Facebook Pixel Το «πράσινο» μέλλον στον... αέρα
| 2011-03-06 12:41:00

Το «πράσινο» μέλλον στον... αέρα

Το «πράσινο» μέλλον στον... αέρα

Η σιγουριά και η σταθερότητα που πρόσφεραν στον πολυµετοχικό Παναθηναϊκό τα τρία προηγούµενα καλοκαίρια τα δεκάδες εκατοµµύρια που µπήκαν στα ταµεία της ΠΑΕ το 2008 «εξανεµίστηκαν» (µαζί µε τα χρήµατα που τελείωσαν).

Δίνοντας τη θέση τους σε ένα «θολό» τοπίο όσον αφορά την επόµενη µέρα, µε έλλειµµα που αγγίζει τα 25 εκατ. ευρώ για τη χρήση της επόµενης σεζόν.

Το χειρότερο, ωστόσο, για τους «πράσινους» είναι πως µε τα υπάρχοντα δεδοµένα (όσο δηλαδή δεν ξεκαθαρίζει η όλη κατάσταση στο διοικητικό και το οικονοµικό) τα πάντα παραµένουν στον «αέρα», καθώς ουδείς µπορεί να εγγυηθεί πώς θα εξελιχθούν τα πράγµατα µέσα στους επόµενους µήνες. Και κυρίως πώς θα καλυφθούν οι απαιτήσεις της οµάδας, από τον προπονητή και τον τεχνικό διευθυντή µέχρι τη δοµή του ποδοσφαιρικού τµήµατος, τον Σισέ, τις πωλήσεις και τις µεταγραφές...

Το επόµενο διοικητικό συµβούλιο του Παναθηναϊκού (που οριοθετείται πριν από το τέλος Μαρτίου) καλείται να... ακροβατήσει πάνω στα 25 εκατ. ευρώ του ελλείµµατος που αναµένεται να προκύψει την επόµενη σεζόν, συν τα περίπου 5,6 εκατ. ευρώ που φτάνει το αντίστοιχο έλλειµµα των δύο τελευταίων χρόνων.

Από το τελευταίο ποσό, το 1,5 εκατ. αφορά τη φετινή σεζόν (52,5 εκατ. τα έσοδα, 54 εκατ. ευρώ τα έξοδα), συν τα 4,1 εκατ. ευρώ της περσινής σεζόν που δεν καλύφθηκαν από την τελευταία αύξηση του φθινοπώρου, όταν η πλευρά Βαρδινογιάννη δεν έδωσε τη χορηγία µετά την «κατάρρευση» της συµφωνίας µε τον Βγενόπουλο.

Ως εκ τούτου οι διοικούντες το σύλλογο καλούνται να βρουν τους τρόπους για να καλύψουν τα παραπάνω ποσά, τόσο µέσω νέας αύξησης µετοχικού κεφαλαίου όσο και µε δραστικές περικοπές των εξόδων και ό,τι αυτές συνεπάγονται (πωλήσεις, αποχωρήσεις κ.λπ.), ούτως ώστε το ταµείο να έρθει στα ίσα. Με στόχο. βεβαίως. να µη χάσει η οµάδα την ανταγωνιστικότητά της, κάτι που εν προκειµένω είναι και το πιο δύσκολο...

Το «ορφανό» 24,7%

Το «κλειδί» των εξελίξεων ως προς τη νέα αύξηση αποτελεί η διάθεση των µετόχων. Ο Γιάννης Βαρδινογιάννης έχει ξεκαθαρίσει εξαρχής πως θα µπει µόνο ως 30%, αφήνοντας το υπόλοιπο 24,7% -που αντιστοιχούσε στην οικογένειά του- στον «αέρα».

Διάθεση για να µπουν µε το ποσοστό τους -τουλάχιστον µε αυτά που κατά καιρούς έχουν πει- έχουν και οι µικροµέτοχοι (Πολέµης, Πατέρας, Νίκας, Ξυλάς, Δάβαρης,), ενώ αντιθέτως θολές παραµένουν ακόµη οι προθέσεις του Ανδρέα Βγενόπουλου, της οικογένειας Γιαννακόπουλου και του Μιχάλη Ζολώτα. Μα ακόµη κι αν όλοι οι υπόλοιποι συµµετάσχουν µε τα ποσοστά τους στην αύξηση που θα αποφασιστεί (10 έως 15 εκατ. ευρώ), το µεγάλο ζητούµενο είναι τι θα γίνει µε το «ορφανό» ποσοστό του Τζίγγερ και πώς αυτό θα καλυφθεί, ώστε να περιοριστεί το έλλειµµα.

Οσο λοιπόν παραµένει αυτή η αβεβαιότητα για το ποσό που θα συγκεντρωθεί στο φινάλε από την αύξηση τόσο θα επηρεάζονται κι όλα τα υπόλοιπα ζητήµατα. Σε µία περίοδο, µάλιστα, που -όπως είχε πει και ο Αδαµάντιος Πολέµης µετά το ντέρµπι µε την ΑΕΚ- δεν υπάρχει περιθώριο για χάσιµο χρόνου και λάθη...

Ο ΝΙΝΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ
Οι πωλήσεις και οι ανανεώσεις...

Είναι ξεκάθαρο πως όποιο κι αν είναι το ύψος της αύξησης του µετοχικού κεφαλαίου, το έλλειµα των 25 εκατ. ευρώ επιβάλλει περικοπές και πωλήσεις παικτών. Οπερ σηµαίνει πως αν δεν πωληθεί τελικά ο Σισέ, κάποιοι άλλοι παίκτες θα βγουν «υποχρεωτικά» στο «σφυρί».

Κι εδώ υπάρχουν διλήµµατα, αφού οι διοικούντες θα πρέπει να αποφασίσουν (σε συνεργασία µε τον τεχνικό διευθυντή και τον προπονητή) ποιοι ποδοσφαιριστές µπορούν να παραχωρηθούν για να καλυφθεί το ποσό. Στην «κατηγορία» των παικτών που µπορούν να φέρουν χρήµατα στο ταµείο ανήκουν ο Νίνης, ο Τζόρβας, ο Χριστοδουλόπουλος, ο Σιµάο και ο Λέτο, µε τα συµβόλαια των πρώτων να λήγουν το 2012 (το καλοκαίρι µπαίνουν στον τελευταίο χρόνο) και αυτό του Αργεντινού το 2014.

Για τον Νίνη, αλλά και για ορισµένους ακόµη, υπάρχει πρόθεση να κληθούν και να ανανεώσουν τα συµβόλαιά τους, αφενός για να παραµείνει ένας σταθερός κορµός και αφετέρου για να ισχυροποιηθεί η θέση των «πράσινων» απέναντι στις όποιες προτάσεις προκύψουν στην πορεία.

ΟΙ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ
Καµία κίνηση

Σε ό,τι αφορά τη µεταγραφική ενίσχυση, είναι δεδοµένο πως µέχρι να ξεκαθαριστεί το διοικητικό (και το οικονοµικό) τοπίο ο Παναθηναϊκός δεν µπορεί να κάνει την παραµικρή επίσηµη κίνηση.

Κι αυτό επιβεβαιώνεται κι από την «πράσινη» ΠΑΕ, παρά τα ονόµατα που έχουν δει το φως της δηµοσιότητας το τελευταίο διάστηµα. Σαφώς και οι άνθρωποι του «τριφυλλιού» έχουν κάνει έναν έλεγχο της αγοράς (κυρίως της ελληνικής), για να δουν ποιες περιπτώσεις θα µπορούσαν να τους απασχολήσουν το καλοκαίρι.

Επιπλέον, είναι ξεκάθαρο πως ελέω της σφικτής οικονοµικής κατάστασης οι... δρόµοι της ενίσχυσης δεν θα περιλαµβάνουν βαρύγδουπες µεταγραφές αντίστοιχες των προηγούµενων χρόνων, αλλά θα αφορούν κυρίως ελεύθερους και δανεικούς.

ΦΕΡΕΪΡΑ
Θέλει, θέλουν, αλλά πρέπει να µιλήσουν...

Λίγο πιο ξεκάθαρα είναι τα πράγµατα όσον αφορά το θέµα του προπονητή, καθώς ο Ζεσουάλδο Φερέιρα έχει τον πρώτο λόγο για να συνεχίσει και τη νέα περίοδο. Οµως κι εδώ θα πρέπει να γίνει µία συγκεκριµένη κουβέντα σε επίπεδο κορυφής.

Ο Πορτογάλος τεχνικός έχει ήδη ξεκαθαρίσει δις σε δηλώσεις του πως επιθυµεί να µείνει, ενώ από την άλλη και οι άνθρωποι του Παναθηναϊκού, τόσο από πλευράς διοικούσας όσο και σε επίπεδο µετόχων, είναι ικανοποιηµένοι µε το έργο και την έως τώρα δουλειά του 64χρονου τεχνικού και θεωρούν πως µπορεί να δηµιουργήσει µία οµάδα µε τη δική του «σφραγίδα».

Και µάλιστα όχι µόνο για µία σεζόν (όπως προβλέπεται στο τρέχον συµβόλαιό του), αλλά για δύο, δηλαδή έως το 2013. Και αυτή η σκέψη των µελών της διοικούσας θα µεταφερθεί και στο επόµενο ΔΣ, προκειµένου να δοθεί ένα αρχικό «ΟΚ» για τον Φερέιρα.

Από την άλλη, βεβαίως, είναι δεδοµένο πως οι δύο πλευρές θα πρέπει να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι για να δουν σε ποια βάση θα προχωρήσει η οµάδα, µε τι µπάτζετ, µε ποιους παίκτες και µε τι πλάνο. Για να γνωρίζει ο Πορτογάλος τι οµάδα µπορεί να φτιάξει και βεβαίως αν «καλύπτεται» από τα εφόδια που θα έχει στα χέρια του...

ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
Ο ρόλος-«κλειδί» και οι Κόντης - Βέλιτς

Το θέµα του τεχνικού διευθυντή, δηλαδή του ανθρώπου που θα κληθεί να «τρέξει» την επόµενη σεζόν το πρότζεκτ που θα αποφασιστεί, είναι µία από τις προτεραιότητες των µελών της τετραµελούς διοικούσας επιτροπής.

Και σαφώς πρόκειται για µία από τις πιο σηµαντικές αποφάσεις που θα πρέπει να παρθούν, δεδοµένου ότι: α) ο συγκεκριµένος ρόλος θα είναι «κλειδί» στην εύρυθµη λειτουργία του ποδοσφαιρικού τµήµατος και η όποια επιλογή δεν σηκώνει περιθώρια για λάθη και β) θα πρέπει να βρεθεί το συντοµότερο (ει δυνατόν και µε τη λήξη της περιόδου), προκειµένου να έχει το χρόνο για να «χτίσει» σωστά την οµάδα της επόµενης περιόδου.

Τα δύο πρώτα ονόµατα που έχουν ήδη εξεταστεί είναι σύµφωνα µε πληροφορίες αυτά των Γιάννη Κόντη και Γιάσµινκο Βέλιτς. Κι εδώ όµως δεν φαίνεται να υπάρχει κοινή κατεύθυνση ανάµεσα στους µετόχους, διότι για τον µεν Κόντη υπάρχουν αντιρρήσεις από την πλευρά του Τζίγγερ, ενώ για τον δε Βέλιτς υπάρχουν αντιδράσεις από την άλλη πλευρά που τον θεωρεί ως «πισωγύρισµα στην εποχή Βαρδινογιάννη».

ΣΙΣΕ
Η πιο «καυτή πατάτα»

Η υπόθεση του Τζιµπρίλ Σισέ συνιστά αναµφίβολα µία από τις πιο «καυτές πατάτες» που θα κληθούν να διαχειριστούν οι άνθρωποι του «τριφυλλιού» το προσεχές καλοκαίρι.

Ενδεχόµενη πώλησή του στο εξωτερικό (µε πρόταση τουλάχιστον ισόποσης των χρηµάτων που δόθηκαν το 2009 για να αποκτηθεί, ήτοι 8-9 εκατ. ευρώ) θα «ανακουφίσει» τον προϋπολογισµό και θα φέρει την όλη κατάσταση των εσόδων - εξόδων κοντά στο επίπεδο «ίσα βάρκα, ίσα πανιά...». Από την άλλη, όµως, η απώλεια του Γάλλου δεν θα κοστίσει µόνο αγωνιστικά στον Παναθηναϊκό, αφού ο Σισέ δεν είναι απλά ο πρώτος σκόρερ της οµάδας.

Είναι ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης της, ο άνθρωπος που συσπειρώνει όλο τον κόσµο, η ελπίδα των φίλων του «τριφυλλιού» για την αντεπίθεση της επόµενης µέρας και ένα σωρό ακόµη πράγµατα που δίνει η «αύρα» του Γάλλου στον Παναθηναϊκό. Και το κενό του είναι σαφές πως δεν θα περιοριστεί µόνο στα (25 συν) γκολ που προσφέρει σε κάθε σεζόν, ακόµη κι αν ο όποιος αντικαταστάτης του (όπως κι αν λέγεται) αποδειχτεί το ίδιο αποτελεσµατικός.

Από εκεί και πέρα, αν η µετοχική σύνθεση ή τέλος πάντων όσοι αναλάβουν την ευθύνη της οµάδας την επόµενη περίοδο παραµείνουν σταθεροί στην υπόσχεση που έδωσαν προ εβδοµάδων στους οργανωµένους οι Νίκας και Γόντικας (ότι δηλαδή «ο Σισέ δεν πωλείται»), θα πρέπει: α) να µιλήσουν πολύ µαζί του και να βρουν τρόπους για να αλλάξει την απόφαση περί αποχώρησής του από την Ελλάδα έπειτα απ' όσα ντροπιαστικά έγιναν στο «Γ. Καραϊσκάκης», δίνοντάς του παράλληλα τα κίνητρα και τις διαβεβαιώσεις πως η οµάδα θα παραµείνει ανταγωνιστική και θα είναι σε θέση να αντιµετωπίσει το παρασκήνιο και β) να βρουν πώς θα καλύψουν το άνοιγµα µέσω πωλήσεων άλλων παικτών. Είπαµε, πολύ «καυτή πατάτα»...

Οι φήµες για Θεόδωρο και Γιάννα Αγγελοπούλου

Ολο αυτό το διάστηµα της «σιωπής» από την πλευρά του Ανδρέα Βγενόπουλου υπήρξαν πολλές φήµες περί αναζήτησης από την πλευρά του «Mr. MIG» µιας οµάδας «συµπαικτών» και «συµµάχων» σε µία πιθανή «επιστροφή» του στα κοινά του Παναθηναϊκού.

Μία εξ αυτών των φηµολογιών που ήρθαν στο προσκήνιο ενέπλεκε ακόµη και τα ονόµατα του Θεόδωρου και της Γιάννας Αγγελοπούλου σε πιθανή συµµετοχή τους σε ένα τέτοιο πλάνο. Φήµη που «φούντωσε» ακόµη περισσότερο µετά και την πληροφορία που ήθελε τον Θεόδωρο Αγγελόπουλο να κινείται για την απόκτηση του 25% των µετοχών της Marfin. Το κατά πόσο έχει δόση αλήθειας η όλη φηµολογία θα φανεί στην πορεία...

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Σε άµεση συνάρτηση µε την αύξηση του ΜΚ

Το θέµα της αύξησης του µετοχικού κεφαλαίου είναι σε άµεση συνάρτηση και µε αυτό του νέου προέδρου ή τέλος πάντων των ανθρώπων που θα ηγηθούν της οµάδας την επόµενη περίοδο. Ενα ακόµη λεπτό ζήτηµα που αφορά την επόµενη µέρα του Παναθηναϊκού και, βεβαίως, που θα δυσκολέψει ακόµη περισσότερο το ρόλο και το έργο αυτού που θα βγει µπροστά. Είτε αυτός είναι ο Αδαµάντιος Πολέµης (φωτό) είτε κάποιος άλλος.

Ο Πολέµης, άλλωστε, είχε ξεκαθαρίσει εξαρχής πως θα ήταν θετικός στο να αναλάβει το ρόλο αυτό, υπό την προϋπόθεση ότι έβλεπε ένα ξεκάθαρο πλάνο και ουσιαστική (και οικονοµική) συµµετοχή απ' όλους, µακριά από τις έριδες και τους εσωτερικούς σπαραγµούς του πρόσφατου παρελθόντος. Σε αντίθετη περίπτωση, οι πιθανότητες να βγει µπροστά θα ελαχιστοποιηθούν, µε την «ανανέωση» της ψήφου εµπιστοσύνης στη νυν διοικούσα επιτροπή να φαντάζει µονόδροµος. Εκτός αν στην πορεία προκύψουν εκπλήξεις...

Πηγή: Goal

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags