20/04/11 - 13:20

"Θα μπείτε μέσα!"

Το ναυάγιο της συναυλίας που παραχώρησε η Αννα Βίσση για τη διάσωση του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, χρέωσε με 60 χιλιάδες ευρώ το ταμείο, αντί να αποφέρει έσοδα.

"Θα μπείτε μέσα!"
31.502views 0shares

Δε θα συζητήσουμε τι μπορεί να σημαίνουν οι εξήντα χιλιάδες ευρώ για τις απαιτήσεις του Ερασιτέχνη. Μπορεί να είναι μια-δύο μισθοδοσίες στο πόλο, το ίδιο και στο βόλεϊ, οπότε αντιλαμβάνεστε ότι η χασούρα είναι τεράστια.

Ωστόσο, οι άνθρωποι του Ερασιτέχνη δεν είναι άμοιροι ευθυνών. Εχουν τεράστια ευθύνη και το συμπέρασμα είναι ότι έτσι όπως αποφάσισαν να στρώσουν, έτσι κοιμήθηκαν κιόλας.

Ο «σκύλος» γνωρίζει πολύ καλά ότι πριν τη συναυλία, σε δύο περιπτώσεις, κάποιοι άνθρωποι έκρουσαν το καμπανάκι του κινδύνου. «Παιδιά, προσέξτε πως βαδίζετε, θα μπείτε μέσα». Δεν τους άκουσαν όμως. Και ειδικά στη δεύτερη περίπτωση, το καμπανάκι ήταν από τους πλέον αρμόδιους. Από την ΑΕΠΙ!

Στην κουβέντα που έγινε λοιπόν για να πνευματικά δικαιώματα στην επίσκεψη των διοργανωτών στην Εταιρία Προστασίας της Πνευματικής Ιδιοκτησίας, οι υπεύθυνοι, που γνωρίζουν πολύ καλά τι γίνεται στο πολιτιστικό γίγνεσθαι, είπαν ξεκάθαρα στους πράσινους. «Θα έχετε πρόβλημα, θα μπείτε μέσα».

Το συμπέρασμα δεν ήταν αυθαίρετο. Στην ΑΕΠΙ γνωρίζουν πολύ καλά τα κόστη που ορίζει το ΟΑΚΑ για να παραχωρήσει το στάδιο (κόστισε 42 χιλιάδες ευρώ) κι ενώ συνυπολόγισαν το συνολικό κόστος, προσμέτρησαν τις προπωλήσεις των εισιτηρίων και προειδοποίησαν τον Παναθηναϊκό.

Και μην πει κανείς για τα χρήματα που έπρεπε να δοθούν για την εξασφάλιση των πνευματικών δικαιωμάτων. Ελάχιστα είναι αυτά τα ποσά συγκριτικά με το συνολικά άνοιγμα. Η ΑΕΠΙ εισπράττει ένα ποσό αναλογικό με την πώληση των εισιτηρίων.

Στην τιμή δηλαδή του εισιτηρίου (15 ευρώ), αφαιρείται ο φόρος 13% και προστίθεται και στην Εταιρία καταβάλλεται το 10% (θα μπορούσε να είναι και το 7% αλλά δεδομένου ότι όλα τα τραγούδια της Βίσση προστατεύονται από την ΑΕΠΙ 100% το 10% ήταν πιο συμφέρον) επί της πραγματικής τιμής του εισιτηρίου. Δηλαδή, με λίγα λόγια τα κόστος για τα πνευματική δικαιώματα χοντρικά ανήλθε στις 6525 ευρώ.

Βεβαίως, τη στιγμή που έγινε αυτό, το ποτάμι δε μπορούσε να γυρίσει πίσω, αλλά κάποια κόστη μπορούσαν να είναι μειωμένα, ειδικά αφαιρώντας κάποια χρήματα από τις διαφημιστικές εταιρίες που ανέλαβαν την προβολή της εκδήλωσης. Αν και για αυτό, είχαν εναλλακτική λύση, την οποία δεν ακολούθησαν.

Η μεγαλύτερη ευθύνη που είχαν όμως οι άνθρωποι του Ερασιτέχνη ήταν η πίστη τους στους οργανωμένους και τους μεγαλοπαράγοντες του συλλόγου. Πόσοι από αυτούς αγόρασαν κάποια μπλοκ προς ενίσχυση; Πόσοι από τους οργανωμένους αγόρασαν, είτε ως σύνδεσμοι, είτε ατομικά εισιτήρια; Και γιατί δεν το έκαναν;

Εξάλλου, η Άννα Βίσση δεν πληρώθηκε για τη συναυλία, έπρεπε όμως να πληρωθεί το συγκρότημά της.