Facebook Pixel Δηλώσεις-φωτιά: "Γι' αυτό έφυγαν Μπεργκ-Λύμπε" - "Ο Σουηδός έβλεπε στο Κορωπί να πηδούν κάγκελα"
| 2017-06-27 15:15:00

Δηλώσεις-φωτιά: "Γι' αυτό έφυγαν Μπεργκ-Λύμπε" - "Ο Σουηδός έβλεπε στο Κορωπί να πηδούν κάγκελα"

του Γιώργου Κτενά
Δηλώσεις-φωτιά: "Γι' αυτό έφυγαν Μπεργκ-Λύμπε" - "Ο Σουηδός έβλεπε στο Κορωπί να πηδούν κάγκελα"

Ο κορυφαίος "πράσινος" ρεπόρτερ Γιώργος Σπανουδάκης, αποκαλύπτει στο sportdog.gr τους λόγους για τις μεγάλες αποχωρήσεις στο «τριφύλλι» - «Η ΑΕΚ το νέο πρωτάθλημα»!

Όλα τα ζητήματα που βρίσκονται ανοιχτά στο ρεπορτάζ τού Παναθηναϊκού σχολίασε σε συνέντευξή του στο sportdog.gr ο Γιώργος Σπανουδάκης, που γνωρίζει άριστα τα θέματα του συλλόγου.

Ο γνωστός δημοσιογράφος μάς μίλησε για το θέμα τού Μπεργκ και τις προεκτάσεις του, την αποχώρηση του Λυμπερόπουλου και την επόμενη μέρα του Παναθηναϊκού, ενώ αναφέρθηκε σε Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, αλλά και στα σενάρια που θέλουν πότε την οικογένεια Βαρδινογιάννη και πότε τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο να συμμετέχουν στην ΠΑΕ.

"Νομίζω ότι η ιστορία με τον Μπεργκ είχε αρχίσει να χαλάει από το περασμένο καλοκαίρι, που υπήρξε ξανά ενδιαφέρον από τα Εμιράτα και δεν είχε ενημερωθεί σχετικά. Από τότε είχε βγει κάποια δυσαρέσκεια και το είχε πει σε συνέντευξη που είχε δώσει στη Σουηδία. Από πέρσι ο Μπεργκ, όπως και όλοι όσοι βρίσκονται στον Παναθηναϊκό, έβλεπε αυτή την κατάσταση που υπάρχει στην ομάδα, που μήνα με τον μήνα γίνεται χειρότερη", είπε αρχικά στη συνέντευξη του στο sportdog.gr ο Γ. Σπανουδάκης και συμπλήρωσε:

"Γι' αυτό αποχώρησε ο Μπεργκ"

"Νομίζω ότι ο Μπεργκ δεν θα είχε πρόβλημα να μείνει στον Παναθηναϊκό, αφού είχε ένα πολύ καλό συμβόλαιο και περνούσε καλά με την οικογένειά του, αν δεν έφτανε η κατάσταση στο απροχώρητο. Και το απροχώρητο δεν ήταν οι κακές διαιτησίες που έχει υποστεί ο Παναθηναϊκός, καθώς κακές διαιτησίες είχε και τα προηγούμενα χρόνια, ούτε οι καθυστερήσεις στις πληρωμές. Αλλά το αρρωστημένο περιβάλλον, όταν έφτασαν άνθρωποι των 600 και 700 ευρώ να φεύγουν από το Κορωπί πηδώντας τα κάγκελα. Είναι το περιβάλλον τέτοιο που, ακόμα και για κάποιον που αμείβεται καλά και δεν έχει ανάγκη τις 250 χιλ. ευρώ του συμβολαίου του, δημιουργεί μια ανυπόφορη καθημερινότητα και αρνητική ψυχολογία. Για αυτό έφτασε ο Μπεργκ στο σημείο να ψάχνει για να βρει ένα πολύ καλό συμβόλαιο, το οποίο μόνο στα Εμιράτα θα μπορούσε να το βρει και όχι σε ευρωπαϊκή ομάδα. Δεν θα ήταν εύκολο ακόμα και το συμβόλαιο που έχει στον Παναθηναϊκό να το βρει σε κάποια ευρωπαϊκή ομάδα, εκτός αν ήταν κάποια τοπ επιπέδου. Για αυτό έψαξε να κάνει μεταγραφή στα Εμιράτα".

Είναι ολόκληρο ζήτημα το πώς διαχερίστηκε την υπόθεση της μεταγραφής του Μπεργκ ο Παναθηναϊκός.

"Στο κομμάτι των χειρισμών δεν ξέρουμε την αλήθεια. Γιατί ξαφνικά εμφανίστηκε ένας Μπεργκ να σεληνιάζεται και να πηγαίνει μία ωραία πρωία στα Εμιράτα, ενώ είχε μεταφέρει θετικά συναισθήματα αυτός και η οικογένειά του για τον Παναθηναϊκό και την Ελλάδα. Υπάρχει μία αλήθεια που δεν την έχουμε μάθει, γιατί εδώ υπάρχει κάτι παράδοξο: Εμφανίστηκε ο παίκτης να κάνει προφυγή μέσω ενός πολύ μεγάλου δικηγορικού γραφείου της Μαδρίτης, για δόση που του χρωστούσαν από τον Φλεβάρη. Η πλευρά του παίκτη προφανώς θεωρεί ότι έχει δίκιο, διαφορετικά ένα τόσο μεγάλο γραφείο δεν θα είχε αναλάβει την υπόθεση. Το νομικό τμήμα του Παναθηναϊκού σκίζει τα ιμάτιά του και υποστηρίζει ότι ο Μπεργκ δεν δικαιούται να κάνει προσφυγή. Και μέσα από αυτές τις δύο διαφορετικές αλήθειες, ψάχνουμε να βρούμε μία συμβιβαστική λύση. Η οποία θα είναι κάτω από τη ρήτρα των 5,2 εκ. ευρώ, σε ποσό που φαίνεται να φτάνει στα μισά. Σε αυτές τις περιπτώσεις όμως υπάρχει μία αλήθεια, δεν γίνεται να έχουν δίκιο και οι δύο πλευρές. Αν όμως έχει δίκιο ο Παναθηναϊκός, γιατί πετάει έτσι 2,5 εκ. ευρώ και συμβιβάζεται με τη μισή ρήτρα; Γιατί είναι περίεργο να σε έχει ενημερώσει ένας παίκτης ότι θα κάνει προσφυγή, όπως φαίνεται από το έγγραφο που δημοσιεύτηκε, και η ΠΑΕ να του δίνει το δικαίωμα να την κάνει. Κι εδώ δεν μπορούμε να πούμε για μία διοίκηση που δεν ξέρει από τέτοιες καταστάσεις, καθώς υπάρχει ήδη ο Εσιέν που για μικρότερα ποσά όχι μόνο έχασε την προσφυγή ο Παναθηναϊκός, αλλά καλείται τώρα να πληρώσει ένα μεγάλο ποσό".

"Μόνο ο Ουζουνίδης μπορεί να δώσει αισιοδοξία"

Υπάρχουν προεκτάσεις μετά την αποχώρηση του Μπεργκ, με τον Κλωναρίδη να αποτελεί παρελθόν, τον Χουλτ να καταθέτει προσφυγή, τον Μολέδο να βρίσκεται με το ένα πόδι εκτός ομάδας.

"Είναι λογικό να συμβαίνει αυτό, γιατί όσο υπήρχε ο Μπεργκ ήταν σημείο αναφοράς. Ο κόσμος αλλά και η ίδια η ομάδα βλέποντας έναν πολύ σημαντικό παίκτη να συνεχίζει, έδινε κίνητρο και στους υπόλοιπους. Φεύγοντας ο Μπεργκ, έπεσε και το τελευταίο προπύργιο της διοίκησης του Παναθηναϊκού για να λέει ένα ποίημα στους παίκτες, μία ιστορία για να τους κρατάει. Όσο ο Μπεργκ κρατούσε αντιστάσεις σε αυτό, κρατούσε και τους υπόλοιπους. Έδινε όραμα στους οπαδούς και την ίδια την ομάδα, ήταν ο καλύτερος επιθετικός στο ελληνικό πρωτάθλημα, μπορεί να πάλευε με θηρία στη διαιτησία, αλλά αγωνιστικά έδειχνε ο Παναθηναϊκός ότι μπορούσε να μπει στον σωστό δρόμο. Σε συνδυασμό με την εξαιρετική παρουσία του Ουζουνίδη, υπήρχε αισιοδοξία. Μόνο ο Ουζουνίδης μπορεί να δώσει, πια, κάποια αισιοδοξία, καθώς είναι μαθημένος στα δύσκολα. Αν δεν έχει εργαλεία, όμως, τι θα μπορέσει να κάνει;".

"Ο Λυμπερόπουλος έφυγε γιατί δεν του έλεγαν την αλήθεια"

Το σχόλιό σου για την αποχώρηση του Λυμπερόπουλου και πώς βλέπεις τα σενάρια που θέλουν τον Νταμπίζα να επιστρέφει;

"Νομίζω ότι ο Λυμπερόπουλος έφυγε γιατί δεν του έλεγαν την αλήθεια. Όταν δεν σου λένε την αλήθεια και είσαι σε κομβικό πόστο, όπως είναι αυτό του τεχνικού διευθυντή, δεν μπορείς να λειτουργήσεις. Όταν ο παίκτης σε ρωτάει πότε θα πληρωθεί και του λες μια ημερομηνία, όταν την επόμενη αυτής δεν έχει πληρωθεί ακόμα ο τεχνικός διευθυντής δεν μπορεί να μπει ξανά στα αποδυτήρια. Το ίδιο συμβαίνει και με τα μεταγραφικά: Όταν η διοίκηση σου λέει ότι έχεις να διαχειριστείς ένα άλφα ποσό και στη συνέχεια εξαφανίζεται, πάλι δεν μπορείς να λειτουργήσεις. Εδώ για μικρά ποσά δεν μπορεί να λύσει συμβόλαια, δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Ο Λυμπερόπουλος έπεσε σε μεγάλη παγίδα, του υποσχέθηκαν, του είπαν και για τον Μπεργκ πράγματα που δεν ισχύουν. Ο Λυμπερόπουλος αισθάνθηκε εκτεθειμένος και έκανε ό,τι θα έκανε κάθε άνθρωπος χωρίς βιοποριστικό πρόβλημα: Δεν κάθισε να τον κοροϊδεύουν.

Όσον αφορά το ρεπορτάζ που θέλει το Νίκο Νταμπίζα να επιστρέφει στον Παναθηναϊκό, στη θέση του τεχνικού διευθυντή, θα αποτελούσε έκπληξη για εμένα αν επέστρεφε. Δεν θα ήταν περίεργο αν του είχε γίνει πρόταση ή αν είχε γίνει κάποια επαφή, αλλά νομίζω ότι θα καεί και το ξέρει. Θα χαλάσει το καλό όνομα που είχε φτιάξει στην πρώτη του θητεία στην ομάδα. Δε νομίζω ότι υπάρχουν τα εχέγγυα για να προχωρήσει".

Πώς περιμένεις την επόμενη αγωνιστική περίοδο στον Παναθηναϊκό;

"Το πιο απαισιόδοξο για τον Παναθηναϊκό και την επόμενη μέρα του, ήταν η ανακοίνωση της ΠΑΕ. Που αν έβγαζες το όνομα Παναθηναϊκός και έβαζες στη θέση του εκείνο του Πανιωνίου, θύμιζε τις ανακοινώσεις που έβγαζε το (κατά τα άλλα συμπαθητικό) ιστορικό σωματείο πριν από τρία χρόνια, όταν προσπαθούσε να εξυγιανθεί. Πρέπει να θυμίσουμε ότι ο Παναθηναϊκός πέρασε δύσκολα χρόνια και ο κόσμος του είναι πολύ απογοητευμένος και πικραμένος με όσα έχουν συμβεί. Όταν του λες και σήμερα για εξυγίανση, δεν μπορεί να το χωνέψει πια. Και είναι παράδοξο γιατί ο Παναθηναϊκός δεν έχει διοίκηση τεχνοκρατών, που προσπαθεί χωρίς λεφτά να βρεις λύσεις. Ο Παναθηναϊκός έχει κάποιον πολύ δυνατό οικονομικά στην κορυφή του. Που φυσικά έχει το δικαίωμα να βάζει όσα θέλει στην ομάδα, αλλά αυτό δεν πείθει τους οπαδούς. Μπορεί να το ανεχόταν ο οπαδός της ΑΕΚ την περίοδο του Αδαμίδη, αλλά δεν θα το δεχόταν με έναν σημαντικό οικονομικό παράγοντα.

Επομένως η επόμενη μέρα του Παναθηναϊκού είναι ομιχλώδης, δεν μπορείς να ξέρεις που θα οδηγηθεί και δεν αναφέρομαι μόνο στο αγωνιστικό σκέλος. Γιατί ο Παναθηναϊκός έτσι κι αλλιώς δεν μπορεί να μπει σε διαδικασία ανταγωνισμού. Όχι γιατί δεν μπορεί να φτιάξει ομάδα ο Ουζουνίδης με χαμηλό μπάτζετ, αλλά γιατί δημιουργούνται συνεχώς νέα εμπόδια και προβλήματα που κάνουν δύσκολη τη δουλειά του".

"Η ΑΕΚ μπορεί το πρωτάθλημα"

Πώς βλέπεις τους άλλους τρεις, Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ, που μαζί με τον Παναθηναϊκό αποτελούν τις πιο μεγάλες ομάδες στην Ελλάδα;

"Η διαφορά είναι το πώς λειτουργούν προς τα έξω, καθώς το κάνουν χωρίς να φαίνεται ότι έχουν τόσα προβλήματα. Δεν βλέπω κανέναν να κάνει την υπέρβαση, όλοι προσπαθούν με λίγα χρήματα να φτιάξουν ομάδα. Ο Ολυμπιακός δείχνει ότι με χαμηλό μπάτζετ προσπαθεί να κρατήσει τα ηνία και νομίζω ότι αν δεν περάσει τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, θα έχουμε επανάληψη του περασμένου καλοκαιριού με αλλαγή προπονητή. Αν περάσει, ο Χάσι θα πάρει το μαξιλαράκι αλλά θα προχωρήσει χωρίς μακρόπνοο σχεδιασμό. Δεν σου δίνει την εντύπωση ότι θα φέρει 4-5 κολώνες στην 11άδα. Συμπληρώματα θα φέρει, κι αν του βγουν. Αλλιώς έχει ο Θεός.

Ο ΠΑΟΚ νομίζω ότι έχει μπερδευτεί στη λογική ότι πρέπει να πάρει το πρωτάθλημα. Ο Σαββίδης έχει δαπανήσει πολλά λεφτά και εκεί φαίνεται ότι δεν μπορούν να γίνουν σωστές επιλογές για το ρόστερ. Δε νομίζω ότι είναι έτοιμος ο ΠΑΟΚ να πάρει τα ηνία από τον Ολυμπιακό. Θα έλεγα ότι αν κάποια ομάδα μπορούσε να πάρει το πρωτάθλημα από τον Ολυμπιακό, αυτή είναι η ΑΕΚ. Όχι γιατί κάνει επενδύσεις, αλλά λόγω του Μελισσανίδη που έχει ποδοσφαιρική κουλτούρα και γνώση του ποδοσφαίρου. Έχει πιο πολλές πιθανότητες να οδηγήσει το καράβι της ΑΕΚ στα νερά της διεκδίκησης του πρωταθλήματος ο Μελισσανίδης".

"Ούτε Βαρδινογιάννης, ούτε Γιαννακόπουλος"

Το τελευταίο διάστημα υπάρχουν διάφορα σενάρια και ρεπορτάζ, που θέλουν πότε την οικογένεια Βαρδινογιάννη και πότε τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο να συμμετέχουν στην ΠΑΕ. Βλέπεις πιθανό ένα τέτοιο σενάριο;

"Έχω μάθει να μην πιστεύω όσα ακούω, πάντα να ψάχνεις και να μην πιστεύεις. Θεωρώ ότι όλα όσα ακούγονται για τον Γιαννακόπουλο και τον Νίκο Βαρδινογιάννη είναι απίθανο να συμβούν. Η πληροφόρηση προς όλους τους ρεπόρτερ του Παναθηναϊκού είναι ότι η οικογένεια είναι απίθανο να εμπλακεί ξανά με τον Παναθηναϊκό. Κανείς δεν αμφισβητεί ότι ο Γιώργος Βαρδινογιάννης ή ο γιος του μπορεί να ήθελαν να επιστρέψουν, αλλά επειδή η οικογένεια λειτουργεί συνολικά δεν νομίζω ότι μπορεί να γίνει κάτι αποσπασματικό. Λειτουργούν οικογενειακά και δεν νομίζω ότι μπορεί να γίνει κάτι, τουλάχιστον στην παρούσα φάση.

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, τώρα, σηκώνει τεράστιο οικονομικό φορτίο στο μπάσκετ και νομίζω ότι δεν θα έμπαινε ποτέ σε αυτή τη λογική, για να συμμετάσχει και στο ποδόσφαιρο. Η προσπάθειά του είναι πάνω στο μπάσκετ. Τώρα αν εμφανιστεί κάποιος άλλος, είναι αυτό που λένε ποτέ μη λες ποτέ. Το σκηνικό όπως είναι διαμορφωμένο τώρα, πάντως, δεν αφήνει πολλά περιθώρια για αισοδοξία και ότι μπορεί να εμφανιστεί κάποιος "τρελός" (από θετική σκοπιά κάνω τον χαρακτηρισμό) για να σηκώσει το φορτίο και να φέρει τον Παναθηναϊκό σε νερά πρωταθλητισμού. Δεν είμαι αισόδοξος για την επόμενη μέρα. Θεωρώ ότι ο Παναθηναϊκός θα κάνει τον κύκλο του και κάποια στιγμή θα επανέλθει. Απλώς δεν μπορώ να προσδιορίσω το πότε". 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Έτσι "φτιάχνει" Ουζουνίδη-κόσμο ο Αλαφούζος - Τινάζει την μπάνκα για "νέο Μπεργκ"

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags