Facebook Pixel "Μόνο ντέρμπι δεν ήταν..."
| 2011-03-21 16:57:00

"Μόνο ντέρμπι δεν ήταν..."

"Μόνο ντέρμπι δεν ήταν..."

Ο Γιάσμινκο Βέλιτς γράφει στο blog του για το παιχνίδι του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ στο «Καραϊσκάκη» και αναλύει τους «ερυθρόλευκους».

Aναλυτικά το άρθρο του:

Ο Ολυμπιακός χθες σφράγισε την κατάκτηση του φετινού τίτλου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο γι' αυτόν, διασύροντας την ΑΕΚ με το βαρύ 6-0 στο τελευταίο ντέρμπι του πρωταθλήματος που βάσει της εικόνας του παιχνιδιού, μόνο ντέρμπι δεν ήταν.

Υπάρχουν στο ποδόσφαιρο παιχνίδια που όλα στραβώνουν για μια ομάδα και για την άλλη πηγαίνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Πιθανόν το χθεσινό να ήταν ένα από αυτού του είδους τα παιχνίδια. Δεν πρέπει όμως να δοθεί μονάχα αυτή η εξήγηση, κυρίως από την πλευρά της ΑΕΚ γιατί υπάρχει επίσης και η εικόνα που βγάζει η κάθε ομάδα στον αγωνιστικό χώρο. Σε αντίθεση με την εικόνα του Ολυμπιακού που είναι της ομάδας που ξέρει τι ζητάει από τον αγωνιστικό χώρο, η εικόνα της ΑΕΚ ήταν ενός συνόλου ποδοσφαιριστών που μαζεύονται μια φορά την εβδομάδα να παίζουν και λίγη μπαλίτσα... και όχι κατά διαστήματα για να πει κανείς πως ατύχησε αλλά στην διάρκεια όλου του 90λεπτου.

Περισσότερη σημασία από την ανάλυση του χθεσινού παιχνιδιού για μένα έχει η ανακεφαλαίωση της αγωνιστικής εικόνας του Ολυμπιακού στην μεγαλύτερη διάρκεια του φετινού πρωταθλήματος. Ούτως ή άλλως την αγωνιστική ταυτότητα του Ολυμπιακού την έχουμε επισημάνει σε αυτή την στήλη πριν πολύ καιρό και αυτή είναι πάντα παρών ( ή σχεδόν πάντα ), με λιγότερη ή περισσότερη αποτελεσματικότητα, με καλή, μέτρια ή κακή απόδοση, με νικές ή χωρίς αυτές, με το ένα ή το άλλο πρόσωπο στην ενδεκάδα...

Ο Ολυμπιακός είναι μία ομάδα με επιθετική φιλοσοφία παιχνιδιού και με αρκετά καλή αγωνιστική οργάνωση, κάτι που αντιστοιχεί στις ομάδες παρόμοιου μεγέθους και επιπέδου. Αυτό ισχύει και για το χθεσινό παιχνίδι, αλλά και για το φετινό πρωτάθλημα γενικότερα. Ασχολείται, προπονείται και βγάζει δουλειά σε όλους τους τομείς που αφορούν ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδι. Δηλαδή στην φάση της οργανωμένης άμυνας και οργανωμένης επίθεσης, στις μεταβάσεις από την επίθεση στην άμυνα και το αντίστροφο, αλλά και στις στημένες φάσεις (αμυντικές και επιθετικές).

Αυτό δεν σημαίνει πως σε όλους τους τομείς τα πηγαίνει περίφημα. Σαφέστατα χρειάζεται να βελτιωθεί και εξελιχθεί σαν ομάδα σε κάποιους τομείς περισσότερο και σε κάποιους λιγότερο. Εκεί που έκανε αγωνιστικά μεγαλύτερη διαφορά από τις υπόλοιπες ομάδες σε διάρκεια και βάθος χρόνου, είναι στην αγωνιστική οργάνωση γενικώς, αλλά κυρίως στις φάσεις τις μετάβασης από επίθεση στην άμυνα και από άμυνα στην επίθεση. Δηλαδή στις αντιδράσεις και άμεση αλλαγή συμπεριφοράς στις πρώτες στιγμές αλλαγής στην κατοχή της μπάλας (όταν τις χάνει ή όταν την κερδίζει). Αυτό το στοιχείο σχετίζεται πάρα πολύ με την συνήθεια, και η συνήθεια αποκτάται με επανάληψη (προπόνηση δηλαδή).

Αφορά περισσότερο το πνευματικό-νοητικό κομμάτι και λιγότερο φυσικές ικανότητες και την ποιότητα των ποδοσφαιριστών. Όπως επίσης και η ανταγωνιστική συγκέντρωση της ομάδος, άλλο ένα στοιχείο που είχε η ομάδα του Ολυμπιακού σε πολλά παιχνίδια του φετινού πρωταθλήματος. Σίγουρα κανείς δεν πατάει ένα κουμπί και λέει «σήμερα θα είμαι συγκεντρωμένος», αλλά το προπονεί και το καλλιεργεί σε καθημερινή βάση.

Βελτίωση σε αυτούς τους τομείς θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στην επόμενη χρονιά τόσο στα ευρωπαϊκά παιχνίδια (βελτίωση στην φάση οργανωμένης άμυνας), όσο και στο ελληνικό πρωτάθλημα (βελτίωση στην φάση οργανωμένης επίθεσης για πιο εύκολες νίκες)

Σημαντική δουλειά από τον Βαλβέδε έχει γίνει στις στημένες φάσεις, με μεγάλη ποικιλία κυρίως στα επιθετικά στημένα. Το πρώτο γκολ στο χθεσινό παιχνίδι, αλλά και το πρώτο γκολ εναντίον του Παναθηναϊκού είναι οι καλύτερες αποδείξεις για αυτό.

Συμπερασματικά, ο πολυτιμότερος παίκτης του Ολυμπιακού φέτος κατά την προσωπική μου άποψη είναι η ίδια η ομάδα και όχι κάποιος ποδοσφαιριστής ατομικά. Παρότι στην διάρκεια της χρονιάς διακρίθηκαν διάφοροι από αυτούς. Είναι σημαντικό να μην βλέπει κανείς παίκτες βολεμένους, παίκτες τσαντισμένους με κακή έννοια, παίκτες που κάνουν υποδείξεις, παίκτες που προσαρμόζουν την λειτουργία της ομάδας στα διά τους θέλω κτλ.

Μόνο με δουλειά και σωστές αρχές μια ομάδα φτάνει σε τέτοια επίπεδα συμπεριφοράς απέναντι στο ίδιο το σύνολο και όταν είναι έτσι, ο καθένας με την προσπάθεια του κυρίως αποκτά το στάτους που του αξίζει μέσα στην ομάδα, αλλά και τις αγωνιστικές ανάγκες της ομάδας για το μέλλον φαίνονται πιο ξεκάθαρα.

Μιλώντας για το ποδόσφαιρο αποκλειστικά σε αυτήν την γωνιά εδώ, αυτό το γεγονός, τις ύπαρξης μιας ομάδας (καλής ή λιγότερο καλής, όπως το αντιλαμβάνεται κανείς) με συγκεκριμένες αρχές, φιλοσοφία και προσανατολισμό, είναι το κυρίως πλεονέκτημα του Ολυμπιακού, που οι αντίπαλοι του πρέπει να καλύψουν ενόψει της προετοιμασίας τους για την επόμενη χρονιά.

Όσο πιο γρήγορα βάλουν το ίδιο το ποδόσφαιρο στις βασικές προτεραιότητες τους, τόσο πιο εύκολα θα το καταφέρουν αυτό. Οχι πως πολλά, αλλά δεν παίζουν ρόλο και δεν πρέπει να απασχολούν τις ομάδες και τους ανθρώπους τους που με αυτά πρέπει να ασχολούνται. Κάθε άλλο! Ομως, όλα στη ζωή είναι θέμα προτεραιοτήτων, επομένως και το ποδόσφαιρο δεν αποτελεί εξαίρεση...

ΠΗΓΗ: gazzetta.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags