Facebook Pixel Football Manager 2014 Classic-Vita διαλογής
| 2014-04-17 19:52:00

Football Manager 2014 Classic-Vita διαλογής

Football Manager 2014 Classic-Vita διαλογής

Διαβάστε όλα όσα θέλετε να μάθετε για το Football Manager 2014 Classic στο PS Vita!

Είδος: Manager game
Format: PS Vita
Εκδότης: Sega
Ανάπτυξη: Sports Interactive
Διάθεση: Zegetron (210-6856000)
Παίκτες: 1
Επίσημο Site: www.footballmanager.com
Κυκλοφορία: 11/4/2014
Forum: http://www.gameworld.gr/forum/83/13581
Ο έλεγχος ενός manager game μέσω μιας φορητής κονσόλας (ή ακόμα και οικιακής παλιότερα) αποτελούσε πάντοτε επιλογή της μειοψηφίας. Μετά την εμφάνιση της σειράς σε PC, Amiga και Mac, με την αλλαγή ονόματος από Championship Manager σε Football Manager, η Sports Interactive θέλησε πριν από μία δεκαετία να επεκταθεί και στους console users, αρχικά με την έκδοση του Xbox 360 που αντικειμενικά απέτυχε και στη συνέχεια με τις αντίστοιχες του PSP.

Το PS Vita που αποτελεί την πιο δυνατή φορητή κονσόλα της αγοράς στο θέμα hardware, είναι εδώ και λίγες ημέρες ο επόμενος σταθμός του κορυφαίου (και μόνου πλέον) manager game ποδοσφαίρου. Όπως είναι ήδη γνωστό, η συγκεκριμένη έκδοση θα υποστηρίζει 3D απεικόνιση αγώνα για πρώτη φορά και δυνατότητα μεταφοράς των saves από το PS Vita στο PC και αντίστροφα. Τα δύο αυτά δυνατά στοιχεία αποτελούν δέλεαρ. Κατά τα άλλα το ερώτημα παραμένει. Θα καταφέρει η Sega να αντιπαραθέσει μια σοβαρή πρόταση απέναντι στον φονικό συνδυασμό mouse-πληκτρολόγιο;

Συγχρονιστείτε
Είναι προφανές ότι οι εκδόσεις του Football Manager στους υπολογιστές είναι πιο εύχρηστες από τις φορητές. Ένας λόγος να αγοράσετε μια τέτοια έκδοση θα μπορούσε να είναι η περίπτωση του να λείπετε συχνά από το σπίτι. Όταν όμως πηγαίνατε σπίτι τι θα κάνατε; Θα συνεχίζατε να παίζετε μέχρι να…πιαστεί ο αυχένας σας; Γι’ αυτό λοιπόν οι developers της Sports Interactive μερίμνησαν για εσάς και παρουσιάζουν για πρώτη φορά την δυνατότητα μεταφοράς των saves από το PS Vita στο PC και αντίστοιχα, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε την καριέρα σας από εκεί που την αφήσατε.

Ο συγχρονισμός δουλεύει με το cloud saving του Steam και για να λειτουργήσει απαιτεί να συνδέσετε πρώτα το PS Vita με το Steam account σας, να πραγματοποιήσετε cloud save και να τέλος να κάνετε load το save από το PC σας. Δυστυχώς επειδή οι περισσότεροι παίζετε στο PC σας με το Career Mode να ξέρετε πως δεν θα έχετε συμβατότητα με τα ήδη υπάρχοντα PC saves σας κι αυτό διότι έχουν μεγαλύτερη database που δεν χωράει στα ταπεινά 512MB του PS Vita. Η portable έκδοση στη φορητή κονσόλα της Sony υποστηρίζει μόνο Football Manager Classic, το σύντομο mode με τα τρία πρωταθλήματα και την μικρή database.

Ενώ το αρχικό loading της database του Football Manager 2014 Classic στο PS Vita είναι μικρό, ο χρόνος που απαιτείται για να γίνει το save τόσο από πλευράς Vita όσο κι από πλευράς PC είναι αρκετά μεγάλος. Καταρχήν θα πρέπει να δώσετε εντολή για save στον Cloud server και κατά δεύτερον στην PC έκδοση χρειάζεται να βγείτε εντελώς από το Steam έως ότου γίνει το synchronization των cloud saves. To “Finishing Steam Cloud sync” είναι μια οθόνη που θα βλέπετε τουλάχιστον για 1-2 λεπτά, χρόνος που διπλασιάζεται έως ότου το PS Vita φορτώσει ένα cloud save. Χρόνια τώρα στο κουρμπέτι οι managers έχουμε μάθει να είμαστε της υπομονής.

Εκτός από την κλασική καριέρα που είναι το Football Manager Classic, στο PS Vita υπάρχει και το Challenges mode, που περιέχει έτοιμες προκλήσεις με ομάδα της επιλογής σας, τις οποίες θα πρέπει να φέρετε εις πέρας. Περιλαμβάνει μάχη ενάντια στον υποβιβασμό, το να καταφέρετε να ανταπεξέλθετε σε ομάδα με τραυματισμούς, να τερματίσετε αήττητοι, να βγάλετε ταλέντα, να ικανοποιήσετε δυσαρεστημένους παίκτες, να χειριστείτε οικονομική κρίση ή ομάδα που μόλις ανέβηκε στην πρώτη κατηγορία. Πέρα από το Challenge mode όμως, δεν υποστηρίζεται κάποιο Online mode κάτι που σίγουρα θα θέλαμε να δούμε.



Μόνο με την οθόνη αφής
Στο Football Manager 2014 Classic το ποντίκι αντικαθίσταται από την touchscreen του Vita μέσω της οποίας θα πρέπει να επιλέγετε τα αντίστοιχα μενού. Δεν υπάρχει εναλλακτικός τρόπος χειρισμού όπως παλιά στο PSP. Απλά το R ανεβοκατεβάζει το topmenu και το d-pad αξιοποιείται για μπρος-πίσω.

Η ανταπόκριση των κινήσεών σας είναι σχεδόν άμεση με μικροκαθυστερήσεις κλασμάτων δευτερολέπτου, αλλά η ακρίβεια χειρισμού που απαιτείται από την μεριά σας είναι υψηλή σε βαθμό που πολλές φορές να ξεφεύγει το χέρι σας έστω για λίγο και να πρέπει να πλοηγηθείτε σε ένα μενού από την αρχή, χάνοντας επιπλέον χρόνο από τον –ούτως ή άλλως- χαμένο. Το user interface είναι πανομοιότυπο με το Football Manager 2014 Classic σε PC και Mac. Το λευκό φόντο φεύγει και δίνει την θέση του στη φωτογραφία του γνωστού manager που έχει σηκωθεί απ’ τον πάγκο του και δίνει οδηγίες. Επιπλέον τα χρώματα στο FM Classic mode θυμίζουμε ότι είναι πολύ πιο ζωηρά και ευχάριστα στο μάτι. Το user interface “κουμπώνει” πολύ καλά στην οθόνη του Vita, με εξαίρεση ορισμένα σημεία όπου τα fonts εξείχαν των προβλεπόμενων θέσεων κάτι που σημαίνει μικρά θέματα λειτουργικότητας.

Η πλοήγηση στα μενού του Vita είναι αναμενόμενα χρονοβόρα σε σημείο που θα χρειάζεστε τριπλάσιο έως τετραπλάσιο χρόνο ακόμα και για να βρείτε έναν παίκτη ή να κάνετε μια απλή αλλαγή. Σε πολλές οθόνες, όπως αυτή των τακτικών, δεν υποστηρίζεται drag & drop αλλά μόνο κλικ στη θέση του παίκτη και χειροκίνητος ορισμών θέσεων μία προς μία. Κι όλα αυτά όταν στα PC όχι μόνο το παραπάνω είναι αυτονόητο, αλλά στις τελευταίες εκδόσεις επιλέγουμε με άνεση όσους παίκτες θέλουμε και τους βάζουμε στην transfer list.
 

Ιδανικό μόνο για όσους λείπουν συχνά από το σπίτι.

3D lag
Το ντεμπούτο της 3D match engine στο PS Vita μπορεί να κριθεί θετικό απ’ την άποψη του ότι η Sports Interactive κατάφερε να χωρέσει μια τόσο ισχυρή μηχανή γραφικών σε φορητή κονσόλα. Τα textures στο σχεδιασμό των γηπέδων είναι ικανοποιητικά στην OLES οθόνη του Vita. Το αποτέλεσμα όμως είναι ότι το 3D match αργεί να φορτώσει και παίζει μονίμως σε 20-25 frames, ενώ σε πιο σπάνιες περιπτώσεις ξεχνάει να εμφανίσει κάποια κομμάτια της περιγραφής. Κοινώς κάνει την CPU του Vita να “αγκομαχά”. Προσφέρει πάντως όλη την γκάμα των στατιστικών που γνωρίζουμε, αν και δεν σας δίνει την άνεση του να βλέπετε το ματς, να διαβάζετε τις συμβουλές του βοηθού σας και ταυτόχρονα να κάνετε αλλαγές.

Ξεκίνημα στο Vita με έκδοση…Alpha
Αν το FM 2014 για PC/Mac κυκλοφορούσε ταυτόχρονα με το FM 2014 Classic στο Vita τότε ίσως να είχαν την ίδια τιμή. Σήμερα όμως, ένα εξάμηνο μετά, το Football Manager 2014 Classic πωλείται πάνω από 10 ευρώ περισσότερα απ’ το μεγάλο “αδελφάκι” του και συγκεκριμένα 35-40 ευρώ.

Η Sports Interactive έκανε φιλότιμες προσπάθειες στη δημιουργία μιας έκδοσης που να μην έχει να ζηλέψει τίποτα από αυτή των PC, ενώ ταυτόχρονα να σας βοηθήσει ώστε να μη χάνετε λεπτό από την καριέρα σας, με την μεταφορά των saves από και προς την κονσόλα. Από την άλλη όμως, το περιβάλλον χρήσης θα σας προβληματίσει μέχρι να το συνηθίσετε και οι πιο απαιτητικοί ίσως ενοχληθείτε απ’ την ύπαρξη μόνο του FM Classic, που με την απουσία της Large database, θα σας περιορίσει κατά πολύ στις μεταγραφές. Last but not least, δεν υποστηρίζεται online mode, την στιγμή που έστω μια επιλογή για Ad Hoc σύνδεση δεν θα ήταν άσχημη, πόσο μάλλον αν επέτρεπε συμμετοχή χρηστών που δεν έχουν αγοράσει το παιχνίδι.

Το αν τελικά θα επιλέγετε το Football Manager 2014 Classic έχει να κάνει κατά κύριο λόγο από το πόσο βρίσκεστε στο σπίτι και τι ελεύθερο χρόνο έχετε όταν είστε εκτός και σε δεύτερο χρόνο το αν θα ανεχτείτε την μικρή οθόνη του και τον χειρισμό του. Θα αποτελέσει μια ευχάριστη ενασχόληση στις διακοπές του Πάσχα ή στα διαλείμματα της σχολής υπό την προϋπόθεση ότι θα έχετε με κάποιο τρόπο πρόσβαση σε μια λίστα μεταγραφικών προτάσεων, τομέας στον οποίο επίσης υπερτερεί η PC έκδοση λόγω FM Genie Scout, κατεβάσματος μιας FM 2014 shortlist, γρήγορης πλοήγησης στα forums κ.ο.κ. Προσοχή πάντως από την πολύωρη χρήση γιατί μία φορητή κονσόλα σε συνδυασμό με Football Manager αποτελούν…φονικό συνδυασμό για τον αυχένα σας!



Θετικά:
- Δυνατότητα μεταφοράς του save από και προς το PC
- Γρήγορο loading για τα δεδομένα του PS Vita
- Χρήση της 3D Engine για πρώτη φορά σε portable έκδοση
- Διατηρεί αυτούσια τα περισσότερα χαρακτηριστικά του FM Classic, όπως επίσης και τα Challenges

Αρνητικά:
- Μικρότερη database με μόλις το FM Classic διαθέσιμο
- Προβλήματα στην απόκριση χειρισμού
- Μικρά bugs στο user interface
- Δεν υποστηρίζει online

Βαθμολογία
Γραφικά: 6.5
Ήχος: 4
Gameplay: 7
Αντοχή: 9
Γενικά: 7.2

O ορισμός της “συμπίεσης”.

Μάνος Γρυπάρης

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags