Facebook Pixel H «μαύρη» τρύπα της X.Κ. Τεγόπουλος
| 2011-02-17 12:54:00

H «μαύρη» τρύπα της X.Κ. Τεγόπουλος

H «μαύρη» τρύπα της X.Κ. Τεγόπουλος

Μπορεί μια εισηγμένη εκδοτική εταιρία να παράγει σκάφη και μαζί με αυτά ζημιές; Αν η απάντηση είναι αρνητική, προφανώς δεν έχει ληφθεί υπό όψιν η τουλάχιστον περίεργη περίπτωση της X.Κ. Τεγόπουλος και της Planatech.

Πρόκειται για μια εταιρία στην οποία αρχικά η Τεγόπουλος κατείχε ποσοστό 20% αλλά αυτό δεν την εμπόδιζε να την στεγάσει στις εγκαταστάσεις της. Θεωρητικά βέβαια η Planatech κατέβαλε ενοίκια για τη χρήση των εγκαταστάσεων αλλά και των υπηρεσιών της μητρικής εταιρίας.

Όμως, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που αποκαλύπτει σήμερα το Newscode πρόκειται για μια εταιρία που ουσιαστικά υπάρχει με τα λεφτά της Χ. Κ. Τεγόπουλος και έχει από τότε που πέρασε στον έλεγχο της εισηγμένης σταθερά αρνητική καθαρή θέση. Και το ερώτημα είναι για ποιο λόγο συντηρείται επί χρόνια μια εταιρία από την οποία δεν έχουν όφελος οι μέτοχοι της εισηγμένης.

Μήπως είναι εταιρεία στην οποία πρώην μεγαλομέτοχος και νυν μέτοχος της μειοψηφίας έχει στενή προσωπική σχέση με την κα Μάνια Τεγοπούλου; Ποιος άραγε είναι ο λόγος που η X.K. Τεγόπουλος χρηματοδοτεί μια εταιρία που συνεχίζει να κάνει κουμάντο ο κ. Παναγιώτης Λέζος, ο οποίος έχει την ευθύνη για τα αρνητικά αποτελέσματα που παρουσιάζει η Planatech;

Αν κάποιος μελετήσει τις οικονομικές καταστάσεις του 2009 διαπιστώνει ένα απίστευτο γαϊτανάκι χρηματοδότησης της Planatech και χρήματα των μετόχων της εισηγμένης Τεγόπουλος που φαίνεται να χάνονται ή να καταλήγουν άγνωστο σε ποιους.

Στις 15/07/2009 η Planatech και ενώ μέχρι τότε η Τεγόπουλος είχε ποσοστό 20% πραγματοποιεί αύξηση κεφαλαίου κατά 936.000 Ευρώ καθώς η καθαρή της θέση ήταν αρνητική. Η αύξηση δεν γίνεται με μετρητά αλλά με κεφαλαιοποίηση απαιτήσεων της X.K. Τεγόπουλος. Δηλαδή επρόκειτο για χρήματα που είχε δανείσει η Τεγόπουλος ή τους χρωστούσε από ενοίκια ή ότι άλλο η Planatech. Το ποσοστό με την κεφαλαιοποίηση υποχρεώσεων φτάνει στο 74,5% και γίνεται αντιληπτό ότι η Τεγόπουλος έδινε χρήμα και εγγυήσεις σε μια εταιρία που είχε συμμετοχή μόνο 20% και ουσιαστικά ήταν ο αποκλειστικός παράγοντας επιβίωσής της.

Όμως η αύξηση κεφαλαίου αυτή δεν φτάνει καθώς στο τέλος του 2009 η εταιρία κλείνει με αρνητική καθαρή θέση 541.000 Ευρώ και πρέπει να κάνει νέα αύξηση κεφαλαίου.

Η αύξηση στο εννεάμηνο του 2010 δεν είχε γίνει και ουδείς ξέρει επισήμως αν έχει γίνει παρ ότι έχει πάρει απόφαση η Γενική Συνέλευση της Τεγόπουλος το 2010. Και αυτή η αύξηση ύψους 1,5 εκ Ευρώ θα γινόταν με κεφαλαιοποίηση απαιτήσεων. Το περίεργο βέβαια είναι στο τέλος του 2009 ότι οι απαιτήσεις της Τεγόπουλος είναι 887.000 γεγονός που σημαίνει ότι στο εξάμηνο του 2010 η εταιρία έχει χρηματοδοτηθεί με πάνω από 600.000 Ευρώ.

Η ιστορία όμως δεν τελειώνει εδώ.

Σε μια εταιρία που δεν έχει κεφάλαιο (για την ακρίβεια αν πουληθούν όλα τα περιουσιακά της στοιχεία θα χρωστά κιόλας) δύο μήνες μετά την αύξηση κεφαλαίου του 2009 και συγκεκριμένα στις 14/9/2009 εκδίδει με την Alpha Bank ομολογιακό δάνειο ύψους 1,5 εκ Ευρώ το οποίο εγγυάται η Τεγόπουλος. Συνολικά μάλιστα οι εγγυήσεις της Τεγόπουλος στο τέλος του 2009 για την Planatech ήταν 3 εκ Ευρώ. Ταυτόχρονα στο τέλος της χρήσης του 2009 η Planatech χρωστά στην Τεγόπουλος 887.000 Ευρώ και είναι άγνωστο από προκύπτουν οι οφειλές.

Οι οφειλές όμως θα ήταν μεγαλύτερες αν η Τεγόπουλος το 2009 δεν αγόραζε φουσκωτά από την Planatech προκειμένου να τα δώσει στους αναγνώστες της Ελευθεροτυπίας. Το ποσό είναι άγνωστο και βεβαίως δεν αναφέρεται κάτι τέτοιο στις οικονομικές καταστάσεις της εισηγμένης όπου φαίνεται ότι το 2009 γίνονται αγορές από την Planatech 81.000 Ευρώ και πωλήσεις 103.000 Ευρώ. Επιπλέον εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι κύριος πελάτης της Planatech το 2009 είναι η εταιρεία «Σ. ΛΑΔΟΠΟΥΛΟΣ – Ν. ΒΑΛΕΡΙΑΝΟΣ Ο.Ε.» για την οποία δεν υπάρχουν άλλα στοιχεία.

Υπό αυτές τις συνθήκες είναι απορίας άξιο γιατί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν ενόχλησε την Τεγόπουλος παρά τα πολλά σκοτεινά σημεία της υπόθεσης Planatech και την κατασπατάληση των κεφαλαίων μιας εισηγμένης εταιρίας.

Πηγή: newscode.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags