25/03/11 - 15:46

Δόκιμος πρωτοετής!

Ο τίτλος ήταν «Ρομέιν Σάτο... παρουσιάσου». Και ο Αφρικανός άσος του Παναθηναϊκού το έκανε. Όπως κάθε φορά που η ζωή τον προκαλούσε.

Δόκιμος πρωτοετής!
48.537views 0shares

1. Γνωρίστε το Μπανγκούι!

Μια πόλη στην Κεντρική Αφρική, με πληθυσμό λίγο πάνω από τις 600.000 υποδέχτηκε τον Ρομέιν Γεσάγκμπα Σάτο Λέμπελ στις 2 Μαρτίου του 1981. Σε μια γειτονιά, που ήταν γνωστή για την πολύ φτηνή αγορά της και τα παράνομη σφαγεία, ο μικρός Αφρικανός είχε ένα περίεργο όνειρο. Ήθελε να παίξει μπάσκετ. Καθημερινά περπατούσε πέντε χιλιόμετρα για να φτάσει στο γήπεδο μπάσκετ στο Κουντούκου και να προπονηθεί. «Ξεκίνησα πολύ μικρός και στην απόλυτη ανωνυμία. Δούλεψα σκληρά και προσευχόμουν στο Θεό για να με βοηθήσει», περιγράφει για τα άγνωστα χρόνια της ζωή τους.

Χρόνια που θα μπορούσαν, απλά να αποτελέσουν ένα χαμένο όνειρο, αν δεν του χαμογελούσε η τύχη. «Ο Πελέμ Ευγκέν, πρώην διεθνής παίκτης ήρθε στο Μπανγκούι. Ήμασταν αρκετά παιδιά που δουλεύαμε σκληρά και το εκτίμησε. Έπαιζα σε μια ομάδα που την έλεγαν Red Star Club Ndongo (σ.σ. λέγεται πως βρέθηκε εκεί ξεκινώντας ένα ταξίδι με 100 γαλλικά φράγκα στην τσέπη του) μαζί με άλλα παιδιά, όπως οι Regis Kondjia, Assangué Souleymane Fidam Dotte, Kossibaye Loris, Cyrus Christian. Ο Πελέμ μάς βοήθησε να φύγουμε για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Κανόνισε τις υποτροφίες, τις ομάδες και τις οικογένειες που θα μέναμε».

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο gazzetta.gr