Facebook Pixel "Ελλάς, Ευρώπη, Παναθηναϊκός!"
| 2011-04-11 15:39:00

"Ελλάς, Ευρώπη, Παναθηναϊκός!"

"Ελλάς, Ευρώπη, Παναθηναϊκός!"

Αυτό είναι ο τίτλος του καθηγητή ιστορίας και διευθυντή του Κέντρου Ειρήνης και Παγκοσμιοποίησης του Haverford College στην Πενσυλβάνια των Η.Π.Α, κ. Αλέξανδρου Κιτροέφ.

Το βιβλίο του πραγματεύεται την πορεία του συλλόγου του Παναθηναϊκού από την ίδρυση του μέχρι την σημερινή καθιέρωση του, ως ο ευρωπαϊκός πρεσβευτής του ελληνικού ποδοσφαίρου, όχι απλώς μέσω στενών αθλητικών πλαισίων, αλλά σε σχέση με την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας και την ταυτόχρονη εξέλιξη της ελληνικής κοινωνίας.

Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε στο café του βιβλιοπωλείου ΙΑΝΟΣ και στο πάνελ συμμετείχαν πρώην ποδοσφαιριστές του «τριφυλλιού» που έχουν γράψει με «χρυσά» γράμματα τ' όνομα τους στην ιστορία του συλλόγου (Αντώνης Αντωνιάδης, Αριστείδης Καμάρας), από τον χώρο της δημοσιογραφίας (Παύλος Τσίμας) και της μουσικής (Θοδωρής Μανίκας). Στην εκδήλωση παραβρεθήκαν επίσης και οι Μίμης Δομάζος και Μιχάλης Κίτσιος.

Πρώτος τον λόγο για να μιλήσει για το βιβλίο πήρε ο Αντώνης Αντωνιάδης που εκ των άλλων τόνισε: «O Παναθηναϊκός είναι ο πρώτος σύλλογος για συγκεκριμένος λόγους. Ήταν η πρώτη ομάδα που έβαλε στο γήπεδο της χλοοτάπητα και προβολείς και κατέκτησε αήττητη πρωτάθλημα και η πρώτη ελληνική ομάδα που εκπροσώπησε την Ευρώπη. Είναι η ομάδα που είναι ο μεγαλύτερος «αιμοδότης» της εθνικής ομάδας. Είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την Ελλάδα, αλλά και τον πολιτισμό».

Εν συνεχεία διάβασε ένα κομμάτι από τους σκοπούς του ποδοσφαίρου εκείνης της εποχής που ήταν η θεραπεία και διάπλαση του ήθους των νέων καθώς και η ψυχαγωγία.

Στην συνέχεια ο Παύλος Τσίμας συνέχισε την ομιλία από πλευράς πάνελ. «Πρώτη φορά βλέπω τέτοιο υβρίδιο επιστημονικού επιπέδου που δεν γράφεται για να γραφεί η ιστορία, αλλά για να ερμηνευτεί. Είναι μία επιστημονική εργασία ενός ανθρώπου που αγαπάει την ομάδα», είπε και στην συνέχεια συνέχισε την αναφορά του στο βιβλίο και τις εμπειρίες του από τον Παναθηναϊκό.

Με την σειρά του ο Αριστείδης Καμάρας, σε μέρος των δηλώσεων του είπε: «μέσα από την κοιτίδα που λέγεται Παναθηναϊκός, προβάλει ότι δημιουργήθηκε στην Ελλάδα μέσω του αθλητισμού».

Πριν τον συγγραφέα ο συνθέτης Θοδωρής Μανίκας αφού ανέφερε το πώς έγινε Παναθηναϊκός, συμπλήρωσε: «Στο βιβλίο αναφέρονται τρία επίπεδα. Πρώτον καταγραφή της ιστορίας της ομάδας, δεύτερον ο συναισθηματικός με την ομάδα και τρίτον το επιστημονικό πρίσμα που σπανίζει στα ποδοσφαιρικά βιβλία».

Τέλος, ο συγγραφές του βιβλίου καθηγητής Αλέξαδρος Κιτρόεφ, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την ομάδα του Παναθηναϊκού, αφού ο παππούς του, ο αείμνηστος Γεώργιος Γιαννουλάτος ήταν πρόεδρος του συλλόγου του 1934, είπε στην κατά την διάρκεια της ανάλυσης του βιβλίου του:

«Προσπάθησα ν' αποδώσω μία μελέτη σύγχρονης ιστορίας. Γράφοντας το ήθελα να δω αν υπάρχει ξεχωριστή παναθηναϊκή ιστορία».

Ενώ συμπλήρωσε πως το έργο του συλλόγου διακρίνουν τρία στοιχεία: 1) ο πρωτοποριακός του ρόλος (με την ενασχόληση του στο ποδόσφαιρο και άλλα αθλήματα, αφού το 1968 μετρούσε 21 ενεργά τμήματα με τα 19 να είναι πρωτθλητές), 2) την άθληση της νεολαίας και 3) τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Οι επιτυχίες του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ δημιούργησαν την πεποίθηση ότι ο Παναθηναϊκός είναι ο ευρωπαϊκός πρέσβης της Ελλάδας.

Πηγή: sentragoal.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags