Facebook Pixel Νίνης ο μικρός πρίγκιπας
| 2011-03-15 11:29:00

Νίνης ο μικρός πρίγκιπας

Νίνης ο μικρός πρίγκιπας

Ο Σωτήρης Νίνης συμπλήρωσε τέσσερα χρόνια στην πρώτη ομάδα του Παναθηναϊκού. Το ευχαριστώ στον Μουνιόθ, ο "καταστροφέας" Πεσέιρο, οι τραυματισμοί και ο ηγέτης που δεν έγινε ποτέ.

Η ποδοσφαιρική ακαδημία είναι ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία που έχει μία ομάδα, καθώς μέσα από αυτή μπορεί να βγάλει ποδοσφαιριστές που και δεν θα στοιχίσουν μία περιουσία και στο μέλλον μπορούν να αποφέρουν χρήματα στον σύλλογο.

Μία από αυτές είναι και η λεγόμενη "Παιανία" από την οποία αν έλεγες πριν αρκετά χρόνια πως πέρασες (όπως και αυτή του Πανιώνιου) σε έπαιρναν σε ομάδα χωρίς καν να περάσεις από δοκιμή.

Ο Παναθηναϊκός λοιπόν στα μέσα της δεκαετίας του '90 και στις αρχές του 2000 έδωσε την ευκαιρία σε πολλούς νεαρούς να κάνουν τα πρώτα τους ποδοσφαιρικά βήματα μέσα από την Παιανία, με αποτέλεσμα πολλές ομάδες στην πρώτη και την δεύτερη κατηγορία να γεμίσουν από δικά του παιδιά.

Τελευταίο "προϊόν" της φημισμένης ακαδημίας λοιπόν είναι και ο Σωτήρης Νίνης. Ένα παιδί που μπήκε για τα καλά στην ποδοσφαιρική μας ζωή το 2007, όταν και έκανε το ντεμπούτο του στο παιχνίδι με το Αιγάλεω.

Τέσσερα χρόνια μετά ο Σωτήρης Νίνης παραμένει στους πράσινους, όμως η εξέλιξη της καριέρας του δεν είναι αυτή που θα περιμέναμε. Ας θυμηθούμε πως ξεκίνησε και γιατί δεν έγινε αυτό που περίμεναν όλοι.

Σεζόν 2006-2007: Ένα αστέρι γεννιέται

Η χρονιά στην οποία γνωρίσαμε όλοι τον Σωτήρη Νίνη χάρη στον Ισπανό τεχνικό Βίκτορ Μουνιόθ, ο οποίος αμέσως διέκρινε το ταλέντο του 16χρονου τότε άσου και τον προώθησε στην πρώτη ομάδα.

Ο Μουνιόθ ανέλαβε στις 8 Οκτωβρίου του 2006 και δούλεψε για τρεις μήνες με τον πιτσιρικά Σωτήρη. Στις 7-1-2007 ο Ισπανός του έδωσε το χρίσμα σε ένα ματς με τον Αιγάλεω στο οποίο ο Νίνης αγωνίστηκε και στα 90 λεπτά. Ο ίδιος μάλιστα όποτε αναφέρεται στον Μουνιόθ δεν ξεχνάει να τον ευχαριστήσει και να πει πως ότι έχει γίνει το οφείλει σε αυτόν.

Ο μικρός τρέλανε κόσμο και κοσμάκη και αμέσως έγινε σύνθημα στα χείλη των φίλων του Παναθηναϊκού. Εκτός όλων αυτών μπήκε και στα μπλοκάκια πολλών μάνατζερ που τον είχαν υπό στενή παρακολούθηση.

Πρωτάθλημα: 14 εμφανίσεις (3 γκολ)

Κύπελλο: 5 εμφανίσεις (0 γκολ)

Ευρώπη: 2 εμφανίσεις (0 γκολ)

(Έπαιξε σε 5 ματς 90 λεπτά)

Σεζόν 2007-2008: Καταστροφική χρονιά

Η χειρότερη του σεζόν στον Παναθηναϊκό. Τα συνεχή παιχνίδια σε συνδυασμό με τους πολλούς αγώνες με τις μικρές ομάδες της Εθνικής Ελλάδας είχαν ως αποτέλεσμα να "σκάσει".

Μάλιστα αν και σε ηλικία 17 ετών ξεκίνησαν αρκετοί τραυματισμοί και πόνοι στους κοιλιακούς, με αποτέλεσμα τον Οκτώβριο του 2007 να υποβληθεί σε εγχείρηση που τον κράτησε εκτός για δυο μήνες.

Ο ίδιος με δηλώσεις του στο τέλος της σεζόν αποκάλυψε πως ένας από τους λόγους που έκανε τόσο άσχημη σεζόν ήταν και ο Ζοσέ Πεσέιρο, ο οποίος ουδέποτε τον πίστεψε και ποτέ δεν δούλεψε μαζί του σοβαρά.

Πρωτάθλημα: 8 (0 γκολ)

Κύπελλο: 0 (0 γκολ)

Ευρώπη: 1 (0 γκολ)

(Έπαιξε 1 ματς 90 λεπτά)

Σεζόν 2008-2009: Δύσπιστος ο Ολλανδός

Στο ξεκίνημα της σεζόν οι τραυματισμοί έκαναν και πάλι την εμφάνιση τους, ενώ ο Χενκ Τεν Κάτε δεν θέλησε να τον πιέσει υπό τον φόβο να υπάρξει υποτροπή στους εγχειρισμένους κοιλιακούς του.

Προς το μέσο της σεζόν ο Σωτήρης Νίνης άρχισε και πάλι να παίρνει χρόνο συμμετοχής στο βασικό σχήμα της ομάδας, ενώ έδωσε το "παρών" και σε αρκετούς ευρωπαϊκούς αγώνες του Παναθηναϊκού.

Όλοι περίμεναν ότι αυτή θα ήταν η χρονιά του, όμως λίγο οι τραυματισμοί, λίγο η κακή τύχη, λίγο οι μέτριες εμφανίσεις τον έφεραν πίσω.

Πρωτάθλημα: 22 (0 γκολ)

Κύπελλο: 1 (0 γκολ)

Ευρώπη: 4 (0 γκολ)

(Έπαιξε σε 3 ματς 90 λεπτά)

Σεζόν 2009-2010: Η απάντηση

Μπορεί στο ξεκίνημα της σεζόν να έκανε ειδικό πρόγραμμα στην Γαλλία, όμως όπως φαίνεται αυτό λειτούργησε θετικά στην εξέλιξη της σεζόν. Η περσινή περίοδος ήταν και η κορυφαία στην παρουσία του στον Παναθηναϊκό, η οποία συνδυάστηκε με νταμπλ, σημαντικά γκολ στην Ευρώπη και μεγάλες εμφανίσεις.

Μοναδικό σκοτεινό σημείο η κοιλιά που έκανε σε ορισμένα σημεία του πρωταθλήματος, όμως έδωσε ελπίδες που θα μπορούσε να γίνει ο νέος ηγέτης των πράσινων τα επόμενα χρόνια.

Πρωτάθλημα: 26 (3 γκολ)

Κύπελλο: 5 (2 γκολ)

Ευρώπη: 11 (1 γκολ)

(Έπαιξε 4 μας 90 λεπτά)

Σεζόν 2010 - 2011: Μία κρύο, μία ζέστη

Φτάσαμε και στο σήμερα με τον Σωτήρη Νίνη πραγματικά να έχει χωρίσει τους φίλους του Παναθηναϊκού σε δυο στρατόπεδα. Αυτούς που πιστεύουν πως μπορεί να γίνει ο νέος ηγέτης των πράσινων και αυτούς που κουράστηκαν να περιμένουν πότε θα πάρει την ομάδα στις πλάτες του.

Φέτος λοιπόν παρουσιάζει τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά με τις προηγούμενες σεζόν. Κάποιες καλές εμφανίσεις αλλά πολλά κενά στην απόδοση του. Επίσης δεν έχει παίξει σε πολλά ματς 90 λεπτά, γεγονός που αποδεικνύει πως δεν έχει σταθερότητα.

Παρόλα αυτά ο Ζεσουάλδο Φερέιρα με το που ήρθε στον Παναθηναϊκό τον έκανε βασικό και του έδωσε ρόλο στη μεσαία γραμμή. Η εμφάνιση του όμως με την ΑΕΛ ανάγκασε τον Πορτογάλο να τον κάνει αλλαγή μόλις στο 38ο λεπτό, ενώ στην Θεσσαλονίκη με τον Ηρακλή δεν έπαιξε ούτε λεπτό.

Πρωτάθλημα: 15 (3 γκολ)

Κύπελλο: 3 (1 γκολ)

Ευρώπη: 3 (0 γκολ)

(Έπαιξε σε 5 ματς 90 λεπτά)

Συμπέρασμα

Το κακό με τον Σωτήρη Νίνη είναι πως από τα 16 του χρόνια τον βαφτίσαμε ηγέτη, ταλέντο εφάμιλλο του Λιονέλ Μέσι και άλλα τέτοια γραφικά. Η υποδομή όμως δεν είναι η ίδια και έτσι ο παίκτης δεν είχε την εξέλιξη που περιμέναμε. Ίσως, δηλαδή, να είχε την λογική εξέλιξη βάση του επιπέδου του ποδοσφαίρου που έχουμε.

Μπορεί να γίνει ο νέος ηγέτης του Παναθηναϊκού; Το μέλλον θα δείξει. Το μόνο σίγουρο είναι πως οι πράσινοι ούτε μπορούν να "χάνουν" τέτοιους ποδοσφαιριστές, αλλά ούτε μπορούν να περιμένουν αιώνια το πότε θα παίξουν.

Πηγή: sport24.gr

 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags