Facebook Pixel «Μίστερ-Ευρωλίγκα ο Τεό!»
Μπάσκετ
| 2011-02-25 10:15:00

«Μίστερ-Ευρωλίγκα ο Τεό!»

«Μίστερ-Ευρωλίγκα ο Τεό!»

Ο Γιάννης Φιλέρης γράφει στο blog του ότι ο Θοδωρής Παπαλουκάς είναι ο… μετασχηματιστής που ξαναμπαίνει στην πρίζα για τον Ολυμπιακό, στην καλύτερη χρονική στιγμή.

Η μεγάλη νίκη του Ολυμπιακού, το νέο ρεκόρ του Παπαλουκά που είναι πλέον και με τη βούλα ο μίστερ-Ευρωλίγκα και ο μετασχηματιστής που ξαναμπαίνει στην πρίζα.

Πολλαπλά οφέλη από μια μεγάλη νίκη είχε ο Ολυμπιακός στην Κωνσταντινούπολη. "Σήμερα, παίξαμε όπως θέλω. Σαν ομάδα..." έλεγε περιχαρής ο Ντούσαν Ίβκοβιτς μετά το ματς, μοιράζοντας συγχαρητήρια καθώς η ομάδα του ήταν, πλέον, πρώτη στον όμιλο.

Πλεονέκτημα έδρας στα πλέι-οφ, σημαίνει μισό βήμα παραπάνω για το φάιναλ-φορ της Βαρκελώνης. Αυτό ήταν και το πιο μεγάλο κέρδος, μετά από μια επική ανατροπή αλλά και το τρίποντο, με ταμπλό, του Θοδωρή Παπαλουκά.

Ο αρχηγός του Ολυμπιακού, υπέγραψε με τον καλύτερο τρόπο τη νίκη, τη ρεβάνς για το -14 του πρώτου αγώνα στο ΣΕΦ και το δικό του χορταστικό βράδυ. Μπορεί να ξεκίνησε διστακτικά, αλλά όσο περνούσε ο χρόνος γινόταν η κινητήρια δύναμη του Ολυμπιακού, μέχρι που εξελίχθηκε σε καταλύτη.

Δεν ήταν ένα απλό παιχνίδι για τον Παπαλουκά, το χθεσινό. Ήταν το νο 210 στην Ευρωλίγκα και το γιόρτασε με τρίποντο στο τέλος και μια υπόκλιση στο κοινό του Σινάν Ερντέν, που δεν ήθελε πολύ να εξαγριωθεί, βλέποντας τον Έλληνα διεθνή να πανηγυρίζει. Διακόσια δέκα ματς στην κορυφαία διοργάνωση. Τα περισσότερα από τον καθένα άλλο Ευρωπαίο μπασκετμπολίστα. Πέρασε τον καλό του φίλο Τζέι Αρ Χόλντεν, που σταμάτησε στα 209, καθώς η ΤΣΣΚΑ αποκλείστηκε φέτος από νωρίς.

Πλάκα-πλάκα, η φετινή σεζόν είναι γεμάτη από τέτοια ρεκόρ, για τον Τεό που είναι πρώτος, πλέον, σε συμμετοχές (210), ασίστ (886) και κλεψίματα (307) με την καταμέτρηση να συνεχίζεται. Όπως έγραφε ο Φρανκ Λάουορ στο μπλογκ που διατηρεί στην Ευρωλίγκα, ο Παπαλουκάς με μέσο όρο 7.6π στα δέκα χρόνια, που παίζει στην Ευρωλίγκα, μπορεί να μη προκαλούσε τόσο μεγάλη εντύπωση σαν παίκτης, αν ο ίδιος δε φρόντισε να είναι ο πιο μεγάλος ...μετασχηματιστής στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Τι εννοεί ο chief editor της ιστοσελίδας της Euroleague; Ότι ο Τεό, κατάφερε να αλλάξει τα δεδομένα, δικαιώνοντας την αιώνια ρήση των προπονητών, πως σημασία δεν έχει αυτός που ξεκινάει, αλλά εκείνος που τελειώνει τον αγώνα. Κι ο Παπαλουκάς, έμαθε όλα αυτά τα χρόνια να τελειώνει καλά τα παιχνίδια του.

Στον Ολυμπιακό, ο Παπαλουκάς έχει από πάνω του ένα βαρύγδουπο συμβόλαιο, το οποίο ενδεχομένως να τον έχει φορτώσει με περισσότερο άγχος. Στα 34 του, βέβαια, δεν έχει να αποδείξει κάτι στον κόσμο του μπάσκετ. Όλοι ξέρουν ποιος είναι και τι έχει κάνει στην καριέρα του. Πρέπει όμως να αποδείξει ότι η επένδυση που έκαναν πριν από δυόμισι χρόνια οι Αγγελόπουλοι θα αποδώσει. Η ευτυχής συγκυρία για τον "Τεό" είναι ότι συνάντησε ξανά στον δρόμο του, τον Ντούσαν Ίβκοβιτς. Τον άνθρωπο που το 2002, κυριολεκτικά τον έβγαλε από ένα πλήρες αδιέξοδο, όταν η λαίλαπα Σούμποτιτς με τις ευλογίες του Σ.Κόκκαλη σχεδόν διέλυσε τον Ολυμπιακό.

Ο Ίβκοβιτς διέκρινε το εξαιρετικό του ταλέντο να διαβάζει το παιχνίδι και μπαίνοντας στο παρκέ να αποδεικνύεται, σχεδόν κάθε φορά, ο άνθρωπος που θα προσφέρει ηρεμία, δημιουργία, καταπληκτικές πάσες κι αν χρειαστεί σκορ. Μπορεί ο Παπαλουκάς να μεγαλούργησε με την ΤΣΣΚΑ, όταν ανέλαβε τα ηνία ο Μεσίνα (τότε, δηλαδή, που πήρε τα δυο τρόπαια Ευρωλίγκας), όμως με τον Ντούντα, άλλαξε επίπεδο, τρόπο σκέψης και έγινε σούπερ-σταρ.

Ξαναβρίσκοντας τον στην άκρη του πάγκου κι έχοντας ανακτήσει όλες τις δυνάμεις του, είναι προφανές ότι η παρουσία του έχει, πλέον, πρωτεύοντα ρόλο στον τρόπο με τον οποίο παίζει και νικάει ο Ολυμπιακός. Ο μετασχηματιστής ξαναμπήκε στην πρίζα...

Πηγή: sport24.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags