27/02/11 - 15:28

"Ας εκτιμήσουμε τη συγνώμη του Μαρινάκη!"

Μπορεί ο Πάνος Μπιτσαξής να μας είπε σε συνέντευξή του πως στο «Καραϊσκάκη» ξεχείλισε το ποτήρι, αλλά από εκεί πέρα αρνήθηκε να μιλήσει για την ταμπακιέρα.

"Ας εκτιμήσουμε τη συγνώμη του Μαρινάκη!"
45.498views 0shares

Δηλαδή, να μας πει ποιος φταίει, τι θα γίνει από εδώ και πέρα, τι ποινές πρέπει να επιβληθούν και τι τέλος πάντων σκοπεύει να κάνει η Πολιτεία.

Αντιθέτως, σημείωσε ότι καλό είναι να εκτιμώνται οι συγγνώμες, όπως αυτή του Βαγγέλη Μαρινάκη! Κι όλα αυτά λίγες ώρες μετά το ραντεβού με Κόκκαλη και Πάγκαλο, για το οποίο σας ενημέρωσε ο sportdog.

Aναλυτικά η συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής»:

Η κυβέρνηση θέτει ευθέως θέμα αλλαγής της διοργανώτριας αρχής του πρωταθλήματος ή εκτιμάτε ότι η Σούπερ Λίγκα μπορεί να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές για την αντιμετώπιση της βίας;

"Έτσι όπως είναι η Σούπερ Λίγκα σήμερα είναι αμφίβολο έως και αδύνατο αν μπορεί να είναι αξιόπιστος συνομιλητής της ελληνικής πολιτείας, στα νευραλγικά ζητήματα και τις παθογένειες του ελληνικού ποδοσφαίρου (σ.σ.: βία, προσυνεννοημένοι αγώνες και διαφθορά). Για τη Σούπερ Λίγκα υπάρχουν δύο δρόμοι: Ο ένας είναι να κάνει τις εσωτερικές αλλαγές που απαιτούνται προκειμένου να πείσει για την αξιοπιστία της και τη δυνατότητά της να είναι συνομιλητής της ελληνικής πολιτείας, ή η ΕΠΟ πρέπει να διοργανώνει το πρωτάθλημα, με στενότερη εποπτεία τόσο από τη διεθνή ομοσπονδία όσο και από την ελληνική πολιτεία".

Με λίγα λόγια μας λέτε ότι η Σούπερ Λίγκα απέτυχε. Για να βγάλετε αυτό το συμπέρασμα έπρεπε να γίνουν επεισόδια στο ντέρμπι των «αιωνίων»;

"Το Καραϊσκάκη είναι η τελευταία σταγόνα σε ένα ποτήρι που το τελευταίο διάστημα γεμίζει διαρκώς και έχει φτάσει να ξεχειλίζει".

Τι θα μπορούσε να πράξει ή δεν έπραξε η Σούπερ Λίγκα;

"Αυτή τη στιγμή είναι η διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος. Ενας από τους τρεις βασικούς πυλώνες, που είναι απαραίτητο να συνλειτουργήσουν, έτσι ώστε να περιοριστεί σοβαρά ή να εξαλειφθεί σοβαρά το φαινόμενο της βίας στα γήπεδα και να διασφαλιστεί γενικότερα η φερεγγυότητα του πρωταθλήματος. Όσο αυτές οι απαραίτητες προϋποθέσεις δεν τηρούνται στην ολότητά τους, τα προαπαιτούμενα σοβαρότητας που πρέπει να υπάρχουν για να λειτουργεί αποτελεσματικά το σύστημα του ποδοσφαίρου δεν πληρούνται...".

Το πρόβλημα είναι θεσμικό ή προσώπων;

"Το πρόβλημα είναι θεσμικό και έχει τεθεί από πέρυσι. Δεν είναι θέμα μόνο προσώπων. Είναι αδύνατον να είσαι ελέγχων και ελεγχόμενος. Είναι αδύνατον επομένως οι συνθήκες σύγκρουσης συμφερόντων, ο πρόεδρος μιας ομάδας, όποια κι αν είναι αυτή, να είναι συγχρόνως πρόεδρος της Σούπερ Λίγκας. Η Σούπερ Λίγκα, αν συνεχίσει να υπάρχει, για να κερδίσει την αξιοπιστία της πρέπει να εμπιστευτεί την εκτελεστική λειτουργία της σε αξιόλογα και πέραν πάσης αμφισβητήσεως τεχνοκρατικά στελέχη...".

Να περιμένουμε από την πολιτεία «σκληρά» μέτρα σε περίπτωση που γενικευθούν τα επεισόδια;

"Όποιος πιστεύει ότι το πρόβλημα της βίας λύνεται ως δια μαγείας, ευθύς αμέσως, με την μπαγκέτα του ταχυδακτυλουργού, κάνει λάθος. Ποτέ δεν υποσχεθήκαμε κάτι τέτοιο. Από τη φετινή εμπειρία προκύπτουν οι απόλυτες ενέργειες, τις οποίες πρέπει να περιμένουμε. Τις οποίες έχει ανακοινώσει αρκετά λεπτομερώς ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Παύλος Γερουλάνος. Την ψήφιση του νέου αθλητικού νομοσχεδίου με ουσιαστική αυστηροποίηση των ποινών στους φυσικούς αυτουργούς επεισοδίων, καθώς και την ένταξη των προσυνεννοημένων αγώνων στην έννοια του οργανωμένου εγκλήματος.

Η διεύρυνση των ρητρών βίας του ΟΠΑΠ, που ήδη εφαρμόζονται και έχουν σημαντική απόδοση όταν έχουμε αντί για διαφήμιση, δυσφήμηση του προϊόντος του ΟΠΑΠ. Την τροποποίηση του κανονιστικού πλαισίου της ΕΠΟ και την ουσιαστική τιμώρηση των φωτοβολίδων, των βεγγαλικών που δημιουργούν στα γήπεδα εφιαλτική και τρομοκρατική ατμόσφαιρα. Επίσης, τη θέσπιση κανονιστικών αυτοματισμών και τη διακοπή αγώνων υποχρεωτικά. Όταν απειλείται η σωματική ακεραιότητα αθλητών, καθώς και άλλων όσων νομίμως παρευρίσκονται στον αγωνιστικό χώρο. Έχω ζητήσει από την ΕΠΟ να εξετάσει με προσοχή το ενδεχόμενο σε κρίσιμους αγώνες της μετάκλησης ξένων διαιτητών...".

Πέρα από τους ξένους διαιτητές, έχετε ζητήσει κάτι άλλο σε επίπεδο ποινών;

"Εξεταστέες είναι και οι βαθμολογικές συνέπειες για τις ομάδες που είναι υπαίτιες για επεισόδια. Καθώς και η αυτόματη εφαρμογή σε ορισμένες τουλάχιστον περιπτώσεις του κανονιστικού πλαισίου της διεθνούς ομοσπονδίας...".

Οι ΠΑΕ δεν έχουν αντιρρήσεις για τις ρήτρες βίας;

"Όπως έχει πει και ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Παύλος Γερουλάνος χωρίς τις ρήτρες αυτές δεν μπορούν να γίνουν νέες συμβάσεις. Αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο...".

Ως φίλαθλος ή ως θεατής, κι όχι ως γενικός γραμματέας Αθλητισμού, ποιος πιστεύετε ότι ευθύνεται για τα επεισόδια στο Καραϊσκάκη;

"Στο γήπεδο Καραϊσκάκη ο Παναθηναϊκός αδικήθηκε από τη διαιτησία. Όμως στο παρελθόν έχουν υπάρξει αγώνες που έχει αδικηθεί ο Ολυμπιακός και πολλές άλλες ομάδες. Η διαιτησία είναι ανθρώπινη δράση. Η διαιτητική απόφαση λαμβάνεται στιγμιαία και μέσα στα όρια των ανθρωπίνων δυνατοτήτων και είναι πάντα ευάλωτη σε λάθη. Όμως βαριά λάθη που πυροδοτούν την αλυσιδωτή αντίδραση της βίας πρέπει να έχουν αυτόματες συνέπειες. Αν υπάρχουν ελλείμματα στους κανονισμούς, αυτά πρέπει να διορθωθούν...".

Δεν απαντήσατε ποιος ευθύνεται. Η ΠΑΕ Ολυμπιακός, που είχε την ευθύνη ως γηπεδούχος, οι συμπεριφορές παιχτών, άλλοι παράγοντες;

"Υπάρχουν θεσμοί που θα κρίνουν αν υπάρχει ή δεν υπάρχει αντικειμενική ευθύνη για επεισόδια. Είναι, όμως, βέβαιον ότι για κάθε επεισόδιο που συμβαίνει σε ένα γήπεδο, την αντικειμενική ευθύνη την έχει η φιλοξενούσα ΠΑΕ...".

Τις αντιδράσεις του κ. Βαγγέλη Μαρινάκη πώς τις κρίνετε;

"Η απάντησή μου θα είναι γενική. Δεν είναι η πρώτη φορά που δηλώσεις παραγόντων φιλοξενούμενες από πρωτοσέλιδα και εμπρηστικά κείμενα του οπαδικού Τύπου διεγείρουν και εξάπτουν μερίδα των οργανωμένων οπαδών. Φέτος δυστυχώς έχουμε αρκετές τέτοιες δηλώσεις από αρκετούς παράγοντες. Είναι και αυτό ένα θέμα που συνδέεται με την αξιοπιστία του ποδοσφαιρικού προϊόντος. Οφείλω όμως να πω: Η συγγνώμη στα ελληνικά δημόσια ήθη πρέπει πάντα να εκτιμάται και να αξιολογείται θετικά".