Facebook Pixel «Κενό εξουσίας και Χιμένεθ… »
| 2011-02-28 14:35:00

«Κενό εξουσίας και Χιμένεθ… »

«Κενό εξουσίας και Χιμένεθ… »

Τον τρόπο δράσης του Μανόλο Χιμένεθ, κάτι σαν… κυβερνητικός εκπρόσωπος για την ΑΕΚ, σχολιάζει στο blog του ο Κώστας Καίσαρης.

Όπως ακριβώς είναι το μότο για τη Μπαρτσελόνα: ο Μανόλο Χιμένεθ είναι για την ΑΕΚ κάτι παραπάνω από προπονητής. Αν στον Παναθηναϊκό ο Δημήτρης Γόντικας είναι προεδρεύων αντιπρόεδρος, ο Ισπανός είναι για την ΑΕΚ όλα μαζί. Περισσότερο μιλάει σαν Κυβερνητικός εκπρόσωπος και λιγότερο ως τεχνικός.

Τελευταίο κρούσμα; Η προοπτική που έβαλε να γίνει η ΑΕΚ… Μπορούσια Ντόρτμουντ. Δεν έχει καμιά σημασία αν και ακόμα ξέρει αν θα είναι στην Ελλάδα και μετά το τέλος της σεζόν. Τον στόχο του πρωταθλητισμού απέναντι στις μεγάλες δυνάμεις τον έβαλε. Ο Χιμένεθ αναμφίβολα είναι έξυπνος άνθρωπος. Και κάθε τέτοια περίπτωση είναι ενδιαφέρουσα.

Γρήγορα κατάλαβε το κενό εξουσίας, ότι οι μέτοχοι είναι στην άκρη κι ο πρόεδρος το μόνο που μπορεί είναι να βγάζει την καθημερινή λάντζα. Η πλέον σημαντική δήλωση του Πέτρου Παππά είναι ότι από τη νέα σεζόν θα σταματήσει να βάζει λεφτά και του Σταύρου Αδαμίδη ότι πρέπει να σταματήσει το πρωτάθλημα. Ο Χιμένεθ ορθά έμαθε γρήγορα την ιστορία της ΑΕΚ. Βελτίωσε τις γνώσεις του για την ελληνική ιστορία, φόρεσε τη φανέλα της Ορίτζιναλ και έγινε πολλά παραπάνω από προπονητής.

Στα ποδοσφαιρικά θέματα τα έχει πει όλα. Άλλες φορές αποθεώνει τους ποδοσφαιριστές του και ειδικότερα τους δύο γεροντάρες: Λυμπερόπουλο και Δέλλα. Δεν απαξιώνει το έμψυχο δυναμικό στο σύνολο του. Θα πρέπει να ψάξεις πολύ για να θυμηθείς κάποια φορά να έχει αναλάβει τις ευθύνες του. Αγωνιστικά του πιστώνεις ότι τα έχει καταφέρει σε όλα σχεδόν τα μεγάλα παιχνίδια. Αντίθετα έχει πρόβλημα διαχείρισης στα εύκολα.

Έτσι ή αλλιώς, όμως, δεν είναι ένας προπονητής που ήρθε να βγάλει το μεροκάματο. Δείχνει ότι ταυτίζεται με την ομάδα κι ότι θέλει να είναι κομμάτι της. Βγάζει έναν ΑΕΚτζίδικο «πατριωτισμό», που αρέσει στον κόσμο κάθε ομάδας. Δεν μπορείς να πεις ότι όλα αυτά είναι προϊόν σχεδίου και υστεροβουλίας. Ακόμα και θέατρο να παίζει ο Μανόλο, κέρδος έχει η ΑΕΚ από αυτή τη συμπεριφορά. Όχι ζημιά.

Το διπλό στο Παγκρήτειο ύστερα από τρεις ήττες σερί και παίζοντας κατά βάση με αναπληρωματικούς ήρθε στο κατάλληλο τάιμινγκ, ενόψει των ματς της χρονιάς με τον ΠΑΟΚ, για την πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου. Και δεν είναι τυχαίο ότι τρεις μέρες πριν το πρώτο ματς της Τετάρτης, ο Χιμένεθ έβαλε τον πήχη ακόμη πιο ψηλά βάζοντας στην ΑΕΚ την προοπτική να γίνει Ντόρμουντ και σε 2-3 χρόνια να πάρει το πρωτάθλημα. Κάτι πολύ μακρινό και αφηρημένο που δεν στηρίζεται πουθενά. Ο Ισπανός, όμως, έτσι έκρινε ότι θα συσπειρώσει ομάδα και κόσμο.

Επί του πρακτέου τώρα, πράγματι μιλάμε για δύο παιχνίδια που για ΑΕΚ και ΠΑΟΚ είναι όλη η χρονιά. Ο νικητής θα είναι το μεγάλο φαβορί για το κύπελλο. Ο χαμένος τα χάνει όλα.

Ο ΠΑΟΚ πάει στο ματς της Τετάρτης μετά το στραπάτσο από την Καβάλα και το γενικότερο μπέρδεμα από την αποχή των ποδοσφαιριστών λόγω των οφειλόμενων. Επιπλέον έχει ντισαβαντάζ ότι έχει τραβήξει μεγαλύτερη κούραση. Οι βασικοί ποδοσφαιριστές του δεν έχουν πάρει ανάσες και ειδικά στους 30+ αυτό είναι εμφανές. Ταυτόχρονα ακόμα είναι ιδιαίτερα σημαντική η απουσία του Βιτόλο, αλλά και του Φωτάκη.

Κι ο ΠΑΟΚ, όμως, έχει αποδείξει ότι αντέχει στα δύσκολα, τόσο με την πρόσφατη εμφάνιση του στη ρεβάνς της Μόσχας με την ΤΣΣΚΑ, όσο και με την πρόκριση του επί του Ολυμπιακού. Οι ποδοσφαιριστές του έχουν και την εμπειρία και την προσωπικότητα να ξεπερνούν σε τέτοιου είδους παιχνίδια τα προβλήματα.

Πράγματι έχουμε να κάνουμε με ένα ζευγάρι χωρίς φαβορί και χωρίς προγνωστικά. Με τη διαφορά να την κάνουν ενδεχομένως οι ένθεν και εκείθεν μονάδες: ποιος από τους Σκόκο-Βιεϊρίνια θα βρεθεί στην καλύτερη τους μέρα και ποιος από τους Ίβιτς-Λυμπερόπουλο θα κάνει το καλύτερο παιχνίδι.

Πηγή: sport24.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags