Facebook Pixel Μπάλα σε ρυθμούς.... σάμπα! (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)
| 2013-12-25 23:03:00

Μπάλα σε ρυθμούς.... σάμπα! (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

του Χρήστου Κωνσταντινίδη
Μπάλα σε ρυθμούς.... σάμπα! (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

Το doggy style σας παρουσιάζει μία καινοτόμο μέθοδο προπόνησης μετά μουσικής που τα... σπάει. Τί δηλώνει στην στήλη ο Νέιθαν Ίνο,προπονητής της Κ-16 της Άρσεναλ, ο οποίος συνέλαβε και εφάρμοσε τη συγκεκριμένη ιδέα

Τον Οκτώβρη, η στήλη είχε φιλοξενήσει ένα θέμα (πατήστε ΕΔΩ για να το θυμηθείτε) που πραγματευόταν το ζήτημα των Ακαδημιών στην Ελλάδα με αφορμή την επιλογή ενός 6χρονου Ελληνοβραζιλιάνου στα τμήματα Υποδομών της Γουέστ Χαμ. Το doggy style, είχε παραθέσει τα βήματα που ακολούθησε ο μικρός Ορλάντο Σαββάρης μέχρι να φτάσει σε μία από τις πιο σπουδαίες ποδοσφαιρικές σχολές στην Αγγλία.

Ένας από τους σταθμούς του πιτσιρικά ήταν η Turnstyles Football Academy, η οποία εφαρμόζει ένα ρηξικέλευθο τρόπο εκμάθησης των μυστικών της μπάλας! Όπως σας είχαμε αναφέρει, η καινοτομία της συγκεκριμένης σχολής έγκειται στο γεγονός, ότι οι μικροί ποδοσφαιριστές μαθαίνουν μπάλα εκτελώντας ασκήσεις με μουσική. Συνδυάζεται με απλά λόγια το ποδόσφαιρο με την ψυχαγωγία, μία μέθοδος που τους βοηθά στην ταχύτερη ανάπτυξή τους. Πρόκειται για μία πραγματικά ξεχωριστή Ακαδημία, στην οποία εργάζονται επαγγελματίες προπονητές και προσφέρει σε κάθε ηλικιακή ομάδα παιδιών τη δυνατότητα να χαλαρώσουν και να απολαύσουν την προπόνηση, μέσα από την λατινοαμερικάνικη μουσική.

Πως θα σας φαινόταν να παίζατε ποδόσφαιρο υπό τους ήχους της Σάμπα; Μπορεί η μουσική να συμβάλλει στη διάθεση ενός ποδοσφαιριστή, να αυξήσει την ενέργεια και την απόδοσή του; Παρόμοιους συλλογισμούς και ερωτήματα έβαζε στο μυαλό του ο πρώην παίκτης της Λιντς, Νέιθαν Ίνο, ο οποίος είναι ο εμπνευστής της συγκεκριμένης ιδέας (ποδόσφαιρο με μουσική) και διευθυντής της Turnstyles Football Academy. Πρόκειται για έναν καλλιεργημένο ποδοσφαιράνθρωπο (σπούδασε Sports Management και Bio-Mechanical Sciences στο Metropolitan University του Λονδίνου), ο οποίος εκτός από τη δική του Ακαδημία, διατελεί προπονητής της ομάδας Κ-16 της Άρσεναλ (από το 2009). Μάλιστα την οδήγησε δύο φορές στην κατάκτηση του νταμπλ. Παράλληλα διδάσκει τα μυστικά του ποδοσφαίρου σε σχολεία, ενώ έχει κάνει πάμπολλα ταξίδια στον κόσμο προκειμένου να κάνει σεμινάρια προπονητικής σε τεχνικούς.

Ο Ίνο μίλησε στην στήλη για το εγχείρημά του και τους στόχους που έχει θέσει στη δουλειά του. Πιστέψτε μας, η άποψή του πάνω στο ζήτημα της εξέλιξης των ταλέντων και της προπονητικής παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον.

«Συνέλαβα την ιδέα, όταν ήμουν 17 χρονών. Γυμναζόμουν στον κήπο του σπιτιού μου και προσπαθούσα να εξασκήσω τις ποδοσφαιρικές ικανότητές μου. Κάποια στιγμή έβαλα στο κασετόφωνο τη μουσική που αγαπούσα και συνειδητοποίησα ότι ο συνδυασμός με βοηθούσε. Όταν έκανα προπόνηση με μουσική, άλλαζε η ψυχολογία μου. Η εμπειρία και η απόλαυση της προπόνησης με μουσική, ήταν πολύ καλύτερη από τον καθιερωμένο τρόπο», ήταν το αρχικό σχόλιο του κόουτς της ομάδας Κ-16 της Άρσεναλ.

Παρότι ο Ίνο είχε αυτή την έμπνευση (sports με μουσική) πριν από αρκετά χρόνια, η ιδέα του τέθηκε σε εφαρμογή τα τελευταία 2 με την ίδρυση της Turnstyles Football Academy. «Ήταν σημαντικό για μένα, πριν εφαρμοστεί η ιδέα μου, να κατοχυρωθεί επιστημονικά, ότι η μέθοδος ήταν αποδοτική και πως μπορούσε, να βοηθήσει σε μεγάλο ποσοστό στην ανάπτυξη των αθλητών», σημειώνει ο Βρετανός, ο οποίος στη συνέχεια μίλησε για τη σχολή του και τη διαφορετικότητα της φόρμουλας που χρησιμοποιεί:

«Χρησιμοποιούμε τη μουσική σε μέρη της προπόνησης, εφαρμόζοντας συγκεκριμένες ασκήσεις. Εννοείται ότι υπάρχουν και τομείς που δεν υπάρχει η μουσική και ακολουθείται ο κλασικός τρόπος εκγύμνασης. Κάθε παιδί πρέπει να καταλάβει και να σέβεται το παιχνίδι, ώστε να μάθει πως να κυριαρχήσει. Αυτό δεν είναι εύκολο να διδαχτεί. Ποια είναι η λύση; Η διαδραστικότητα. Δίνουμε σε κάθε παιδί τη δική του μπάλα και προσθέτουμε μουσική, αδρεναλίνη, πάθος, ρυθμό, κοντρόλ και έτσι οι προπονήσεις αποκτούν... μαγεία. Στο Turnstyles έρχονται παιδιά από 3 μέχρι 15 χρονών, τα οποία με τη μέθοδό μας και τη βοήθεια της τεχνολογίας αναπτύσσουν το ταλέντο τους αρμονικά και βλέπουν αποτελέσματα. Αυτό αποδεικνύεται μέσω των αρχείων που κρατάμε για κάθε παίκτη βάσει των στατιστικών του. Η πρόοδος των μικρών ποδοσφαιριστών μπορεί να παρατηρηθεί σε βάθος 18 μηνών, ανάλογα με το πρόγραμμα που έχουν ενταχθεί και την ηλικία του καθενός. Έχει εξακριβωθεί και επιστημονικά, ότι όσο πιο γρήγορα ξεκινήσει ένα παιδί το πρόγραμμα τόσο πιο ταχύτερα θα είναι και τα αποτελέσματα».

Ο εμπνευστής της ιδέας και διευθυντής της Turnstyles Football Academy, Νέιθαν Ίνο

Στην Ακαδημία Turnstyles, η οποία μέχρι στιγμής δεν διαθέτει δικό της αθλητικό κέντρο, αλλά χρησιμοποιεί τις εγκαταστάσεις σχολείου (Enfield Grammar School ) στην περιοχή Ένφιλντ του Βόρειου Λονδίνου, μαθαίνουν μυστικά της μπάλας περίπου 1000 παιδιά εβδομαδιαίως από 12 εξειδικευμένους προπονητές. Μάλιστα, χάρη σε κρατικά κονδύλια και αθλητικές υποτροφίες, μαθητές από 10 σχολεία της πρωτεύουσας του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν την ευκαιρία να εξελίξουν δωρεάν το ταλέντο τους με αυτή την πρωτοποριακή μέθοδο. Πόσο κοστίζει όμως η συμμετοχή στην Ακαδημία του Νέιθαν Ίνο; Η προπόνηση αξίζει 8 λίρες την ώρα, δηλαδή περίπου 9,50 ευρώ.

Εκτός από την εξέλιξη του ταλέντου των ποδοσφαιριστών, ποιούς στόχους έχει θέσει για την Ακαδημία του ο Ίνο; «Ένας μακροπρόθεσμος στόχος μας είναι να αλλάξουμε τον τρόπο προπόνησης των αθλητών. Θέλουμε να εισάγουμε μία διαφορετική μέθοδος εκγύμνασης, η οποία θα συμβάλλει για τη μεγαλύτερη απόδοση του αθλητή, αλλά και να απολαύσει στο μέγιστο βαθμό την προπόνηση μέσα στο περιβάλλον που δημιουργεί η συγκεκριμένη φόρμουλα. Επιπρόσθετα επιθυμούμε την εισαγωγή της τεχνολογίας στην προπονητική», επισημαίνει.

Του project του Ίνο χαίρει μεγάλης αναγνωρισιμότητας στον κόσμο του ποδοσφαίρου. «Έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε πρακτική της μεθοδολογίας μας σε τουρνουά, στα οποία η συμμετοχή μας συνοδεύεται με πολλές νίκες. Πολύς κόσμος αρχίζει να μας αναγνωρίζει και ζητά να μάθει γι'αυτόν τον νέο τύπο ποδοσφαίρου», λέει.

Άραγε μπορούμε στην Ελλάδα να πάρουμε κάποτε στο μέλλον μία μικρή γεύση από Turnstyles; «Μέχρι στιγμής έχω γίνει αποδέκτης ενδιαφέροντος από Ιταλία και ΗΠΑ. Στο μέλλον δεν αποκλείεται να υπάρξει και από τη χώρα σας. Έχουν ήδη ξεκινήσει κάποιες διαδικασίες για την πώληση franchise,μει πολύ αυστηρούς όρους, οι οποίοι προϋποθέτουν την καλύτερη εφαρμογή της μεθοδολογίας μας», κατέληξε.

Τελικά μπορεί η μουσική να βοηθήσει την εξέλιξη ενός μικρού ποδοσφαιριστή; Αφού μπορεί να βοηθήσει κάθε άνθρωπο γιατί όχι και έναν αθλητή; Σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου Northwestern του Σικάγο η μουσική έχει τη δύναμη να διαμορφώσει το μυαλό ενός παιδιού, ενισχύοντας την ευαισθησία του εγκεφάλου του. Μέχρι στιγμής 7 παίκτες που βίωσαν την εμπειρία της Ακαδημίας Turnstyles, δούλεψαν και πήραν “μεταγραφή” σε τμήματα υποδομών επαγγελματικών ομάδων, όπως η Άρσεναλ, η Γουέστ Χαμ και η Λιντς.

Αν θέλετε να πάρετε μία ελάχιστη γεύση από την Turnstyles Football Academy, δείτε τα βίντεο και ακούστε μέρος τη μουσική που χρησιμοποιούν οι συντελεστές της:

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags