Facebook Pixel «Υπόδειγμα ο Καραγκούνης»
| 2011-02-21 17:13:00

«Υπόδειγμα ο Καραγκούνης»

«Υπόδειγμα ο Καραγκούνης»

Ο Χριστόφορος Ευαγγελάτος γράφει μεταξύ άλλων για τον άνθρωπο που στα αποδυτήρια μετά το επεισοδιακό ντέρμπι είχε υποδειγματική συμπεριφορά.

Αναλυτικά το άρθρο του:

Οι εικόνες από τα όσα έγιναν στο «Καραϊσκάκη» το βράδυ του Σαββάτου, θαρρώ πως είναι καταδικαστέες απ' όλους τους λογικούς ανθρώπους. Ήταν εικόνες που χαρακτηρίζονται αποκρουστικές και σίγουρα δεν έχουν να κάνουν με νοήμονες ανθρώπους, γιατί απλούστατα εκεί που ξεκινά η βία σταματούν η λογική και η ανθρώπινη συμπεριφορά.

Μεταφερόμαστε σε συνθήκες που δεν έχουν να κάνουν με ανθρώπινη διαβίωση αλλά παραπέμπουν σε άλλες εποχές, που οι άνθρωποι προσπαθούσαν να επιβάλλουν συμπεριφορές διά «πυρός και σιδήρου». Δε θέλω ν' αναφερθώ στα όσα έγιναν εντός αγωνιστικού χώρου γιατί το μεγάλο μας πρόβλημα (σε ότι αφορά το ποδόσφαιρο μας) δεν ήταν η διαιτησία του Καλόπουλου και οι υποδείξεις των βοηθών του.

Απλά θ' αναφέρω ότι είναι ξεκάθαρο πως το γκολ που ακυρώνει ο Καλόπουλος (μετά από υπόδειξη του βοηθού Τρύφωνα) είναι κανονικό. Τούτο δεν επιδέχεται αμφισβήτησης και όποιος υποστηρίζει το αντίθετο, μάλλον δεν έχει ιδέα από ποδόσφαιρο. Η απόφαση αυτή ασφαλώς και επηρέασε την εξέλιξη του αγώνα, ενώ σε ότι αφορά τις άλλες δύο φάσεις που ο Παναθηναϊκός, διαμαρτύρεται σίγουρα υπάρχουν πολλές οπτικές γωνίες ανάλυσης.

Τέλος πάντων, ας αφήσουμε το συγκεκριμένο θέμα και ας επικεντρωθούμε στην εισβολή οπαδών του Ολυμπιακού και την επίθεση που δέχθηκαν παίκτες του «τριφυλλιού». Δε φτάσαμε στο σημείο «μηδέν», αυτό το έχουμε ξεπεράσει εδώ και πολύ καιρό. Δυστυχώς τα πράγματα έχουν ξεφύγει πολύ αλλά λύση στον ορίζοντα δε φαίνεται.

Αναρωτιέμαι πως γίνεται να βλέπουμε τέτοιες εικόνες στα γήπεδα της χώρας μας, σε μια χώρα που δεν είχε (μέχρι το πρόσφατο παρελθόν τουλάχιστον) φαινόμενα κοινωνικής βίας. Η Ελλάδα δεν ήταν μέρος που έβλεπε κάποιος συγκρούσεις και αναταραχές προερχόμενες από «ρίζες» που ευδοκιμούν σε άλλες χώρες (και ευρωπαϊκές και πιο «σύγχρονες» απ' τη δική μας) γιατί πολύ απλά υπήρχε μια συνοχή στον κοινωνικό ιστό.

Δεν ξέρω αν το «καπάκι της χύτρας πρέπει να ξεθυμαίνει» όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν πολλοί, αλλά το σίγουρο είναι πως σε μια κατάσταση όπως αυτή που βιώνει η Ελλάδα στην παρούσα φάση, η βία στους αθλητικούς χώρους τείνει να εξελιχθεί σε κοινωνικό πρόβλημα. Τα απαράδεκτα επεισόδια στο «Καραϊσκάκη» με κάποιους οπαδούς του Ολυμπιακού να βγάζουν το μένος τους σε παίκτες του «τριφυλλιού» θαρρείς και ήταν ένας ακόμα κρίκος στην «αλυσίδα» των όσων έχουμε παρακολουθήσει. Μεγαλύτερος κρίκος.

Το ερώτημα λοιπόν που γεννάται είναι απλό. «Από που πηγάζει τέτοιο μίσος, από που προέρχεται τέτοιο μένος»; Απαντήσεις μπορούν να δοθούν πολλές, ωστόσο τα αίτια δεν είναι εύκολο να βρεθούν γιατί απλούστατα έχουμε να κάνουμε με φαινόμενα που είναι «άγνωστα» στην ελληνική κοινωνία, διότι απλούστατα αυτή η κοινωνία τελεί υπό σύγχυση. Αξιών και σταθερών βημάτων προόδου και τούτο δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση.

Ποια ένστικτα άραγε ικανοποίησαν οι οπαδοί του Ολυμπιακού που χτύπησαν παίκτες της αντίπαλης ομάδας; Ποια ένστικτα ικανοποίηση ο οπαδός του Παναθηναϊκού που πριν από τρία χρόνια έμπαινε στον αγωνιστικό χώρο του ΟΑΚΑ και χτυπούσε με κλωτσιές τον Μίκα Ζεβάκοφ; Απάντηση μπορεί να δοθεί ή κινούμαστε σε «βάλτο» που τα...καταπίνει και τα «εξαφανίζει» όλα;

Ο Ολυμπιακός προχώρησε σε μια ανακοίνωση το βράδυ της Κυριακής η οποία θα έχει πολύ μεγάλη σημασία αν είχε δει το φως της δημοσιότητας αμέσως μετά το ντέρμπι. Χωρίς άλλες δηλώσεις, χωρίς άλλες αναφορές. Τα πράγματα ήταν ξεκάθαρα και δυστυχώς προμηνύονται χειρότερα. Τι θ' ακολουθήσει άραγε στη χώρα μας; Τι άλλο θα δούμε; Δεν πιάσαμε ακόμα πάτο; Η λογική δεν έχει θέση πλέον σε τούτη τη χώρα;

Πάμε τώρα και στην επίθεση που έγινε στο σπίτι του Βασίλη Τοροσίδη. Πιστεύει κάποιος ότι η συγκεκριμένη πράξη βίας διαφέρει από την εισβολή των οπαδών του Ολυμπιακού στον αγωνιστικό χώρο; Αφήστε έξω από τη συζήτηση το ποια ομάδα υποστηρίζει ο καθένας. Μόνο έτσι λύνονται τα προβλήματα. Τι διαφορά μπορεί να βρει κάποιος από τη μία πράξη βίας και την άλλη;

Εγώ προσωπικά καμία ή καλύτερα για ν' ακριβολογούμε στη μία περίπτωση διακρίναμε μια πράξη βίας προερχόμενη από όχλο (με ότι αυτόν συνεπάγεται) και από την άλλη μια «γκανγκστερική» επίθεση που παραπέμπει σε εποχές Σικάγο τη δεκαετία του 1920. Η αποβολή του Τοροσίδη προκάλεσε άραγε τόσο μένος ώστε να υπάρξει αυτή η επίθεση; Ήμαρτον.

Πάμε τώρα παρακάτω γιατί αφού τα πιάσαμε όλα ν' αναφερθούμε και σε άλλες συμπεριφορές, που επίσης είναι κατακριτέες. Ο Σεμπαστιάν Λέτο γυρνούσε στα αποδυτήρια του «Καραϊσκάκη» ψάχνοντας τον Τοροσίδη. Προφανώς για να εξασκήσει τις πυγμαχικές του ικανότητες και εκτός Παιανίας; Είναι συμπεριφορά επαγγελματία ποδοσφαιριστή αυτή;

Πάμε λοιπόν και παρακάτω για να δούμε και άλλα πράγματα από τα όσα συνέβησαν μετά το παιχνίδι του Φαλήρου για να μη μείνει παραπονούμενος κανείς. Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, Βαγγέλης Μαρινάκης δεν είχε λόγο να κάνει τις δηλώσεις που έκανε μετά το παιχνίδι. Δεν ήταν οι δηλώσεις που έπρεπε να γίνουν. Αυτά που έπρεπε να πει ο πρόεδρος των «ερυθρόλευκων» ήταν τα όσα ανέφερε η ανακοίνωση της ΠΑΕ το βράδυ της Κυριακής. Ξεκάθαρα πράγματα για να μην υπάρχουν και παρεξηγήσεις. Πάμε όμως και παρακάτω γιατί υπάρχουν κι άλλα θέματα.

Τη λέξη που παραπέμπει στη σεξουαλική πράξη τη χρησιμοποιεί συνεχώς το τελευταίο διάστημα ο Σισέ. Κατάντησε και κουραστικό μα και συνάμα αηδιαστικό καθώς κανείς άνθρωπος δε νομίζω ότι ενδιαφέρεται για τα σεξουαλικά του κυρίου Σισέ. Είχε κάθε λόγο να αισθάνεται αδικημένος από τη διαιτησία και τα όσα έγιναν μετά το ματς. Μπορούσε όμως η γλώσσα που χρησιμοποίησε στην κουβέντα με τον Μαρινάκη να είναι διαφορετική. Να μη χάνει το δίκιο του.

Αν θέλει να φύγει από την Ελλάδα, είναι δική του απόφαση. Προσωπικά θεωρώ ότι είναι από τους καλύτερους ξένους παίκτες που έχουμε δει στο ποδόσφαιρο μας, αλλά όχι ο καλύτερος (όπως ο ίδιος προφανώς πιστεύει, απαιτώντας ουσιαστικά συμπεριφορά «υποταγής» στα όσα λέει και πράττει).

Όχι κύριε Σισέ, αν θέλετε ν' αποχωρήσετε από την Ελλάδα μπορείτε ελεύθερα να το κάνετε, σε αυτή τη χώρα δεν έμεινε κανείς με το ζόρι. Μαθήματα συμπεριφορών και δημοκρατικής ευθιξίας όμως θα μπορούσατε να κάνετε σε άλλες χώρες (νομίζω πως και η πατρίδα σας αντιμετωπίζει τέτοια προβλήματα) και όχι στην Ελλάδα. Αυτά τα λίγα γιατί παραξέφυγε η κατάσταση και με τις συμπεριφορές του Γάλλου.

Αντιθέτως αυτό που οφείλω να τονίσω είναι η υποδειγματική συμπεριφορά ενός ποδοσφαιριστή του Παναθηναϊκού, στα αποδυτήρια του «Καραϊσκάκη», με βάση αυτά που εγώ είδα στο φαληρικό γήπεδο. Ο λόγος για τον Γιώργο Καραγκούνη. Χωρίς πολλά λόγια. Όπως επίσης είδα τον Νικοπολίδη, τον Πάντελιτς, τον Ριέρα και άλλους παίκτες του Ολυμπιακού να προσπαθούν να προστατεύσουν τους συναδέλφους τους του Παναθηναϊκού. Ευτυχώς εκεί η λογική δε χάθηκε.

ΠΗΓΗ: Goal

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags