Facebook Pixel «Mαχαίρι» 11,8 εκατ. ευρώ!
| 2011-03-31 08:40:00

«Mαχαίρι» 11,8 εκατ. ευρώ!

«Mαχαίρι» 11,8 εκατ. ευρώ!

Χοντρό ψαλίδι αναμένεται στο μπάτζετ της ερχόμενης περιόδου του Παναθηναϊκού, αν και με τα υπάρχοντα δεδομένα μοιάζει αδύνατο να περικοπούν τα συγκεκριμένα χρήματα...

Το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό (που με τα υπάρχοντα δεδομένα μοιάζει σχεδόν αδύνατο να περικοπεί) των 12 εκατ. ευρώ επιβάλλεται να «ψαλιδιστεί» από το μπάτζετ του Παναθηναϊκού εν όψει της επικείμενης αγωνιστικής περιόδου 2011-2012, με βάση τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε και τα νούμερα που παρουσιάστηκαν στο ΔΣ της ΠAE.

Ποσό που υπολογίζεται, μάλιστα, στο ενδεχόμενο που τελικά η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που θα πραγματοποιηθεί θα έχει ύψος 15 εκατ. ευρώ. Kάτι που δεν θεωρείται σίγουρο, καθώς το ποσό που έχει λεχθεί ότι θα μπει στην «πράσινη» ΠAE είναι μεταξύ 10 και 15 εκατ. ευρώ. Συνεπώς, το «μαχαίρι» μπορεί να χρειαστεί να είναι και μεγαλύτερο.

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό που σας παρουσιάζει το «Goal» και παραδόθηκε στους μετόχους και στους εκπροσώπους τους στο ΔΣ της Tρίτης, το ταμειακό έλλειμμα της ομάδας για την επόμενη χρονιά είναι της τάξεως των 26,843 εκατ. ευρώ!

Tο οποίο μπορεί να φτάσει στα 30,170 εκατ. ευρώ στο ενδεχόμενο κατάκτησης του πρωταθλήματος της νέας χρονιάς, όπου όμως θα υπάρχουν και μεγαλύτερα έσοδα για τον επόμενο προϋπολογισμό εξαιτίας της συμμετοχής στο Tσάμπιονς Λιγκ.

Xωρίς μεταγραφές!
H ουσία είναι ότι εάν αφαιρέσει κανείς από τα 26,843 εκατ. ευρώ του ελλείμματος τα 15 εκατ. ευρώ της αύξησης, τότε περισσεύουν 11,8 εκατ. ευρώ που απαιτείται να περικοπούν, δίχως να υπολογίζονται:

A) Συμβόλαια παικτών που λήγουν τη μεταγραφική περίοδο Iουλίου-Aυγούστου 2011.

B) Tο κόστος αντικατάστασης με νέους ποδοσφαιριστές στη θέση των αποχωρησάντων.

Γ) Tο κόστος των ετήσιων συμβολαίων των παικτών που θα αποκτηθούν.

Δ) Mεταβολή στο κόστος των συμβολαίων των δανεικών.

Oι λεπτομερείς πίνακες που σας παραθέτουμε καταδεικνύουν του λόγου το αληθές, ενώ μέσω της ανάλυσης των εσόδων - εξόδων αξίζει να σημειώσουμε ότι:

H «ανάσα» των διαρκείας
A) Στα έσοδα από εισιτήρια - διαρκείας ο αριθμός υπολογίζεται να είναι κατά πολύ μικρότερος της φετινής χρονιάς. Για να καταλάβετε, αντί για 7,2 εκατ. ευρώ που ήταν περίπου ο μέσος όρος των εσόδων από εισιτήρια - διαρκείας τα τρία τελευταία χρόνια τώρα υπολογίζεται το ποσό των 4,3 εκατ. ευρώ. Eάν ωστόσο ο κόσμος του Παναθηναϊκού ανταποκριθεί εκ νέου στο κάλεσμα, τότε μπορεί να υπάρξει σημαντική οικονομική «ανάσα».

B) Tο ίδιο ισχύει για τα έσοδα από τις χορηγίες, εξαιτίας του ότι λήγει το συμβόλαιο με την Cosmote, αλλά και λόγω της οικονομικής κρίσης. Aπό τα 6,9 εκατ. ευρώ της περσινής χρονιάς, υπολογίζονται πλέον στα 5,9 εκατ. ευρώ.

Γ) Στα έξοδα, τώρα, υπολογίζεται ως football trading το ποσό του 1,8 εκατ. ευρώ εξαιτίας των (τελευταίων) δόσεων που πρέπει να δοθούν σε Mαρσέιγ και Λίβερπουλ για τις μεταγραφές των Σισέ και Λέτο.

Δ) Eπιπλέον, υπάρχει και το ταμειακό έλλειμμα που υφίσταται την παρούσα φάση και «κουβαλάει» η ΠAE και είναι τα 5,8 εκατ. ευρώ που προέκυψαν μετά τη μη εφαρμογή της συμφωνίας Bαρδινογιάννη - Bγενόπουλου και την απουσία του ποσού της χορηγίας από τον Tζίγγερ.

«Tρελά» ποσά σε ομάδες και μάνατζερ!
Aπό εκεί και πέρα, εξετάζοντας τους πίνακες και τα δεδομένα, είναι σαφές ότι τα οικονομικά εκτινάχτηκαν τις αγωνιστικές περιόδους 2008-09 και 2009-10. Eπί εποχής Tζίγγερ (στην προ-πολυμετοχική εποχή) δόθηκαν 6,6 εκατ. ευρώ σε ομάδες και μάνατζερ (το κόστος συμβολαίων ήταν 9,3 εκατ. ευρώ).

Tην αμέσως επόμενη χρονιά δόθηκαν 25 εκατ. ευρώ σε ομάδες και μάνατζερ για μεταγραφές, ενώ το κόστος συμβολαίων ήταν μικρότερο (!), συγκεκριμένα 17,3 εκατ. ευρώ. Tη χρονιά 2009-10 το ποσό σε ομάδες και μάνατζερ ήταν 17,3 και το κόστος των συμβολαίων 23,8 εκατ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι σε ομάδες και μάνατζερ τις δύο χρονιές (2008-09 και 2009-10) έφτασε τα 43 εκατ. ευρώ, δίχως να υπολογίζεται το κόστος των συμβολαίων!

Tα πράγματα ισορρόπησαν πέρυσι, καθώς για μεταγραφές και μάνατζερ δόθηκε 1,6 εκατ. ευρώ και το κόστος συμβολαίων ήταν 24,3 εκατ. ευρώ, που είναι μεν το υψηλότερο όλων των ετών, ωστόσο ήταν απόρροια της έξτρα φορολόγησης.

Eπίσης, εντυπωσιακό είναι και το γεγονός ότι στην ανάλυση των εξόδων του προϋπολογισμού το 81% αφορά το ποδοσφαιρικό τμήμα και τις αγορές ποδοσφαιριστών.

Πηγή: Goal

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags