01/05/11 - 09:52

Το αστέρι που έσβησε

Η πορεία του μπορεί να παρομοιαστεί με τη «ζωή» ενός αστεριού.

Το αστέρι που έσβησε
46.808views 0shares
TAGS

Εμφανίστηκε, έλαμψε και απότομα έσβησε. Η μοίρα του τον έστειλε στο πρωτάθλημα της Φόρμουλα 1 και εκεί έμελε να αποχαιρετήσει τον κόσμο μας. Ο λόγος γίνεται για τον Άιρτον Σένα, ο οποίος την 1η Μαΐου του 1994, έτρεξε για τελευταία φορά...

«... Οι αγώνες, ο ανταγωνισμός είναι μέσα στο αίμα μου, είναι μέρος του εαυτού μου. Θα μπορούσα να το έκανα αυτό για όλη μου τη ζωή...»

Η ταχύτητα, το όριο και το ρίσκο ήταν συνδεδεμένα με τον Σένα και κάθε φορά το ανέφερε. Στα δέκα χρόνια που είχε στα χέρια του το τιμόνι ενός μονοθεσίου πανηγύρισε τρεις Παγκόσμιους τίτλους με την ομάδα της McLaren.

Ο Βραζιλιάνος ξεκίνησε την καριέρα του από την Toleman, ενώ οι Lotus και Williams ακολούθησαν. Στη δεκαετή καριέρα του συμμετείχε σε 162 γκραν πρι, είδε την καρό σημαία 41 φορές, ενώ σε 80 αγώνες εκπροσώπησε την ομάδα του στο βάθρο.

«...Η αίσθηση του φόβου πάντα υπάρχει. Η πρόκληση είναι να ανακαλύψεις νέους κινδύνους...»

Αυτούς τους κινδύνους- τους άγνωστους- μπορεί να είχε νιώσει την 1η Μαΐου του 1994, πριν την έναρξη του αγώνα στην Ιταλία, ενός αγώνα που από την πρώτη ημέρα είχε δείξει το τραγικό φινάλε του.

Ο τραυματισμός του Μπαρικέλο στις ελεύθερες δοκιμές της Παρασκευής και ο θάνατος του Ρόλαντ Ρατζενμπέργκερ κατά τη διάρκεια των κατατακτήριων δοκιμών είχαν αναστατώσει τον Σένα, ο οποίος προσπαθούσε να αποτρέψει τη διεξαγωγή του γκραν πρι.

Παρά τους φόβους του τα κόκκινα φώτα στην Ίμολα έσβησαν, όπως και το αστέρι του Σένα, ύστερα από εφτά γύρους. Ο Άιρτον Σένα «μπήκε» στη στροφή Ταμπουρέλο με 217 χλμ. την ώρα, η Williams δεν έστριψε ποτέ και ο 34χρονος πιλότος πέταξε για άλλα μέρη.

«...Και ξαφνικά όταν φτάνεις το όριο σου, κάτι συμβαίνει και πας λίγο παραπάνω. Με τη δύναμη του μυαλού σου, την αποφασιστικότητα σου, το ένστικτο και την εμπειρία μπορείς να φτάσεις ψηλά...»

Πηγή: sportfm.gr