Facebook Pixel «"Χωρίς σάλιο"»
| 2011-03-25 14:08:00

«"Χωρίς σάλιο"»

«"Χωρίς σάλιο"»

Ο Κώστας Καίσαρης γράφει στο Goal για τη χώρα που όλοι μιλάνε με τη γλώσσα της αλήθειας και βρέθηκε ο ένας και μοναδικός Βαγγέλης Μαρινάκης που κάνει το άσπρο μαύρο...

ΚΡΙΜΑ κι άδικο. Αυτό το πυρ ομαδόν εναντίον του Βαγγέλη Μαρινάκη. Οτι μιλώντας ως πρόεδρος της Super League έφτιαξε μια εικονική πραγματικότητα. Οτι το επαγγελματικό ποδόσφαιρο βαδίζει στο δρόμο της ανάπτυξης και της προόδου και για ό,τι τυχόν κακό υπάρχει, φταίνε η aστυνομία κι ο Μπιτσαξής. Και πέσανε απάνω του όλοι να τον φάνε. Μάλιστα. Σε μια χώρα και σε μια κοινωνία που όλοι μιλάνε με τη γλώσσα της αλήθειας βρέθηκε ο ένας και μοναδικός Βαγγέλης Μαρινάκης που κάνει το άσπρο μαύρο.

Οτι δηλαδή έχουν μειωθεί τα επεισόδια, αφού οι οπαδοί δεν πλακώνονται μεταξύ τους, αλλά μπουκάρουν στα γήπεδα για να πλακώσουν τους δικούς τους ποδοσφαιριστές. Μάλιστα. Στη χώρα της ειλικρίνειας και της διαφάνειας ο μοναδικός που χαλάει τη σούπα είναι ο Βαγγέλης. Οταν βγαίνει ο pρωθυπουργός της χώρας και λέει ότι όλα πάνε πρίμα, ουδείς ενοχλείται και ουδείς τον αποκαλεί ψεύτη. Οταν βαφτίζει την ανεργία, τις απολύσεις και τις μειώσεις των αποδοχών, διαρθρωτικές αλλαγές, ουδείς τον αποκαλεί παραμυθατζή. Οταν ο αρχηγός της Αξιωματικής Aντιπολίτευσης και επόμενος πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς λέει ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει από το μνημόνιο μέσα σε πέντε λεπτά ουδείς τον αποκαλεί πολιτικό απατεώνα. Οταν ο Καρατζαφέρης ψηφίζει το μνημόνιο, αλλά καταψηφίζει την εφαρμογή του, ουδείς τον θεωρεί τυχοδιώκτη.

Οταν η Ντόρα βγαίνει και λέει ότι για όλα φταίνε τα δύο μεγάλα κόμματα κανείς δεν της πετάει γιαούρτια. Τον Πάγκαλο έχουν βάλει μόνο στο σημάδι. Ενοχλήθηκαν οι δημοσιογράφοι επειδή ο Μαρινάκης αρνήθηκε να απαντήσει για τις κασέτες. Το κόμματα εξουσίας, που έχουν πάρει και τα λεφτά, ποια είναι η θέση τους για την υπόθεση Siemens; Κι αν στην κασέτα ακούγεται η φωνή του Μπέου να λέει για 52-48, τα λεφτά της Siemens δεν ήταν κουβεντιαστά. Ηταν σπαρταριστά. Ζωντανά. Ή μήπως λένε την αλήθεια οι υπουργοί; Προτεραιότητά μας η καταπολέμηση της ανεργίας λέει η Λούκα Κατσέλη. Κι έτσι όπως την κόβεις, ούτε για να φτιάξει ένα φρικασέ της προκοπής δεν την έχεις ικανή. Η μοναδική αλήθεια που έχει ειπωθεί ήταν το «δεν υπάρχει σάλιο». Του Λοβέρδου. Κι αυτή ήταν μισή. Το σωστό θα ήταν να έλεγε «χωρίς σάλιο». Που τσούζει όταν μπαίνει πολύ περισσότερο.

Μαγνητοφωνούν ο ένας τον άλλον
ΣΑΦΩΣ και το ελληνικό ποδόσφαιρο πάει από το κακό στο χειρότερο. Και δεν πριονίζουνε το κλαδί οι δημοσιογράφοι, όπως είπε ο Βαγγέλης (φωτό). Μεταξύ τους οι παράγοντες μαγνητοφωνούν ο ένας τον άλλον. Ο ίδιος ο Μαρινάκης είπε για το γκολ του Κατσουράνη, που ακυρώθηκε στο Καραϊσκάκη, ότι «ήταν ένα από τα εκατοντάδες διαιτητικά λάθη που έχουνε γίνει μέσα στη σεζόν». Οσο για το επίπεδο των παραγόντων, το δείχνουν οι χαρακτηρισμοί του ένος για τον άλλον. Το τι έχει πει ο Μαρινάκης για τον Πατέρα και το τι έχει πει ο Πατέρας για τον Μαρινάκη. Μέχρι και για τη στρατιωτική θητεία έκανε αναφορά ο Κόντης. Και για ποια Super League μπορούν να μιλάνε όταν όσο είναι πρόεδρος ο Μαρινάκης δεν πάει ο Παναθηναϊκός κι όσο είναι ο Μπέος, δεν πάει ο Πηλαδάκης;

Στα ψέματα δεν τους φτάνουνε
ΤΑ πολλά λόγια είναι φτώχεια. Ενα και μόνο αρκεί. Μια ερώτηση στον Μαρινάκη έφτανε και περίσσευε: «Σε ποια άλλη χώρα του κόσμου ο πρόεδρος του επαγγελματικού πρωταθλήματος έχει αλληλομηνυθεί με τον κορυφαίο ποδοσφαιριστή;».

Εχει γίνει αυτό με τον πρόεδρο της ισπανικής λίγκας και τον Μέσι; Της αγγλικής και τον Ρούνεϊ; Ή της ιταλικής και τον Ντελ Πιέρο; Ενδεχομένως να έχει γίνει αυτό στην Ουγκάντα ή στη Μοζαμβίκη. Δεν είναι σίγουρο όμως.

Στην Ελλάδα πάντως και ο Σισέ έχει υποβάλει μήνυση στον Μαρινάκη και ο Μαρινάκης στον Σισέ. Αν είσαι δημοσιογράφος, αυτήν την ερώτηση κάνεις μόνο και σηκώνεσαι και φεύγεις. Σε κάθε περίπτωση, όμως, τα ψέματα του ποδοσφαίρου είναι πολύ λιγότερα από τα ψέματα της πολιτικής.

Στο ποδόσφαιρο έστω και σε κάποιο βαθμό υπάρχει αξιοκρατία. Πρωτάθλημα με τα ψέματα δεν μπορείς να πάρεις. Εστω κι αν στο Καραϊσκάκη το 2-1 του Παναθηναϊκού έγινε 2-1 υπέρ του Ολυμπιακού, στην τελική το πρωτάθλημα το πήρε η καλύτερη ομάδα. Η ομάδα με τον καλύτερο προπονητή, η ομάδα που έπαιξε το καλύτερο ποδόσφαιρο. Δεν το πήρε με τα ψέματα ο Ολυμπιακός.

Το πήρε με τον Ιμπαγάσα, το πήρε με τον Μιραλάς, το πήρε με τον Ριέρα, το πήρε με τον Φουστέρ. Οταν πήγε πέρυσι το καλοκαίρι στον Ολυμπιακό ο Μαρινάκης, δεν έκανε το αφεντικό με το στόμα.

Εβαλε το χέρι στην τσέπη. Πλήρωσε. Τα λεφτά ήταν πραγματικά. Δεν ήταν κουβεντιαστά σαν του Γιωργάκη όταν έλεγε «λεφτά υπάρχουν». Οπως ήταν πραγματικά τα λεφτά της πολυμετοχικότητας στον Παναθηναϊκό. Στην πολιτική με τα ψέματα την παίρνεις την εξουσία.

Ακόμα κι ένας μπαχλάς σαν τον Καραμανλή μπόρεσε να δουλέψει τον κόσμο και να κερδίσει δύο εκλογές. Δεν ήταν δύσκολο. Στο ποδόσφαιρο για να κερδίσεις το πρωτάθλημα θέλει δουλειά. Θέλει προσπάθεια. Ο,τι και να κάνουν οι παράγοντες. Οση προσπάθεια κι αν καταβάλλουν, τους πολιτικούς στα ψέματα δεν τους φτάνουνε. Οι μεταγραφές που είχε υποσχεθεί στον Ολυμπιακό ο Μαρινάκης γίνανε. Οπως είχε γίνει η μεταγραφή του Σισέ στον Παναθηναϊκό. Απ' όλα αυτά που έχουν υποσχεθεί οι πολιτικοί, τι έχουν κάνει; Χαίρετε.

Σε όσους μιλάνε ελληνικά και σε πέντε έξι άλλες γλώσσες
Η Αννα Διαμαντοπούλου, που παρακολούθησε ως αρμόδια υπουργός Παιδείας κάτω από αστυνομική προστασία τη μαθητική παρέλαση, ήταν σαφής και ξεκάθαρη: «Οπως το 1821 η Ελλάδα κέρδισε μια μεγάλη αυτοκρατορία, έτσι και τώρα θα μπορέσει να ξεπεράσει την κρίση». Λεφτά μπορεί να μην έχουμε, αλλά από αισιοδοξία σκίζουμε.

Σε αντίθεση δηλαδή με την ΑΕΚ, που η αδειοδότηση είναι το τελευταίο παλούκι που θα πηδήξουν οι Παππανοτιάδες. Απο κει και πέρα, ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος. Η ΑΕΚ χρωστάει σε όσους μιλάνε ελληνικά και σε πέντε έξι άλλες γλώσσες. Σιγά σιγά αρχίζουν και βγαίνουν: Πεντακόσια χιλιάρικα στον Χουανφράν που μιλάει ισπανικά. Διακόσια χιλιάρικα στον Μαντούκα, που μιλάει βραζιλιάνικα. Τα λεφτά του Μπάγεβιτς, που μιλάει σέρβικα, είναι λίγα. Στους Ελληνες χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα.

Αυτός που θα πληρώνει θα είναι ο Κανένας
ΣΤΑ εκατόν πενήντα χιλιάρικα είναι η οφειλή στον Αλεξόπουλο. Και λέμε για ποδοσφαιριστές που έχουν φύγει από πέρυσι για να διαπιστωθεί το αυτονόητο. Οτι η περίφημη αδειοδότηση στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι μαϊμού. Παραμύθι φούρναρης υπογράφουν οι ποδοσφαιριστές τα χαρτιά ότι έχουν εξοφληθεί και είναι πληρωμένοι. Το ίδιος θα γίνει και φέτος. Εναντι θα πάρουνε Ελληνες και ξένοι ποδοσφαιριστές. Η εξόφληση των οφειλών θα είναι μιλητή.

Επί της ουσίας τα χρέη θα τρέχουν. Με τους Παππανοτιάδες να λένε δεύτε λάβετε τελευταίον ασπασμόν. Μόλις τελειώσει η σεζόν αυτός που θα πληρώνει πλέον στην ΑΕΚ θα είναι ο Κανένας. Για να βρεθούν λεφτά θ' αρχίσουν τα φιλικά με τη Φενέρμπαχτσε, όπως έκανε ο Ολυμπιακός χθες με τον Ερυθρό Αστέρα για τον Ερασιτέχνη και τα SMS του ενός ευρώ για τη δήλωση συμμετοχής στο πρωτάθλημα.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags