Facebook Pixel «‘Ντόπα’ για τον πρόωρο τελικό!»
| 2011-03-14 10:23:00

«‘Ντόπα’ για τον πρόωρο τελικό!»

«‘Ντόπα’ για τον πρόωρο τελικό!»

Ο Σάκης Γκίνας γράφει στο blog του για τα πολλαπλά οφέλη που έχει για τον ΠΑΟΚ η νίκη επί του Ολυμπιακού στην Τούμπα…

Η ψυχολογική διάσταση της μεγάλης νίκης επί του Ολυμπιακού ήταν ιδιαιτέρως σημαντική για τον ΠΑΟΚ, αφού η ομάδα ανέκτησε την χαμένη από τα συνεχή ανεπιτυχή αποτελέσματα αυτοπεποίθησή της. Είναι πασιφανές ότι η νίκη στο ντέρμπι αποτέλεσε το ιδανικό ψυχολογικό… ντοπάρισμα για την ομάδα του Μάκη Χάβου, ενόψει του πρόωρου τελικού κυπέλλου κόντρα στην ΑΕΚ.

Από την νίκη επί του Ολυμπιακού ο ΠΑΟΚ βγήκε πολλαπλά κερδισμένος. Επανήλθε στην πεντάδα, έδωσε ανάσες σε Βιερίνια, Σαλπιγγίδη και Λίνο και «κέρδισε» τον Κουτσιανικούλη. Η ψυχοσυναισθηματική επιρροή της νίκης επί του επίδοξου πρωταθλητή πάνω στους παίκτες του ΠΑΟΚ είναι μεγάλη και αποδείχτηκε αυτό πριν ακόμα τελειώσει το χθεσινοβραδινό παιχνίδι…

Όταν ο Ολυμπιακός προηγήθηκε στο πρώτο ημίχρονο ο ΠΑΟΚ «εξαφανίσθηκε» από το γήπεδο. Μόλις ισοφάρισε ο Κουτσιανικούλης η ομάδα του Χάβου μεταμορφώθηκε ως δια μαγείας στο σφριγηλό και συμπαγές σύνολο που γνωρίζουμε και ξέσπασε στο δεύτερο ημίχρονο, σφυροκοπώντας τον Ολυμπιακό μέχρι να βάλει το δεύτερο γκολ. Είναι, ολοφάνερο, ότι την ομάδα την είχε πάρει από κάτω μετά τα απανωτά στραπάτσα. Υπήρχε σαφές έλλειμμα αυτοπεποίθησης, το οποίο επιδεινώνονταν από την κούραση, λόγω του βεβαρημένου προγράμματος σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Ομολογουμένως στην ανατροπή του σκορ βοήθησε τον δικέφαλο του βορρά και η τύχη σε μεγάλο βαθμό. Αλλά η τύχη στο ποδόσφαιρο είναι πάντα απαραίτητη. Εάν δεν έχανε τις δυο μεγάλες ευκαιρίες ο Ολυμπιακός στο πρώτο ημίχρονο, τώρα πιθανότατα θα μιλούσαμε για άλλο παιχνίδι, όπως και εάν δεν έκανε την γκάφα ολκής ο Πάρντο, προσφέροντας έτοιμο γκολ στον Κουτσιανικούλη, σε καίριο χρονικό σημείο του αγώνα, μάλιστα, αφού έτσι βγήκε ο ΠΑΟΚ με άλλη ψυχολογία στο δεύτερο ημίχρονο. Και η ψυχολογία, ως γνωστό, σε ατομικά και ομαδικά αθλήματα είναι το άλφα και το ωμέγα για την επιτυχία.

Είναι φανερό ότι οι παίκτες του ΠΑΟΚ αυθυποβλήθηκαν σε ένα συναίσθημα ηττοπάθειας, μετά τις συνεχόμενες αποτυχίες και ξέμειναν από ψυχολογικές δυνάμεις στο κρισιμότερο σημείο της σεζόν. Χρειάζονταν απεγνωσμένα μια μεγάλη νίκη που θα τους έκανε να πιστέψουν ξανά στους εαυτούς τους και δεν θα μπορούσε να υπάρξει ιδανικότερη απ’ αυτή επί του «αιώνιου αντιπάλου» Ολυμπιακού μέσα στη Τούμπα.

Η διαχείριση του ματς από τον Χάβο, που ξεπέρασε και το δικό του ντεφορμάρισμα, ήταν, επίσης, εξαιρετική. Ρίσκαρε και άφησε στον πάγκο τα μεγάλα ατού της ομάδας Βιερίνια και Σαλπιγγίδη με προφανή και διπλό στόχο. Επιδίωξε να τους ξεκουράσει ενόψει ΑΕΚ και να τους ρίξει «φρέσκους» στο δεύτερο ημίχρονο του αγώνα με τον Ολυμπιακό για να κάνουν την ζημιά. Το παράτολμο εγχείρημά του στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία.

Έδειξε για πολλοστή φορά ότι δεν είναι ένας συμβατικός και προβλέψιμος προπονητής, αλλά διαθέτει εμπνεύσεις, διορατικότητα και θάρρος. Ακόμα και στην αλλαγή του Ίβιτς στο τελευταίο 20λεπτο, με τον Τσουκαλά, απέδειξε ότι δεν φοβάται ακόμα και στο καθοριστικότερο ματς. Διότι θα μπορούσε κάλλιστα να βάλει τον Μαλεζά, προσθέτοντας τρίτο στόπερ για την διαφύλαξη της νίκης, από την στιγμή που ο Βαλβέρδε είχε «φορτώσει», ήδη, την επίθεσή του με τρεις επιθετικούς.

Το πρόσωπο του αγώνα ήταν αναμφισβήτητα ο Βίκτορ Βιτόλο. Μετά την ψυχοσωματική ταλαιπωρία του πολύμηνου τραυματισμού του ανέλαβε και εκτέλεσε άψογα με ψυχραιμία και τόλμη το κρίσιμο πέναλτι, που έδωσε την μεγάλη νίκη, ενώ ήταν η «σκούπα» στον μεσοαμυντικό άξονα που «σάρωνε» τα πάντα ιδίως στο δεύτερο ημίχρονο. Το γκολ και η εμφάνιση θα βοηθήσουν τον Ισπανό στην ολική επαναφορά του στις καλές εμφανίσεις και αυτό συνιστά γεγονός τεραστίας σημασίας για τον ΠΑΟΚ, αφού όλοι ξέρουν πόσο αποφασιστικά χρήσιμος είναι για την εύρυθμη λειτουργία της ομάδας ο Βιτόλο.

Τον συναγωνίστηκε σε απόδοση ο Πάμπλο Γκαρσία, ο οποίος με την ηγετική φυσιογνωμία και την εμπειρία του έδωσε ρεσιτάλ οργάνωσης παιχνιδιού και ανασταλτικής ικανότητας, παραδίδοντας μαθήματα στους νεότερούς του, Ντουντού και Μοντεστό, για το πώς παίζεται η θέση του αμυντικού χαφ.

Ο Αντελίνο Βιερίνια και ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης με την είσοδό τους στο δεύτερο ημίχρονο έδωσαν επιθετική πνοή στην ομάδα και την ώθησαν προς τη νίκη. Παράλληλα εξαιτίας του απρόσμενου και επιτυχημένου τρικ του Χάβου, ο πρώτος έπαιξε μισή ώρα και ο δεύτερος 25 λεπτά συνολικά, κάτι που σημαίνει ότι θα είναι ξεκούραστοι στον πρόωρο τελικό με την ΑΕΚ.

Ο Βασίλης Κουτσιανικούλης ήταν πολύ καλός για δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι. Σταδιακά κερδίζει την εμπιστοσύνη του προπονητή του και του κόσμου και βρίσκει την σιγουριά που του έλειπε στις κινήσεις του. Μόνο η δική του πλευρά του λειτουργούσε στο πρώτο ημίχρονο από καθαρά προσωπικές του ενέργειες, την στιγμή που όλη η ομάδα κατέρρεε. Γέννησε ελπίδες ότι η μεγάλη επένδυση που έγινε πάνω του δεν θα πάει χαμένη.

Ο Πάμπλο Κοντρέρας δεν ήταν καλός για δεύτερο σερί ματς. Είναι λογικό επακόλουθο της πολύ μεγάλης προσπάθειες που έκανε και φέτος. Το γκολ του Ολυμπιακού ξεκίνησε από δικό του λάθος, ενώ και η πρώτη μεγάλη ευκαιρία του Ολυμπιακού προήλθε από λάθος του. Στο δεύτερο ημίχρονο, όμως, βελτιώθηκε, δείχνοντας ότι αυτά τα δυο παιχνίδια ήταν απλά μια μικρή κακή παρένθεση στην καταπληκτική σεζόν που πραγματοποιεί.

Ο Ντάριο Κρέσιτς φάνηκε σε άλλο ένα ματς, ότι αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα στις εξόδους. Η ατολμία του και η αδυναμία του να «καθαρίσει» ακόμα και τις εύκολες σέντρες μέσα στην περιοχή έκανε την άμυνα ευάλωτη στις επιθέσεις των αντιπάλων και πλέον είναι ερωτηματικό εάν θα είναι αυτός ή ο Κώστας Χαλκιάς ο υπερασπιστής της εστίας του ΠΑΟΚ στον πρόωρο τελικό κυπέλλου με την ΑΕΚ.

Θετική ήταν η παρουσία του Μίρκο Σαβίνι, αλλά και του Ουέλιλτον Ετό, που είχε στο ενεργητικό του πολλά ουσιαστικά ανεβοκατεβάσματα από την άμυνα στην επίθεση. Ο Μπρούνο Τσιρίλο ήταν αποφασιστικός και αποτελεσματικός στα μαρκαρίσματα και τις τοποθετήσεις του στο κέντρο της άμυνας, αλλά δεν απέφυγε και πάλι τις συνεχείς και ανούσιες διαμαρτυρίες στον διαιτητή και στους αντιπάλους, που αποτελούν μόνιμο μειονέκτημά του. Τέτοιες συμπεριφορές του αποσπούν αναπόφευκτα την προσοχή στα καθήκοντά του και μπορεί κάποια στιγμή να κοστίσουν στην ομάδα.

Ο Γιώργος Φωτάκης δεν κάνει για δεξί χαφ και ως εκ τούτου σ’ αυτό τον τομέα ο Χάβος είναι αυταπόδεικτο από τα γεγονότα ότι θα πρέπει να αναθεωρήσει τις απόψεις του. Ο Ζλάταν Μουσλίμοβιτς δεν έθελξε με την απόδοσή του, αλλά πάλεψε ανάμεσα στα στόπερ του Ολυμπιακού, αγωνίστηκε, μάρκαρε και βοήθησε με όλες του τις δυνάμεις την ομάδα.

Συμπερασματικά, η θέση του ΠΑΟΚ, πλέον, στα πλέι οφ εδραιώθηκε και βάση προγράμματος και δυναμικής πάρα πολύ δύσκολα θα την χάσει. Η νίκη επί του Ολυμπιακού έχει και ψυχολογικό υπόβαθρο, όπως προανέφερα, αλλά εμπεριείχε και λόγους γοήτρου. Ήταν θέμα πρεστίζ να μην πάρει και μαθηματικά το πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός με νίκη μέσα στην Τούμπα. Τα χαμόγελα επέστρεψαν στον ΠΑΟΚ την πιο κατάλληλη στιγμή και οι προϋποθέσεις για την επίτευξη των στόχων είναι, πια, σαφώς καλύτερες.

ΥΓ: Πολύ καλός ήταν ο διαιτητής από την Μεσσηνία Πέτρος Κωνσταντινέας. Σωστά υπέδειξε το πέναλτι αφού ο Παπαδόπουλος έσπρωξε καθαρά τον Βιερίνια με το αριστερό του χέρι και τον εξέτρεπε της πορείας του, ενώ κράτησε και το παιχνίδι σε ένα ανεκτό επίπεδο με σωστό πειθαρχικό έλεγχο.

Πηγή: contra.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags