Facebook Pixel Η εξομολόγηση του Μελισσανίδη
| 2011-04-13 10:01:00

Η εξομολόγηση του Μελισσανίδη

Η εξομολόγηση του Μελισσανίδη

Ο Ανδρέας Δημάτος αναλύει στο σημερινό "Goal" τους λόγους για τους οποίους δεν υπάρχει ΑΕΚ στην παρούσα φάση για τον Δημήτρη Μελισσανίδη, τους δισταγμούς και την εξομολόγησή του.

Είναι γεγονός ότι η διαρροή της συνάντησης του Δημήτρη Μελισσανίδη με τον Ντέμη Νικολαΐδη (διαψεύδεται από τον πρώτο, την αγνοούν ακόμα και σήμερα στενοί συνεργάτες του δεύτερου) προκάλεσε την πιο έντονη παρά ποτέ αντίδραση από πλευράς του πρώην μεγαλομετόχου της ΠΑΕ ΑΕΚ και για πολλούς μοναδικού φορέα προοπτικής για το αύριο της ομάδας.

Αντίδραση που έφτασε στα όρια της οργής και στα επίπεδα της αυτοπροστασίας. Για τον Μελισσανίδη δεν ήταν δύσκολο να καταλάβει ότι η διαρροή της συνάντησής του με τον Νικολαΐδη εκτός του ότι θα αναθέρμαινε (όπως και έγινε) τα σενάρια περί επανεμπλοκής του στα διοικητικά δρώμενα της ΑΕΚ, σε χρόνο κατά τον οποίο δεδομένα δεν το σκέφτεται, θα μετέφερε πάνω του το βάρος για τις επερχόμενες εξελίξεις στην ομάδα μετά τον τελικό με τον Ατρόμητο. Εξελίξεις που αν δεν βρεθεί άμεσα ρευστό μπορεί και να είναι καταστροφικές.

«Εγώ δηλαδή δεν καταλαβαίνω γιατί όλοι θα θυμηθούν τώρα τον Μελισσανίδη; Τι πρέπει να γίνει δηλαδή; Να πληρώσω εγώ τα εγκλήματα των μετόχων; Η ΑΕΚ έχει μετόχους αυτή τη στιγμή, τι πάει να πει ενεργοί και ανενεργοί; Οσοι την έφεραν σε αυτό το σημείο, πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Αυτοί πρέπει να πληρώσουν» ήταν η πρώτη του αντίδραση στους συνεργάτες του.

Και όλα αυτά όχι από ρεβανσισμό και από εκδικητική μανία επειδή του έκλεισαν το δρόμο της επιστροφής μέσω Ερασιτεχνικής ΑΕΚ ή αργότερα το καλοκαίρι του 2008. Αυτά είναι αστεία πράγματα όταν μιλάμε για επιχειρηματίες που μελετούν τα οικονομικά δεδομένα κάθε κίνησής τους και -ως προς το ποδόσφαιρο- τι έχουν πρωτίστως να χάσουν και στη συνέχεια να κερδίσουν από ένα τέτοιο ντιλ επιστροφής.

Ο Μελισσανίδης γνωρίζει πολύ καλά την κατάσταση στην ΑΕΚ, μιλάει συχνά με τον Σταύρο Αδαμίδη που έχει καλλιεργήσει απευθείας δίαυλο επικοινωνίας με τον πρώην μεγαλομέτοχο, έχει ακόμα ακόμα μιλήσει με τον Νάσο Θανόπουλο για το δάνειο και την υποθήκευση των μετοχών στη Morgan Stanley (o νυν μέτοχος της ΠΑΕ του έχει πει ότι παρά το γεγονός ότι έχει πάει στα 8,5 εκατ. ευρώ, γιατί δεν έχουν πληρωθεί οι τελευταίες δόσεις, έχει τη δυνατότητα να το... καθαρίσει αν είχε στα χέρια του 7 εκατ. ευρώ μετρητά) και αυτό που πλέον περίμενε και περιμένει είναι η στάση που θα κρατήσουν οι νυν μέτοχοι απέναντι στις δεδομένες υποχρεώσεις τους.

Κάπου εκεί του έγινε και η εισήγηση να επιβεβαιώσει τη συνάντηση με τον Νικολαΐδη και να παραδεχθεί δημόσια ότι του είπε: «Αν οι μέτοχοι πληρώσουν τα χρέη τους, πες τους ότι εγώ αναλαμβάνω». Δεν το έκανε γιατί κάτι τέτοιο αφενός δεν είναι ρεαλιστικό (αν καλύψουν τις υποχρεώσεις της ομάδας, γιατί να μη συνεχίσουν να τη διοικούν οι ίδιοι;) και αφετέρου θα μπορούσε να προκαλέσει ακραίες αντιδράσεις από την πλευρά του κόσμου με τον κίνδυνο να τις χρεωθεί ο ίδιος. Και σε τέτοια γεγονότα ο Μελισσανίδης του 2011 δεν έχει σχέση με τον Μελισσανίδη του 1994...

Η ελπίδα του μάλιστα είναι ότι όταν το πράγμα λίαν συντόμως φτάσει για την ΑΕΚ στο μη παρέκει, θα αναγκαστούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη (με δεδομένο ότι διαθέτουν περιουσία) και εκείνος θα έφευγε από το κάδρο επιστρέφοντας στο ΟΑΚΑ ως απλός φίλαθλος για να βλέπει τα ματς της ομάδας του.

Εξ ου και η έντονη αντίδρασή του στη δημοσιοποίηση της συνάντησής του με τον Ντέμη Νικολαΐδη με το βάρος να πέφτει και πάλι πάνω του, η διοχέτευση σε όλους τους τόνους ότι «ΑΕΚ για μένα δεν υπάρχει», η εντολή στο περιβάλλον του να μην αφήνει ούτε χαραμάδα ανοιχτή και η ατάκα της οργής... «στο τέλος θα μου κόψουν και το γήπεδο».

Πέραν όμως απ' όλα αυτά που κάθε καλοκαίρι για την ΑΕΚ έχουν γίνει και ένα κακόγουστο επικοινωνιακό σίριαλ και έχουν κουράσει απίστευτα τον απλό οπαδό, που ενδιαφέρεται μόνο για το τι θα κάνει η ομάδα του και δεν έχει κανένα λόγο να ταυτίζεται ούτε με τον Μελισσανίδη ούτε με τον Νικολαΐδη, η ουσία είναι μία: είναι πραγματική ή επικοινωνιακή η διάψευση Μελισσανίδη; Υπάρχει περίπτωση έστω και υπό προϋποθέσεις να ασχοληθεί ξανά με την ΑΕΚ; Και ο ίδιος και οι γύρω του το αποκλείουν κατηγορηματικά. Εμείς απλώς παραθέτουμε τους κυριότερους δισταγμούς του.

1. Το θέμα του γηπέδου

Το θέμα του γηπέδου στη Νέα Φιλαδέλφεια αποτελεί ίσως τον βασικότερο ανασταλτικό παράγοντα για τον Μελισσανίδη. Εχει δεσμευθεί για γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια και καταλαβαίνει ότι αυτό πρέπει να αποτελέσει την πρώτη του προτεραιότητα σε ενδεχόμενο επιστροφής. Κάτι τέτοιο είναι εφικτό αλλά με τεράστιο κόστος: «ΑΕΚ χωρίς Νέα Φιλαδέλφεια δεν υπάρχει, αλλά για να γίνει το γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια ο Μελισσανίδης πρέπει να βάλει κι άλλα λεφτά, δεν θα γίνει με στραγάλια»... Και όλα αυτά ενώ στον Μελισσανίδη έχει κατατεθεί πρόταση για εφικτή λύση γηπέδου εκτός Νέας Φιλαδέλφειας, αλλά καταλαβαίνει ότι μετά τη δέσμευσή του στις εκλογές της Ερασιτεχνικής τέτοιο πρότζεκτ δεν μπορεί να τρέξει υπό τις ευλογίες του. Από την άλλη πλευρά ο ίδιος λέει ότι όταν το 2005 είχε υποσχεθεί γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια, δεν θα είχε παράλληλα και την ευθύνη της χρηματοδότησης της ΠΑΕ που ήταν στα χέρια της ομάδας Νικολαΐδη.

2. Έλλειψη συμπαίκτη

Για τον Μελισσανίδη το πρόβλημα δεν είναι ότι αυτή τη στιγμή δεν διαθέτει ούτε καν μετοχική ομάδα όπως αυτή που είχε συγκεντρώσει το 2008 σε πολύ καλύτερες εποχές, αλλά και το ότι δεν διαθέτει καν τον έμπιστο άνθρωπο που θα τρέξει την ομάδα στην περίπτωση που κάνει το ντου. «Μία ποδοσφαιρική ομάδα δεν διοικείται από μακριά. Κοιτάξτε μόνο πόσες ώρες τρώει στον Μαρινάκη ο Ολυμπιακός ή ποια ήταν η ενασχόληση του Πατέρα. Πέρα απ' όλα τ' άλλα εγώ δεν διαθέτω πλέον αυτόν τον χρόνο» έχει πει πολλάκις στους συνεργάτες του.

3. Το άνοιγμα της ΑΕΚ

Ολο αυτό το τελευταίο διάστημα, ακόμα και σε όσους τον προκαλούσαν σε επαγγελματικά του μίτινγκ, λέγοντάς του ότι... «λέγε ό,τι θες αλλά στο τέλος θα γυρίσεις στην ΑΕΚ», ο Δημήτρης Μελισσανίδης ήταν κατηγορηματικός και εκτός των άλλων επικαλείτο την οικονομική κατάσταση της εταιρείας ανεβάζοντας σε μεγάλο ύψος το πραγματικό επίπεδο των οφειλών της. «Σας ακούω και μιλάτε. Ξέρετε όμως πόσα χρωστάει η ΑΕΚ πραγματικά και ποιο είναι το άνοιγμά της;» είχε αναρωτηθεί απαντώντας στην πρόκληση. Ο ίδιος στις προσωπικές του συζητήσεις υποστηρίζει ότι η ΑΕΚ (χωρίς να αναφέρεται βεβαίως μόνο σε ληξιπρόθεσμες ή άμεσα απαιτητές οφειλές) χρωστάει περί 100 εκατ. ευρώ!

4. Το ύψος της επένδυσης

Ο Μελισσανίδης γνωρίζει ένα πράγμα. Οτι αυτή τη στιγμή για να μπει κάποιος στην ΑΕΚ και να μπορέσει να λειτουργήσει την εταιρεία χρειάζεται άμεσα να βάλει 15 εκατ. ευρώ! Χωρίς μεταγραφές ή κάλυψη όλων των χρεών. Απλώς για να ξεπεράσει τα πρώτα εμπόδια. Τα 8 εκατ. ευρώ για παράδειγμα είναι άμεσα απαιτητά μέχρι τις 30 Ιουνίου όπως έγραψε χθες το ρεπορτάζ του «Goal».

Δεκαπέντε την πρώτη μέρα, δεκαπέντε προκειμένου να μπορέσει η ομάδα να ενισχυθεί και να φτάσει στα επίπεδα του ρόστερ Ολυμπιακού και ΠΑΟ και δεκαπέντε στην πορεία για να κλείσει τις επόμενες τρύπες που θα προκύψουν. Με άλλα λόγια 45 εκατ. ευρώ χωρίς την παραμικρή υπερβολή και χωρίς να υπολογίζονται ανοίγματα των επόμενων χρήσεων.

Ο Μελισσανίδης υπολογίζει και την χρηματοδότηση για το γήπεδο και ανεβάζει το ποσό στα 60 με 70 εκατ. ευρώ! «Μόνος μου δεν μπορώ να βάλω αυτά τα λεφτά» επαναλαμβάνει. «Δεν είμαι μόνος, έχω την ευθύνη χιλιάδων υπαλλήλων και παλεύω να διατηρήσω όλες τις θέσεις εργασίας στις επιχειρήσεις μου» είναι η μόνιμη επωδός του.

Το ποσό αυτό δεν είναι καθόλου ακραίο αν αναλογιστεί κανείς για τι ποσό μιλούν οι νυν μέτοχοι ότι έχουν βάλει στην ΑΕΚ, τα χρήματα που από το 2004 μπήκαν στο ταμείο της ΠΑΕ και που δύσκολα θα ξαναμπούν στην τωρινή οικονομική συγκυρία, το γεγονός ότι δεν έχει γήπεδο και ιδιόκτητο προπονητικό κέντρο και το ότι με όλα αυτά η ομάδα στην ουσία δεν κατέστη ποτέ ευθέως ανταγωνιστική σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό.

«Για εσάς όλα είναι εύκολα»...

Σε τελική ανάλυση για τον Μελισσανίδη το ζητούμενο των πιέσεων να επιστρέψει στην ΑΕΚ δεν είναι τωρινό φαινόμενο επειδή συνάντησε τον Ντέμη Νικολαΐδη. Εχει μάθει να ζει με αυτό. Πέραν από μεγάλη μερίδα των οπαδών της ΑΕΚ που πιστεύουν ότι η στάση του απέναντι στην ομάδα τους έχει προδώσει, ότι δεν εμφανίστηκε στα δύσκολα, ότι δεν σκοπεύει ποτέ να βάλει χρήματα και ότι είναι υποχρέωσή του να επιστρέψει, ακόμα και από πρόσωπα του κοντινού του περιβάλλοντος έχει ακούσει πως οφείλει να διορθώσει το περίφημο λάθος, που και ο ίδιος έχει παραδεχθεί ότι έκανε παραχωρώντας την ιδιοκτησία της «κιτρινόμαυρης» ΠΑΕ.

«Για εσάς όλα είναι εύκολα... Το καταλαβαίνω... Αφήστε τα όλα στην άκρη και σκεφτείτε ένα πράγμα: Πόσο χρονών ήταν ο Μελισσανίδης όταν είχε αναλάβει την ΑΕΚ το 1992 και πόσο είναι σήμερα. Τι υποχρεώσεις είχε τότε και τι υποχρεώσεις έχει σήμερα» είχε εξομολογηθεί πρόσφατα σε στενούς του συνεργάτες.

Πηγή: Goal

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags