Facebook Pixel O ευρύτερος ρόλος του Σαββίδη
| 2012-09-10 09:06:00

O ευρύτερος ρόλος του Σαββίδη

O ευρύτερος ρόλος του Σαββίδη

Ο ρόλος του Σαββίδη μόνο θετικές παρενέργειες μπορεί να έχει για τον ΠΑΟΚ, που ήταν πάντα ο "φτωχός συγγενής" του ΠΟΚ. Γράφει ο Σ. Γκίνας.

Η ουσία είναι ότι, όταν ένας ομογενής επιχειρηματίας επιδιώκει να διαδραματίσει ένα τόσο σημαντικό ρόλο, γεωπολιτικής σημασίας, όπως είναι αυτός της περαιτέρω επιχειρηματικής και πολιτικής προσέγγισης Ελλάδας και Ρωσίας, τότε αναπόφευκτα θα επιδιώκει και η ομάδα η οποία του ανήκει, ο ΠΑΟΚ, να είναι πολύ ισχυρή και για λόγους προσωπικού πρεστίζ.

Όλα όσα θα παρατεθούν παρακάτω κατατείνουν στο προφανές συμπέρασμα ότι η ανάμειξη του Σαββίδη στα διοικητικά του ΠΑΟΚ προοιωνίζονται πολλαπλά οφέλη για την ομάδα, διότι επιτέλους απέκτησε έναν ισχυρό μεγαλομέτοχο με επιχειρηματικές και πολιτικές επιρροές, στοιχεία που παίζουν καθοριστικό ρόλο στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

- Ο Σαββίδης είναι ένας αυτοδημιούργητος δυναμικός επιχειρηματίας, που ξεκίνησε σαν απλός καπνεργάτης κι έγινε πρόεδρος της μεγάλης ρωσικής καπνοβιομηχανίας "Donskoy Tabak".

- Αποτελεί έναν ισχυρότατο επιχειρηματικό και πολιτικό παράγοντα της ομογένειας στη Ρωσία. Στηρίζει πάντα με θέρμη τον ποντιακό ελληνισμό και εκλέχθηκε 2 φορές βουλευτής στη ρωσική βουλή με το κόμμα του Βλαντιμίρ Πούτιν.

- Άλλωστε, ως εκπρόσωπος του κόμματος "Ενωμένη Ρωσία" που έχει αδελφοποιηθεί με τη "Νέα Δημοκρατία", συναντήθηκε πριν από λίγες μέρες με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, με τον οποίο συζήτησε για τα χρέη του ΠΑΟΚ και τις ιδέες του για επενδύσεις στην Ελλάδα. Η υλοποίηση του γενικότερου σχεδίου που έχει στο μυαλό του, με την ανάμειξή του στα ελληνικά δρώμενα, κανείς δεν γνωρίζει πόσο μακριά φτάνει...

- "Και πριν την αγορά (σ.σ. του ΠΑΟΚ) εγώ ούτως ή άλλως είχα ρόλο στην πολιτική ενεργά, δίνοντας σπουδαιότητα σε ελληνικές ορθόδοξες αξίες, οπότε παρεμβαίνω στα πράγματα και στην πολιτική. Και γιατί όχι; Για να είσαι συνδετικός κρίκος μεταξύ χωρών και να παίζεις ρόλο στην αλλαγή νοοτροπίας της χώρας και να είσαι στο κέντρο του ενδιαφέροντος είτε στην Ρωσία είτε στην Ελλάδα. Τι το αρνητικό υπάρχει σ' αυτό; Οπότε είναι αυτονόητο ότι αυτός ο ρόλος θα έχει διάρκεια" δήλωσε σε ένα απόσπασμα της πρόσφατης συνέντευξής του στην ανταποκρίτρια του περιοδικού "Mir Ομόνοια", στο Ροστόφ της Ρωσίας, Ίνγκα Αμπγκάροβα.

- Σε ένα δεύτερο, ακόμα πιο αποκαλυπτικό, απόσπασμα στην ίδια συνέντευξη, ο Σαββίδης αναφέρει ότι "από την ψυχή μου η μεγάλη ελληνική πολιτική επιτέλους θα καταλάβει ότι η προ-αμερικανική ευρωπαϊκή ιδεολογία έφερε την χώρα σ' αυτή την κατάσταση κι η διάσωση του κόσμου μπορεί να γίνει από την πιο μεγάλη και πλούσια χώρα που είναι η Ρωσία. Εμένα δεν μου είναι αδιάφορη η ιστορική μου πατρίδα και δεν μπορώ να αγνοήσω ότι αυτοί που γκρεμίζουν την Ελλάδα, δίνουν και ένα χτύπημα στη Ρωσία".

- Το δηλώνει ο ίδιος, δηλαδή, ειλικρινά και όσο πιο ξεκάθαρα γίνεται ότι στόχος του είναι η δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για την μεγαλύτερη επιχειρηματική και πολιτική προσέγγιση της Ελλάδας με τη Ρωσία. Σε πρώτη φάση τόνισε πως "όταν πήρα το πακέτο μετοχών του ΠΑΟΚ ήθελα να αλλάξω την διάθεση μεγαλοεπιχειρηματιών της Ρωσίας και να τους αποδείξω να μην φοβούνται την επένδυση στην Ελλάδα. Αυτά τα χρήματα τα επένδυσα για να ενισχύσω το ανοσοποιητικό σύστημα της χώρας, οπότε δεν είμαι χαμένος".

Οι θετικές παρενέργειες για τον ΠΑΟΚ

Τα επόμενα βήματά του είναι άγνωστα, γιατί συνήθως επιχειρηματίες τέτοιου βεληνεκούς κάνουν κινήσεις προγραμματισμένες από καιρό, οι οποίες, όμως, χαρακτηρίζονται από απόλυτη εχεμύθεια.

Η ουσία είναι ότι, όταν ένας ομογενής επιχειρηματίας επιδιώκει να διαδραματίσει ένα τόσο σημαντικό ρόλο σοβαρότατης γεωπολιτικής σημασίας, όπως είναι αυτός της περαιτέρω επιχειρηματικής και πολιτικής προσέγγισης Ελλάδας και Ρωσίας, τότε αναπόφευκτα θα επιδιώκει και η ποδοσφαιρική ομάδα η οποία του ανήκει να είναι πολύ ισχυρή και για λόγους προσωπικού πρεστίζ, εκτός όλων των άλλων.

Ο ευρύτερος ρόλος του Σαββίδη μόνο θετικές παρενέργειες μπορεί να έχει για τον ΠΑΟΚ, που ήταν πάντα ο "φτωχός συγγενής" του ΠΟΚ από άποψη χρημάτων και επιρροής στο οικονομικοπολιτικό κατεστημένο της χώρας και εξ αυτού του λόγου αδικείτο πολλές φορές. Αυτό, άλλωστε, ήταν και είναι το μόνιμο παράπονο των οπαδών και φιλάθλων του ΠΑΟΚ.

Πλέον, με την ανάμειξη του Σαββίδη δημιουργείται μια δυναμική για την αλλαγή αυτής της παγιωμένης κατάστασης εδώ και δεκαετίες. Υπό την έννοια, ότι υπάρχει η ελπίδα πως και μια ομάδα της "φτωχομάνας Θεσσαλονίκης" θα είναι ισχυρή και οικονομικά και στα κέντρα των αποφάσεων.

Εάν πραγματικά συμβεί αυτό θα είναι καλό όχι μόνο για τον ΠΑΟΚ, αλλά και για το ελληνικό ποδόσφαιρο για λόγους ανταγωνισμού.

Πηγή: Contra.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags