνυση κατά αγνώστων μαζί με τον οδηγό του ταξί (Δημήτρης Δημουλέας) στο αστυνομικό τμήμα Καλαμακίου.

Η ιστορία από εκεί και πέρα είναι γνωστή. Η επίθεση στον διαιτητή είχε γίνει θέμα των ημέρων, αφού ο ρέφερι είχε βγει στις κάμερες και έδειχνε το μωλωπισμένο κορμί του. Ο ίδιος σε συνέντευξή του σε εφημερίδα, είχε κατηγορίσει ως υποκινητή της επίθεσης τον Δημήτρη Μελισσανίδη, με τον οποίο είχε κοινή εμφάνιση στον ΣΚΑΪ. Εκεί οι στιχομυθίες ήταν απίστευτες... Όταν ρωτήθηκε, ποιος ευθύνεται για τον ξυλοδαρμό του, ο Μπάκας απάντησε «ξέρει ο κύριος Μελισσανίδης» και τότε ο ηγέτης της ΑΕΚ πήρε το λόγο και είπε «αυτό που ξέρω εγώ, κύριε Μπάκα, είναι ότι βγαίνετε στα κανάλια με το κόκκινο βρακί και το δείχνετε σαν τη Μπριζίτ Μπαρντό σε όλη την Ελλάδα».

 

 




«Όπως θέλουν τα γράφουν στο ίντερνετ»

 

Η ειρωνεία της υπόθεσης είναι ότι ο ξυλοδαρμός του παλαίμαχου διαιτητή απασχολεί ακόμα και σήμερα την επικαιρότητα. «Δεν βαρεθήκατε να το σκαλίζετε ακόμα;», ήταν η πρώτη ατάκα που είπε στον SportDog, όταν τον κάλεσε, για να μιλήσει γιατο συμβάν, το οποίο δεν ήθελε να φέρει ξανά στη μνήμη του.

«Θέλω να τα ξεχάσω. Έχω και τα εγγόνια μου τώρα (πρόσφατα ήρθε το τέταρτο εγγονάκι)», εξήγησε. Τα παιδάκια πάντως δεν γνωρίζουν ακομα το πρόβλημα που αντιμετώπισε ο παππούς τους. «Θα τη μάθουν από τον μπαμπάς τους την ιστορία. Τώρα με το ίντερνετ τα μαθαίνουν όλα γρήγορα. Αλλά τα παρουσιάζει ο καθένας όπως θέλει», αναφέρει. Όταν τον ρωτήσαμε, αν θα ήταν θετικός τα εγγόνια του να ασχοληθούν με το ποδόσφαιρο ήταν ξεκάθαρος. «Θα τα άφηνα να γίνουν ποδοσφαιριστές. Αν μου έλεγαν για διαιτησία θα τους απέτρεπα. Μακρυά από τη διαιτησία», τόνισε.

«Βγήκα προφήτης – η διαιτησία χάσκει»

Το ελληνικό ποδόσφαιρο απο το 1995 μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει μεγάλα βήματα προόδου. Ίσα ίσα που κάνει άλματα προς τα πίσω. Όσον αφορά τους διαιτητές, κάνουν πολλά λάθη και κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να γίνουν θύματα επιθέσεων. Έχουν υπάρξει αρκετές περιπτώσεις άλλωστε. «Άρα πριν από 22 χρόνια που είχα πει, ότι θα έχουμε χειρότερα, είχα δίκιο. Βγήκα προφήτης», θυμάται ο Φίλιππος Μπάκας.

Ο SportDog δεν θα μπορούσε να μην τον ρωτήσει, πώς του φαίνεται η ελληνική διαιτησία σε σχέση με την εποχή που ήταν εν ενεργεία ρέφερι. «Ίδια είναι, να μην μπω χειρότερη. Από την παράγκα και μετά η διαιτησία χάσκει. Και το θέμα είναι, ότι κανείς δεν μπορεί να πει, ότι δεν είναι τίμιοι οι διαιτητές».

Αυτό δεν είναι η ομορφιά του ποδοσφαίρου

Η ΦΙΦΑ σκοπεύει να κάνει ριζικές αλλαγές στο ποδόσφαιρο. Η δυναμική είσοδος της τεχνολογίας με τη χρήση του instant replay είναι η πιο βαρβάτη μεταβολή που μπορεί να υπάρξει. Αυτό το σενάριο εκνευρίζει τον παλαίμαχο διαιτητή. «Ποια είναι η ομορφιά του ποδοσφαίρου, ρε παιδιά; Να βλέπουμε τη φάση, αν είναι γκολ ή όχι; Ή όπως έγινε σε φιλικό στη Γαλλία. Που μέτρησε γκολ και το ακύρωσε μετά από λίγο ως οφσάιντ», υπογραμμίζει και συνεχίζει: «Αυτή είναι η ομορφιά του ποδοσφαίρου; Ε τότε ας το παίζουμε στο κομπιούτερ τότε και να ανάβει στο μάτριξ ένα φωτάκι, ότι μπήκε γκολ. Δεν χρειάζεται, τότε να υπάρχουν διαιτητές στο γήπεδο! Αυτό θέλουν; Αν είναι έτσι θα έχει πιο πολύ... μαρμίτα, αν έχουν τέτοια σχέδια. Πως θα πουλάνε τα συστήματα και τις ενδοεπικοινωνίες;»

«Αν το έβαζε ο Σαραβάκος θα μιλούσε κανένας;»

Η αναφορά στο instant replay ήταν παγίδα, γιατί ο SportDog στη συνέχεια τον ρώτησε, αν θα χρησιμοποιούσε (αν την είχε στη διάθεσή του) αυτού του είδους την τεχνολογία στο πέναλτι του Βαζέχα. «Βάζω στοίχημα με όποιον θέλετε. Αν δεν ήταν πέναλτι αυτό, τότε ποιό ήταν; Η ΦΙΦΑ μετά το πέναλτι αυτό, με φώναξε στο επόμενο EURO, σε σεμινάριο, για να δείξω, ότι μπορεί να σφυριχτεί πέναλτι είτε στο 98' είτε στο 112'. Ό,τι βλέπεις δίνεις. Είναι ή δεν είναι. Και να σας ρωτήσω κάτι; Αν έβαζε το πέναλτι ο Σαραβάκος, θα μιλούσε κανένας; Αν ήσουν οπαδός του Παναθηναϊκού και δεν έδινα το πέναλτι, δεν θα με έβριζες; Άρα όπως θέλουν τα γυρνάνε. Εμένα δεν με λένε Ρίζο, ούτε όπως θέλω τα γυρίζω», τόνισε ο Θεσσαλονικιός πρώην ρέφερι.

22 χρόνια μετά, οι οπαδοί της ΑΕΚ (μεταξύ άλλων και ο υπογράφων) δεν ξεχνούν το πέναλτι, θεωρούν, ότι ο Πολωνός επιθετικός έκανε βουτιά και βρίζουν τον διαιτητή για το χαμένο Κύπελλο στον τελικό με τον Παναθηναϊκό. «Δεν αδικώ τους οπαδούς. Τους καταλάβαινα ακόμα και όταν με έβριζαν μέσα στο γήπεδο. Εδώ με έβριζε ο αδερφός μου, όταν σφύρζα τον ΠΑΟΚ», παραδέχτηκε καταλήγοντας ο Φίλιππος Μπάκας.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags