Facebook Pixel Top Eleven: Τα μυστικά των μεταγραφών!
| 2014-01-08 20:16:00

Top Eleven: Τα μυστικά των μεταγραφών!

Top Eleven: Τα μυστικά των μεταγραφών!

Σε προηγούμενο άρθρο της στήλης Στον Πάγκο στο Sportdog μιλήσαμε για το Top Eleven, το μεγαλύτερο manager game στο Facebook. Σήμερα θα αναφερθούμε στο μεταγραφικό του σύστημα.

Οι μεταγραφές σε κάθε manager game είναι το Α και το Ω για την απόδοση της ομάδας. Ακόμα κι ένας χρήστης με μικρές γνώσεις τακτικής μπορεί να παίρνει αποτελέσματα, αρκεί να έχει τους κατάλληλους παίκτες. Γι' αυτό, στόχος σας είναι πάντοτε να κάνετε μεταγραφές με τα μικρότερα δυνατά ποσά.

Το Top Eleven είναι ένα free-to-play game, όπως άλλωστε και τα περισσότερα Facebook games. Διαθέτει δύο "νομίσματα", τα δολάρια και τα tokens. Με τα δολάρια πληρώνετε παίκτες για να τους αγοράσετε, καθώς και τους μισθούς τους. Τα tokens σας χρησιμεύουν για τις μεταγραφές. Για κάθε γύρο δημοπρασίας όπου κονταροχτυπιέστε για την υψηλότερη προσφορά, θα πρέπει να πληρώνετε από ένα token. Αν σας τελειώσουν τα tokens τότε δεν μπορείτε να κάνετε άλλη προσφορά κι έτσι χάνετε τον παίκτη. Μαζί χάνετε και όλα τα tokens που δώσατε (όχι τα χρήματά σας) και σε συνδυασμό με το ότι σας δίνεται 1 token την ημέρα, το όλο μοντέλο καταντάει πολλές φορές pay-to-win παρά free-to-play.

Χρήμα
Μια καλή ομάδα χτίζεται με σοβαρή οικονομία. Επενδύστε λοιπόν πρωτίστως στο γήπεδό σας χτίζοντας τις μεγαλύτερες δυνατές κερκίδες. Επειδή για να χτίσετε μεγαλύτερες απαιτείται να έχετε πρώτα χτίσει όλες τις εγκαταστάσεις κάθε level, δώστε χρήμα πρώτα σε κερκίδες, μετά σε προπονητικό κέντρο και τέλος σε νοσοκομείο για λιγότερους τραυματισμούς. Τα υπόλοιπα με όποια σειρά θέλετε. Το κτίριο ακαδημιών είναι άχρηστο γιατί με τα χρήματα που ζητάει το παιχνίδι για τους νέους παίκτες, πολύ απλά πουλάτε τον λιγότερο καλό που κοστίζει 0 tokens και απολύετε τον πολύ καλό γιατί 12-24 tokens δεν τα αξίζει ένας 4άστερος σε καμία των περιπτώσεων.

Μεταγραφές
Αν είστε στα levels 1-20 θα πρέπει να έχετε στην άκρη ίσα με 50 tokens για μια μεταγραφή ώστε να βεβαιωθείτε ότι δεν θα εξαντλήσετε τα tokens σας για να αγοράσετε νέα. Το κόστος των 2 ευρώ για 14 tokens οπότε αν ξεμείνετε και χρειάζεστε επειγόντως παίκτες τότε είναι βέβαιο ότι θα έχετε θέμα...οικονομικής φύσης.


Πως δουλεύει το σύστημα
Κάθε χρήστης βλέπει διαφορετικούς παίκτες στη μεταγραφική αγορά ανάλογα με το Rating του. Ένας μάνατζερ Level 9 βλέπει παίκτες 5 αστέρων στα rating 60-64 rating. Αυτός που είναι Level 10 θα δει τους ίδιους παίκτες με 4 αστέρια κ.ο.κ. Άρα αυτό σημαίνει ότι είτε κάνετε μεταγραφές 3, 4 ή 5 αστέρων, ο ανταγωνισμός θα είναι ίδιος! Δεν έχει κανένα νόημα να πάτε να κάνετε bid σε παίκτη 3 ή 4 αστέρων. Επομένως κάνετε bid με παίκτες 5 αστέρων που -αν είναι δυνατό- πρέπει να έχουν το υψηλότερο δυνατό rating!

Όταν θα ανεβείτε κατηγορία, οι παίκτες σας θα ανέβουν ένα αστέρι πιο κάτω, άρα εκεί θα πρέπει να αγοράσετε νέους παίκτες 5 αστέρων. Αυτή είναι μια τακτική της Nordeus για να βγάλει χρήματα από τις συνεχείς μεταγραφές που θα κάνετε. Γι' αυτό και δεν σας επιτρέπει εξ αρχής να δείτε τους παίκτες του Level 15. Αν το έκανε τότε θα αγοράζατε μια 11άδα με πιτσιρικάδες σε ώρες μη αιχμής, θα φτιάχνατε ομαδάρα και δεν θα ξανασχολούσασταν με τις μεταγραφές. Κατά συνέπεια μην δίνετε μεγάλη σημασία στην ηλικία του παίκτη που θα αγοράσετε. Αρκεί να είναι κάτω των 30. Αν πρόκειται να φτιάξετε μια ανταγωνιστική ομάδα και να ανεβαίνετε διαρκώς κατηγορίες, τότε οποιοσδήποτε παικταράς σας θα είναι άχρηστος μετά από 4-5 σεζόν. Προτιμήστε να αγοράζετε παίκτες ηλικίας 22-27. Είναι μια καλή επένδυση και δεν υπάρχει ο ανταγωνισμός που παρατηρούμε στο 18-21.

Βασικές συμβουλές
- Αν θελετε να έχετε χρήματα για μεταγραφές τότε στο bonus ομάδας βάλτε το χαμηλότερο δυνατό bonus νίκης. Μην διανοηθείτε να δίνετε 11.5 και 15 εκατομμύρια δολάρια για μία νίκη γιατί η διαφορά από το χαμηλότερο bonus στο πως θα αποδώσουν οι παίκτες σας είναι πολύ μικρό.
- Αγοράστε παίκτες πολύ νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ όπου είναι ελάχιστοι χρήστες online.
- Κάντε πρώτη προσφορά στα τελευταία δευτερόλεπτα για να "κόψετε κίνηση". Όσο περισσότεροι διεκδικητές τόσο μειώνονται οι πιθανότητές σας.
- Σε κάθε γύρο διαπραγματεύσεων κάντε προσφορά από το 1ο δευτερόλεπτο. Με εξαίρεση τα Levels 1-10 όπου οι χρήστες είναι ολίγον άσχετοι και ξεγελιούνται αν κάνετε bid τελευταίο δευτερόλεπτο, στα μεγαλύτερα επίπεδα ξέρουν πολύ καλά τι παιχνίδι παίζουν.
- Επενδύστε σε παίκτες έως 26 ετών, κατά προτίμηση με ειδικές ικανότητες. Μην αγοράσετε μεγαλύτερους γιατί μετά δεν θα μπορείτε να τους πουλήσετε.

Διαπραγματεύσεις:
Οι διαπραγματεύσεις απαιτούν από εσάς minimum 9 tokens για να αγοράσετε παίκτη από άλλο χρήστη. Το ελάχιστο που πληρώνετε στην ουσία είναι 11 tokens ώστε να πάρει κι αυτός 1 token για την τσέπη του. Στα ανώτερα levels, ειδικά στο 25+, θα αγοράζετε παίκτες κυρίως από εκεί αφού οι πληστηριασμοί δεν θα έχουν επαρκείς παίκτες για να σας καλύψουν!

Πως θα πουλήσετε παίκτες σας στις "Διαπραγματεύσεις" κερδίζοντας tokens:
Καταρχήν οι διαπραγματεύσεις είναι διαθέσιμες από το level 4 και πάνω. Ακολουθήστε λοιπόν τις παρακάτω συμβουλές:
1)Οι παίκτες που σας δίνουν tokens είναι αυτοί που έχουν 1 πόντο ποιότητας πριν φτάσουν το επόμενο αστεράκι. Όλοι αυτοί οι παίκτες σας είναι ορατοί στους άλλους managers κοντινών levels από το μενού Διαπραγματεύσεις (Negotiations). 
2)Κρατήστε αυτούς τους παίκτες στην ομάδα σας και μην τους δίνετε πόντους προπόνησης ώστε να μην πάρουν +1 ποιότητα (rating) και αποκτήσουν νέο αστεράκι. Σε αυτή την περίπτωση θα σταματήσουν να είναι ορατοί στη λίστα "Διαπραγματεύσεις. Θα πρέπει λοιπόν να μην τους βάλετε προς πώληση, να τους δει κάποιος και να σας έρθει προσφορά.
3)Μόλις σας έρθει προσφορά ζητήστε τα tokens που θέλετε και αναμείνατε. Σημειώστε την ημερομηνία λήξης της διαπραγμάτευσης ώστε στη χειρότερη περίπτωση να πάρετε τα tokens που σας προσφέρονται. Φυσικά αν ειναι 0 tokens τότε μη δεχτείτε.

Το όλο σκηνικό με τις διαπραγματεύσεις θα σας επιτρέψει να εξοικονομήσετε επιπλέον χρήματα.

Πωλήσεις
Στο θέμα πώλησης παίκτη, φροντίστε να τηρήσετε τα εξής:
- Ώρα πώλησης: Πουλήστε τον παίκτη σας σε ώρες αιχμής, δηλαδή μεταξύ 18:00-00:00. Αυτό σημαίνει ότι το πωλητήριο θα πρέπει να μπει 2-3 ώρες πριν ώστε το deadline να λήξει μέσα στο προαναφερθέν διάστημα.
- Τιμή: Να ζητάτε πάντοτε την μέγιστη δυνατή τιμή. Λεφτά...υπάρχουν και ο παίκτης σας θα πουληθεί σίγουρα σε μια κατώτερη ομάδα. Τα tokens είναι που δεν υπάρχουν. Μια υποσημείωση μόνο. Αν είστε στα Levels 1 και 2 τότε θα είναι δύσκολο να πουλήσετε παίκτες 3 αστέρων διότι δεν υπάρχουν κατώτερες ομάδες να τους αγοράσουν.
- Αντικατάσταση: Φροντίστε να έχετε ένα squad με 20 παίκτες ώστε να συμπληρώνετε 18άδα, 2 εκτός αποστολής σε περίπτωση τραυματισμού και 2 κενές θέσεις για να έρθουν οι νέοι παίκτες από τις ακαδημίες. Πρακτικά όμως, κάθε παίκτης που πωλείται θα πρέπει να αντικαθίσταται με έναν στην ίδια θέση ώστε να έχετε δύο αλλαγές σε κάθε γραμμή συν τον αναπληρωματικό σας τερματοφύλακα.


Οι μεταγραφές του Top Eleven είναι ένα περίπλοκο ζήτημα που συχνά εμπεριέχει και την...μπλόφα στον τομέα των προσφορών. Σας προτείνουμε να είστε πολύ προσεκτικοί και να εξετάζετε καλά τους παίκτες που αγοράζετε, πάντοτε στις θέσεις που έχετε μεγαλύτερη ανάγκη. Η εμπειρία σας στο Football Manager θα φανεί στην πράξη έναντι όσων παίζουν ένα manager game για πρώτη φορά. Καλή τύχη κι αν έχετε απορίες είμαστε εδώ, με σχόλιο ή προσωπικό email.

Καθίστε στον Πάγκο
[Με e-mail στο [email protected]]
Στείλτε θέματα προς συζήτηση, screenshots ή απορίες στο παραπάνω e-mail.  

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags