Facebook Pixel Ταξιδιάρα ψυχή…
Ποδόσφαιρο
| 2011-02-25 12:37:00

Ταξιδιάρα ψυχή…

Ταξιδιάρα ψυχή…

Το ταξίδι του ΠΑΟΚ στο φετινό Γιουρόπα Λιγκ ήταν... 9.050 χιλομέτρων, με τους παίκτες του Μάκη Χάβου να έχουν παρακαταθήκη 10.520 βαθμούς...

Το συγκρότημα Verve χαρακτηρίζει τη ζωή ως μια γλυκόπικρη συμφωνία. Αυτός είναι ο πλέον κατάλληλος τίτλος για να περιγράψει κανείς τη φετινή ευρωπαϊκή πορεία του ΠΑΟΚ, διάρκειας 210 ημερών, 1.110 αγωνιστικών λεπτών, 9.050 χιλιομέτρων ταξιδιού, που περιελάμβανε δυο προκρίσεις, δυο αποκλεισμούς, μεγάλες εναλλαγές συναισθημάτων και μια παρακαταθήκη 10.520 βαθμών που θα «συντροφεύουν» τους «ασπρόμαυρους» στις ευρωπαϊκές κληρώσεις των πέντε επόμενων ετών.

Μια ομάδα που ξεκινά την ευρωπαϊκή της πορεία από τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ χρειάζεται 12 αγώνες για να φτάσει στον τελικό. Ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε πολύ πιο πίσω από τους ομίλους της μεγαλύτερης διασυλλογικής διοργάνωσης -από την τρίτη προκριματική φάση- και δεν έφτασε ποτέ εκεί, αν και δεν έχασε από τον Αγιαξ. Ακολούθησαν οι μάχες με τη Φενέρμπαχτσε και τα έξι παιχνίδια των ομίλων, μέσα από τον οποίο ο «δικέφαλος» προκρίθηκε και έφτασε στους «32», όπου και σταμάτησε το ταξίδι του, το πλέον πλούσιο αγωνιστικά για του ΠΑΟΚ και το πρώτο μετά το 1974 που συνεχίστηκε και μετά τη χειμερινή διακοπή.

Ο ΠΑΟΚ, που στα τέσσερα προηγούμενα χρόνια (2006-2010) μέτρησε μόλις τέσσερα ευρωπαϊκά παιχνίδια, με αποτέλεσμα να δικαιούται συνολικά 6.813 βαθμούς από την πορεία των υπόλοιπων ελληνικών ομάδων στην Ευρώπη, φέτος ανέβασε κατακόρυφα τη συγκομιδή του, γεγονός που τον φέρνει στο γκρουπ των ισχυρών σε όποια κλήρωση πριν από τη φάση των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ κι αν βρεθεί, είτε στις προκριματικές φάσεις είτε στα πλέι οφ. Και αυτό είναι το μεγαλύτερο κέρδος του ΠΑΟΚ στο φινάλε της ευρωπαϊκής του περιπέτειας, καθώς τα δυο τελευταία χρόνια ο «δικέφαλος» πλήρωσε την τετράχρονη ευρωπαϊκή του απουσία, που τον ανάγκαζε να βρίσκεται στους ανίσχυρους όλων των κληρώσεων που πήρε μέρος.

Η συγκομιδή θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη αν προσμετρούνταν τα παιχνίδια με τον Αγιαξ και τη Φενέρμπαχτσε, καθώς στις φάσεις πριν από τους ομίλους σε Τσάμπιονς και Γιουρόπα Λιγκ οι βαθμοί προσμετρώνται στη χώρα και όχι στην ομάδα που τους μαζεύει. Στα έξι ευρωπαϊκά του ταξίδια ο ΠΑΟΚ διήνυσε συνολικά 9.050 χιλιόμετρα και μέτρησε μια νίκη, τρεις ισοπαλίες, και δυο ήττες, η μία εκ των οποίων μετατράπηκε σε ισοπαλία στην ημίωρη παράταση που ακολούθησε. Στην ευρωπαϊκή πορεία του ΠΑΟΚ καταγράφεται και η αλλαγή τεχνικής ηγεσίας, με τον Παύλο Δερμιτζάκη να αποχωρεί από το «δικέφαλο» με την ομάδα ουσιαστικά αήττητη και στην πρώτη θέση του ομίλου του Γιουρόπα Λιγκ και τον Μάκη Χάβο να την οδηγεί μέχρι τους «32» της διοργάνωσης.

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ: 1.886 χλμ.

Η ευρωπαϊκή πορεία του ΠΑΟΚ ξεκίνησε στην «Αμστερνταμ Αρένα», με το «δικέφαλο» να φεύγει όρθιος με 1-1 απέναντι στον «Αίαντα» με γκολ του Βλάνταν Ιβιτς (είχε προηγηθεί τέρμα του Σουάρες). Οι «ασπρόμαυροι» δεν κατάφεραν να προκριθούν, καθώς το 3-3 της Τούμπας έστειλε τους Ολλανδούς στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ: 507 χλμ.

Στις 26 Αυγούστου 2010 με αντίπαλο τη Φενέρμπαχτσε ο ΠΑΟΚ έγραψε ιστορία, καθώς έγινε η πρώτη προσφυγική ομάδα που πανηγύρισε πρόκριση στη γενέτειρά της. Εχοντας κερδίσει στη Θεσσαλονίκη με 1-0 (Βιεϊρίνια), ο «δικέφαλος» ηττήθηκε με το ίδιο σκορ (Εμρέ) και το παιχνίδι πήγε στην παράταση. Στο 102' ο Κρέσιτς έκανε το βαθύ γέμισμα, ο Βιεϊρίνια έκανε την κεφαλιά και ο Μουσλίμοβιτς πέτυχε το γκολ που έστειλε τον ΠΑΟΚ στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ.

ΜΠΡΙΖ: 1.913 χλμ.

Η περιπέτεια του ΠΑΟΚ στους ομίλους ξεκίνησε από το Βέλγιο, όπου κι αντιμετώπισε την Μπριζ. Οι Βέλγοι προηγήθηκαν με γκολ του (πρώην παίκτη του Αρη) Κουεμάχα, όμως ο Στέλιος Μαλεζάς με κεφαλιά έδωσε ένα βαθμό στον ΠΑΟΚ, που αποδείχθηκε πολύτιμος.

ΒΙΓΙΑΡΕΑΛ: 1.949 χλμ.

Επί ισπανικού εδάφους ο Μάκης Χάβος έκανε το ντεμπούτο του στον πάγκο του ΠΑΟΚ, με το «δικέφαλο» να αντιμετωπίζει το μεγάλο φαβορί του ομίλου, τη Βιγιαρεάλ. Οι «ασπρόμαυροι» ηττήθηκαν με 1-0, μια ήττα που την «κάλυψαν» με τη νίκη επί των Ισπανών δυο εβδομάδες αργότερα στην Τούμπα.

ΖΑΓΚΡΕΜΠ: 802 χλμ.

Στο Ζάγκρεμπ ο ΠΑΟΚ ήθελε δυο αποτελέσματα για να βρεθεί στην επόμενη φάση. Το κλίμα που δημιούργησαν οι Κροάτες τόσο πριν από το παιχνίδι (επίθεση σε λεωφορείο που μετέφερε φιλάθλους) όσο και στις κερκίδες -δεν υπήρχαν οπαδοί του ΠΑΟΚ παρά μόνο όσοι ακολούθησαν το τσάρτερ- ήταν πολεμικό, όμως ο ΠΑΟΚ με σκόρερ τον Σαλπιγγίδη κέρδισε με 1-0 και προκρίθηκε πανηγυρικά στους «32».

ΜΟΣΧΑ: 1.991 χλμ.

Με το 0-1 της Τούμπας στην πλάτη του και με ?18 βαθμούς Κελσίου την ώρα του αγώνα ο ΠΑΟΚ άγγιξε την πρόκριση στους «16» του Γιουρόπα Λιγκ στο δεύτερο παιχνίδι με αντίπαλο την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στη ρωσική πρωτεύουσα, όμως του έλειπε η τύχη σε κρίσιμες φάσεις, με αποτέλεσμα το γκολ του Μουσλίμοβιτς να μην είναι αρκετό (1-1).

Πηγή: Goal

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags