Facebook Pixel Με τον χρυσό δικέφαλο αετό για πάντα!
| 2013-12-28 09:00:00

Με τον χρυσό δικέφαλο αετό για πάντα!

Με τον χρυσό δικέφαλο αετό για πάντα!

«Σκυλίσια Μέρα» με έναν κορυφαίο μπασκετμπολίστα της ΑΕΚ που έφυγε μόλις στα 28 του χρόνια. Μέρα θλίψης για τους αεκτζήδες, αλλά και για όλους τους Έλληνες φιλάθλους, αφού είχε συγκλονιστεί το πανελλήνιο.

Ήταν 28 Δεκεμβρίου 1966 όταν το πανελλήνιο συγκλονιζόταν από την είδηση του θανάτου του Γιώργου Μόσχου. Σε ηλικία μόλις 28 ετών!

Ο Μόσχος ήταν μια από τις ιστορικές μορφές της ΑΕΚ εκείνη την εποχή. Είχε κατακτήσει με τον Πανελλήνιο το πρωτάθλημα το 1957 κι αφού έπαιξε για μια χρονιάς τον Ηρακλή από το 1961 φορούσε την κιτρινόμαυρη φανέλα. Με την μεγάλη ΑΕΚ εκείνων των χρόνων κατέκτησε τέσσερα πρωταθλήματα.

Ο καρκίνος, όμως, ήρθε να τα ανατρέψει, αλλά και να τα καταστρέψει όλα, αφού τον κτύπησε σε τόσο νεανική ηλικία.

Το 1966 ο Μόσχος είχε αγωνιστεί με τον Ζούπα στην Μικτή Ευρώπης, ενώ αργότερα οι συμπαίκτες του στον τελικό του 1968 αγωνίστηκαν και γι’ αυτόν τιμώντας τη μνήμη του.

Όπως είναι γνωστό το 1989 το κλειστό της ΑΕΚ πήρε το όνομά του. Το γήπεδο κατεδαφίστηκε μαζί με το Ν. Γκούμας το 2003.

Εμείς σήμερα βρήκαμε και δημοσιεύουμε ένα δημοσίευμα της εποχής που δείχνει πόσο μεγάλη ήταν η απώλεια του Μόσχου για όλη την ελληνική κοινωνία:

«Κηδεύεται σήμερα στις 3.30 το μεσημέρι από τον ιερό ναό Αγ. Λουκά Πατησίων ο διεθνής παίκτης της ομάδας μπάσκετ της ΑΕΚ Γιώργος Μόσχος. Ο Μόσχος πέθανε χθες το μεσημέρι, ύστερα από μακρά και επάρατο ασθένεια στην Πρότυπο κλινική Αθηνών.

Από προχθές το βράδυ οι ιατροί της κλινικής όπου νοσηλευόταν είχαν αποκλείσει κάθε ελπίδα παρατάσεως της ζωής του Μόσχου. Δεδομένου ότι δεν υπήρχε θεραπεία στην ασθένεια αυτή, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό (κατ’ επανάληψη ο Γ. Μόσχος μετέβη στο Λονδίνο για τον σκοπό αυτό).

Από τους μεγαλύτερους παίκτες που ανέδειξε το ελληνικό μπάσκετ υπήρξε ο Γιώργος Μόσχος. Αγωνιζόταν στην θέση του πλέι μέικερ (συντονιστή της ομάδας) και διακρινόταν για την τεχνική του κατάρτιση, τον δυναμισμό και ιδιαίτερα για την ευψυχία του.

Συγκεκριμένα, ο Μόσχος συνέδεσε το όνομά του με όλες τις διεθνείς επιτυχίες της ΑΕΚ στο κύπελλο Ευρώπης και υπήρξε ο βασικός θεμελιωτής των θριάμβων της. Πολλές δε φορές παρ’ ό,τι ήταν ασθενής ή τραυματισμένος αγωνίσθηκε και διακρίθηκε.

Από τον περασμένο Απρίλιο δεν μετείχε σε αγώνες, λόγω της ασθένειάς του. Ο Γιώργος Μόσχος σε ηλικία 28 χρόνων, νυμφευμένος και πατέρας μιας κορούλας 2 μόλις χρόνων. Η διοίκηση της ΑΕΚ αναγνωρίζοντας τις υπηρεσίας που πρόσφερε στον σύλλογο, του απένειμε στις 8 τρέχοντος τον «χρυσό δικέφαλο αετό»»!

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags