Facebook Pixel «Τον Δαλούκα γιατί τον "έφαγαν;"»
| 2011-03-12 09:01:00

«Τον Δαλούκα γιατί τον "έφαγαν;"»

«Τον Δαλούκα γιατί τον "έφαγαν;"»

Ο Κώστας Βασιλόπουλος γράφει στο blog του για το διπλό φάουλ του Μπιτσαξή να ζητήσει οικονομικό στραγγαλισμό των ομάδων που δεν φταίνε και αναφέρεται στην καρατόμηση του Δαλούκα που κάποιον ενοχλούσε...

Η Ιαπωνία και συνάμα ο κόσμος ολόκληρος συγκλονίστηκε από το δολοφονικό σεισμό που έπληξε την χώρα της Άπω Ανατολής κι εμάς – πανάθε μας – μας συγκλονίζει το σκάνδαλο με τις κασέτες.

Να ευχηθώ λοιπόν κουράγιο στα θύματα που έπληξε το εφιαλτικό τσουνάμι, καλό κουράριο και σε όλους εμάς που πιστεύουμε ότι ίσως προκύψει ουσιαστική κάθαρση στο ελληνικό ποδόσφαιρο από τις αποκαλύψεις που είναι αλήθεια ότι πήραν διάσταση – κυρίως – από το gazzetta όπως πολύ σωστά επισημαίνει σε σχετικό του σχόλιο το gazzetta Team.

Διατηρώ τις επιφυλάξεις μου για την έκβαση αυτής της υπόθεσης διότι θεωρώ ότι τα αρμόδια – παρά την ύπαρξη υλικού και της διάθεσης ανθρώπων να καταθέσουν για να λάμψει η αλήθεια - και θεσμοθετημένα όργανα στη χώρα που ζούμε δεν έχουν την υποδομή να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τέτοιες καταστάσεις.

Αν θέλετε δεν έχουν και την διάθεση να ασχοληθούν προκειμένου να δοθούν λύσεις. Να πιέσουν δηλαδή το μαχαίρι για να φθάσει μέχρι το κόκαλο.

Παρατηρώ προσεκτικά τις τοποθετήσεις των υποτίθεται αρμοδίων. Αν εξαιρέσω τον εισαγγελέα κ. Κωνσταντίνο Σιμιτζόγλου που έχω την εντύπωση ότι ασχολείται σοβαρά όλοι οι υπόλοιποι προσπαθούν να πάρουν αποστάσεις ή δεν γνωρίζουν τι ακριβώς συμβαίνει για να τοποθετηθούν ανάλογα και να ανοίξουν τον δρόμο προς την κάθαρση.

Ο γενικός γραμματέας αθλητισμού για παράδειγμα. Ξέρετε τι μας είπε ο κ. Μπιτζαξής ; Αρχικά ότι η πολιτεία πρέπει να σταματήσει να επιχορηγεί το ποδόσφαιρο και αμέσως μετά ότι την διοργάνωση του ελληνικού πρωταθλήματος πρέπει να αναλάβει η ΕΠΟ.

Συγγνώμη αλλά μάλλον δεν μελέτησε καλά το θέμα πριν κάνει δηλώσεις. Δεν έχει κακή πρόθεση, μάλλον είναι υπέρ της κάθαρσης αλλά δεν ξέρει πώς να χειριστεί το θέμα. Δεν μπορώ να αντιληφθώ γιατί να στερηθούν τα χρήματα που εισπράττουν από τον ΟΠΑΠ ο ΟΦΗ, ο Πιερικός, ο Αγροτικός Αστέρας, η Δόξα Δράμας ακόμα και ο ΠΑΟΚ με τον Εργοτέλη, τον Πανιώνιο και την Λάρισα που δεν έχουν ουδεμία ανάμειξη με το ζήτημα; Σε τι θα ωφελήσει το ποδόσφαιρο ο στραγγαλισμός των ομάδων γιατί κακά τα ψέματα οι περισσότερες ομάδες στην Ελλάδα έχουν τεράστια ανάγκη αυτά τα χρήματα στους χαλεπούς – οικονομικά – καιρούς που ζούμε.

Φάουλ και η τοποθέτηση περί της ανάθεσης του πρωταθλήματος στην ΕΠΟ. Προφανώς κανείς δεν ενημέρωσε τον κ. Μπιτσαξή ότι επί της ουσίας το πρωτάθλημα το διοργανώνει, για δυο πολύ σοβαρούς λόγους.

1ον Ορίζει τους διαιτητές στους αγώνες χωρίς να έχει καμία ανάμειξη η Σούπερ Λίγκα που απλά ορίζει τους παρατηρητές των αγώνων και μοιράζει στους συνεταίρους τα χρήματα που εισπράττει από τις χορηγίες και τα τηλεοπτικά. Στην Ελλάδα ζούμε και ξέρουμε πόσο πολύ εξαρτώνται τα αποτελέσματα των αγώνων από τα λάθη ή τα «λάθη» των διαιτητών.

2ον Η επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ είναι η ουσιαστική αθλητική αρχή καθώς σε εκατοντάδες περιπτώσεις έχει αδιαφορήσει για τις αποφάσεις του πρωτοβάθμιου οργάνου που λειτουργεί στην Σούπερ Λίγκα.

Ποιος λοιπόν έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στο Ελληνικό ποδόσφαιρο και στην διοργάνωση του πρωταθλήματος; Τι περισσότερο δηλαδή να κάνει η ΕΠΟ; Και σε ποια ομοσπονδία αναφερόμαστε; Ο κόσμος χάνεται και η ανακοίνωση της ομοσπονδίας θυμίζει τον Πόντιο Πιλάτο με την περίφημη φράση «νίπτω τας χείρας μου». Παράγοντες καυχιούνται ότι ορίζουν όποτε θέλουν – χωρίς φυσικά να έχουν καμία αρμοδιότητα – διαιτητές, τους απειλούν, τους εκφοβίζουν και η ΕΠΟ με την ΚΕΔ θεωρούν ότι… βρέχει, ενώ ξέρουν ότι κάτι… άλλο συμβαίνει.

Μακάρι να κάνω λάθος και να πλησιάζει η ώρα της πραγματικής κάθαρσης που θα ξαναφέρει – κατά χιλιάδες – τους φιλάθλους στα γήπεδα όλων των κατηγοριών. Γιατί ένας από τους λόγους που ο κόσμος προτιμά να διασκεδάζει οπουδήποτε αλλού εκτός από τα γήπεδα είναι η απαξίωση και η αμφισβήτηση του προϊόντος που λέγεται ποδόσφαιρο στην Ελλάδα.

Άσχετο : Ένας ακόμα λόγος για την απομάκρυνση των φιλάθλων από τα γήπεδα είναι η βία, για την καταπολέμηση της οποίας επίσης πολλά ακούσαμε τα τελευταία χρόνια αλλά ουσιαστικές αλλαγές δεν είδαμε.

Υ. Γ. 1 Το όνομα του Γιώργου Δαλούκα ήρθε και πάλι στην επικαιρότητα με αφορμή τις αποκαλύψεις Αναρωτιέμαι τις τελευταίες ημέρες… Με ποιο σκεπτικό και ποια δικαιολογία καρατόμησαν έναν από τους καλύτερους Έλληνες διαιτητές; Έτσι τουλάχιστον τον χαρακτήριζαν οι άνθρωποι της διαιτησίας ενώ κατά γενική ομολογία θεωρούνταν από τους πλέον άτεγκτους στο χώρο του.

Θυμίζω ότι τον «έπαψαν» γιατί σφύριξε ένα πέναλτι υπέρ του Παναθηναικού στον αγώνα με τον Αρη στο «Κλεάνθης Βικελίδης» την δεύτερη αγωνιστική του φετινού πρωταθλήματος. Ξέρετε πόσα λάθη – ανάλογα και πολλές φορές πολύ μεγαλύτερα – έγιναν από Έλληνες διαιτητές μόνο στην φετινή περίοδο και ακόμα συνεχίζουν να σφυρίζουν ανενόχλητοι;

Δεν ήταν λοιπόν το ένα και μοναδικό του λάθος στο συγκεκριμένο παιχνίδι η αιτία για να του πάρουν την σφυρίχτρα. Ήταν η αφορμή, την ώρα που επιτρέπουν σε άλλους σαφώς υποδεέστερους σε αξία να ταλαιπωρούν τις ομάδες και το ίδιο το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ο Δαλούκας κάποιους ενοχλούσε και τον άφησαν εκτός «παιχνιδιού». Δικαίως ζητά την αποκατάσταση του και την επιστροφή του στο φυσικό του χώρο.

Υ. Γ. 2 Ίσως είναι η πρώτη φορά – και το λεω για τους κακοπροαίρετους που θα βιαστούν να προχωρήσουν σε κρίσεις - στην δημοσιογραφική μου καριέρα που υπερασπίζομαι διαιτητή. Αν το έχω κάνει στο παρελθόν το έκανα μόνο για τον Κύρο Βασσάρα που θεωρώ ότι πάντα στεκόταν στο ύψος των περιστάσεων με ήθος και αξιοπρέπεια. Όπως θεωρώ ότι αν του επέτρεπαν να δράσει και είχε πραγματικές αρμοδιότητες στην Ελληνική ποδοσφαιρική ομοσπονδία θα άλλαζε σε χρόνο ρεκόρ τον βαθμό αξιοπιστίας της Ελληνικής διαιτησίας στις συνειδήσεις των Ελλήνων φιλάθλων.
Καλό Σαββατοκύριακο.

Πηγή: gazzetta.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags