Facebook Pixel "Αρχιτέκτονας είναι ο Βαλβέρδε!"
| 2011-03-23 10:51:00

"Αρχιτέκτονας είναι ο Βαλβέρδε!"

"Αρχιτέκτονας είναι ο Βαλβέρδε!"

Ο Γιάννης Θειακός γράφει για τον σοβαρό, γνώστη του αντικειμένου, δουλευταρά και καριερίστα Ερνέστο Βαλβέρδε και τη διοίκηση του Ολυμπιακού που τον στήριξε και τώρα απολαμβάνει τους καρπούς της επιλογής της. 

Έγραφα την Κυριακή το βράδυ για την μανία των Ελληνικών ομάδων να «τρώνε» τους προπονητές για ψύλλου πήδημα. Το άρθρο αυτό, συνέπεσε με την μαθηματική εξασφάλιση του τίτλου, από τον Ολυμπιακό. Και μου δίνεται τώρα η ευκαιρία να μιλήσω, για τον Ερνέστο Βαλβέρδε, γιατί για μένα αυτός είναι ο αρχιτέκτονας -χωρίς να παραγνωρίζω τους παίκτες- της εφετινής επιτυχίας.

Για να εξελίξω την σκέψη μου ,θα φέρω ως παράδειγμα την επιβλητική νίκη του Ολυμπιακού επί της ΑΕΚ με 6-0, όπου και τελείωσε το πρωτάθλημα. Ποιος ήταν ο κορυφαίος παίκτης των πρωταθλητών το βράδυ της Κυριακής? Μα φυσικά ο Τζεμπούρ! Τι σχέση έχει ο Βαλβέρδε με τον «τρομοκράτη» θα μου πείτε….Για μένα έχει, γιατί ο Ισπανός που μπορεί να μην ήταν … ζεστός στο άκουσμα μιας τέτοιας μεταγραφής -κύριως λόγω χαρακτήρα και όχι κλάσης- δεν στύλωσε τα πόδια του και δέχθηκε την προσθήκη της διοίκησης, αφού ήξερε τις δυσκολίες της συνέχειας. Πήρε το 100% από τον Τζεμπούρ και τα αποτελέσματα της συνεργασίας μιλάνε από μόνα τους…

Άλλο συμπέρασμα από το Κυριακάτικο ντέρμπι η περίπτωση Μιραλάς, που για μένα την καρπώνεται ο Βάσκος τεχνικός, όχι σαν μεταγραφή αφού ήρθε στο λιμάνι πριν τον Βαλβέρδε, αλλά σαν επιλογή θέσης καθώς τον καθιέρωσε σε ρόλο σέντερ φορ, ενώ όλοι στο παρελθόν τον χρησιμοποιούσαν στα χαφ! Ο Ιμπαγάσα είναι και αυτός για μένα επιτυχία Βαλβέρδε, ναι είναι παικταράς ο Αργεντινός αλλά και η διαχείριση που του κάνει ο 47χρονος τεχνικός είναι για σεμινάριο….Ο Μοντέστο που ξαφνικά είναι ο καλύτερος «ερυθρόλευκος» στον άξονα, μήπως κι αυτός ήρθε για αμυντικό χαφ; Ο Ερνέστο τον χρειάστηκε, τον χρησιμοποίησε στο κέντρο και τον καθιέρωσε αφού τον δικαίωσε!

Η περίπτωση του Φουστέρ-για μένα συναγωνίζεται σε χρησιμότητα εφέτος τον Ιμπαγάσα- είναι προσωπική επιλογή του Ισπανού τεχνικού. Ναι ξέρω και ο Ουρτάδο «δικός» του είναι και ο Όσκαρ παλιά επίσης…Μόνο που οι προπονητές πολλές φορές την πατάνε σε κάποιες επιλογές, αλίμονο αν τους έβγαιναν όλες οι μεταγραφές!

Ο Χολέμπας για παράδειγμα που έκανε και αυτός εξαιρετικό ματς στο ντέρμπι με την ΑΕΚ, δείχνει την νοοτροπία που υπάρχει στην ομάδα από τον προπονητή. Δεν εμπιστευόμαστε μόνο 11 για βασικούς, αλλά έχουμε πολλούς περισσότερους σε επαγρύπνηση….Χολέμπας, Μοντέστο, Πάντελιτς, Μανιάτης, Ζαϊρί, Φετφατζίδης, Ρόμενταλ ακόμη και ο Ποτουρίδης όποτε χρειάστηκε ήρθε από τον πάγκο και άρπαξε την ευκαιρία!

Άλλο παράδειγμα η δικαιοσύνη του Ισπανού που δεν στέκεται σε ονόματα -τρανό παράδειγμα ο Ντουντού-και όποιος άξιζε και πρόσφερε έπαιζε και παίζει.

Χαρακτηριστικό γνώρισμα του εφετινού Ολυμπιακού το πρεσάρισμα, βασικό γνώρισμα των Ισπανών και αυτό το δίδαξε ο Βαλβέρδε….Πολλά γκολ από στημένες μπάλες με κομπίνες σε ολόκληρη την σεζόν όπως και στο τελευταίο ντέρμπι, αυτό σημαίνει ότι στις προπονήσεις δουλεύουν…Το καλό κλίμα στα αποδυτήρια και αυτό πρέπει να το πιστώνεται ο προπονητής.

Φυσικά υπάρχουν και αρνητικά που μπορούμε να βρούμε στον Βαλβέρδε, όπως για παράδειγμα η καθίζηση της ομάδας σε αρκετά ματς-κυρίως ντέρμπι- όταν είχε προηγηθεί. Ή ο αποκλεισμός από το κύπελλο, ένας από τους βασικούς στόχους του Ολυμπιακού. Υπάρχει και το ελαφρυντικό ότι ο ίδιος δεν έκανε την προετοιμασία αφού διαδέχθηκε τον Λίνεν. Πλάκα πλάκα μια λαμπάδα στον Γερμανό που έφυγε νωρίς, δεν είναι κακή ιδέα…. Σημαντική επισήμανση ότι ο Ολυμπιακός εφέτος δεν είχε μεσοβδόμαδα Ευρωπαϊκές υποχρεώσεις, κι αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψιν του ο έμπειρος τεχνικός για του χρόνου.

Για να το κλείσουμε τώρα όταν ο προπονητής είναι σοβαρός, γνώστης του αντικειμένου, δουλευταράς και καριερίστας συνήθως η επιτυχία θα έρθει. Βασική προυπόθεση να τον στηρίξει και να τον αφήσει η διοίκηση μέχρι τέλους να δουλέψει! Κι αυτό έκαναν εφέτος στον Ολυμπιακό και τώρα απολαμβάνουν τους καρπούς της επιλογής τους.

Πηγή: aixmi.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags