Facebook Pixel Θάμπωσε, προκάλεσε ερωτηματικά, «έφυγε»!
| 2013-12-21 09:00:00

Θάμπωσε, προκάλεσε ερωτηματικά, «έφυγε»!

Θάμπωσε, προκάλεσε ερωτηματικά, «έφυγε»!

«Σκυλίσια Μέρα» με την κορυφαία σπρίντερ βάσει επιδόσεων, που, όμως, έφυγε τόσο άδοξα από την ζωή…

Από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε στο προσκήνιο η Φλόρενς Γκρίφιθ Τζόινερ εντυπωσίασε. Με εκπληκτικές επιδόσεις κι εντυπωσιακό στυλ. Άρχισε, όμως, να γεννά κι ερωτηματικά. Πώς είναι δυνατόν αυτή η γυναίκα να τρέχει τόσο γρήγορα;

Η Γκρίφιθ ήρθε σαν σήμερα στην ζωή, το 1959 στο Λος Άντζελες. Το 1988 στους ολυμπιακούς αγώνες της Σεούλ μάγεψε. Με την φαντεζί εμφάνισή της και τα «τρελά» ρεκόρ της. Κέρδισε τρία χρυσά κι ένα ασημένιο.

Στα 100 μ. με 10.54, ενώ στα 200 έκανε παγκόσμιο ρεκόρ με 21.34. Το παγκόσμιο ρεκόρ 10.49, ωστόσο, αντέχει μέχρι και σήμερα και το είχε κάνει τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς. Ακατάρριπτη παραμένει και η επίδοσή της στα 200 μ.

Οι φήμες για χρήση απαγορευμένων ουσιών έδιναν κι έπαιρναν από τότε. Ακόμα και για αυξητική ορμόνη, σύμφωνα με καταγγελίες. Ωστόσο, ουδέποτε βρέθηκε θετική σε κάποιον έλεγχο ντόπινγκ.

Το 1988, ο χρυσός ολυμπιονίκης του Λος Άντζελες, Χοακίμ Κρούζ, υποστήριξε πως οι επιδόσεις της πρέπει να προέρχονται από χρήση στεροειδών ή άλλων αναβολικών ουσιών. Εντύπωση είχε κάνει η ξαφνική έκρηξη των ρεκόρ της το 1988, αφού μέχρι τότε είχε χρόνο μόλις 10.91 στα 100 μ. και 21,96 στα 200 μ.

Η Γκρίφιθ αποσύρθηκε από την ενεργό δράση στην τοπ φόρμα της, όμως τα άσχημα νέα δεν άργησαν να έρθουν. Στις 21 Σεπτεμβρίου του 1998 σε ηλικία 38 ετών πέθανε κατά τη διάρκεια του ύπνου της. Δίχως, ωστόσο, να ξεκαθαριστεί η ακριβής αιτία θανάτου, ενισχύοντας έτσι τις φήμες.

Κατά την διάρκεια της νεκροψίας, εξάλλου, δεν έγιναν εξετάσεις για ανίχνευση στεροειδών. Η οικογένειά της έκανε λόγο για γενετικό πρόβλημα στον εγκέφαλο. Γνωστοποιήθηκε, μάλιστα, πως νωρίτερα είχε υποστεί άλλα τρία εγκεφαλικά και τουλάχιστον ένα καρδιακό επεισόδιο.

Όσο μυστήριο έκρυβε σαν εμφάνιση, όσο μυστήριο ήταν οι επιδόσεις της, άλλο τόσο μυστήριο ουσιαστικά παραμένει και ο θάνατός της…

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags