Facebook Pixel "Ο σέντερ φορ και ο Χάβος"
| 2011-04-11 11:14:00

"Ο σέντερ φορ και ο Χάβος"

"Ο σέντερ φορ και ο Χάβος"

Ο Σάκης Γκίνας γράφει στο blog του για το πρόβλημα στο γκολ που αντιμετωπίζει ο φετινός ΠΑΟΚ και την ανάγκη το προσεχές καλοκαίρι να αποκτηθεί ένα γκολτζής για την ενίσχυση της γραμμής κρούσης...

Είδος… προς εξαφάνιση είναι το γκολ στον φετινό ΠΑΟΚ και αυτό αποτελεί βασική αιτία πολλών δεινών της ομάδας. Ο Μουσλίμοβιτς των 700.000 ευρώ έχασε γκολ μόνος του και ήταν για πολλοστή φορά εκνευριστικά κακός. Ο ΠΑΟΚ το καλοκαίρι χρειάζεται πολλά, αλλά πρώτα απ’ όλα και απαραίτητα έναν γκολτζή επιθετικό.

Κατά τα άλλα, η ομάδα του Μάκη Χάβου στο Καυτανζόγλειο ήταν σαφώς βελτιωμένη μετά από μια παρατεταμένη περίοδο ντεφορμαρίσματος. Ήταν απολύτως κυρίαρχη στον αγώνα, είχε κατά διαστήματα καλή κυκλοφορία της μπάλας, «έβγαλε» συνδυασμούς και η απόδειξη όλων αυτών είναι ότι δημιούργησε πολλές ευκαιρίες και δεν σκόραρε από καθαρή ανικανότητα και έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης των επιθετικών της.

Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα της συνηθισμένης γκρίνιας μετά το παιχνίδι από κομμάτι των οπαδών και του κόσμου, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα τουλάχιστον γι’ αυτό το παιχνίδι. Όταν μια ομάδα δημιουργεί πάνω από πέντε κλασικότατες ευκαιρίες για γκολ, έχοντας και δοκάρι, πάει να πει πως έπαιξε καλά. Πολλοί έχουν αποκτήσει μια εμμονή, πλέον, με τον Χάβο. Είναι προφανέστατο, ότι «τυφλωμένοι» από την εμμονή τους δεν διακρίνουν ούτε το πότε η ομάδα παίζει καλά ή κακά.

Έπλασαν στο μυαλό τους μια εύκολη λύση που θα μετατρέψει τον ΠΑΟΚ ως δια μαγείας σε υπερομάδα και πιπιλίζουν την καραμέλα από τότε που άρχισε η αγωνιστική «κοιλιά» του Φεβρουαρίου. Θεωρούν ότι άπαξ και φύγει ο Χάβος και έρθει ένας γνωστός Ευρωπαίος προπονητής ο ΠΑΟΚ θα μετατραπεί εξ ορισμού σε σούπερ ομάδα και θα αποδίδει θέαμα.

Και με προπονητή τον Φερνάντο Σάντος οι ίδιοι δεν έλεγαν ότι ο ΠΑΟΚ παίζει αμυντικογενές ποδόσφαιρο, ζητώντας επανειλημμένως την εκδίωξή του από την Τούμπα μέχρι και την τρίτη χρονιά της θητείας του Πορτογάλου; Οι ίδιοι δεν φώναζαν το σύνθημα «είμαι ΠΑΟΚ, δεν πάει άλλο, διώξε πια τον Πορτογάλο» μετά την ήττα από τον Αστέρα Τρίπολης μέσα στην Τούμπα τον Μάρτιο του 2008, που σήμαινε και αποκλεισμό από τα πλέι οφ εκείνης της χρονιάς;

Οι ίδιοι δεν ζητούσαν το κεφάλι του Πορτογάλου επί πίνακι τον Αύγουστο του 2009 μετά από τον αποκλεισμό από την Χέρενφεϊν; Οι ίδιοι δεν έλεγαν ότι ο ΠΑΟΚ δεν χρειάζεται έναν συντηρητικό προπονητή σαν τον Σάντος, αλλά κάποιον με επιθετική φιλοσοφία; Οι ίδιοι δεν αμφισβητούσαν τον Σάντος και τα τρία σχεδόν χρόνια της παρουσίας του μέχρι που σώπασαν αναγκαστικά λόγω της περσινής εξόδου της ομάδας στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ; Φαίνεται ότι πολύ εύκολα ξεχνάμε…

Είναι εξαιρετικά απλοϊκή και ως εκ τούτου εκτός πραγματικότητας η άποψη που υποστηρίζει ότι εάν αλλάξει προπονητή ο ΠΑΟΚ το καλοκαίρι και έρθει στη θέση του Χάβου ένας γνωστός Ευρωπαίος θα λυθούν τα προβλήματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ΑΕΚ του γνωστού Χιμένεθ του ενός εκατ. ευρώ ετήσιων αποδοχών, η οποία βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.

Ο Χάβος είναι νέος και άπειρος τεχνικός, χωρίς πολλές παραστάσεις σε υψηλό επίπεδο. Αυτό είναι γεγονός, όπως είναι γεγονός, όμως, και το ότι έδειξε υπό δύσκολες συνθήκες πως είναι εξελίξιμος. Έκανε αρκετά λάθη μέχρι τώρα σε επίπεδο προετοιμασίας και κοουτσαρίσματος, όπως έκανε και αρκετά σωστά. Μην μας διαφεύγει, πάντως, πως ξεκίνησε ως υπηρεσιακός, άρα ο απολογισμός του μέχρι τώρα κρίνεται θετικότατος.

Μιλάνε τα αποτελέσματα από μόνα τους. Πήρε την ομάδα τον Οκτώβριο δέκατη στο πρωτάθλημα και την έχει στο τέλος της κανονικής περιόδου τέταρτη, δηλαδή μέσα στον στόχο των πλέι οφ. Πραγματοποίησε μια πετυχημένη πορεία στην Ευρώπη και αποκλείστηκε στο κύπελλο στα ημιτελικά από την ΑΕΚ.

Από δω και πέρα τα πράγματα είναι απλά… Η λογική λέει, ότι το μέλλον του Χάβου στον ΠΑΟΚ θα το καθορίσουν τα πλέι οφ. Εάν καταφέρει και κάνει την έκπληξη στο μίνι πρωτάθλημα, οδηγώντας τον ΠΑΟΚ στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, το πιθανότερο πως θα έχει κερδίσει με το σπαθί του την θέση του προπονητή και για την νέα χρονιά και ας έχει ο καθένας ότι άποψη θέλει για την προπονητική του αξία. Εάν πάλι δεν τα καταφέρει στα πλέι οφ, το πιθανότερο είναι πως θα αρχίσει άμεσα από την διοίκηση Ζαγοράκη η διαδικασία επιλογής του αντικαταστάτη του.

Επιστρέφοντας στον αγώνα του Καυτανζογλείου, η σημαντικότερη παρατήρηση αφορά την προφανή ψυχική αποσύνδεση, πλέον, του Μουσλίμοβιτς με τον ΠΑΟΚ και την έλλειψη αυτοπεποίθησης του Βιερίνια σε άλλο ένα ματς. Φαίνεται ότι ο Βόσνιος επιθετικός βρίσκεται ήδη ψυχή και σώματι σε άλλη ομάδα. Η μεγάλη ευκαιρία που έχασε στο δεύτερο ημίχρονο με την στραβοκλωτσιά δείχνει το χαμηλό επίπεδο αυτοσυγκέντρωσής του στα παιχνίδια.

Στην ίδια φάση ο Βιερίνια, παρότι ήταν εντελώς μόνος, αντί να πλασάρει για το εύκολο γκολ, πάσαρε την μπάλα δίπλα στον Μουσλίμοβιτς, δείχνοντας ατολμία και έλλειψη αυτοπεποίθησης. Ο Πορτογάλος επιθετικός μετά τον τραυματισμό του δεν έχει επιστρέψει σε υψηλά στάνταρ απόδοσης, τα οποία λογικά θα τα ξαναβρεί στα πλέι οφ, όπου είναι αναγκαία για τον ΠΑΟΚ η κλάση ενός καλού Βιερίνια.

Στην άμυνα κορυφαίος ήταν ο Χαλκιάς, ο οποίος δυο φορές με τον Σολντάνι επενέβη σωτήρια, ενώ έκανε μεγάλη απόκρουση στο φάουλ του Λίμα. Φαίνεται ότι βρήκε την φόρμα του ο διεθνής γκολκίπερ και αυτό το γεγονός σε συνάρτηση με την μεγάλη εμπειρία του, θα είναι χρήσιμος συνδυασμός για τον ΠΑΟΚ στην κρίσιμη διαδικασία των πλέι οφ, διότι φέτος και η άμυνα… κάνει νερά.

Ο Τσιρίλο ήταν, επίσης, σχεδόν αλάνθαστος με αποφασιστικές και κρίσιμες επεμβάσεις, όπως το διώξιμο πάνω στην γραμμή στο σουτ του Σολντάνι στις αρχές του δευτέρου ημιχρόνου. Ο Μπαλάφας δεν ήταν κακός στον ρόλο του στόπερ. Ο Σνάουτσνερ απέδειξε την μόνιμη διστακτικότητά του ιδίως επιθετικά, ενώ ο Λίνο είχε συνήθως ημιτελείς προσπάθειες.

Ο Βιτόλο, όπως, πάντα, ήταν εγγύηση στο κέντρο, κάνοντας όλη την «βρώμικη» δουλειά, ο Φωτάκης ήταν «ανύπαρκτος», όπως και ο Σαλπιγγίδης, κάπως ανέβηκε ο Ίβιτς, ενώ δεν βρέθηκε σε καλή μέρα ο Αθανασιάδης ούτε σε επίπεδο ευστοχίας ούτε σε επίπεδο επιλογών.

Ο Αρίας στο ένα ημίχρονο που έπαιξε είχε καλές και κακές στιγμές. Σαφέστερο δείγμα για την αξία του Κολομβιανού θα έχουμε του χρόνου, αφού πρώτα κάνει καλοκαιρινή προετοιμασία με τον ΠΑΟΚ και ενσωματωθεί στα συστήματα της ομάδας.

Σε γενικότερες γραμμές ο δικέφαλος του βορρά θέλει επιεικώς έναν βαθμό στο τελευταίο ματς με την Κέρκυρα στη Τούμπα για την εξασφάλιση της συμμετοχής στα πλέι οφ και δεν φαίνεται ότι διακατέχεται από αυτοκτονικό ιδεασμό για να μην τον πάρει.

Πηγή: contra.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags