22/02/11 - 14:51

Ο Φάκος για το ντέρμπι

Διώξεις για όσα συνέβησαν το Σάββατο στο ντέρμπι προανήγγειλε ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας, Ανδρέας Φάκος, με δηλώσεις του. Συμπληρώνοντας ότι ακόμα δεν έχει την έκθεση της Αστυνομίας στα χέρια του!

Ο Φάκος για το ντέρμπι
41.950views 0shares

Αναλυτικά οι δηλώσεις του στο "NovasportFM":

Για τις αρμοδιότητες που έχει ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας: «Εγώ και ο αναπληρωτής μου κ ασχολούμαστε με ό,τι έχει σχέση με το ποδόσφαιρο και παραπέμπουμε μόνο στην αθλητική δικαιοσύνη. Κάθε Δευτέρα και Τρίτη παίρνουμε όλα τα φύλλα αγώνος, όλες τις εκθέσεις παρατηρητών και των αστυνομικών διευθύνσεων, συν όλον τον αθλητικό Τύπο. Εξετάζουμε αν υπάρχουν περιπτώσεις επεισοδίων, δυσφημίσεως του αθλήματος, περιπτώσεις που δεν έχουν καταγραφεί στα φύλλα αγώνος, μερικές φορές και επιλήψιμες δηλώσεις. Ασφαλώς μπορούμε να παραπέμψουμε μέσω βίντεο. Αυτά τα αποδεικτικά μέσα μνημονεύονται στον πειθαρχικό κώδικα, αλλά είναι συμπληρωματικά. Τα χρησιμοποιούμε για να ασκήσουμε ποινική δίωξη. Για τα ευρείας κλίμακας επεισόδια, πιο σοβαρά από τα μεμονωμένα ή τα εκτεταμένα, δεν μπορεί να κληθεί πειθαρχική επιτροπή αν δεν έχει γίνει πειθαρχική δίωξη από τον εισαγγελέα. Ο νομοθέτης θεώρησε πως είναι βαρύτατες παραβάσεις και θα έπρεπε να υπάρχει πρώτα παρέμβαση εισαγγελέα».

Για πού θα πρέπει να εστιάσει η Πολιτεία για την καταπολέμηση της βίας: «Το πλαίσιο το διαγράφει ο πειθαρχικός κώδικας και κινούμαστε στα πλαίσια που ορίζει. Αν είχαμε μία μεγάλη δικαιοδοσία, θα έπρεπε πρώτον να γίνει μία παρέμβαση στην υπεύθυνη Πολιτεία, ώστε να αρχίσει μία διαδικασία καλύτερης διαπαιδαγώγησης και δεύτερον να υπάρχουν ποινές, προβλέψεις και πλαίσια που να τηρούνται απαρέγκλιτα. Πρέπει να υπάρχει πρόληψη, αλλά και κατασταλτικός μηχανισμός».

Για το αν ο ποινικός κώδικας είναι επαρκής: «Οι ποινές είναι ανεπαρκείς. Ο κώδικας είναι ανεπαρκέστατος. Θα πρέπει να υπάρχει ένα πλαίσιο για να μπορεί να υπάρχει δυνατότητα επιβολής μεγαλύτερων ποινών. Δεν νοούνται ποινές με διατίμηση. Δεν μπορεί να προβλέπεται ποινή μίας αγωνιστικής για όλα. Οι ποινές δεν πρέπει να είναι αυτόματες, αλλά να υπάρχει μία κλίμακα που να αυξομειώνεται ανάλογα με τις συνθήκες».

Για τη δυνατότητα άσκησης εφέσεων κατά αποφάσεων που του δίνει ο νόμος και την υπόθεση Μιραλάς: «Ένα σπουδαίο εργαλείο που μας έχει δοθεί είναι η δυνατότητα να ασκήσουμε εφέσεις. Στην περίπτωση του Μιραλάς υπήρχε μία λανθασμένη επιβολή ποινής και υπήρξε παρέμβαση δική μου».

Για την κριτική που δέχεται: «Δεχόμαστε ουκ ολίγες κακεντρεχείς κριτικές, λέγονται ανακρίβειες, αλλά μέσα στο παιχνίδι είναι και αυτά τα πράγματα».

Για το αν θα υπάρξει πειθαρχική δίωξη για το ντέρμπι: «Ήδη ο συνάδελφος αναπληρωτής έχει επιληφθεί. Ο κ. Αντωνακάκης περίμενε χθες με το δίκανο και μέχρι τις 16:30 δεν είχε έρθει η έκθεση της αστυνομίας από τον Πειραιά, παρά τα τηλέφωνα που κάναμε. Είχε πάρει τα φύλλα αγώνος και τον Τύπο, αλλά περίμενε την έκθεση. Η αστυνομία είναι απόλυτα συνεργάσιμη πάντως με μας. Σε άλλες περιπτώσεις σπεύδουν οι άνθρωποι αμέσως να μας βοηθήσουν και ό,τι ζητήσω μου το στέλνουν αυθημερόν».

Για την αναφορά που έκανε στον Τάσο Κάκο μετά το Πανιώνιος-Παναθηναϊκός: «Δεν είχα δικαίωμα να κάνω πειθαρχική δίωξη. Έκανα μία αναφορά στη διοργανώτρια αρχή και γνωστοποιούσα τι ακριβώς είχε συμβεί, γιατί ο κ. Κάκος δεν έγραψε αυτά που έπρεπε να είχε γράψει στο φύλλο αγώνος. Έγραψε μόνο για τη φανέλα κι όχι για το σορτς στον πανηγυρισμό του Μήτρογλου, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να παρέμβουμε σαν ποδοσφαιρική αρχή. Έκανα αναφορά στο ΔΣ της Σούπερ Λίγκας και τους τόνισα πως είναι δική τους αρμοδιότητα να κάνουν το καθήκον τους. Από τη στιγμή που δεν το είχε γράψει στο φύλλο αγώνος, η πράξη μένει ατιμώρητη».

Για την καταγγελία της ΑΕΚ σε βάρος του Ριέρα για το χτύπημα στον Καφέ: «Ο διαιτητής δεν αντιλήφθηκε το περιστατικό γιατί καλοπροαίρετα είχε γυρίσει την πλάτη και παρακολουθούσε την εξέλιξη του αγώνα. Η ΑΕΚ έκανε τεκμηριωμένη καταγγελία με αποδεικτικά στοιχεία, όπου είναι οφθαλμοφανές ό,τι έγινε και από εκεί και πέρα ασκείται δίωξη. Ήδη έχει επιληφθεί του θέματος και η πρωτοβάθμια επιτροπή της Σούπερ Λίγκας».

Για τους λόγους που δεν άσκησε δίωξη σε βάρος του Σισέ για τις δηλώσεις του μετά το ματς με την ΑΕΚ: «Εμείς κρίνουμε ψυχρά και αντικειμενικά με βάση τις κείμενες διατάξεις. Δικαιολόγησα την απόφασή μου με ολόκληρο σκεπτικό. Ο παίκτης εκφράστηκε σε πρώτο πρόσωπο, ανέφερε πώς αισθάνθηκε. Θα ήταν κάτι επιλήψιμο αν στρεφόταν για παράδειγμα κατά της διαιτησίας. Ο Σισέ είπε πώς αισθάνθηκε».

Για το αν έχει δυνατότητα να ασκήσει δίωξη κατά του Τύπου: «Δεν έχουμε καμία αρμοδιότητα για τον Τύπο. Απλώς αντλούμε πληροφορίες από αυτόν».