Facebook Pixel Ο Χάβος φταίει, όχι ο Ολυμπιακός
| 2011-02-26 23:41:00

Ο Χάβος φταίει, όχι ο Ολυμπιακός

Ο Χάβος φταίει, όχι ο Ολυμπιακός

Ο Γιώργος Ζαχαριάδης γράφει για την τιμωρία του Χάβου με αποκλεισμό δύο μηνών από τον πάγκο του ΠΑΟΚ και αναλύει τις πιο επιεικείς ποινές που έχουν επιβληθεί σε σοβαρότερες περιπτώσεις επεισοδίων.

Η σύγκριση γίνεται αναπόφευκτα και παράγει ένα σωρό απορίες αν είσαι αφελής... Αν, από την άλλη, είσαι υποψιασμένος, δεν χρειάζεται πολλά για να καταλάβεις ότι θα ξεχείλωνε ο νόμος για να ικανοποιήσει την κοινή γνώμη...

Θυμάμαι, λοιπόν, ότι η είσοδος των οπαδών του Άρη στον αγωνιστικό χώρο του Κλέανθης Βικελίδης, απέφερε ποινή εννέα αγωνιστικών και... δεν πόσες χιλιάδες ευρώ. Ο Άρης εξέτισε στη Β΄Εθνική, την περίοδο 2005-6, την ποινή αποκλεισμού της έδρας και έπαιξε Φεβρουάριο στην έδρα του.

Μερικά χρόνια αργότερα, οπαδός του Ηρακλή την... έπεσε στο Σηφάκη, φτάνοντας μέχρι την εστία του Αρειανού τερματοφύλακα, λίγο πριν τη σέντρα στο Καυτανζόγλειο. Του έδωσε μια σφαλιάρα, ο Σηφάκης δεν έγινε... Τοροσίδης, δηλαδή, δεν έκανε θέατρο και δεν έπεσε κάτω σφαδάζοντας. Διατήρησε την ψυχραιμία του και απέφυγε τα χειρότερα. Η στάση του έγινε σημαία, για μερικούς μήνες, μέχρι που βραβεύθηκε για το ήθος και μετά ξεχάστηκε.

Το Μάρτιο του 2009, ο Ολυμπιακός παίζει με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα. Το παιχνίδι τελειώνει χωρίς γκολ. Οπαδοί μπαίνουν στον αγωνιστικό χώρο, προφανώς όχι για να πανηγυρίσουν. Ο Νικοπολίδης δέχεται επίθεση. Στην προσπάθειά του να προστατευθεί, ρίχνει μια καρατιά σε έναν οπαδό που θα τη θυμάται ακόμη. Ο Χαλκιάς τον προστατεύει και τον οδηγεί στη φισούνα.

Παρένθεση, αν αυτό συνέβαινε σήμερα, ο Χαλκιάς δεν θα μπορούσε να προσφέρει προστασία στον Νικοπολίδη, διότι, κατά ένα περίεργο τρόπο, πολλοί από την κερκίδα έχουν αποσύρει την εκτίμησή τους στο πρόσωπο του διεθνή τερματοφύλακα του ΠΑΟΚ.

Επιστρέφουμε στα γεγονότα και τις ποινές.

Ο Ηρακλής τιμωρήθηκε με μια αγωνιστική και 60 χιλιάδες ευρώ για την είσοδο του οπαδού και τα σουλάτσα μέχρι τον Σηφάκη.

Ο ΠΑΟΚ, για την είσοδο των οπαδών και την επίθεση στον Νικοπολίδη, πλήρωσε 115 χιλιάδες ευρώ.

Για την ιστορία, ο Νικοπολίδης είχε κληθεί σε απολογία, γιατί κτύπησε οπαδό και (καλώς) απαλλάχθηκε.

Επέλεξα ορισμένα σημεία του... ποδοσφαιρικού ορίζοντα, όπου συναντάμε παρόμοιες -με το ντέρμπι- καταστάσεις. Όχι τίποτε άλλο, αλλά, για να πάρουμε μια γεύση τι ακριβώς έχει συμβεί, όχι πολύ μακριά, μέχρι πριν από έξι χρόνια νωρίτερα.
Δεν γνωρίζω αν τυχόν διαπιστώσατε, αλλά, από την περίπτωση του Άρη μέχρι το ντέρμπι με την είσοδο μερικών εκατοντάδων οπαδών στον αγωνιστικό χώρο, κι όχι βέβαια για να πανηγυρίσουν, μας χαρίζουν... οκτώ αγωνιστικές.

Από τις εννέα του Άρη, οι ποινές μειώθηκαν στο ελάχιστο. Άλλαξε, μου είπαν, ο νόμος και οι ΠΑΕ χαιδεύονται από τους δικαστές που ενώ είχαν αρχικά την ευχέρια να κλείσουν ένα γήπεδο για αρκετό καιρό, τελικά ίσα ίσα που καταφέρνουν να επιβάλουν ποινή μιας αγωνιστικής.

Ο ΠΑΟΚ τιμωρήθηκε με πρόστιμο για εκείνη την επίθεση στον Νικοπολίδη που πλησίαζε το ανώτερο από όσο ορίζει ο νόμος και, προφανώς, τη γλίτωσε φθηνά.

Όσο δε για τα πρόστιμα...

Ο Ηρακλής με την είσοδο του ενός και την επίθεση σε ποδοσφαιριστή τιμωρείται με 60 χιλιάδες. Ο Ολυμπιακός με την είσοδο των εκατοντάδων (έτσι αναφέρει το κατηγορητήριο) πληρώνει κάτι αντίστοιχο.

Οι ποινές έχουν ελαχιστοποιηθεί, ο νόμος δεν είναι το ίδιο σκληρός και οι ομάδες δεν τρομοκρατούνται όταν φτάνουν στον αθλητικό δικαστή. Κατά συνέπεια, οι κραυγές από όλους εμάς, που έχουμε σοκαριστεί με όσα συμβαίνουν στο ποδόσφαιρο, δεν αποδίδουν. Απευθυνόμαστε στο σύστημα της δικαιοσύνης, το οποίο έχει ορίσει φθηνό «τιμοκατάλογο» για τις ανοησίες των οπαδών, των ομάδων και των προέδρων και φροντίζει να τιμωρεί τον Ιωακείμ Χάβο με δυο μήνες μακριά από τον πάγκο του ΠΑΟΚ.

Τελικά, δεν αποκλείεται ο Χάβος να είναι ο άνθρωπος που γεννά τη βία και παράγει χουλιγκανισμό.

Μπορεί να μην είναι... Παναγία, αλλά, δύο μήνες έφαγε πρωτόδικα. Ήταν μια διάταξη του νόμου που δεν άλλαξε ποτέ.

Υ. Γ. Νο1 Και βέβαια είναι ανοησίες αυτά που λένε ότι, τιμώρησαν τον Χάβο, για να δημιουργήσουν πρόβλημα στον ΠΑΟΚ. Και ποιος να επωφεληθεί; Αν είναι ο Ολυμπιακός, που υποτίθεται ελέγχει τα κέντρα αποφάσεων και ανοίγει όποτε γουστάρει την ΕΠΟ και τη Superleague, τι να το χρησιμεύσει με 20 βαθμούς αέρα;
Κι ο ΠΑΟ, κι αυτός είναι σε απόσταση.

Υ. Γ. Νο 2 Και που είστε... Μην ξεχνιώμαστε. Έχουμε και εκείνο το μπουκάλι ή ποτήρι που βρήκε τον Μιραλάς, στο... ολίγο από κεκλεισμένων των θυρών αγώνα κυπέλλου της Τούμπας, με τον Ολυμπιακό. Η απόφαση αναμένεται.

ΠΗΓΗ: www.sport-fm.gr
 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags