Facebook Pixel Mια μάστιγα που «τρέχει» χωρίς αντίπαλο
| 2012-09-02 21:40:00

Mια μάστιγα που «τρέχει» χωρίς αντίπαλο

Mια μάστιγα που «τρέχει» χωρίς αντίπαλο

Πέντε πολύκροτες υποθέσεις ντόπινγκ και τα πλοκάμια ενός ολόκληρου μηχανισμού...

Με αφορμή την πολύκροτη υπόθεση ντόπινγκ του Αμερικανού ποδηλάτη Λανς Αρμστρονγκ, αλλά και τις καταγγελίες του τενίστα Τζέιμς Μπλέικ περί ντοπαρίσματος αθλητών και στο τένις, παλαιότερες υποθέσεις ντόπινγκ που προκάλεσαν διεθνή σάλο έρχονται ξανά στη μνήμη μας. Επιβεβαιώνεται για ακόμη μια φορά το γεγονός πως το αντιντόπινγκ είναι σταθερά ένα βήμα πίσω από το ντόπινγκ, καθώς οι αφαιρέσεις μεταλλίων έρχονται μεταγενέστερα των κατακτήσεων (από το 1968 έως σήμερα έχουν αφαιρεθεί 40 ολυμπιακά μετάλλια).

Μια τέτοια, «κραυγαλέα» περίπτωση είναι του Καναδού σπρίντερ Μπεν Τζόνσον. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ, επικράτησε στην κούρσα των 100 μέτρων του Καρλ Λιούις, πραγματοποιώντας μάλιστα και βελτίωση του δικού του παγκοσμίου ρεκόρ «κατεβάζοντάς το» στο 9.79. Χαρακτηριστική της αλαζονείας του ήταν και η δήλωση πως «θα έκανα ακόμη μικρότερο χρόνο αν δεν σήκωνα το χέρι μου στο τέλος». Ωστόσο, η χαρά του δεν κράτησε παρά μόνον τρεις ημέρες αφού στο δείγμα αίματος βρέθηκε η ουσία στανοζόλη, με αποτέλεσμα να του αφαιρεθεί τόσο το χρυσό μετάλλιο όσο και το παγκόσμιο ρεκόρ. Στη συνέχεια, παραδέχθηκε πως είχε κάνει χρήση της ίδιας ουσίας και παλαιότερα, γεγονός που του κόστισε και το προηγούμενο ρεκόρ. Ο προπονητής του, Τσάρλι Φράνσις, είναι ο συγγραφέας του βιβλίου Speed Trap (η παγίδα της ταχύτητας) στο οποίο πλέκει το εγκώμιο του αθλητή του, τονίζοντας πως όλοι οι αθλητές υψηλού επιπέδου της εποχής έκαναν χρήση αναβολικών... Η άποψη του Φράνσις είχε μεγάλη σημασία αν αναλογιστούμε πως ήταν μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής σε θέματα εξέτασης δειγμάτων των αθλητών.

Το 2003, ο ολυμπιονίκης και πολλάκις παγκόσμιος πρωταθλητής Καρλ Λιούις είδε το όνομά του αλλά και άλλων 100 Αμερικανών αθλητών να εμπλέκεται στη συγκάλυψη υπόθεσης ντόπινγκ, σύμφωνα με έγγραφα που έφερε στη δημοσιότητα ο κ. Γουέιντ Εξαμ. Τα έγγραφα ανέφεραν πως ενώ οι περισσότεροι από τους εμπλεκόμενους αθλητές είχαν βρεθεί θετικοί σε απαγορευμένες ουσίες, εντούτοις πήραν την άδεια να αγωνιστούν σε όλες τις διοργανώσεις κατά την περίοδο που ο κ. Εξαμ ήταν διευθυντής της υπηρεσίας ελέγχου για το ντόπινγκ στις ΗΠΑ ('91 - '00). Στην έκθεση αναφέρθηκε πως ο Λιούις ήταν θετικός σε τρεις απαγορευμένες ουσίες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ το 1988. Η Ολυμπιακή Επιτροπή των ΗΠΑ αποδέχθηκε τη θέση του Λιούις, που δήλωσε άγνοια επί του θέματος, ωστόσο το ζήτημα είχε ήδη πάρει μεγάλες διαστάσεις. Σε συνέντευξη που παραχώρησε όταν ξέσπασε το σκάνδαλο, ο Λιούις παραδέχθηκε πως είχε βρεθεί θετικός, ανέφερε όμως πως η συνήθης πρακτική εκείνη την εποχή ήταν να επιτρέπεται εν τέλει στους αθλητές να αγωνιστούν. Τα 10 ολυμπιακά μετάλλια δεν άλλαξαν κάτοχο ποτέ, ωστόσο οι σκιές θα είναι πάντοτε υπαρκτές.

Η Μάριον Τζόουνς υπήρξε μια πολύ σπουδαία αθλήτρια, αλλά η αποδεδειγμένη χρήση αναβολικών και η ψευδορκία στους ομοσπονδιακούς ανακριτές οδήγησε όχι μόνον στην αφαίρεση των 5 ολυμπιακών μεταλλίων της, αλλά και στη φυλακή. Η αποκάλυψη της παράνομης χρήσης ουσιών ξεκίνησε το 2004, όταν ο Βίκτορ Κόντε ιδρυτής της BALCO, παραχώρησε συνέντευξη στην οποία ανέφερε πως ο ίδιος είχε δώσει στην Τζόουνς πέντε διαφορετικές παράνομες ουσίες κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Σίδνεϊ το 2000. Υπό την πίεση δικαστών και κοινής γνώμης, η Τζόουνς παραδέχθηκε τη χρήση στεροειδών σε συνέντευξη Τύπου, με δάκρυα στα μάτια. Στο μπέιζμπολ, βρέθηκε θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ ο αθλητής Μπάρι Μποντς προ πενταετίας. Αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους αστέρες όλων των εποχών στο εν λόγω άθλημα, έχοντας πάμπολλες επιτυχίες. Στην ίδια εποχή με την Μάριον Τζόουνς, το όνομά του ενεπλάκη μέσω της BALCO για χρήση στεροειδών. Κατηγορήθηκε για παρεμπόδιση της Δικαιοσύνης και ψευδορκία, αναφερόμενος σε χρήση αυξητικών ορμονών και στεροειδών. Ως βασική επιχειρηματολογία της υπερασπιστικής του γραμμής αναφέρθηκε πως έπαιρνε βοηθήματα από τον προπονητή του δίχως να γνωρίζει πως είναι απαγορευμένα, θεωρία που δεν έγινε απολύτως πιστευτή.

Πιο πρόσφατο περιστατικό, αυτό του κατά πολλούς μεγαλύτερου ποδηλάτη όλων των εποχών Λανς Αρμστρονγκ σε μια ιστορία που βασίστηκε σε μαρτυρίες και ανάγκασε τον αθλητή -κατά τα λεγόμενά του- να μην ασχοληθεί περισσότερο προκειμένου να αποδείξει την αθωότητά του. Ο χρόνος θα δείξει αν ο Αρμστρονγκ θα δικαιωθεί για τη στάση του, με τα συναισθήματα της κοινής γνώμης να είναι μέχρι στιγμής ανάμεικτα.

Περιπτώσεις στις οποίες υπήρξε αφαίρεση μεταλλίων τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκαν και σε άλλους ποδηλάτες που κέρδισαν τον γύρο της Γαλλίας τόσο το 2006 όσο και το 2007. Ο λόγος, για τον Αλμπέρτο Κονταντόρ και τον Φλόιντ Λάντις από τους οποίους αφαιρέθηκαν οι κερδισμένοι τίτλοι λόγω χρήσης αναβολικών.

Πηγή: Καθημερινή

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags