Facebook Pixel «Δεν πας με τη γλώσσα έξω σε αυτά τα ντέρμπι»
| 2011-02-18 13:52:00

«Δεν πας με τη γλώσσα έξω σε αυτά τα ντέρμπι»

«Δεν πας με τη γλώσσα έξω σε αυτά τα ντέρμπι»

Ο Χρήστος Κοντός γράφει για το ντέρμπι Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός στο «Καραϊσκάκη» και τονίζει ότι δεν υπάρχει ο αέρας του φαβορί σε αυτά τα παιχνίδια.

Aναλυτικά το άρθρο του:

Από μικρός άκουγα τους παλιούς να λένε ότι τα ντέρμπι είναι μουγκά. Πως όσος ντόρος κι αν γίνεται πριν τη σέντρα, κανείς δεν μπορεί να «μιλήσει» στα σίγουρα εκ των προτέρων. Με τα χρόνια, δε βρήκα λόγους να αμφισβητήσω αυτό το αξίωμα. Όντως τα ντέρμπι μεταξύ του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού είναι μουγκά. Όσο καλύτερη κι αν μοιάζει η μια από τις δύο ομάδες, σε όποιο γήπεδο κι αν παίζεται το παιχνίδι, ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις πού και πώς θα καταλήξει το τόπι.

Ο αέρας του φαβορί δεν υπάρχει στα ντέρμπι. Πλούσια τα παραδείγματα, με πιο πρόσφατο το περυσινό ματς στο ΟΑΚΑ. Γιο-γιο τον είχε κάνει ο Παναθηναϊκός τον αποδεκατισμένο Ολυμπιακό. Τρία δοκάρια, ένα κάρο ευκαιρίες απ' αυτές που λέμε ότι δεν χάνονται κι όμως όχι μόνο έχασε μπροστά σε 65 χιλ. οπαδούς του από γκολ στην πρώτη φάση των άλλων, αλλά κινδύνεψε στο τέλος με βαριά ήττα έτσι άναρχα όπως βγήκε μπροστά για να ισοφαρίσει. Και μιλάμε για δύο ομάδες που ήταν η μέρα με τη νύχτα σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της περιόδου.

Τα τελευταία χρόνια, όποιος πάει με τη γλώσσα έξω σ' αυτό το ντέρμπι, πληρώνει συνήθως το μάρμαρο της ήττας. Δεν ήταν σε καλή φάση ο Παναθηναϊκός στο ματς του α' γύρου. Ψαχνόταν σαν ομάδα και δεν είχε βρει ακόμα τα πατήματά του. Ο Ολυμπιακός, ξεκούραστος και φρέσκος, ήλθε με τη γλώσσα ροδάνι στο ΟΑΚΑ. Αλλά στο τέλος του την έκοψε από τη ρίζα ο Σισέ. Ούτε που πρόλαβε να καταλάβει το πώς το 0-1 του ημιχρόνου, γύρισε τούμπα σε 2-1 μέσα σε λίγα λεπτά.

Τα πολλά και μεγάλα λόγια πριν από τέτοια παιχνίδια είναι μόνο για να φτιαχνόμαστε μεταξύ μας. Κι αν τα λέει ο κόσμος, καλώς τα λέει. Γι' αυτά τα ματς ζουν οι οπαδοί έναν ολόκληρο χρόνο. Αν δεν πουν και μια κουβέντα παραπάνω για να δείξουν την πίστη και την τρέλα τους για την ομάδα τους, παύει το ντέρμπι να έχει πλάκα. Καλοδεχούμενα, λοιπόν, όλα τα «ηρωικά», αρκεί φυσικά να μην ξεπερνάνε κατά πολύ τα όρια και τρέχουμε μετά για άλλα.

Ό,τι κι αν λέμε εμείς οι απ' έξω, είναι πολύ σημαντικό να μην τα λένε και οι παίκτες. Δεν έχουν αυτοί κανένα λόγο να σηκώνουν με αλαζονεία και λόγια παχιά τους τόνους. Αν έχουν να πουν κάτι, ας το πουν μέσα στο γήπεδο. Κι αν το πουν όπως πρέπει, μπορεί να ξεκουφάνουν και να σιγήσουν και τριάντα και σαράντα και πενήντα χιλιάδες αντίπαλους οπαδούς.

Πάντα πίστευα ότι τα μεγάλα ματς τα κερδίζεις πρώτα με το μυαλό και μετά με τα πόδια, με απαραίτητο συνδετικό κρίκο την καρδιά. Και την τύχη, βεβαίως, μην την ξεχνάμε αυτήν. Είναι πάντα απαραίτητο συστατικό για να βγει καλά ένα παιχνίδι, όμως η πρώτη ύλη παραμένει το μυαλό. Είναι δυνατά mind games αυτά τα ντέρμπι και ο πιο δυνατός στο κεφάλι έχει τις περισσότερες πιθανότητες να τα κερδίσει.

Ο Παναθηναϊκός δεν χρειάζεται κραυγές πηγαίνοντας στο Φάληρο. Μυαλό και καρδιά χρειάζεται, για να μπορέσουν να «δουλέψουν» τα πόδια. Είναι σκληρή έδρα το Καραϊσκάκη. Καμιά σχέση με το ξενέρωτο ΟΑΚΑ. Οι περισσότεροι από εσάς δεν έχετε πάει εκεί σ' αυτό το ντέρμπι. Η αφεντιά μου δεν έχει χάσει ούτε ένα και ξέρω από πρώτο χέρι πόσο σκληρή δοκιμασία είναι να αντιμετωπίσεις κάτω από τέτοιες συνθήκες ένα εξ ορισμού δύσκολο παιχνίδι.

Ο Τζόρβας είπε ότι πρέπει να πάμε εκεί σεμνά και ταπεινά. Και παναθηναϊκά, συμπληρώνω εγώ. Με καθαρό μυαλό πάνω απ' όλα και πίστη στην ομάδα. Είναι σε καλή κατάσταση ο Παναθηναϊκός τον τελευταίο καιρό. Σε καλύτερη από τον Ολυμπιακό πιστεύω κι ας λένε άλλα οι αριθμοί στον πίνακα της βαθμολογίας. Έρχεται με φόρα από τρεις συνεχόμενες νίκες του σε ντέρμπι κι αν τα καταφέρει να τις κάνει τέσσερις, οι τρεις εκτός έδρας, θα γράψει ιστορία κι ας μην πάρει στο τέλος το πρωτάθλημα. Εύκολο δεν θα είναι, αλλά αν θέλει να κάνει την υπέρβαση και να σώσει μια παρτίδα που με το -7 μοιάζει να είναι χαμένη, οφείλει να κάνει τα δύσκολα και όχι μόνο τα απαραίτητα.

Η απουσία του Μπουμσόνγκ και του Λάζαρου είναι σίγουρα ένα πρόβλημα για τον Φερέιρα. Στα δικά μου μάτια, είναι και οι δύο μέσα στην πρώτη πεντάδα των καλύτερων παικτών του Παναθηναϊκού από την αρχή της χρονιάς και είναι απώλεια που δεν θα μπορούν να βοηθήσουν στο ντέρμπι. Συμβαίνουν αυτά στο ποδόσφαιρο, είναι κομμάτι της ζωής του. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ποτέ ότι την ιστορία τη γράφουν οι παρόντες και όχι οι απόντες. Έχει πολλούς σπουδαίους παίκτες ο Παναθηναϊκός και μπορεί να βγει πιο δυνατός μέσα απ' αυτές τις δυσκολίες.

Είναι καλό που έχουν πέσει απ' όλους οι τόνοι. Αγριεύτηκα στην αρχή της εβδομάδας από το μένος των γαύρικων εφημερίδων, αλλά η αλήθεια είναι πως πάτησαν απότομα φρένο και έπαψαν τις τελευταίες 2-3 μέρες να ρίχνουν λάδι στη φωτιά. Αυτό το ματς παράγει από μόνο του τεράστιες ποσότητες αδρεναλίνης και δε χρειάζεται. αναβολικά για να αρχίσει το μάτι να γυαλίζει.

Πάμε, λοιπόν, για το ντέρμπι. Με μυαλό, ηρεμία, πίστη και αποφασιστικότητα. Ο κόσμος του Παναθηναϊκού δεν θα έχει θέση στο Καραϊσκάκη. Θα είναι όμως εκεί κι ας μην έχει τη δική του εξέδρα. Και μπορεί να βοηθήσει όσο κανείς δεν φαντάζεται. Πώς; Με την πίστη του στην ομάδα και τη θετική του ενέργεια. Το έχουν ανάγκη να το νιώσουν αυτό ο Φερέιρα και οι παίκτες του, γιατί συγκοινωνούντα δοχεία είναι όλα στα ποδόσφαιρο. Η αύρα στα πέριξ μιας ομάδας, είναι πολύ συχνά το κλειδί για την επιτυχία.

ΠΗΓΗ: leoforos.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags