Facebook Pixel Το "αγκάθι" της εγγυητικής
| 2011-04-10 10:11:00

Το "αγκάθι" της εγγυητικής

Το "αγκάθι" της εγγυητικής

Ποια είναι τα δεδομένα για την απαίτηση που έχει η ΕΠΟ από όλες τις ομάδες και «βαραίνει» και την ΑΕΚ. 

Η 30η Απριλίου θα είναι μία κομβική μέρα για την ΑΕΚ. Η ομάδα δίνει ένα από τα πιο σημαντικά παιχνίδια της τα τελευταία χρόνια και είναι πολύ κοντά, σε έναν τίτλο μετά από 9 σεζόν (υπάρχει βέβαια πάντα το πρωτάθλημα του 2008 που χάθηκε στα χαρτιά).

Ωστόσο, η συγκεκριμένη ημερομηνία είναι εξίσου σημαντική και για έναν ακόμα -εξωαγωνιστικό- λόγο και έχει να κάνει με τη βιωσιμότητα της ΠΑΕ. Η εν λόγω ημέρα είναι η καταληκτική που έχει δώσει η ΕΠΟ, στις ομάδες που παρουσιάζουν οικονομικά προβλήματα, για την καταβολή της εγγυητικής τους.

Και μία από αυτές τις ομάδες, είναι και η ΑΕΚ. Ας δούμε όμως τι συμβαίνει με αυτό το θέμα, το οποίο θα μας απασχολήσει άμεσα και είναι αρκετά σοβαρό. Όταν ο Σταύρος Αδαμίδης κατέθετε τα περίπου 5,5 εκ. ευρώ, προκειμένου η ΑΕΚ να περάσει το δεύτερο στάδιο της αδειοδότησης και να λάβει το πιστοποιητικό συμμετοχής της στο επόμενο πρωτάθλημα και τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, γνώριζε πολύ καλά ότι για να μπορέσει να συμβεί αυτό, θα πρέπει μέχρι τις 30 Ιουνίου να έχει καταβάλει άλλα 9 εκ. ευρώ περίπου, προκειμένου να έχουν εξοφληθεί τα χρέη όλης της περιόδου 2010/2011. Τα διακανονισμένα για το 2010 και όλα μέχρι τον έκτο μήνα του 2011.

Ωστόσο, τα νέα μέτρα που ισχύουν από φέτος, φέρουν την ΕΠΟ υπεύθυνη απέναντι στην ΟΥΕΦΑ, σε περίπτωση που κάποια ομάδα δεν φανεί συνεπής την 30η Ιουνίου. Έτσι λοιπόν, με τα όσα συμβαίνουν στην ΠΑΕ (και γενικότερα σε πολλές ΠΑΕ) και τις δυσκολίες που παρουσιάζονται στις πληρωμές, η ΑΕΚ έχει μπει στη «μαύρη λίστα» της Ομοσπονδίας, που αναγκάζεται να της ζητήσει εγγυητική επιστολή, προκειμένου να μην βρεθεί εκτεθειμένη απέναντι στην ΟΥΕΦΑ.

Τα χρήματα της εγγυητικής ανέρχονται στο ποσό των 7-9 εκ. ευρώ και ο δικέφαλος είναι υποχρεωμένος να την καταβάλει. Αυτό που ζητάει η ΑΕΚ, είναι να μην καταβληθεί εγγυητική και να υπάρξει μία προφορική δέσμευση απέναντι στην ΕΠΟ, πως στην τελική προθεσμία που έχει δοθεί από την Ευρωπαϊκή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, θα φανεί φερέγγυα απέναντι στις υποχρεώσεις της.

Και αυτό, διότι σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που έχει μεταφέρει η διοίκηση της ΑΕΚ στην ΕΠΟ, είναι πως δεν μπορεί να εξασφαλίσει την εγγυητική επιστολή και να την καταβάλει. Από την πλευρά της η Ομοσπονδία της χώρας, δεν δείχνει διατεθειμένη να συζητήσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Όπως είχε συμβεί πέρσι με τον Παναθηναϊκό (είχε ζητηθεί και από αυτόν την περασμένη σεζόν), σε μία χρονιά που τα πράγματα ήταν πιο... ελαστικά (του χρόνου θα γίνουν ακόμα πιο δύσκολα, έτσι θα συμβεί και φέτος με την ΑΕΚ.

Ο λόγος είναι πως σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε η ΕΠΟ να βρεθεί υπόλογος απέναντι στην ΟΥΕΦΑ, αφού αυτή είναι η αποκλειστική υπεύθυνη σε περίπτωση που κάτι πάει... στραβά. Παράλληλα, δεν θα ήθελε σε καμία των περιπτώσεων την 1η Ιούλη να γίνεται αναδιοργάνωση του νέου πρωταθλήματος, αν υπάρξουν ομάδες που δεν φανούν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

Με δεδομένο ότι Παππάς και Νοτιάς στην παρούσα φάση δεν συζητάνε το ενδεχόμενο να δώσουν αυτές τις εγγυήσεις, γίνεται εύκολα αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος που υπάρχει αυτή τη στιγμή και μάλιστα αυτό γίνεται ακόμα μεγαλύτερο καθώς η καταληκτική ημερομηνία της ΕΠΟ είναι πάρα πολύ κοντά και τα περιθώρια έχουν στενέψει ασφυκτικά.

Πηγή: aek365.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags