Facebook Pixel "Ιδού ο νέος Ολυμπιακός"
| 2011-03-15 10:45:00

"Ιδού ο νέος Ολυμπιακός"

"Ιδού ο νέος Ολυμπιακός"

Ο Μιχάλης Τσόχος αποκαλύπτει τις προθέσεις – σκέψεις του Ολυμπιακού και του Ερνέστο Βαλβέρδε για την ομάδα της επόμενης σεζόν. Ποιοι είναι σίγουροι για παραμονή, ποιοι στον αέρα, τι θα γίνει με τους δανεικούς και σε ποιες θέσεις (και με ποιους…) θα υπάρξει ενίσχυση.

Αναλυτικά το άρθρο του:

Αυτό που απομένει στον Ολυμπιακό είναι η μαθηματική επιβεβαίωση της κατάκτησης του πρωταθλήματος. Μία μαθηματική επιβεβαίωση που όλοι στον Πειραιά ελπίζουν ότι θα έρθει την ερχόμενη Κυριακή κόντρα στην ΑΕΚ. Ανεξάρτητα όμως από το πότε θα δοθεί και τυπικά το έναυσμα για τους πανηγυρισμούς για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, το έναυσμα για την προετοιμασία της ομάδας σε όλα τα επίπεδα για την επόμενη σεζόν έχει ήδη ξεκινήσει.

Τόσο η διοίκηση του Ολυμπιακού όσο και η τεχνική ηγεσία της ομάδας έχουν ορισμένα στάνταρ πράγματα στα οποία θα πορευτούν και έχουν ήδη καταλήξει σε ορισμένες από τις επιλογές που πρέπει να γίνουν. Και ο σχεδιασμός όπως πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις ξεκινά πρώτα από αυτούς που υπάρχουν και ακολούθως πάει σε αυτούς που πρέπει να έρθουν.

Ο τεχνικός διευθυντής

Η κουβέντα λοιπόν ξεκίνησε από το θέμα του τεχνικού διευθυντή. Χωρίς να είναι βέβαιοι στον Πειραία αν υπάρχει ανάγκη για μία τέτοια συνεργασία έκαναν ορισμένες κουβέντες με κάποιους υποψήφιους, χωρίς όμως να καταλήξουν σε κάποιον από αυτούς. Και δεν κατέληξαν γιατί σήμερα που μιλάμε το πιο πιθανό σενάριο είναι ο Ολυμπιακός να μην προχωρήσει σε πρόσληψη κάποιου τεχνικού διευθυντή.

Η παρουσία του Ντάρκο Κοβάσεβιτς, η διάθεση της διοίκησης να στηρίξει και κάποιες επιλογές του Βαλβέρδε σε πρώτη φάση δεν κρίνουν απαραίτητη την συνεργασία με κάποιον άλλο τεχνικό διευθυντή. Δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να αλλάξει κάτι, αλλά φαίνεται ότι το πλέον πιθανό σενάριο είναι ότι ο Ολυμπιακός θα προχωρήσει με το υπάρχον σχήμα.

Το υπάρχον ρόστερ

Οι παίκτες που σίγουρα θα υπάρχουν και την επόμενη σεζόν στον Ολυμπιακό δεν είναι τόσοι όσοι θα φανταζόταν κάποιος. Από το σημερινό ρόστερ δεν είναι απίθανο αρκετοί παίκτες να αποχωρήσουν. Για παράδειγμα η αίσθηση που υπάρχει σήμερα είναι ότι ο Μπράβο μάλλον θα μείνει. Η πραγματικότητα είναι ότι όχι μόνο δεν είμαστε στο μάλλον θα μείνει, αλλά έχουμε φτάσει στο μάλλον δεν θα μείνει. Μόνο στην περίπτωση που ο Ολυμπιακός δεν μπορέσει να εντοπίσει κάτι καλό, ή δεν μπορέσει να το αποκτήσει για να είμαστε ακριβείς και ο Μπράβο πέσει στα επίπεδα των 500 χιλιάδων ευρώ ετήσιες απολαβές και όχι στα 800 ή στα 900 που είναι σήμερα υπάρχουν πιθανότητες να μείνει. Φυσικά σίγουρη θεωρείται η αποχώρηση του Νικοπολίδη και για αυτό ο Ολυμπιακός αναζητά ήδη τερματοφύλακα. Καθόλου βέβαια από εκεί και πέρα δεν είναι η παραμονή μία σειρά ακόμη παικτών. Ο Γιάννης Παπαδόπουλος μάλλον θα παραχωρηθεί δανεικός.

Ο Ντουντού το πιο πιθανό είναι ότι θα γίνει μία προσπάθεια να πωληθεί ή να παραχωρηθεί με τη μορφή δανεισμού σε κάποια από τις ομάδες της Βραζιλίας προκειμένου ο Ολυμπιακός να αποφύγει το πολύ βαρύ συμβόλαιό του στην περίπτωση που δεν τον πουλήσει. Προς αποχώρηση είναι και ο Ρόμενταλ αρκεί βεβαίως να βρεθεί ομάδα για να φύγει και να δείξει και αυτός ανάλογη διάθεση αφού έχει έναν ακόμη χρόνο συμβόλαιο. Προς παραχώρηση είναι και ο Μάρκο Πάντελιτς αλλά και στην περίπτωση του θα πρέπει να βρεθεί ομάδα να τον αποκτήσει και να θελήσει και αυτός να αποχωρήσει. Επιπλέον άγνωστο παραμένει τι θα γίνει με την περίπτωση του Ζαϊρί. Την μία εβδομάδα στον Ολυμπιακό είναι βέβαιοι ότι πρέπει να τον κρατήσουν και την άλλη ότι καλύτερα θα ήταν να το αποφύγουν. Όπως και να έχει και αυτό είναι ένα θέμα που ακόμη παραμένει ανοικτό. Αλλωστε ο Ολυμπιακός έχει ήδη κλείσει για αυτή τη θέση τον Χαβίτο, υπάρχει ο Φετφατζίδης και ο Βαλβέρδε φαίνεται ότι στη θέση του Ρόμενταλ και του Ζαϊρί θα προτιμούσε ένα πολύ καλύτερο ποδοσφαιριστή.

Αυτοί που σίγουρα θα μετέχουν στον επόμενο Ολυμπιακό

Αντιθέτως οι σίγουροι στο ρόστερ του Ολυμπιακού και για την επόμενη σεζόν, εκτός και αν προκύψει κάποια σοβαρή πρόταση για παραχώρησή τους θα πρέπει να θεωρούνται οι Πάρντο, Τοροσίδης, Μανιάτης, Μέλμπεργκ, Αβράαμ Παπαδόπουλος, Χολέμπας, Μοντεστό, Ουρτάδο, Ιμπαγάσα, Φουστέρ, Ριέρα, Φετφατζίδης, Μιραλάς και ο Τζεμπούρ που αναμένεται να ανανεώσει το συμβόλαιό του. Σίγουρη επίσης θα πρέπει να θεωρείται και η παραμονή του νεαρού Ποτουρίδη τον οποίο ο Βαλβέρδε πιστεύει πολύ και μάλλον και του Μέγιερι ως τρίτου τερματοφύλακα.

Συνολικά μιλάμε για 14 ποδοσφαιριστές συν τους δύο νεαρούς τον Ποτουρίδη και τον Μέγιερι. Αν σε αυτούς προσθέσουμε και τον Χαβίτο που σίγουρα τη νέα σεζόν θα ανήκει στο ρόστερ του Ολυμπιακού φτάνουμε στον αριθμό των 17 παικτών. Με δεδομένο ότι ο Βαλβέρδε θέλει 23 με 24 παίκτες για να δουλεύει άντε το ρόστερ του Ολυμπιακού να φτάσει τους 26 με 27 και σε καμία περίπτωση δεν θα είναι μεγαλύτερο, απομένει να δούμε τι θα γίνει με όσους σήμερα είναι στην ομάδα και με όσους έχουν δοθεί δανεικοί και το καλοκαίρι θα επιστρέψουν.

Τι θα γίνει με τους δανεικούς

Το ότι ο Ολυμπιακός έχει ένα… καράβι δανεικούς είναι γνωστό. Το άγνωστο παραμένει αν έστω και ένας από αυτούς θα ανήκει στο ρόστερ του Ολυμπιακού. Πέρα από τους νεαρούς ποδοσφαιριστές που έχουν δοθεί δανεικοί κυρίως σε ομάδες της Β’ Εθνικής (Σοϊλέδης, Νικλητσιώτης, Βαλεριάνος, Κατσικογιάννης, κ.τ.λ.π.) υπάρχουν και αρκετοί παίκτες που έχουν τον χαρακτήρα έτοιμων παικτών. Στο εξωτερικό έχουν δοθεί ο Ντιόγο, ο Λεονάρντο και ο Νταρμπισάιρ και από τους τρεις δεν αναμένεται να επιστρέψει κανείς. Για την ακρίβεια τόσο ο Βαλβέρδε όσο και ο Ολυμπιακός δεν επιθυμούν την επιστροφή κάποιου εξ’ αυτών. Οσο για αυτούς που παίζουν σε ελληνικούς συλλόγους και εκεί τα πράγματα δεν είναι πολύ διαφορετικά. Οι Παπάζογλου και Σουμπίνιο των Σερρών δεν φαίνεται να έχουν ξετρελάνει τον Βαλβέρδε και δύσκολα θα ανήκουν στο ρόστερ του Ολυμπιακού την επόμενη σεζόν.

Το ίδιο ισχύει και για τον Νέμεθ που παίζει στον Ολυμπιακό Βόλου και τον Γκαλίτσιο που παίζει στον Πανιώνιο. Αντίθετα οι μόνοι που έχουν κάποιες (ίσως και αρκετές) πιθανότητες να επιστρέψουν στο ρόστερ της ομάδας είναι ο Μήτρογλου και ο Επστάιν ως εναλλακτική λύση για τον Ριέρα. Και αυτοί όμως δεν είναι σίγουροι. Δεν είναι μυστικό στο Ρέντη ότι ο Βαλβέρδε για κανέναν από τους δύο δεν… λιώνει και θα χρειαστεί να ρίξει λίγο νερό στο κρασί του για να τους συμπεριλάβει στο ρόστερ. Με λίγα λόγια δεν αποκλείεται να τους επιλέξει, αλλά μάλλον θα το κάνει με βαριά καρδιά. Ο λόγος είναι ότι για τον μεν Επστάιν, πιστεύει ότι ο Ολυμπιακός χρειάζεται κάποιον καλύτερο αριστερό χαφ, προκειμένου να αισθανθεί μεγάλο ανταγωνισμό και ο Ριέρα και να γίνει και αυτός καλύτερος και για τον μεν Μήτρογλου ότι δύσκολα θα προσαρμοστεί στις ανάγκες και της απαιτήσεις του συστήματος που χρησιμοποιεί ο Βαλβέρδε.

Οι θέσεις των μεταγραφών

Ο Βαλβέρδε δεν είναι κρυφό ότι ενόψει Τσάμπιονς Λιγκ θα ήθελε σημαντική ενίσχυση. Μιλάμε για την απόκτηση 7-8 ποδοσφαιριστών που μόνο μικρός αριθμός δεν είναι. Ο Ερνέστο φαίνεται ότι επιθυμεί έναν γκολκίπερ στη θέση του Νικοπολίδη. Ένα βασικό αριστερό μπακ, έναν αναπληρωματικό στόπερ προκειμένου να σχηματίσει τετράδα με τους Μέλμπεργκ, Αβράαμ και Ποτουρίδη, δύο κεντρικά χαφ, ένα αμυντικό και ένα πιο δημιουργικό στυλ Ιμπαγάσα.

Ένα αξιόπιστο αναπληρωματικό αριστερό χαφ, ένα βασικό δεξί χαφ και έναν επιθετικό. Μιλάμε συνολικά για οκτώ μεταγραφές. Που μαζί με τους σίγουρους στο ρόστερ που όπως προαναφέραμε φτάνουν τους 16-17 μας φτιάχνουν τον μαγικό αριθμό των 24 -25 παικτών. Βεβαίως για να γίνουν όλες αυτές οι μεταγραφές σημαίνει και ότι δεν θα γυρίσει κάποιος δανεικός στο ρόστερ της ομάδας και θα φύγουν κάποιοι από αυτοί που ανήκουν σε αυτό όπως ο Ντουντού, ο Ρόμενταλ, ο Πάντελιτς, κ.ο.κ.

Οι υποψήφιοι

Αν ξεκινήσουμε από την επίθεση και πάμε προς τα πίσω ο Βαλβέρδε έχει καταλήξει εκτός από τις θέσεις και στα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ο κάθε παίκτης που θα αποκτηθεί. Για την επίθεση ο Βαλβέρδε θέλει έναν επιθετικό τύπου Μιραλάς με λίγο μεγαλύτερο όγκο και μεγαλύτερη άνεση στο σκοράρισμα. Έναν παίκτη τύπου Πέτριτς δηλαδή που παρεμπιπτόντως μένει ελεύθερος από το Αμβούργο… Αν δεν ερχόταν από δύο σοβαρούς τραυματισμούς θα του έκανε και ο Ούτσε.

Για αριστερό χαφ ο Βαλβέρδε θα επιθυμούσε έναν παίκτη που θα έπαιζε πολύ περισσότερο πάνω στη γραμμή από τον Ριέρα και συνεπώς θα ήθελε εκτός από πολύ γρήγορος και αποτελεσματικός στις σέντρες του. Έναν περισσότερο δημιουργό και λιγότερο εκτελεστή δηλαδή.

Για τη θέση του Ιμπαγάσα ο Βαλβέρδε θα ήθελε ακριβώς αυτό που είναι ο Ιμπαγάσα αλλά στα 28 ή 29 χρόνια του. Έναν παίκτη δηλαδή που θα έχει δημιουργικό χάρισμα, αλλά δεν θα είναι αδιάφορος σε ότι έχει να κάνει με το μαρκάρισμα και το πρέσινγκ. Για αμυντικό χαφ ο Βαλβέρδε θα ήθελε έναν παίκτη με τα χαρακτηριστικά που έχουν οι αμυντικοί χαφ, αλλά σαφώς πιο γρήγορο από τον Ουρτάδο και τον Μοντέστο. Για τη θέση του αριστερού μπακ θα ήθελε έναν παίκτη με τα χαρακτηριστικά του Τοροσίδη και φαίνεται ότι συμφωνεί με την προοπτική του Τζαβέλλα. Για στόπερ θα ήθελε έναν απλώς αξιόπιστο και με ευρωπαϊκές παραστάσεις παίκτη. Για τη θέση του δεξιού χαφ θα ήθελε έναν ποδοσφαιριστή τύπου Γκαλέτι ή Γιαννακόπουλου, που να έχει δηλαδή τη δυνατότητα να συγκλίνει να λειτουργεί σαν δεύτερος επιθετικός και να έχει το γκολ.

Για τη θέση του γκολκίπερ τέλος μόνο μία επιθυμία. Να τον επιλέξει ο Νικοπολίδης τον οποίο παρεμπιπτόντως θέλει να κρατήσει στην ομάδα και στα αποδυτήρια από άλλο πόστο. Και κάτι τελευταίο. Από όλα τα ταλέντα που έχει δει στην Ελλάδα ο Ερνέστο επιλέγει με κλειστά μάτια ένα. Τον Φορτούνη του Αστέρα Τρίπολης. Τον θέλει για να τον βάζει πίσω από τον φορ στα εύκολα ματς και πιστεύει ότι η εξέλιξη του μπορεί να είναι ραγδαία.

ΠΗΓΗ: sport-fm.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags