Facebook Pixel "Αλλαξε ή όχι επίπεδο ο Παναθηναϊκός;"
| 2011-04-06 12:27:00

"Αλλαξε ή όχι επίπεδο ο Παναθηναϊκός;"

"Αλλαξε ή όχι επίπεδο ο Παναθηναϊκός;"

Ο Γιάννης Σκόκας γράφει στο blog του για τους "Γκουμο-Μπασινάδες" και αν η αποχώρηση των Σισέ, Λέτο και Ζιλμπέρτο μπορεί να βγάλει κερδισμένη (ποδοσφαιρικά) την ομάδα...

Αν με… τρελαίνει κάτι όσα χρόνια ασχολούμαι με το ρεπορτάζ του Παναθηναϊκού αλλά και παλιότερα ως φίλαθλος, είναι η μόνιμη και διαρκής προσπάθεια απαξίωσης της εκάστοτε ομάδας του Τριφυλλιού από Παναθηναϊκούς! Την τελευταία δεκαετία σε αυτή την… αρρώστια μάς έχει απασχολήσει η ομάδα των Καρα-Γκουμο-Μπασινάδων, λίγο μετά η λεγόμενη γενιά της Ριζούπολης, αργότερα η ομάδα του 2008 και πλέον ο πολυμετοχικός Παναθηναϊκός.

Αυτές οι ομάδες έχουν κάτι κοινό: βρέθηκαν εν μέσω μιας έντονης ενδοπαναθηναϊκής αντιπαράθεσης που είχε ως αποτέλεσμα την αμφισβήτησή τους με πολλούς (ευθείς και πλάγιους) τρόπους που μόνο κακό προκάλεσε στον σύλλογο.

Σκεφτείτε σήμερα αμιγώς ποδοσφαιρικά, με πιο καθαρό μυαλό και δίχως να εξετάσουμε την εκάστοτε διοικητική κατάσταση και τα όποια λάθη έγιναν, αν η ομάδα της περιόδου 2002-2005 άξιζε μεγαλύτερου σεβασμού από ό,τι πραγματικά είχε και αν η ομάδα του Πεσέιρο έπρεπε να τυγχάνει καλύτερης αντιμετώπισης για τη μάχη που έδωσε προς τετραετίας.

Εχω την αίσθηση ότι το ίδιο λάθος ερχόμαστε να κάνουμε και σήμερα με τον πολυμετοχικό Παναθηναϊκό. Μια ομάδα η οποία έφτασε στους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ, κατέκτησε πανηγυρικά ένα νταμπλ και εφέτος έμεινε εκτός στόχων λόγω εγκληματικών μετοχικών, διοικητικών και διαιτητικών λαθών, απαξιώνεται αρχικά από τους ίδιους τους μετόχους της και ακολούθως από τους οπαδούς της, και πλέον βρίσκεται υπό έντονη αμφισβήτηση και διάλυση.

Δεν εξετάζω ποιος είναι με ποιον, ποιος υποστηρίζει ποιον και για ποιους λόγους το κάνει αλλά βλέπω το αποτέλεσμα. Και το αποτέλεσμα δείχνει ότι ο Παναθηναϊκός ετοιμάζεται να διαλύσει την ομάδα που τον επανέφερε στην κορυφή. Ακούω και μαθαίνω ότι όλοι οι παίκτες του Τριφυλλιού είναι πλέον προς πώληση, καθένας έχει την τιμή του και εφόσον ικανοποιηθεί η ΠΑΕ, θα παραχωρηθούν προκειμένου να βελτιωθούν τα οικονομικά του συλλόγου.

Και λέω εγώ με το φτωχό μου το μυαλό: ωραία, να βελτιωθούν τα οικονομικά αλλά τα αγωνιστικά θα φτιάξουν; Ή μήπως θα πάμε ξανά στη λογική ότι «ο Παναθηναϊκός δεν χρωστάει σε κανέναν» και είναι καθαρός αλλά θα επιστρέψουμε σε μεταγραφές χαμηλού κόστους;

Με συγχωρείτε αλλά αν δεν το έχετε καταλάβει (ή κάποιοι θέλετε να το καταλάβετε), ο Παναθηναϊκός της τελευταίας τριετίας αγωνιστικά άλλαξε επίπεδο. Ανέβηκε σκαλοπάτι και πήγε ψηλότερα. Πήρε μεν έναν ιδιόρρυθμο προπονητή, τον Χενκ τεν Κάτε (με τα όποια στραβά του) άλλα άλλαξε τον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας. Ο Παναθηναϊκός απέκτησε ρυθμό και έγινε πιο πιεστικός και πιο επιθετικός (μεταξύ άλλων). Οσοι αμφισβητούσαν τον ολλανδό, ας αναλογιστούν το έργο του σκεπτόμενοι πώς έπαιζε η ομάδα του 2008 και πώς η ομάδα του 2009 και του 2010 και πώς στη μετά Τεν Κάτε εποχή άρχισε σιγά σιγά το αγωνιστικό πισωγύρισμα.

Κατά το ίδιο διάστημα, ο Παναθηναϊκός αγόρασε ποδοσφαιριστές παγκόσμιας κλάσης όπως ο σπουδαίος Ζιλμπέρτο Σίλβα και ο μοναδικός Τζιμπρίλ Σισέ, πήρε μέσα από τα χέρια του «αιώνιου» αντιπάλου τον πιο hotπαίκτη του Ολυμπιακού προ διετίας και το αγαπημένο παιδί της εξέδρας (Λέτο το όνομά του), έφερε στην Ελλάδα τον πιο ποιοτικό έλληνα μέσο Κώστα Κατσουράνη και ενίσχυσε την άμυνά του με τον Ζαν Αλέν Μπουμσόγκ, έναν φημισμένο και εγνωσμένης αξίας στόπερ. Ολους αυτούς τους πλαισίωσε με ένα πολύ καλό υλικό που είτε προϋπήρχε είτε αποκτήθηκε στην πορεία.

Λάθη σαφώς και έγιναν και μάλιστα πάρα πολλά επί των ημερών της πολυμετοχικότητας, αλλά πείτε μου με το χέρι στην καρδιά: ανέβηκε ή όχι επίπεδο ο Παναθηναϊκός; Εγώ θεωρώ ότι ανέβηκε, όσα λάθη και αν έγιναν, όση σπατάλη και αν υπήρξε…

Ας κάνουμε λοιπόν μια υπόθεση εργασίας και ας δώσουμε τροφή για σκέψη: Αν το ερχόμενο καλοκαίρι αποχωρήσουν από την ομάδα ο Ζιλμπέρτο, ο Σισέ και ο Λέτο και αντικατασταθούν από τον Μάτος, τον Μπλάνκο και τον Αμπντούν (που λέει ο λόγος), προφανώς οικονομικά ο σύλλογος θα επωφεληθεί καθώς αφενός θα γλιτώσει βαριά συμβόλαια, αφετέρου στο ταμείο θα εισρεύσει ζεστό χρήμα. Ποδοσφαιρικά όμως θα βγει κερδισμένη η ομάδα; Τι λέτε;

Πηγή: leoforos.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags