Facebook Pixel Μάτα: Η μεταγραφή ρεκόρ της Γιουνάιτεντ!
| 2014-01-25 15:00:00

Μάτα: Η μεταγραφή ρεκόρ της Γιουνάιτεντ!

Μάτα: Η μεταγραφή ρεκόρ της Γιουνάιτεντ!

Ένα από τα καλύτερα πουλέν του Football Manager, ανήκει και επίσημα στην ομάδα του Ντέιβιντ Μόγιες με ποσό ρεκόρ... Η στήλη "Στον πάγκο", του sportdog, αναλύει...

Ο Χουάν Μάτα θα αποτελέσει όπως όλα δείχνουν την ακριβότερη μεταγραφή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες ώρες αφού ο παίκτης περάσει τις ιατρικές εξετάσεις. Το ποσό της μεταγραφής θα ανέρχεται σε 37 εκατομμύρια λίρες που μεταφράζονται σε 44.5 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Μάτα αποτελούσε τα τελευταία χρόνια ένα από τα καλύτερα πουλέν του Football Manager. Πλέον στην ηλικία των 25 έχει δείξει την αξία του. Για έναν περίεργο λόγο, η Βαλένθια μετά από κάποιες χρονιές μου τον παραχωρούσε εύκολα στον Παναθηναϊκό και τον έβαζα κατευθείαν ενδεκαδάτο (κι αναντικατάστατο). Στην Τσέλσι απορήσαμε όλοι γιατί ο Μουρίνιο έβαλε έναν τέτοιο παίκτη στον πάγκο και πιθανόν μέχρι το καλοκαίρι που θα φορέσει την φανέλα των κόκκινων διαβόλων να καταλάβουμε αν έπραξε σωστά ή όχι. Μέχρι τότε ας δούμε τι λέει το Football Manager 2014 για αυτόν.

Juan Manual Mata
Θέση: Αριστερός μέσος, παίζει ως επιτελικός μέσος, αριστερός ή δεξιός εξτρέμ αλλά κυρίως ως playmaker.
Ημ. Γέννησης: 28/4/1988
Current Ability: 172
Potential Ability: 173
Σύμφωνα με το FM, ο Χουάν Μανουέλ Μάτα στα abilities του είναι ένας παίκτης παγκόσμιας κλάσης που όμως δεν έχει περιθώρια εξέλιξης. Όσο ανεβαίνει κάποιος προς το 200 σαφώς και είναι δύσκολο να φτάσει σε μεγαλύτερο επίπεδο. Όμως στα 25 του ο Μάτα θα έπρεπε να έχει μεγαλύτερο potential ability και όχι μια τόσο μικρή διαφορά μόλις ενός πόντου. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι το νέο 10άρι της Τσέλσι, ο 22χρονος Βραζιλιάνος Oscar, έχει Current Ability 158 και Potential Ability 175 που σημαίνει ότι βάση Football Manager μπορεί υπό ιδανικές συνθήκες να γίνει λίγο καλύτερος του Μάτα. Η διαφορά όμως είναι πολύ μικρή και θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι ο Μάτα αυτή τη στιγμή είναι πιο εξελιγμένος και ποιοτικός παίκτης…τουλάχιστον στα χαρτιά. Συν τις άλλοις ο Oscar είναι δεξιοπόδαρος, επομένως σε ένα 4-2-3-1 θα μπορούσε να παίξει ο Hazard αριστερό εξτρέμ, δεξί ο Oscar και επιτελικός ο Μάτα. Αντ’ αυτού ο Μουρίνιο κρατάει τους πρώτους δύο (τον Oscar κεντρικό) και πετάει δεξιά τον Ramires ή κάθε φορά κάποιον άλλο…τις περισσότερες φορές εκτός του Μάτα. Είναι και ο ανταγωνισμός υψηλός στις συγκεκριμένες θέσεις εδώ που τα λέμε.

Όσον αφορά στα στατιστικά του Ισπανού, τα δυνατότερά του στοιχεία οι Πάσες στο 18, Η Τεχνική στο 18 και το Κοντρόλ στο 19! Από εκεί και πέρα διακρίνουμε Crossing 14, Dribbling 17 και Finishing 16 που είναι ιδανικό για επιθετικό πόσο μάλλον για επιτελικό μέσο. Ο παίκτης έχει γρήγορη εκρηκτικότητα με Acceleration 16 αλλά στη μέγιστη ταχύτητα μας τα χαλάει με Pace 13. Αυτό το έχω δει και στην πράξη στο Football Manager με την Τσέλσι αντίπαλο. Η διαφορά του όμως από τον Oscar δεν είναι τόσο μεγάλη καθώς ο βραζιλιάνος έχει Acceleration 13 και Pace 15.

Πάμε στα Mental stats για να δούμε αν υπάρχει κάτι που διαπίστωσε ο Μουρίνιο στην προπόνηση και δεν το βλέπουμε εμείς. Εκεί λοιπόν το Team Work και το Work Rate του Μάτα είναι κάπως χαμηλά για την κλάση του, μόλις στο 14. Από εκεί και πέρα όμως διακρίνουμε ένα Off The Ball (κίνηση χωρίς την μπάλα) στο 18, ένα Creativity επίσης στο 18, κάτι που έχουμε δει πολλές φορές στην τηλεόρασή μας, δηλαδή το να δίνει ασίστ για γκολ, ενώ τα υπόλοιπα στατιστικά που αφορούν την σταθερότητα της απόδοσής σου κινούνται στο 15-16.

Συνολικά ο Ισπανός έχει 82 συμμετοχές και 18 γκολ στην Τσέλσι. Στη θεωρία, βάση του Football Manager, αποτελεί έναν από τους τρεις καλύτερους παίκτες της ομάδας μαζί με τους Hazard και Cech. Στην πράξη όμως κάθε προπονητής βλέπει διαφορετικά πράγματα. Ο Μουρίνιο με το που ήρθε το καλοκαίρι και λόγω του ότι –όπως ξέρουμε- είναι μεγαλύτερη ντίβα από οποιοδήποτε παίκτη, τον έβαλε να κάτσει πάγκο, εν τέλει τον “ξεφορτώθηκε” και τώρα με τα χρήματα αυτά μπορεί να αγοράσει ένα σέντερ-φορ της προκοπής που τόσο χρειάζεται και να βγει πρώτος μάγκας. Θα βγει όντως όταν ο παίκτης παίρνει μεταγραφή σεα ομάδα ίδιου πρωταθλήματος; Λίγο καιρό υπομονή και θα μάθουμε αν ο Πορτογάλος έκανε τη σωστή κίνηση.

Καθίστε στον Πάγκο
[Με e-mail στο [email protected]]
Στείλτε θέματα προς συζήτηση, screenshots ή απορίες στο παραπάνω e-mail. 
 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags