Facebook Pixel "Mε ή χωρίς τον Βαλβέρδε"
| 2011-04-06 13:30:00

"Mε ή χωρίς τον Βαλβέρδε"

"Mε ή χωρίς τον Βαλβέρδε"

Προπονητή που θα μείνει για πολλά χρόνια στον Ολυμπιακό πρέπει να ψάξει ο Μαρινάκης, είτε αυτός είναι ο Ισπανός είτε όχι, σύμφωνα με όσα γράφει ο Βασίλης Σαμπράκος...

Στα γκάλοπ των τελευταίων ημερών, η συντριπτική πλειοψηφία αυτών που απαντούν στα αθλητικά websites εκτιμά ότι η στάση του Ερνέστο Βαλβέρδε κρύβει τη διάθεση, έως και την απόφασή του να αφήσει τον πάγκο του Ολυμπιακού. Για λόγους που έχουν αναλυθεί από αυτήν την εφημερίδα, σε ρεπορτάζ και άρθρα, ο Ισπανός σκέφτεται και επιδιώκει την επιστροφή στην πατρίδα του. Ενδεχομένως στο Μπιλμπάο, εκεί όπου, λένε, είναι πιθανό να έχει ήδη δώσει τα χέρια για συνεργασία από το καλοκαίρι. Πάνω στην υπόθεση Βαλβέρδε έχει νόημα να παρουσιαστούν βαθύτερες αναλύσεις όταν θα έχουμε μάθει την απόφασή του. Μεγαλύτερη σημασία έχει η επιλογή που θα κάνει ο Ολυμπιακός.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης έδειξε από τις πρώτες ημέρες του στο ποδόσφαιρο ότι αντιλαμβάνεται τη θέση του προπονητή όπως της πρέπει, δηλαδή ως τη θέση του διευθυντή της αθλητικής εταιρείας που αγόρασε. Ετσι την αντιμετώπισε, γι’ αυτό μπήκε στο αεροπλάνο για να ψήσει τον προπονητή που είχε πει όχι στον Σωκράτη Κόκκαλη, (και) γι’ αυτό πήρε το πρωτάθλημα με την πρώτη. Από έναν μεγαλομέτοχο με αυτήν την αντίληψη πάνω στον ρόλο, τις αρμοδιότητες και τις απαιτήσεις της θέσης του προπονητή του Ολυμπιακού, έχει πλέον κανείς υψηλότερες απαιτήσεις. Μια πολύ ψαγμένη επιλογή, που θα πείθει στην πρώτη ανάγνωση ότι είναι μια από τις καλύτερες που θα μπορούσε, ρεαλιστικά, να κάνει κανείς στη θέση του. Μην τρελαθούμε και αρχίσουμε να κουβεντιάζουμε σχετικά με το αν είναι ή όχι δυνατόν να έρθει ο Ζοσέ Μουρίνιο στην Ελλάδα.

Ο Μαρινάκης κάνει τούτη τη στιγμή το αυτονόητο για όλους όσοι αντιλαμβάνονται το ποδόσφαιρο της εποχής. Προσπαθεί να κρατήσει τον προπονητή που δημιούργησε έναν πρωταθλητή Ολυμπιακό, για να επιχειρήσει να εξελίξει μαζί του τον Ολυμπιακό και να ωριμάσει, να βελτιώσει αυτήν την έκδοση που παρακολουθήσαμε στη διάρκεια της σεζόν. Οπως όμως είναι επίσης πολύ λογικό, στα όρια του αυτονόητου, δεν θα χάσει όλο τον χρόνο του Ολυμπιακού στην προσπάθεια να πείσει έναν προπονητή που δεν θέλει να πειστεί. Αν φτάσει σε αυτό το συμπέρασμα, ο μεγαλομέτοχος του Ολυμπιακού θα προχωρήσει παρακάτω. Και πολύ καλά θα κάνει. Οπως καλά κάνει που ερευνά ήδη όλες τις επιλογές που μπορεί να του παρουσιαστούν του Ολυμπιακού για τον πάγκο του. Οχι μόνο για να δείξει στον Βαλβέρδε ότι υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές, αλλά κυρίως για να μη χάσει ο Ολυμπιακός το πολύ μεγάλο πλεονέκτημα που έχει αποκτήσει, το δικαίωμα να ξεκινήσει άμεσα, μήνα Απρίλιο, να σχεδιάζει την ομάδα της επόμενης σεζόν.

Προτού κανείς φτάσει σε συμπέρασμα σχετικά με την καλύτερη επιλογή που μπορεί να κάνει ο Ολυμπιακός για τη διεύθυνση της ομάδας του, πρέπει να γνωρίζει το εύρος των επιλογών, τα ονόματα των προτεινόμενων, αλλά και τον στόχο, το αθλητικό πλάνο της επόμενης σεζόν. Αν έχουμε όλοι καταλάβει καλά, η επιθυμία της διοίκησης του Ολυμπιακού είναι να εξελίξει αυτήν την ομάδα, που άρχισε να δημιουργείται πριν από περίπου 7 μήνες. Αν έτσι είναι, η φιλοσοφία του νέου πρέπει να είναι συμβατή με αυτήν του νυν προπονητή. Για να μη χρειαστεί ανακαίνιση και για να μη χάσει ο Ολυμπιακός όσα πλεονεκτήματα δημιούργησε στη διάρκεια της σεζόν.

Σημαντική παράμετρος είναι βεβαίως η ταχύτητα στη διαδικασία ωρίμανσης της ομάδας, αφού αυτή θα βγει να παίξει στην ευρωπαϊκή σκηνή, σε αυτήν που παίζονται τα υψηλότερα και ποιοτικότερα θεάματα του ποδοσφαίρου, εκεί όπου συμμετέχουν και διαγωνίζονται οι ακριβότερες παραγωγές της σεζόν, στο Champions League. Αυτό, την εικόνα και τα αποτελέσματα στο Champions League, ο Ολυμπιακός θα επιχειρήσει να το συνδυάσει. Στη φάση που βρίσκεται όμως δεν μπορεί αυτό να γίνει ξαφνικά αυτοσκοπός. Διότι, αν γίνει, ο Ολυμπιακός θα ξαναμπεί στον κίνδυνο να φτιάχνει ομάδες της μιας ή των δύο χρήσεων. Και δεν έβαλε τέτοιες βάσεις φέτος με τον Βαλβέρδε. Εβαλε βάσεις να φτιάξει ομάδα μακράς διαρκείας, με μακρινή ημερομηνία λήξης. Κι επειδή αυτός είναι ο μόνος δρόμος που δίνει προοπτική ευημερίας σε μια ελληνική ομάδα, η λογική λέει ότι σε αυτόν τον δρόμο θα επιχειρήσει να μείνει ο Ολυμπιακός. Και τέτοιων προδιαγραφών προπονητή θα ψάξει.

Πηγή: Εξέδρα

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags