Facebook Pixel Αρσεναλ με το ...ζόρι
| 2012-09-10 11:00:00

Αρσεναλ με το ...ζόρι

Αρσεναλ με το ...ζόρι

Αποφασισμένη να επενδύσει η ΑΕΚ που, έστω και από ανάγκη, εφαρμόζει πλάνο ανασυγκρότησης και ακολουθεί την τακτική κορυφαίων κλαμπ.

Εδώ και πολλά χρόνια η ΑΕΚ ζει με το όραμα της δημιουργίας μίας νέας, ελκυστικής και ανταγωνιστικής ομάδας. Η προσαρμογή στο μοντέλο της Αρσεναλ αποτελούσε πάντα το άπιαστο όνειρο.

Πολλές φορές ήρθαν έτσι τα πράγματα που εξελίχθηκε σε κακόγουστο αστείο, προκαλώντας προστριβές και ανυπέρβλητα οικονομικά προβλήματα που βασανίζουν ακόμα τον σύλλογο. Φέτος, έστω και από ανάγκη λόγω οικονομικών ζητημάτων και περιορισμών, καίτοι ποτέ δεν ειπώθηκε ως στόχος, η ΑΕΚ έφτασε πιο κοντά από ποτέ στον στόχο της. Εχει δημιουργήσει μια ομάδα που βρίθει ταλέντου, γεννά προσδοκίες για το μέλλον και μπορεί να είναι η λύση για τα δεινά της Ενωσης.

Είναι γεγονός πως το πλάνο του 2004 δεν ακολουθήθηκε ποτέ. Αν και είναι αλήθεια πως στο άκουσμα ενθουσίαζε και «έψηνε» τον κόσμο, ότι ξοδεύτηκαν πολλά χρήματα για να το υπηρετήσουν, το πλάνο έμενε πάντα στη μέση. Αν κάποιος ανατρέξει στο παρελθόν, θα θυμηθεί πως από την πρώτη μεταγραφική περίοδο η ΑΕΚ άρχισε να ακολουθεί άλλη πορεία. Αποκτήθηκαν παίκτες που κόστισαν ακριβά, είχαν μεγαλύτερη πείρα, αλλά δεν μπόρεσαν ποτέ να αλλάξουν επίπεδο στην ομάδα. Μοναδική εξαίρεση η σεζόν με τον Ριβάλντο και τους άλλους, όπου η ΑΕΚ έφτασε πολύ κοντά στον στόχο της, αλλά τότε δεν μπόρεσε για εξωαγωνιστικούς λόγους να γίνει πρωταθλήτρια.

Φέτος η ΑΕΚ μπήκε στις... ράγες. Παρά τις δυσκολίες και τις κυρώσεις που υπήρχαν γύρω από την ομάδα, κατάφερε να δημιουργήσει μια ομάδα που μπορεί φέτος να πετύχει το μίνιμουμ των στόχων και παράλληλα δημιουργεί ελπίδα για το μέλλον. Εστω κι αν δεν το λένε επίσημα, στην Ενωση ξέρουν πως έχουν τις βάσεις ενός συνόλου που φέτος δεν πρόκειται να κινδυνεύσει και υπό προϋποθέσεις -δεδομένης και της εικόνας της πλειοψηφίας των ομάδων- μπορεί να διεκδικήσει είσοδο στα πλέι οφ. Και από την επόμενη σεζόν οι στόχοι θα παραπέμπουν σε ΑΕΚ. Βλέπετε, υπάρχουν ποδοσφαιριστές που και αγωνιστικά μπορεί να θέσουν πλώρη για ψηλά, αλλά και έσοδα μπορούν να φέρουν στο ταμείο (μέσω διακρίσεων ή πωλήσεων).

Η διαφορά τού σήμερα σε σχέση με το παρελθόν αφορά την κοινή φιλοσοφία που έχουν επιβάλει στην ομάδα οι Μαύρος, Τσιάρτας και Βλάχος. Αναμφίβολα η ΑΕΚ είναι τυχερή που σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία έχει στο τιμόνι της ομάδας προσωπικότητες που συνδυάζουν το συναίσθημα και την επίγνωση του «κιτρινόμαυρου DNA» με τη γνώση της ποδοσφαιρικής αγοράς και τη λογική της σύνεσης. Εστω κι αν απαιτήθηκε χρόνος -εύλογο ως ένα σημείο- προκειμένου να βρεθεί κοινός βηματισμός, υπήρξε λύση. Μαύρος, Τσιάρτας και Βλάχος δούλεψαν από κοινού για να βρεθούν λύσεις στις ανάγκες της ΑΕΚ και τήρησαν σε μεγάλο ποσοστό το πλάνο που είχαν χαράξει.

Το μπάτζετ μειώθηκε ήδη σε απίστευτα ποσοστά. Από τα 8,7 εκατ. ευρώ της περσινής περιόδου έχει περιοριστεί ήδη σε 3,3 εκατ. ευρώ και με πτωτικές τάσεις (αν ολοκληρωθούν οι συμφωνίες με Γκερέιρο, Λαγό, Ρίκκα, Αραμπατζή). Δίνοντας πραγματική σημασία στο ρητό πως δεν είναι απαραίτητα τα πολλά λεφτά για να κάνεις καλή ομάδα. Η ΑΕΚ συγκέντρωσε παιδιά με ταλέντο, ποντάρει στην εξέλιξή τους και περιμένει πολλά από αυτούς. Στη λογική που βαδίζουν κορυφαία κλαμπ του εξωτερικού, όπως η Αρσεναλ, η Μπαρτσελόνα ή η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, δίνοντας τεράστιο βάρος στην ακαδημία τους και στα παιδιά που βγαίνουν από εκεί.

Στην ΑΕΚ βεβαιώνουν πως ακόμα κι αν σύντομα βρεθούν άνευ περιορισμών, δεν πρόκειται να επαναλάβουν λάθη του παρελθόντος. Θα παραμείνουν πιστοί στο πλάνο, θα επενδύσουν σε παιδιά που είτε θα προέρχονται άμεσα από τα τμήματα υποδομής είτε θα έχουν εντοπιστεί έγκαιρα και θα έχουν γίνει ενέργειες ώστε να αποκτηθούν με μικρό κόστος. Προσβλέποντας πως στην επόμενη τριετία θα υπάρξει ομάδα για πολύ ψηλά και ήδη άμεσα θα αρχίσει να γίνεται ξανά... ΑΕΚ. Βλέπετε, πέρα από κάθε μοντέλο μεγάλου κλαμπ του εξωτερικού, ο στόχος για την ΑΕΚ είναι να βρει τον εαυτό της. Αυτό θα είναι η λύτρωσή της.

Δουλειά σε βάθος για την εξέλιξη των ταλαντούχων παικτών

Ο Βαγγέλης Βλάχος γνώρισε καλά από τη στιγμή που ανέλαβε την ευθύνη της ΑΕΚ από τον Θωμά πως η προσπάθεια δεν ήταν δύσκολη. Βλέπετε, δεν θα είχε απλά να κάνει ομάδα με τα λίγα, αλλά να αναδείξει ποδοσφαιριστές, να τους βελτιώσει και να τους «μεταγγίσει» τις βασικές αρχές του σύγχρονου ποδοσφαίρου. Μαθημένος στα δύσκολα ο τεχνικός της ΑΕΚ δεν το έβαλε κάτω ακόμα και σε στιγμές που έφτανε στα όρια της απελπισίας. Αυτή η δουλειά που γίνεται σε βάθος, με επιμονή και σύστημα απ' όλο το τεχνικό τιμ εκτιμάται πως δεν μπορεί να μην αποδώσει καρπούς.

Επειτα από συνεχείς δοκιμές, δουλεύοντας αγόγγυστα όλο το καλοκαίρι, ο Βλάχος έχει καταφέρει να ξεχωρίσει τους πλέον ταλαντούχους από τους ποδοσφαιριστές που είχε στη διάθεσή του. Η ΑΕΚ κινήθηκε με μεθοδικότητα και σχέδιο στην ελληνική αγορά και κατάφερε να συγκεντρώσει στις τάξεις της πολλά ταλαντούχα παιδιά. Μόνο τυχαίο δεν είναι πως έπειτα από καιρό οι μικρές εθνικές ομάδες -Ελπίδων και Νέων- γέμισαν από «κιτρινόμαυρους» (Μπουγαΐδης, Κατίδης, Γροντής, Φούντας, Παπαδημητρίου). Σε ρόστερ όπου υπάρχουν μόνο τέσσερις μη Ελληνες στους 34 ποδοσφαιριστές είναι σαφές πως η ΑΕΚ επιχειρεί και την ελληνοποίηση. Με παιδιά που θα πονούν τη φανέλα, αλλά και παράλληλα θα γνωρίζουν τι εστί ΑΕΚ, που είναι απαραίτητο.

ΣΥΜΜΑΧΟΣ Ο ΧΡΟΝΟΣ

Ο Βλάχος το έλεγε και μετά το τέλος του ματς της Λιβαδειάς. «Αυτά τα παιδιά μόνο χρόνο χρειάζονται». Το ακριβές είναι και τύχη. Να υπάρξουν κάποια αποτελέσματα που θα δώσουν ώθηση και θα βοηθήσουν την ομάδα να γεμίσει αυτοπεποίθηση. Βέβαια, σημαντικό σε αυτό το σημείο είναι πως ο Βλάχος αναμένεται να έχει από το ματς της Κυριακής με τον Αρη διαθέσιμους και σε υψηλό επίπεδο προσαρμογής όλους τους έμπειρους της ομάδας.

ΒΑΡΟΣ ΣΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ

Τα τμήματα υποδομής αποτελούν «πονεμένη» ιστορία για την ΑΕΚ. Αν και ξοδεύτηκαν εκατομμύρια, τα αποτελέσματα ήταν μόνο συμπτωματικά. Ακόμα, η ακαδημία δεν λειτουργεί ως ενιαίος φορέας και αυτό επιχειρείται να οργανωθεί αυτό το διάστημα από τον Τσιάρτα. Γι' αυτό έμειναν και στην ΑΕΚ πολλά παιδιά που θα βρίσκονται μεταξύ πρώτης και δεύτερης ομάδας, ώστε να αναδειχθούν και να βρουν τον δρόμο τους.

Πηγή: Goal

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags