Facebook Pixel "Κράτησε τον προπονητή που εμπνέει"
| 2011-04-19 15:51:00

"Κράτησε τον προπονητή που εμπνέει"

"Κράτησε τον προπονητή που εμπνέει"

Στην παραμονή του Ερνέστο Βαλβέρδε στον Ολυμπιακό για έναν ακόμα χρόνο γράφει στο σημερινό του σχόλιο, στην "Εξέδρα", ο Βασίλης Σαμπράκος...

Στην πρώτη ανάγνωση της «θα μείνω ακόμη μια χρονιά» δήλωσης του Ερνέστο Βαλβέρδε, προχθές βράδυ στο Καραϊσκάκη, έπιασα τον εαυτό μου να σκέφτεται ότι ο Ολυμπιακός έκανε λάθος που κράτησε έναν προπονητή που δεν θέλει να δεθεί με πολυετές συμβόλαιο συνεργασίας μαζί του, που δεν βλέπει το μέλλον του για χρόνια στο Λιμάνι.

Η μελέτη της υπόθεσης «Ερνέστο Βαλβέρδε» όμως οδηγεί στο ακριβώς αντίθετο συμπέρασμα: όχι μόνο πρέπει να νιώθει ικανοποιημένος ο Ολυμπιακός που κράτησε κοντά του τον Ισπανό, αλλά του αξίζει να νιώθει και χαρούμενος που έχει προπονητή που κουβαλάει τέτοια μυαλά. Το επόμενο καλοκαίρι, αν τον θέλει ο Ολυμπιακός, θα θέλει κι ο Βαλβέρδε. Διότι θα τον έχει πάει, ο Ισπανός, τον Ολυμπιακό παρακάτω και θα έχει ψηθεί ότι μπορεί να πάει μαζί του ακόμη πιο πέρα, να εξελιχθεί, να μεγαλώσει. Στην αντίθετη περίπτωση, δεν θα θέλουν ούτε ο Ολυμπιακός ούτε ο Βαλβέρδε να συνεχίσουν να δουλεύουν μαζί. Για ποιο λόγο λοιπόν να υπάρχει νέο συμβόλαιο;

Ο Ολυμπιακός κράτησε έναν προπονητή που έχει τη φιλοδοξία να μεγαλώσει το αγωνιστικό μέγεθος της ομάδας και τη δική του υπεραξία μέσα από το Champions League. Δηλαδή έναν κατάλληλο για τη στιγμή προπονητή. Κι αν το επόμενο καλοκαίρι ο Βαλβέρδε θα θέλει να φύγει, θα είναι επειδή δεν θα πιστεύει ότι θα προχωρήσει παραπάνω στην Ευρώπη με τον Ολυμπιακό. Εναν τέτοιο προπονητή ο Ολυμπιακός δεν θα τον χρειάζεται.

Η υπόθεση της ανανέωσης του συμβολαίου του 47χρονου προπονητή τεκμηριώνει τον ισχυρισμό ότι στα σοβαρά ζητήματα ο Βαγγέλης Μαρινάκης ακούει μόνο τον Μαρινάκη και δίνει σημασία μόνο σε αυτούς των οποίων η άποψη πρέπει, by the book, να είναι βαρύνουσα στην αντίληψή του ανάλογα με τη φύση της απόφασης. Αποφασίζει για προπονητή; Ρωτά και ακούει αυτούς που δουλεύουν μαζί του. Δηλαδή τους ποδοσφαιριστές. Αυτοί, οι τελευταίοι, άνοιξαν σαμπάνιες στην είδηση ότι θα συνεχίσουν να δουλεύουν με τον ίδιο διευθυντή. Και βέβαια τούτο δεν είναι καινούργιο φαινόμενο για τον Ολυμπιακό. Είχε συμβεί και την προηγούμενη φορά, όταν τελικώς έφυγε ο Βαλβέρδε.

Στη θέση του Μαρινάκη ένας άλλος πρόεδρος θα είχε ακούσει συνεργάτες του, ένα μέρος της απαιτητικής κερκίδας του Καραϊσκάκη που δεν πίνει νερό στο όνομα του Ισπανού, ένα μέρος των media που είχε βγάλει «λίγο» για τον πάγκο τον Βαλβέρδε. Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού όμως έδωσε μεγαλύτερη σημασία σε αυτούς που κάνουν τη δουλειά, στους ποδοσφαιριστές. Και έχει ήδη εξασφαλίσει την προοπτική να δει την ομάδα του να εξελίσσεται. Επειδή θα πατήσει ο προπονητής στη δουλειά της προηγούμενης σεζόν και επειδή θα δουλέψει, ο προπονητής, με ποδοσφαιριστές που εμπνέονται από αυτόν και τις ιδέες του. Το μεγαλύτερο όφελος του Μαρινάκη από την παραμονή του Βαλβέρδε δεν είναι ότι θα συνεχίσει να έχει το κεφάλι του ήσυχο με το ποδοσφαιρικό τμήμα, το οποίο παραμένει στα χέρια του Ισπανού. Είναι η αντίληψη και η νοοτροπία που ριζώνει στα αποδυτήρια του Ρέντη. Είναι η βεβαιότητα ότι όσα νέα παιδιά μεγαλώσουν, ποδοσφαιρικά, στον Ολυμπιακό, δηλαδή όσα Ελληνάκια αποκτήσει αυτήν την περίοδο ο πρωταθλητής, θα μεγαλώσουν και θα ωριμάσουν σωστά και θα εξελιχθούν, εφόσον ανταποκριθούν, σε κανονικούς και σύγχρονους ποδοσφαιριστές. Τέτοιους φτιάχνει ο Βαλβέρδε.

Η μόνη αλλαγή που κρύβει κίνδυνο να επηρεαστεί η δουλειά του Ισπανού προπονητή είναι αυτή της αποχώρησης του Αντώνη Νικοπολίδη. Θα είναι μεγάλη απώλεια, αν απουσιάζει του χρόνου από τα αποδυτήρια. Ηταν και στις δύο σεζόν του με τον Βαλβέρδε ο παράγοντας σταθερότητας. Σαν συνεργάτης, με έναν τρόπο, του προπονητή στη διαχείριση του έμψυχου δυναμικού, στη διαχείριση των προσωπικοτήτων που βρίσκονται στα αποδυτήρια. Λένε ότι ο Αντώνης και ο Ιμπαγάσα ήταν οι leaders. Αν ο Νικοπολίδης γίνει από τούτο το καλοκαίρι συνεργάτης του Βαλβέρδε, ο κίνδυνος ελαχιστοποιείται. Διαφορετικά ο προπονητής του Ολυμπιακού θα πρέπει να ψάξει τον διάδοχο του παλαίμαχου, πλέον, τερματοφύλακα. Κι αυτή η δουλειά δεν είναι εύκολη.
 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags