Facebook Pixel Δύο... μαμούθ αναζητούν ελεύθερο χώρο
| 2011-02-18 09:35:00

Δύο... μαμούθ αναζητούν ελεύθερο χώρο

Δύο... μαμούθ αναζητούν ελεύθερο χώρο

Εκ των τελευταίων καθαρόαιμων εξτρέμ- που ο Ολεγκ Μπλαχίν χαρακτήριζε ξεπερασμένα, όπως τα προϊστορικά ζώα- οι Ριέρα και Λέτο θα παίξουν σημαντικό ρόλο στο ντέρμπι Ολυμπιακού- Παναθηναϊκού το Σάββατο

Από τότε που «αποσύρθηκε» το κλασικό βρετανικό μοντέλο ποδοσφαίρου και η μπάλα άρχισε να παίζεται στο χορτάρι, οι πλάγιοι επιθετικοί θεωρούνται ντεμοντέ. «Οι εξτρέμ πέθαναν όπως τα μαμούθ» είχε πει πριν από λίγα χρόνια ο κ. Ολέγκ Μπλαχίν. Οι εξτρέμ μπορεί να λιγόστεψαν, ωστόσο απέναντι σε πολυπρόσωπες και πειθαρχημένες άμυνες ελεύθεροι χώροι υπάρχουν μόνο στα πλάγια. Από την άποψη αυτή ο ρόλος που θα επωμισθούν ο «ερυθρόλευκος» Αλμπέρτο Ριέρα και ο «πράσινος» Σεμπάστιαν Λέτο στο ντέρμπι Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός (Σάββατο, 19.30) στο «Γ. Καραϊσκάκης» μόνο «περιφερειακός» δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Ο 29χρονος Ισπανός Ριέρα και ο 25χρονος Αργεντινός Λέτο κατά μία άποψη είναι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. «Ούνα φάτσα, ούνα ράτσα» που θα έλεγαν οι Ιταλοί. Κλασικοί αριστεροπόδαροι απείθαρχοι σκοπευτές, αλλά και... χασογκόληδες. Ο Ριέρα σε 242 επίσημα παιχνίδια με τη Μαγιόρκα, την Μπορντό, την Εσπανιόλ, τη Λίβερπουλ και τον Ολυμπιακό σημείωσε 27 γκολ. Ο Λέτο σε 103 αγώνες με τη Λανούς, τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό βρήκε δίχτυα 16 φορές.

Και οι δύο έφτασαν στην Ελλάδα μέσω Λίβερπουλ. Πρώτα ο Λέτο το 2008, με τη μορφή δανεισμού για λογαριασμό του Ολυμπιακού. Το ταλέντο του εκτιμήθηκε όμως περισσότερο από τον Παναθηναϊκό, ο οποίος το 2009 πλήρωσε 3,5 εκατ. ευρώ στην αγγλική ομάδα για την απόκτησή του. Ακολούθησε το 2010 ο Ριέρα, για την απόκτηση του οποίου ο Ολυμπιακός κατέβαλε στη Λίβερπουλ 4 εκατ. ευρώ. Ο Λέτο δεν αγωνίστηκε σε κανένα παιχνίδι της Πρέμιερ Λιγκ. Ο Ριέρα φόρεσε 40 φορές τη φανέλα της Λίβερπουλ σημειώνοντας 3 γκολ.

Για την καριέρα του στον Παναθηναϊκό ο Λέτο οφείλει πολλά στον προπονητή του... Ολυμπιακού κ. Ερνέστο Βαλβέρδε. Γιατί; Στους εννέα μήνες που έμεινε στον Πειραιά, την περίοδο 2008-2009, οι καβγάδες τους ήταν ομηρικοί. Τεμπέλη, απείθαρχο και αδιάφορο τον θεωρούσε ο ισπανός τεχνικός, ενώ ο αργεντινός εξτρέμ δεν έκρυβε τον εκνευρισμό του, ώσπου σε κάποια προπόνηση κλώτσησε ένα μπουκάλι στο πρόσωπο του διευθυντή του ποδοσφαιρικού τμήματος κ. Κούλη Δουρέκα . Ο κ. Βαλβέρδε τον απέκλεισε από το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ και στη συνέχεια διεμήνυσε στον τότε μεγαλομέτοχο του Ολυμπιακού κ. Σωκράτη Κόκκαλη ότι «δεν πάει άλλο η κατάσταση με τον Λέτο».

Αντίθετα, ο Ριέρα είναι το αγαπημένο παιδί του κ. Βαλβέρδε. Εκτός από συμπατριώτες, ήταν και ο ποδοσφαιριστής του το 2007 που οδήγησε την Εσπανιόλ στον τελικό του Κυπέλλου UΕFΑ. Παρ΄ ότι η απόδοση του Ριέρα σε πολλά παιχνίδια δεν ήταν ανώτερη από εκείνη του Λέτο προ διετίας, ο τεχνικός των Ερυθρολεύκων τον στηρίζει μέχρι παρεξηγήσεως.

Πάντως και οι δύο αριστεροπόδαροι δύσκολα μπαίνουν σε προπονητικά καλούπια. Αρέσκονται να κουβαλάνε μπάλα, να κινούνται ελεύθερα και να... σφυρίζουν κλέφτικα όταν δεν τους βγαίνει η φάση. Ο Ριέρα διαθέτει καλύτερη τεχνική, απειλεί περισσότερο το αντίπαλο τέρμα και έχει καλύτερη τελική πάσα. Σε 20 παιχνίδια έκανε 52 σουτ, 27 εκ των οποίων εντός περιοχής, και 81 γεμίσματα, σημείωσε 6 γκολ, έδωσε 6 ασίστ, κέρδισε και 1 πέναλτι. Ο Λέτο έχει 6 γκολ με τη φανέλα του Τριφυλλιού, τα οποία σημείωσε πέρυσι. Στην τρέχουσα σεζόν δείχνει να προτιμά τις διεισδύσεις αλλά και τις σέντρες-ξυράφι, με στόχο το κεφάλι ή το πόδι του Τζιμπρίλ Σισέ. Οι αντίπαλοι τερματοφύλακες πάντως δεν τον έχουν αισθανθεί. Σε 12 ματς έκανε 11 σουτ, είχε 55 γεμίσματα, έδωσε 2 ασίστ, αλλά δίχτυα δεν βρήκε.

Ο Λέτο είναι πιο πεισματάρης και συμμετέχει περισσότερο στο αμυντικό παιχνίδι της ομάδας του, μετρώντας 27 κλεψίματα σε 12 ματς, όταν ο Ριέρα σε 20 αγώνες έχει 15. Αμφότεροι όμως είναι λιγάκι άγαρμποι στα μαρκαρίσματα και απόδειξη οι 7 κίτρινες κάρτες που μετράει ο Λέτο και οι 5 του Ριέρα. Οπως και να ΄χει, οι περισσότεροι οπαδοί των «αιωνίων» παραδέχονται ότι οι δύο αριστεροί εξτρέμ ξέρουν καλή μπάλα και μόνο ποδοσφαιριστές-μαμούθ δεν θυμίζουν...

Πηγή: tovima.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags