Facebook Pixel «Με όλο τον σεβασμό στον Διαμαντίδη, αλλά ο Πέρκινς ήταν ο κορυφαίος…»
Μπάσκετ
| 2011-04-26 16:24:00

«Με όλο τον σεβασμό στον Διαμαντίδη, αλλά ο Πέρκινς ήταν ο κορυφαίος…»

«Με όλο τον σεβασμό στον Διαμαντίδη, αλλά ο Πέρκινς ήταν ο κορυφαίος…»

Την άποψη πως ο Ντόρον Πέρκινς θα έπρεπε να αναδειχθεί κορυφαίος αμυντικός παίκτης της χρονιάς και όχι ο Δημήτρης Διαμαντίδης, εξέφρασε ο τεχνικός της Μακάμπι Τελ Αβίβ, Ντέιβιντ Μπλατ.

Αναλυτικά τα όσα είπε ο Ντέιβιντ Μπλατ:

Συγχαρητήρια για την πολύ καλή χρονιά μέχρι τώρα. Ακόμα κι όταν έφυγες πριν από έξι χρόνια, περίμενες να επιστρέψεις στη Μακάμπι;

«Ειλικρινά, ναι το περίμενα. Είχα στο μυαλό μου να κάνω διάφορα πράγματα στην καριέρα μου και είμαι χαρούμενος που είχα το χρόνο και το κουράγιο να κάνω τα απαιτούμενα βήματα για να αποκτήσω την εμπειρία που έχω. Όλα αυτά με βοήθησαν ως άτομο, ως άνθρωπο και βοήθησαν και την οικογένεια μου. Εξάλλου, αν ήταν να επιστρέψω στο Ισραήλ για να αναλάβω μια ομάδα, πάντα ήθελα αυτή να ήταν η Μακάμπι και με σκοπό να φτάσω στο Final-4. Για αυτό είμαι χαρούμενος που ήρθαν έτσι τα πράγματα».

Όταν επέστρεψες στο σύλλογο το περασμένο καλοκαίρι, ποιοι ήταν οι θεμέλιοι λίθοι που ήθελες να τοποθετήσεις;

«Θέσαμε κάποιους συγκεκριμένους στόχους αυτό το καλοκαίρι, ένα όραμα για αυτά που θέλαμε να κάνουμε όχι μόνο αυτή τη σεζόν αλλά και στο μέλλον. Ξεκινήσαμε με το να φέρουμε πίσω σπουδαία ταλέντα από το Ισραήλ ώστε να χτίσουμε μια ομάδα με ισχυρούς τοπικούς δεσμούς. Το πετύχαμε φέρνοντας πίσω τον Λιόρ Ελιάχου και τον Ταλ Μπουρστάιν και κρατώντας τους Ντέιβιντ Μπλου, Γκέι Πνινι, Γιανίβ Γκριν και Ντέρικ Σάρπ. Σε δεύτερο επίπεδο, θέλαμε να φέρουμε έναν παίκτη που έλειπε από την Μακάμπι τα τελευταία χρόνια, έναν δυνατό ψηλό που θα μας βοηθούσε να επιβάλουμε το παιχνίδι μας και στις δύο πλευρές του παρκέ. Φέραμε τον Σοφοκλή Σχορτσανίτη, ο οποίος είχε τεράστια επιρροή ενώ επίσης υπέγραψε και ο Ρίτσαρτντ Χέντριξ, που ήταν σημαντική προσθήκη για την ομάδα. Τρίτον, θέλαμε να ξαναχτίσουμε τη σχέση μας με το κοινό μας τόσο μέσα όσο και έξω από το γήπεδο, κάτι που κατά κάποιον τρόπο τα τελευταία χρόνια είχε χαθεί. Νομίζω ότι αναμφισβήτητα αυτό το καταφέραμε. Τέλος, ήθελα να έρθω με ένα συγκεκριμένο στιλ παιχνιδιού που θα μας επέτρεπε να εκμεταλλευτούμε τους παίκτες που είχαμε. Στη διάρκεια της χρονιάς, είχαμε την ευκαιρία να παίξουμε καλά, με γρήγορο ρυθμό και σκληρή άμυνα που θα παγίδευε και θα αποσυντόνιζε τους αντιπάλους μας. Αυτή η άμυνα, κατά έναν ειρωνικό τρόπο, μας επέτρεψε να είμαστε η καλύτερη ομάδα της Euroleague επιθετικά σχεδόν σε κάθε κατηγορία. Επιπλέον θέλαμε να χτίσουμε μια βάση για το μέλλον. Δεν θέλαμε να είμαστε η ομάδα που φέτος θα τα έκανε όλα και μετά θα χανόταν. Θέλαμε να φτιάξουμε κάτι που θα κρατήσει. Η Μακάμπι άλλαξε πολλούς παίκτες τα τελευταία χρόνια αλλά δεν είχε την συνέχεια που απαιτούνταν για να είναι μια επιτυχημένη ομάδα. Του χρόνου, φυσικά, θα πρέπει να δείξουμε αυτή τη συνέχεια».

Προφανώς, ο Ντορόν Πέρκινς ήταν παίκτης-κλειδί σε αυτά τα σχέδια. Το γεγονός ότι θα στερηθείτε τις υπηρεσίες του στο Final-4, αλλάζει καθόλου τα πλάνα σας;

«Νομίζω ότι ήδη τα έχει αλλάξει. Δυστυχώς, έτσι έπρεπε, γιατί ο Ντορόν ήταν μεγάλο κομμάτι του αμυντικού μας παιχνιδιού. Έχω μεγάλο σεβασμό για τον Δημήτρη Διαμαντίδη και πιστεύω πως είναι ένας από τους καλύτερους παίκτες όλων των εποχών στη διοργάνωση. Όμως, βλέποντας την επίδραση που είχε ο Ντορόν στον αμυντικό τομέα και το τι έκανε για την ομάδα, ένιωσα ότι αυτός θα έπρεπε να είναι ο κορυφαίος αμυντικός της χρονιάς. Ήταν ο παίκτης που μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε για να «εξαφανίσουμε» τον καλύτερο παίκτη των αντιπάλων μας, βρισκόταν παντού στο γήπεδο. Πραγματικά ένιωσα, με όλο το σεβασμό στον Διαμαντίδη, ότι ο Ντορόν ήταν ο κορυφαίος αμυντικός της χρονιάς με τον τρόπο που βοήθησε την ομάδα του. Ήδη μας λείπει και θα εξακολουθεί να μας λείπει, όμως πρέπει να συνεχίσουμε να προσαρμοζόμαστε παίζοντας και νικώντας χωρίς εκείνον, όπως κάναμε και όταν τον χάσαμε στα μέσα των play-offs».

Αναφέρατε άλλον έναν παίκτη-κλειδί, τον Σοφοκλή Σχορτσανίτη. Πως τον μετατρέψατε σε πυλώνα της ομάδας του;

«Ένα πράγμα που μπορεί ο κόσμος να μην καταλαβαίνει για το παιχνίδι του «Σόφο» είναι ότι είναι πολύ, πολύ έξυπνο. Έχει πολύ υψηλό μπασκετικό IQ. Τα διαφορετικά πράγματα που κάνουμε απαιτούν μυαλό από όλους τους παίκτες και κυρίως από τους σέντερ μας. Ο «Σόφο» έκανε φέτος πράγματα στον αμυντικό τομέα που νομίζω πως ποτέ στο παρελθόν δεν του είχαν ζητηθεί και τα έκανε εξαιρετικά καλά. Όπως είπα, εκτός του φυσικού του ταλέντου, είναι πολύ έξυπνος παίκτης»

Νιώσατε άτυχοι που στο Top-16 κληρωθήκατε με την Μπαρτσελόνα ή τυχεροί που αποφύγατε τον Παναθηναϊκό στα προημιτελικά;

«Δεν πιστεύω στην τύχη. Νομίζω ότι τύχη είναι όταν η σωστή προετοιμασία συναντά την κατάλληλη ευκαιρία. Όσον αφορά στις κληρώσεις, δεν πρέπει να δίνουμε τόσο προσοχή. Την ίδια στιγμή που μπορείς να πεις ότι ήμασταν άτυχοι που κληρωθήκαμε με την Μπαρτσελόνα στο Top-16, ήμασταν και τυχεροί γιατί δεν θα την είχαμε αντίπαλο στα προημιτελικά, που θα ήταν και πιο επικίνδυνο».

Ρέαλ Μαδρίτης εναντίον Μακάμπι Τελ Αβίβ είναι ένα κλασικό ζευγάρι στην μπασκετική ιστορία. Τι επίδραση μπορεί να έχει αυτό στον ημιτελικό;

«Αρχικά, είναι σπουδαίο για το άθλημα όταν ένα ζευγάρι έχει πίσω του αυτή την ιστορία και την παράδοση όπως έχει το συγκεκριμένο. Επιπλέον, πιστεύω ότι όλα τα πιθανά ζευγάρια σε αυτό το Final-4 θα είναι πολύ καλά γιατί όλες οι ομάδες έχουν πολύ υψηλή ποιότητα και νομίζω ότι το απέδειξαν στα παιχνίδια των προημιτελικών. Τα φετινά play-offs της Euroleague είχαν τόσο ενδιαφέρον, ήταν δυναμικά, ανταγωνιστικά, και υψηλού μπασκετικού επιπέδου. Οι φίλαθλοι που θα βρεθούν στη Βαρκελώνη είναι πολύ τυχεροί που θα δουν αυτούς τους ημιτελικούς, τόσο τον δικό μας κόντρα στη Ρεάλ όσο και αυτόν της Σιένα κόντρα στον Παναθηναϊκό».

Ποια είναι η εικόνα σας για την Ρεάλ Μαδρίτης;

«Η Μαδρίτη είχε μια ενδιαφέρουσα πορεία μέχρι το Final-4. Το καλοκαίρι, η Ρεάλ προφανώς και χτίστηκε για να φτάσει μέχρι το τέλος, με πολύ καλούς και ταλαντούχους παίκτες. Επένδυσαν φέρνοντας σπουδαίους παίκτες. Πέρασαν κάποιες δυσκολίες στην αρχή, το οποίο είναι φυσικό όταν βάζεις μαζί πολλούς σταρ του αθλήματος. Όμως ξεπέρασαν τις αντιξοότητες και θα είναι ένα σκληρός αντίπαλος. Ξέρω ότι στα χαρτιά μπορεί να είναι ισχυρότεροι από εμάς, όμως τα αποτελέσματα μας είναι εξίσου καλά με τα δικά τους στις φετινές αναμετρήσεις. Για την ακρίβεια, ίσως εμείς να ήμασταν πιο συνεπής».

Σε αντίθεση με τη Ρεάλ, θα έχετε στο ρόστερ σας τουλάχιστον τρεις πρωταθλητές Ευρώπης. Πόσο μπορεί να σας βοηθήσει αυτό στον ημιτελικό;

«Η εμπειρία είναι σημαντικός παράγοντας στο Final-4. Είμαι χαρούμενος που έχουμε παίκτες που έχουν εμπειρία από Final-4 κατακτώντας μάλιστα και τίτλο. Ωστόσο και οι τέσσερις ομάδες που θα βρεθούν στη Βαρκελώνη έχουν σπουδαίους παίκτες και με εμπειρία σε παιχνίδια υψηλού επιπέδου, για αυτό και δεν πιστεύω πως κάποιος θα έχει ιδιαίτερο πλεονέκτημα».

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags