Facebook Pixel «Οι καλύτεροι για τον ‘Αλέφα’»
| 2011-03-10 16:14:00

«Οι καλύτεροι για τον ‘Αλέφα’»

«Οι καλύτεροι για τον ‘Αλέφα’»

Ο Νικόλας Αλέφαντος, με αφορμή τα 86α γενέθλια του Ολυμπιακού, μιλάει για την καλύτερη αμυντική τετράδα στην ιστορία της ομάδας. Αλλά σχολιάζει και το παιχνίδι της Μπαρτσελόνα με την Άρσεναλ.

• Σήμερα έχει γενέθλια ο Ολυμπιακός και μου ζήτησε ο Σινάνογλου να κάνω 3 διαφορετικές στήλες με την ιδανικότερη σύνθεση κατά τη γνώμη μου όλων των εποχών στον Ολυμπιακό! Μόνο τα προπολεμικά δεν έχω προλάβει, όμως τη μεγάλη ομάδα του Ολυμπιακού της δεκαετίας του ’50 την πρόλαβα.

• Θα ξεκινήσω σήμερα από τερματοφύλακα και άμυνα, την άλλη βδομάδα θα πιάσω τα χαφ, την μεθεπόμενη βδομάδα την επίθεση.

• Τερματοφύλακας: Κελεσίδης, Σαργκάνης, Νικοπολίδης, Θεοδωρίδης, Καραπατής, Κουρουκλάτος. Ο καθένας με τις χάρες του, αυτοί για εμένα έγραψαν ιστορία. Αφού πρέπει να ξεχωρίσω βασικό, θα πω Κελεσίδη. Ήταν γρήγορος, ήταν δυνατός, ήταν πολύ καλός στις εξόδους και στα τετ α τετ, ήταν θαρραλέος, ήταν έξυπνος, άφησε εποχή. Ήταν παιδαράς.

• Δεξί μπακ: Ρωσίδης, Τοροσίδης, Γκαϊτατζής. Βασικός ο Ρωσίδης. Για εμένα ο καλύτερος δεξίς μπακ όλων των εποχών. Είχε μεγάλη ταχύτητα, φοβερή αντοχή, είχε αντοχή στην ταχύτητα, μπορούσε να κάνει αλλεπάλληλα σπριντ! Ασύλληπτος και με καλή τεχνική.

• Αριστερός μπακ: Μουράτης, Γεωργάτος, Βαμβακούλας. Ο μεγαλύτερος μπακ χωρίς να ξέρει γράμματα, μόνο την υπογραφή του ήξερε να βάζει, ήταν ο Ανδρέας Μουράτης. Ένας θρύλος πραγματικά. Ξέρετε ότι είχα και έχω μανία με το ξένο ποδόσφαιρο, πήγαινα και στο εξωτερικό, παρακολουθώ πολύ ξένο ποδόσφαιρο μια ζωή ολόκληρη. Ε, σας πληροφορώ ότι τη θέση του αριστερού μπακ την έπαιξε πρώτος σε όλη την Ευρώπη έτσι ο Μουράτης! Πέρασαν χρόνια μετά για να δω στην Ευρώπη τέτοιο παίξιμο και αυτό ήταν απ’ τον Κούπερ τον αριστερό μπακ της Λιντς. Τέτοιο ήταν το πηγαίο ταλέντο του Μουράτη.

• Τότε τα μπακ ήταν για να κόβουν μόνο, ο Μουράτης όμως όχι μόνο έκοβε και μάλιστα θεαματικά με κάτι ψαλίδια στον ουρανό, αλλά όταν έπαιρνε τη μπάλα, έβγαινε από πίσω με 1-2, έφτιαχνε παιχνίδι, ήθελε να πηγαίνει τη μπάλα μπροστά να τροφοδοτεί τους επιθετικούς. Ο Βαγγέλης Χέλμης του φώναζε «ρε διώξε τη μπάλα, μην βγαίνεις μπροστά» και ο Μουράτης του έλεγε «άσε να παίξουμε κυρ Βαγγέλη, να κατεβάσω τη μπάλα, να οργανωθούμε». Όπως πρωτοπόρος στη θέση του ήταν ο Καραπατής που όταν έπαιζε και λίμπερο ως τερματοφύλακας, τον έλεγαν «τρελό». Πέρασαν πολλά χρόνια για να αρχίσουν οι τερματοφύλακες να παίζουν με τα πόδια και να καλύπτουν χώρους γρήγορα ως λίμπερο.

• Σέντερ μπακ: Στεφανάκος με Νοβοσέλατς. Αυτοί οι δύο ήταν για εμένα οι καλύτεροι απ’ όλους. Μετά θα έβαζα Μέλμπεργκ και Αβραάμ. Να μην μπερδευτούν οι πιτσιρικάδες, ο Στεφανάκος με τον Νοβοσέλατς ήταν σε διαφορετικές εποχές. Ψηλός, γρήγορος ο Στεφανάκος, ήξερε πολλή μπάλα, ήταν μεγάλο σέντερ μπακ.

• Καταλήγω λοιπόν στην ιδανική άμυνα όλων των εποχών: Εννοείται με μία χρονική προσαρμογή, παίρνω ως δεδομένο ότι οι παλιοί θα γυμνάζονταν όπως οι σημερινοί, θα πληρώνονταν όπως οι σημερινοί, θα έπαιρναν τα συμπληρώματα διατροφής που έχουν οι σημερινοί. Κελεσίδης, Ρωσίδης, Μουράτης, Στεφανάκος, Νοβοσέλατς. Για τον Αλέφαντο, για εμένα, δεν ξέρω τι λένε άλλοι. Την επόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη θα πω τα χαφ όπου εκεί ποιους να πρωτοδιαλέξω, εκεί περάσανε πολύ μεγάλοι παίκτες. Τη Δευτέρα θα αναλύσω κανονικά την αγωνιστική επικαιρότητα.

• Να πω κάτι για το ματς της Μπαρτσελόνα με την Άρσεναλ. Η Μπαρτσελόνα ήταν εκπληκτική, μην πιάνεστε κορόιδα όμως και πιστεύετε αυτά που γράφουν για δουλειά προπονητή και για Ακαδημίες. Όλες οι ομάδες στην Ευρώπη έχουν Ακαδημίες, γιατί δεν φτιάχνουν τέτοια ομάδα; Εγώ θα σας πω: Αυτή η Μπαρτσελόνα έχει καταπληκτικούς παίκτες! Ήταν 3 σκάλες πιο πάνω από την Άρσεναλ σε ταχύτητα, σε αντοχή και σε τεχνική!

• Τέτοια ομάδα με τέτοιο στιλ είχα δει μόνο από τον Άγιαξ αρχές δεκαετίας ’70. Σαν μπιλιάρδο γυρνάει η μπάλα, σε κουράζει, σε εξουθενώνει, τρέχεις να την πάρεις και αμέσως έχει φύγει σε άλλο πόδι. Και μόλις τη χάσουν, σπριντάρουν εκπληκτικά και την ξαναπαίρνουν σε 10 δευτερόλεπτα! Κι έχει έναν εκπληκτικό παίκτη που σας έχω πει ότι χωρίς αυτόν είναι άλλη Μπαρτσελόνα. Ο Μέσι είναι το Α και το Ω της Μπαρτσελόνα. Έκανε ό,τι ήθελε σε πάσες, σε ντρίμπλες, σε εκτέλεση. Βέβαια, άξιοι συμπαίκτες του είναι ο Τσάβι και ο Ινιέστα, ο Βίγια, ο Άλβες έκανε μεγάλο ματς, ενώ εξελίσσεται σε μεγάλο παίκτη ο Πέδρο.

• Βρήκαν όμως κι έδαφος για να τα κάνουν αυτά. 8-9 γκολ θα μπορούσαν να βάλουν σε αυτήν τη ζώνη της Άρσεναλ! Βρήκαν τη χειρότερη ζώνη που έχω δει σε τόσο υψηλό επίπεδο στο Τσάμπιονς Λιγκ. Μια άμυνα της Άρσεναλ σε ευθεία, με παίκτες πολύ πιο αργούς από αυτούς της Μπαρτσελόνα, με έναν Άλβες επανειλημμένως να ανεβαίνει και να μένει μόνος του από το πλάι, κάθε μπαλιά τρύπαγε για πλάκα αυτή τη ζώνη! Την ξέσκισαν αυτή τη ζώνη, πάρτι έκαναν, την ξεπάτωσαν.

Πηγή: katimagiko.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags