Facebook Pixel «Έπρεπε να διακοπεί χωρίς συζήτηση…»
Ποδόσφαιρο
| 2011-03-18 14:54:00

«Έπρεπε να διακοπεί χωρίς συζήτηση…»

«Έπρεπε να διακοπεί χωρίς συζήτηση…»

Ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Πάνος Μπιτσαξής έκανε δηλώσεις στο «ΒΗΜΑ FM» και υπογράμμισε πως ο αγώνας ΠΑΟΚ-ΑΕΚ θα έπρεπε να είχε διακοπεί, καθώς απειλήθηκε η σωματική ακεραιότητα ποδοσφαιριστή.

Αναλυτικά:

Για τα επεισόδια που έχουν γίνει στο φετινό ελληνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου:

«Επεισόδια ευρείας κλίμακας έχουν γίνει μέχρι στιγμής 10 φορές σε 400 παιχνίδια που είναι κάτω από παρακολούθηση ειδική. Βεβαίως, υπάρχουν και επεισόδια που γίνονται σε παιχνίδια μικρότερων κατηγοριών και απλώς προς το παρόν τα καταγράφουμε και παίρνουμε κάποια μέτρα. Δεν είναι λίγα τα 10 παιχνίδια, είναι βέβαια λιγότερα από την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο, αλλά αυτό δεν σημαίνει και τίποτα που έχουμε μια μείωση. Θα εκτιμήσουμε στο τέλος του πρωταθλήματος αν είναι εύθραυστη, συγκυριακή ή κάτι άλλο. Στο τέλος του α’ γύρου εκτιμήσαμε ότι τα πράγματα φαίνονταν λίγο καλύτερα, αλλά τώρα υπάρχει τάση επιδείνωσης».

Για το αν έπρεπε και πότε έπρεπε να διακοπεί ο ημιτελικός Κυπέλλου ΠΑΟΚ-ΑΕΚ:

«Γίνεται μια κουβέντα για το αν έπρεπε το παιχνίδι να διακοπεί στο 89’. Θα έπρεπε και εκεί, αλλά στο σημείο στο οποίο χτυπήθηκε ποδοσφαιριστής, θα έπρεπε να διακοπεί χωρίς συζήτηση εκεί. Το έχω θέσει στην ΕΠΟ, υπάρχουν και άλλες δύο περιπτώσεις που έχει συμβεί. Στις περιπτώσεις που πλήττεται ή απειλείται η σωματική ακεραιότητα αθλουμένων ή νομίμως παρευρισκομένων στον αγωνιστικό χώρο – εκτιμώ ότι αυτό αποκομίζουμε ως εμπειρία από το φετινό πρωτάθλημα και τα περιστατικά – θα πρέπει με κανονιστικούς, αυτοματοποιημένους όρους το παιχνίδι να διακόπτεται, να μηδενίζεται η υπαίτια ομάδα και να αφαιρούνται βαθμοί. Δεν υπάρχουν άλλες επιλογές σ’ αυτό».

Για την αντίδραση των ποδοσφαιριστών:

«Το ποδόσφαιρο έχει ισχυρές διαπλοκές και αντιστάσεις. Δεν κατάφεραν να σχηματοποιήσουν μια διαμαρτυρία οι ποδοσφαιριστές των ομάδων. Δέκα μόνο ομάδες θέλησαν να κάνουν μια αποχή, οι έξι δεν συμφώνησαν σ’ αυτό. Κι αυτή η σημειολογική αποχή που θα έκαναν την 27η αγωνιστική δεν έγινε τελικώς. Όχι, όμως, ότι δεν είναι θεσμικός μας συνομιλητής ο σύλλογος των ποδοσφαιριστών, ο οποίος έχει αξιόλογες θέσεις και προτάσεις στο θέμα της βίας. Συμβάλλει στην αντιμετώπιση του θλιβερού αυτού φαινομένου».

Για τους οργανωμένους οπαδούς και την ευθύνη των ΠΑΕ:

Περίπου 30.000 είναι οι οργανωμένοι οπαδοί σε συνδέσμους και περίπου 3.000 με 3.500 άνθρωποι, κατά μία αδρή εκτίμηση, είναι αυτοί που και στα τοπικά πρωταθλήματα αποτελούν το «σκληρό πυρήνα» των επεισοδίων. Καταλήγουμε στην αδυναμία του ποδοσφαιρικού συστήματος να αντιμετωπίσει 3.000-3.500 άτομα σε όλη την Ελλάδα, αυτό είναι το βασικό υπεύθυνο για όλη αυτή την κατάσταση. Δεν βγάζω, όμως, απ’ έξω και τις αδυναμίες που μπορεί να αντιμετωπίζει η ίδια η Πολιτεία.

Δεν έχουμε την καλύτερη οργάνωση, παρά τις βελτιώσεις που εκτιμώ ότι υπάρχουν, για την αντιμετώπιση των φαινομένων αυτών, αλλά αφορά και την ευθύνη των ΠΑΕ σ’ αυτά τα φαινόμενα. Και για να μην εκληφθεί ότι εγώ τοποθετούμαι κατά των ΠΑΕ, τα βεγγαλικά και οι κροτίδες πώς μπαίνουν μέσα στα γήπεδα; Είναι αστείο να συζητάμε ότι είναι ελλιπής ο αστυνομικός έλεγχος όταν μπαίνουν σ’ αυτή την έκταση. Σ’ αυτή την έκταση μπαίνουν με ευθύνη των ΠΑΕ. Δεν μπαίνουν ούτε από το θεό ούτε από τον ουρανό.

Για τις προτάσεις της Γ.Γ. Αθλητισμού σχετικά με τη διοργάνωση του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος:

«Μελετούμε με προσοχή το ζήτημα και αποφάσεις έχουν ανακοινωθεί. Λέμε ότι το ποδόσφαιρο είναι αυτοδιοίκητος φορέας. Και εκτιμά η ΕΠΟ κυρίως και κατά δεύτερο λόγο η Σούπερ Λιγκ ότι είναι σε θέση να διοργανώσουν τα πρωταθλήματα. Εγώ ισχυρίστηκα ότι η Σούπερ Λιγκ, με τον τρόπο που λειτουργεί και τις εσωτερικές αντιθέσεις που τη δομούν, αλλά και την άθλια συμπεριφορά ορισμένων παραγόντων της στην πορεία του πρωταθλήματος – και θα προσθέσω σήμερα και τη σιωπή ορισμένων άλλων παραγόντων, διότι δεν είναι μόνο τι λες είναι και τι δεν λες – είναι ακατάλληλη να διοργανώσει το πρωτάθλημα.

Δεν είπα αυτό που λένε πολλοί, ότι η ΕΠΟ να πάρει το πρωτάθλημα. Είπα ότι η Σούπερ Λιγκ είναι ακατάλληλη να διοργανώνει πρωτάθλημα αυτή την ώρα και ότι η ΕΠΟ είναι ο μοναδικός αξιόπιστος συνομιλητής της Πολιτείας. Όχι ότι δεν χρειάζεται να κάνει βαθιές τομές και η ΕΠΟ, ειδικά στο χώρο της διαιτησίας που πυροδοτεί τη βία. Αλλά αυτοδιοίκητος φορέας το ποδόσφαιρο και κρατικοδίαιτος, αυτό οι κύριοι που διοικούν το ποδόσφαιρο να το ξεχάσουν. Ή παπάς-παπάς ή ζευγάς-ζευγάς. Δεν μπορεί η Πολιτεία να χρηματοδοτεί αυτό το προϊόν, δεν μπορεί να το χρηματοδοτεί άμεσα ή έμμεσα ο Έλληνας φορολογούμενος και μάλιστα σε συνθήκες όπου υποχρηματοδοτείται ολόκληρος ο ελληνικός αθλητισμός».

Για τη διακοπή των κρατικών επιχορηγήσεων:

«Η διακοπή των χορηγιών αποτελεί πραγματικότητα σήμερα απόφαση του υπουργού, του κ. Γερουλάνου, μετά από δική μου εισήγηση. Έχουν σταματήσει σήμερα οι επιχορηγήσεις προς το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Προφανώς και δεν είναι αυτή επαρκής πίεση, αλλά δεν μπορεί αυτό το εξαθλιωμένο προϊόν να το χρηματοδοτεί ο διαφημιζόμενος ΟΠΑΠ ή έμμεσα και άμεσα το κράτος. Μιλάμε για πάρα πολλά χρήματα. Το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, άμεσα ή έμμεσα, παίρνει περίπου 75 εκατ. Ευρώ ετησίως και το ερασιτεχνικό (οι ΕΠΣ και τα ερασιτεχνικά σωματεία) περίπου 10-11 εκατ. Ευρώ».

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags